InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1229 (dilluns 14/12/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Desaturar?
 
2) David Paloma - El papir del Cèsar
 
3) Griselda Oliver i Alabau - L'escudella fa Bromera
 
4) Carles Sancho Meix - Artur Quintana premiat
 
5) Ricard Torrents - "Canigó" en llengua del món
 
 
7) Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

Desaturar?

 

Exemple d'Ús: «Tu para taula sense rondinar, que ton germà ja recollirà

Ús correcte: «…que ton germà ja la despararà

Explicació: Últim crit en catanyol 2.0. Parar taula sí però desparar-la no. Per què? Un fenomen misteriós equivalent al de venir i avenir-se: per què l'un sí i l'altre no? Només cal que mireu el

model en què s'inspiren i ho entendreu (per cert, curiositat: per què parem taula, si no es pot bellugar? Perquè en realitat l'apariem, és a dir l'aparellem, la disposem per a l'ús).

 
2)
 
Publicat en el suplement de cultura del diari EL PUNT AVUI diumenge 25 d'octubre del 2015
 
El papir del Cèsar
 
David Paloma
 

S'acaba de publicar el 36è àlbum dels gals més famosos. Com que la primera aventura d'Astèrix i Obèlix va sortir el 1959, els canvis s'han anat succeint. Goscinny i Uderzo van treballar plegats fins que Goscinny es va morir el 1977. Després se'n va encarregar Uderzo tot sol. Però va arribar, també, el moment del relleu total: Ferri és ara el guionista dels Astèrix, i Conrad, el dibuixant. Tots plegats es beneficien de l'èxit que comporta la venda de desenes de milers d'exemplars a tot el món, en "més de 107 idiomes i dialectes", segons la pàgina oficial.

També els traductors al català han anat canviant amb els anys. Jo en compto vuit, amb el risc de deixar-me algú: Berta, Víctor Mora, Alfred Sala, Mireia Porta, Marga G. Borràs, Montserrat Albó Corrons, Jordi Puntí i Carles Santamaria. Només fixant-me en la pàgina inicial de les historietes d'Astèrix, la del mapa de la Gàl·lia ocupada, amb una lupa gegant per veure millor el poblet gal i els quatre campaments de legionaris que l'assetgen, comprovo que els canvis també hi són, i visibles. Parlo només dels noms que surten en el mapa i del petit text que l'acompanya. No dic res del català de les bafarades.

Abans el punt volat era un guionet i algunes majúscules havien perdut l'accent. Per això en el mapa es llegia GÀL-LIA i els petits campaments dels legionaris romans anaven sense accent, com AQUARIUM i LAUDANUM. En canvi, LUTÈZIA en portava (més tard s'escriuria LUTÈCIA). Els gals indomables rebutjaven "una i altra vegada ferotgement l'invassor", grafia que no es va corregir fins a El cop de menhir i que va reaparèixer, per Tutatis!, en El llibre d'or, quinze anys més tard. Recentment s'alterna la forma habitual llogaret amb poblet; en un parell d'aventures va saltar l'adverbi ferotgement, i Laudanum té dues possibilitats més: Laudànum, amb accent, i Làudanum, també amb accent, però a la primera a. El text en francès sempre ha dit el mateix: en català, no.

Oh, Panoràmix, dóna'ns una mica de poció màgica. L'aventura és l'únic que compta. No?

Destacat

L'octubre del 2005 també hi va haver un compte enrere per al nou àlbum d'Astèrix. Però l'obra es va haver de reimprimir a corre-cuita perquè a la portada hi deia El cel s'ens cau al damunt!

 

3)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL divendres 27 de novembre del 2015

L'escudella fa Bromera

Griselda Oliver i Alabau
 
4)
 
Publicat en La Franja divendres 27 de desembre del 2015

Artur Quintana premiat

Carles Sancho Meix

(Publicada a La Comarca el 20 de novembre del 2015)

Un dels millors filòlegs especialistes sobre les llengües minoritàries de l'Aragó és el professor i amic barceloní Artur Quintana. Membre de l'Academia de l'Aragonés, membre honorari del Consello d'a Fabla Aragonesa, president d'Iniciativa Cultural de la Franja i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans entre altres entitats de les que forma part.

Va arribar des de Barcelona a les nostres terres cap al 1965 per fer la tesi doctoral sobre l'estat del català a la Codonyera, just a la frontera de la llengua. Esta intensa experiència investigadora el vinculà per sempre al Mesquí i a la Franja. Fins a tal punt que comprà una casa a la Codonyera i, des de la seua jubilació el 2003, Quintana té la residència al Baix Aragó que comparteix amb llargues estades hivernals a Alemanya, a Espira, on va viure la major part de la seua activitat professional com a professor universitari i bibliotecari. Quintana té un currículum molt ampli i diversificat: traduccions, publicacions, investigacions, columnista, editor, conferenciant, activisme cultural… Com a reconeixement a tota esta extraordinària tasca intel•lectual que ha protagonitzat, este mes de novembre li seran atorgats dos guardons ben merescuts. El primer el 24 a Barcelona rebrà el Premi d'Actuació Cívica 2015 de la Fundació Lluís Carulla que es concedeix a les persones que han fet una tasca important per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana. El segon el Premi “Lo Grifonet” és un guardó que atorga l'Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre i que li serà lliurat el 28 de novembre a Arnes –Terra Alta– com a reconeixement per ser una persona d'una gran trajectòria cultural i científica i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel•lectual, social i humana. Enhorabona Artur!

5)
 
Publicat en el 9 nou divendres 27 de desembre del 2015
 
 
Ricard Torrents
 
 
6)
 
Publicat en el diari EL PAÍS divendres 27 de desembre del 2015
 
 
7)
Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
  • Manchester: selecció de professorat de català
  • Taula rodona “Immigració i escola a la nova República Catalana”
  • N. Sorolla: El plurilingüismo en Aragón. Del “derecho a producirse verbalmente en sus dialectos” al “LAPAO” (sessió inaugural del curs al Màster en Llengües Aplicadas – UdL) | Xarxes socials i llengües
  • J. Collet «Norbert Elias i la sociologia figuracional i processual» (Complèxica 7 – Seminaris per a la transdisciplinarietat)
  • CUSC-UB: Com publicar un article en una revista indexada
  • Debat: «Llenguatge no sexista: problema o solució?» |
  • Seminari «Els processos de substitució: tres aproximacions clàssiques», a càrrec de Nicola Vaiarello |
  • Análisis de la realidad sociolingüística del valenciano | Agulló Calatayud | Papers. Revista de Sociologia
  • III Jornada sobre els Parlars Valencians de Base Castellano-aragonesa i de Base Castellano-murciana.
  • Nova publicació: “Barcelona y Madrid. Procesos urbanos y dinámicas sociales”, coordinat per Cristina López Villanueva i Marta Domínguez |
  • Les Balears podrien recuperar els canals 3/24 i Super3/33 en dues setmanes
  • La Generalitat tindrà el valencià com a llengua de comunicació
  • Minva l'ús de la llengua catalana, segons l'informe editat per la Xarxa Cruscat 2014 | IB3
  • VII Jornada sobre el valencià | Taula de Filologia Valenciana
  • Postgrau de Tècniques d'Investigació Social Aplicada [TISA]
  •  
    8)
     
     
     
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
     
    InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
    – Retalls de notícies de premsa.
    – Articles, publicats o inèdits.
    – Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
    – Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
    Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
     
     
    Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
     
    PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací