InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1186 (dimarts 09/06/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Davant del mirall del gimnàs.
 
2) Eugeni S. Reig - El valencià de sempre
 
3) Enric Gomà - Alcaldessa
 
 
 
 
 
 
9) A Patraix, València, contem una rondalla d'Enric Valor
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal

Davant del mirall del gimnàs

Exemple d'Ús: «És un fantasma que t'hi cagues

Ús correcte: «És un fantasma de ca l'ample

Explicació: El verb cagar-se (igual que tots els derivats de caca: cagarro, cagalló, caganer…) té molt de rendiment en català: et pots cagar en algú, cagar-te de por o cagar-te a

les calces. Cagar-s'hi fóra una reducció possible, si no fos que és tan nova que probablement calca el cagarse (de la risa) de procedència argentina.

 
 
2)
 
 
Eugeni S. Reig
 
 
3)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 28 de maig del 2015

Alcaldessa

Enric Gomà
 
4)
 
Publicat en VilaWeb dijous 28 de maig del 2015
 
 
5)
 
 
 
6)
 
 
 
7)
 
Publicat en Regió 7 divendres 29 de maig del 2015
 
 
8)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dilluns 25 de maig del 2015

El nou ‘Diccionari de física' recull més de 3.000 termes d'aquesta disciplina

El Diccionari de física, es presentarà demà dimarts, 26 de maig, a les 13 hores, al Campus Nord dela Universitat Politècnica de Catalunya. Es tracta d'una obra elaborada conjuntament per la UPC, el TERMCAT i Enciclopèdia Catalana que aplega més de tres mil termes d'aquesta disciplina.

A l'acte hi intervindran la vicerectora de Política Docent de la Universitat Politècnica de Catalunya, Maribel Rosselló; el director del TERMCAT Jordi Bover; el cap d'Edicions d'Enciclopèdia Catalana, Marc Sagristà, i el catedràtic de Física teòrica de la Universitat Autònoma de Barcelona, Albert Bramon. En el mateix acte, el professor del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya Manuel Moreno pronunciarà la conferència “Física i literatura, quelcom més que fórmules i paraules”.

En l'elaboració del diccionari hi ha intervingut un extens equip d'especialistes coordinats des del TERMCAT, i s'hi poden trobar termes d'àrees com la mecànica, la termodinàmica, l'electromagnetisme, l'òptica, la relativitat, la física quàntica, la física de partícules, la física nuclear, la física atòmica i la física de la matèria condensada. Completen la selecció de nomenclatura un bloc dedicat a la física de la Terra i l'espai i un de dedicat a la física mèdica. Per a cadascuna d'aquestes branques, el lector hi trobarà termes relatius a les teories, els fenòmens i les equacions, i les lleis i els models que els expliquen, com també als experiments més rellevants i les unitats de mesura més emprades o d'interès històric.

El TERMCAT és un consorci de la Direcció General de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.

 
9)
 

A Patraix, València, contem una rondalla d'Enric Valor


El dijous 11 de juny, al barri de Patraix de València, la llibreria El Cresol ha organitzat una activitat per donar a conéixer la nova col·lecció Primeres Rondalles d'Enric Valor. Es tracta d'una col·lecció de les Rondalles Valencianes d'Enric Valor, adaptada per Jordi Raül Verdú per als més menuts. Quatre llibres amb cinc Rondalles, il·lustrades a tot color per Esperança Martínez.

A les 17:30 l'editora Núria Sendra explicarà una de les rondalles (o més) als que estiguen a la llibreria El Cresol (c/ Humanista Mariner, 5) de València a les 17:30. És una activitat gratuïta.

Les Rondalles Valencianes d'Enric Valor són contes de la tradició oral valenciana que Enric Valor va arreplegar i va reescriure amb un nivell de vocabulari tan ric que, a sovint, és difícil de seguir per lectors més joves. Per això, Jordi Raül Verdú que a més d'escriptor i rondallista és conta-contes i mestre, les ha adaptat rebaixant un poc el nivell per a que lectors a partir de 8 anys les puguen seguir bé, però mantenint l'esperit que Enric Valor els va donar.
 
Els títols adaptats que hi ha publicats fins ara són:

L'albarder de Cocentaina Fa més de cent anys, a Cocentaina, hi vivia un albarder que li deien Ciril, i encara que era un bon home, faener i simpaticot, no trobava cap dona que li agradara per a casar-se. La va trobar a les festes, una xica misteriosa que li duria més d'una sorpresa.

I queixalets, també! / El dimoni fumador -No aneu de nit a llavar a la font! Però Toneta no va creure sa mare i va voler anar-hi a rentar una flassada i un llençol... Sabeu què li va passar? /
L'oncle Porra era un bon home, encara que un poc viciós, fins que un dia se li va aparéixer el dimoni...

El príncep desmemoriat Fa segles, al regne de la Terra Blanca, hi vivia un príncep molt oblidadís. Als quinze anys ja estava curat però es va perdre i va ser empresonat pel malvat baronet de Soterroni. Estant tancat, hi havia un ocell preciós, d'un cos groc que tirava llum i d'unes verdes ales amb ratlles negres que li arribaven a la cua. Era un oriol.

Història d'un mig pollastre Això diu que era un mig pollastre (ni poll ja, ni pollastre encara) que es va trobar un dineret i, tot content, va encaminar-se cap al palau reial cantant: Vaig a casar-me amb la filla del rei, puix sóc més ric que no ell que, gratant un femeret, m'he trobat un dineret.

10)
 
 
 
(dijous 4 de juny del 2015)
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací