InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 1147 (dimecres 01/04/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Menú.
 
 
 
4) El Departament de Cultura inicia una nova onada d'accions per promoure el català a l'empresa
 
 
6) Nou llibre: Personatges convertits en paraules de David Paloma
 
 
 
 
10) Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
11) Per la dignitat d'un país... arriben senyals de primavera!
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Menú

 

Exemple d'Ús: «Sopa de galets, carn d'olla, capó, vi, xampany, torrons i raïms

Ús correcte: «Sopa de galets, carn d'olla, capó, vi, xampany, torrons i raïm

Explicació: El castellà té molta més tirada a fer plurals («buenos días», «dolor de muelas») allà on el català tira de singular («bon dia», «mal de queixal»).

 

 

2)
 
Publicat per l'Agència Catalana de Notícies dimarts 24 de març del 2015
 
 
 
 
3)
 

El premi Enric Valor de narrativa juvenil convocat per Edicions del Bullent i l'Ajuntament de Picanya arriba a la 35a edició.
 
S'acaba d'obrir el termini, que acabarà l'1 d'octubre de 2015.
 
Es poden presentar els originals mitjançant dues modalitats: la clàssica, de cinc còpies en paper enquadernades i també a través de correu electrònic. Aquesta darrera modalitat ha estat la més escollida pels participants en les darreres edicions. En els dos casos la llargada té les mateixes limitacions, entre 70 i 150 fulls.

La dotació és de 6000 euros a compte de drets d'autor i un gravat de Rafael Armengol, a més de la publicació de l'obra en la col·lecció Esplai d'Edicions del Bullent.

Es poden consultar les bases a la següent pàgina: http://www.bullent.net/premi-enric-valor/
Formaran el jurat Maria Jesús Bolta, Iolanda Marco, Lliris Picó, Pilar Puchades i Núria Sendra.
 
Lliris Picó entra al jurat com a guanyadora de l'any anterior amb la novel·la Moisés, estigues quiet! que acaba d'arribar a les llibreries. Es tracta d'un relat en primera persona d'un adolescent diagnosticat amb TDAH, que a més és adoptat.
 
El lliurament del premi serà, com és tradició, prop de Santa Llúcia, el dissabte dia 12 de desembre de 2015 en la vila de Picanya.
 
Altres guanyadors d'edicions anteriors són:
 
 
 
La llança de Sant Jordi 2015
20/03/2015
Moisés, estigues quiet, de Lliris Picó. Novetat juvenil.
16/03/2015
 
Activitats escolars a la 50 Fira del Llibre de València
24/02/2015
 
Fantasmes al palau. Tradicions esotèriques valencianes, d'Ivan Carbonell Iglesias. Novetat editorial
09/03/2015
 
4)
 
El Departament de Cultura inicia una nova onada d'accions per promoure el català a l'empresa

 

Dóna suport a empreses per incorporar el català en la seva atenció al client, a la documentació i als webs corporatius, entre altres mesures.

 

El Departament de Cultura dóna un nou impuls al programa Català i empresa. Ja estàs al dia? amb una onada d'accions que tenen com a objectiu incrementar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit empresarial, fer créixer l'oferta de productes i serveis en català, i garantir els drets lingüístics dels consumidors.

 

En el marc del programa, el Departament de Cultura treballa amb organitzacions empresarials (Confederació de Comerç de Catalunya, PIMEC, CECOT i l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya, entre d'altres) donant suport a projectes que fomenten la incorporació del català en els webs d'empresa, l'atenció oral, la documentació escrita i la comunicació amb el client. També ofereix una línia d'ajuts a les empreses per a la incorporació del català en productes i serveis tecnològics adreçats a usuaris finals (aplicacions per a dispositius mòbils, videojocs, programari, etc.) i per a la traducció al català d'obres no literàries.

 

A través del Consorci per a la Normalització Lingüística, s'impulsen activitats de formació a mida per a empreses i un pla d'atenció oral en català al comerç, adreçat als establiments d'alimentació i de restauració, especialment els regentats per immigrants. El Consorci per a la Normalització Lingüística disposa de 146 punts d'atenció distribuïts arreu de Catalunya i oberts a les empreses. L'any 2014 ja es van signar 3.571 convenis de col·laboració amb empreses.

 

La Direcció General de Política Lingüística promou també noves accions de sensibilització i informació a les empreses i els ciutadans. El nou espai web (www.gencat.cat/llengua/empresa) presenta 8 arguments perquè les empreses parlin català, en un format idoni per ser difosos a les xarxes socials, amb l'interactiu Llenguatest perquè les empreses puguin comprovar si estan al dia. Hi ha vídeos, un apartat de preguntes més freqüents i informació sobre marc legal, subvencions, eines i recursos (models de contractes, documents, etc.), o projectes d'entitats per promoure el català a les empreses o premis, entre d'altres.

 

Català i empresa, ja estàs al dia?

Nota de premsa

Vídeo i anunci

 

Font: Direcció General de Política Lingüística

 
 
5)
 
Publicat en el diari ARA dimecres 25 de març del 2015
http://www.ara.cat/paisvalencia/PP-polemica-didentitat-singularitat-valencia_0_1327067419.html

El PP aprova en solitari la polèmica llei de senyes d'identitat que reconeix la singularitat del valencià

La norma preveu la creació d'un observatori que vigilarà que no es destinen diners públics a entitats o actes que contravinguen les senyes d'identitat que recull la llei

Les Corts Valencianes han aprovat aquest dimecres (25 de març del 2015) amb els únics vots del PP la llei de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d'identitat del poble valencià, que l'oposició considera innecessària per "electoralista" i perquè "busca la divisió" dels ciutadans valencians. La norma, que tracta de definir els trets identitaris valencians i que estableix que respectar la llengua valenciana és "defensar la seua individualitat respecte altres llengües de l'Estat", crea un observatori que vigilarà i revisarà que cap subvenció es destine a associacions, entitats o actes que vagen en contra de les senyes que defineix la pròpia llei.

En aquest observatori s'inclouen entitats contràries a la unitat de la llengua catalana i s'exclou la màxima autoritat en matèria lingüística prevista a l'estatut valencià, com és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La llei també reconeix la capacitat docent d'entitats secessionistes com Lo Rat Penat o la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, la qual cosa obri la porta a què en un futur aquestes entitats que defensen les normes ortogràfiques del Puig atorguen títols de valencià. A més, el grup parlamentari del PP ha elevat aquestes entitats a la categoria d'institucions consultives del govern valencià.

La llei ha estat aprovada amb 43 vots a favor i tres en contra, i compta amb la introducció de huit esmenes per part del PP entre les quals es troba aquest reconeixement de la capacitat docent a Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), entitats que defensen una normativa ortogràfica que remarca el caràcter diferenciat de la llengua al País Valencià i que es troba allunyada de l'oficial, que accepta de manera implícita la unitat lingüística del català.

Durant el ple d'aquest dimecres tots els grups de l'oposició han rebutjat participar en el debat d'esmenes. Al torn d'explicació de vot i defensa de la llei, el portaveu parlamentari del PP, Jorge Bellver, ha lamentat "la manca de respecte dels grups de l'oposició als grups parlamentaris, als votants i als representants de les associacions valencianes més representatives del poble valencià".

Bellver ha acusat l'oposició de "fugir del debat de les senyes" i de "fugir dels valencians". El síndic del PP ha recordat altres votacions a la cambra en les quals el seu grup ha impulsat reprovacions al Parlament de Catalunya per "ingerències" i ha assenyalat que "la postura de l'esquerra procatalanista ha estat la de votar en contra".

El portaveu dels populars ha defensat que la llei és "inclusiva" i que "no va en contra de ningú" i ha reiterat "si no fos pel seu pancatalanisme i protacatalanisme no s'entén que no vulguen aprovar aquesta llei". Bellver també s'ha mostrat "orgullós" de reconèixer la capacitat docent de la RACV i Lo Rat Penat.

El diputat d'Esquerra Unida, Lluís Torró, ha lamentat que sempre que es debat de senyes d'identitat siga a proposta del PP "perquè sempre és el PP qui fa divisió dels valencians". Torró ha dit que la norma "no aprofita per a res" i ha recordat el dictamen del Consell Jurídic Consultiu en aquest sentit. "És un insult a les institucions acadèmiques del país", ha dit el diputat d'EUPV, que ha acusat els populars de fer "electoralisme barat" i de buscar la divisió dels valencians. Torró ha desitjat que abans de final de 2015 la nova majoria a les Corts Valencianes derogue la norma.

El diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, ha incidit en què la llei busca "l'enfrontament entre els valencians per aconseguir vots" i ha dit que el PP "crea problemes per inventar solucions".

Al seu torn, el diputat del PSPV-PSOE, Rafael Rubio, ha assenyalat que per al PP "la història és circular i es repeteix en el temps". Rubio ha lamentat que "cada vegada que hi ha eleccions treuen a passejar l'espantall del catalanisme".

Una llei que diu què és ser valencià

L'avantprojecte de llei de Senyes d'Identitat va ser aprovar el passat desembre i votat aquest dimecres a les Corts Valencianes, amb tota l'oposició en contra i després que el PP haja tombat les esmenes a la totalitat i n'haja incorporat huit. La nova norma entre altres qüestions polèmiques preveu recuperar els diners de subvencions destinats a activitats o entitats que "agreugen" o "menystinguen" aquestes senyes.

Així, l'Observatori de les Senyes d'Identitat podrà reclamar les subvencions a entitats que "atempten" contra les senyes. Seran membres d'aquest observatori Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, el Tribunal de las Aigües, la Junta Rectora del Patronat del Misteri d'Elx, Patronat de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, la Federació de Pilota Valenciana, la Federació de Folklore, la Federació de Societats Musicals, la Federació de Colombicultura i la Federació de penyes taurines de Bous al Carrer.

L'avantprojecte compta amb cinc títols i 36 articles. El títol primer reconeix de manera genèrica les senyes d'identitat del poble valencià. Aquestes són la llengua, Segle d'or, Reials monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna, els Arxius de la Corona d'Aragó, el 9 d'octubre com a festa de la Comunitat Valenciana, Furs i dret civils, bens declarats patrimoni immaterials, la música i els instruments tradicional, les societats musicals, el cant d'estil valencià, el folklore, els esports autòctons i tradicionals, les festes tradicionals, les festes taurines, les manifestacions religioses, la gastronomia i la indumentària típica de les diferents poblacions.

La nova norma tractarà la protecció, estudi i investigació de les senyes d'identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat Valenciana, on es recullen les subvencions, promoció i difusió.

 
6)
 
 
Nou llibre
 
Personatges convertits en paraules
 
Autor: David Paloma
ISBN: 978-84-489-3561-0
EAN: 9788448935610
Editorial: BARCANOVA
Col·lecció: TORNAVEU
Pàgines:  320
Any d'adició: 2015
PVP: 14, 90 euros
 
 
Tens a les mans un llibre singular: et permetrà descobrir quins personatges s'amaguen darrere paraules com jacuzzi, quinqué, rebeca, sequoia… i 150 més. En llegiràs els trets principals de la seva vida i de la seva obra, et distrauràs amb la història de cada paraula i fins i tot podràs sorprendre't amb una colla de curiositats inaudites.

Personatges convertits en paraules és un llibre d'epònims, és a dir, de noms propis que acaben convertint-se en noms comuns. Per això fa gràcia adonar-se que un casanova és un home seductor (Giacomo Casanova s'enamorava de totes les dones que coneixia); que una veu estentòria és una veu fortíssima (Stèntor cridava tant com poden cridar cinquanta persones juntes); que un ravatxol és un infant entremaliat (Ravachol era un anarquista francès), o que qui porta unes manolo porta unes sabates de categoria (el dissenyador Manolo Blahnik és dels pocs personatges vius que té un epònim).
Benvolgut lector: deixa't seduir per epònims nacionals com piquiponiana i internacionals com platònic, epònims que caduquen, com zepelí, i epònims gairebé perennes, com watt o volt o acadèmia. El coneixement no està renyit amb la curiositat.
 
7)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dimecres 25 de març del 2015
http://cat.elpais.com/cat/2015/03/25/cultura/1427317806_798851.html
 
Mestre Molas
 
Quatre mirades a l'empremta acadèmica de qui més ha influït en l'estudi de les lletres catalanes recents
 
 
8)
 
 
Publicat en el diari ARA dijous 26 de març del 2015
http://www.ara.cat/premium/PP-valencia-ataca-llibertat-dopinio_0_1327667285.html

El PP valencià ataca la llibertat d'opinió

Els partits catalans han de fer costat a l'oposició valenciana per aquest atac a la llengua comuna
 
El PP valencià va aprovar ahir una llei, anomenada de senyes d'identitat, que és un autèntic atemptat als valors democràtics recollits a la Constitució i una mostra del més absolut menyspreu que aquest partit té per la cultura i les institucions acadèmiques. La llei fixa un seguit de “béns culturals” a protegir, entre els quals inclou els correbous, i defensa l'existència d'una “llengua valenciana” diferenciada del català. Però això, que ja de per si és molt greu, perquè desobeeix els dictàmens d'un òrgan estatutari com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, no és el més greu. El govern del PP pretén crear una mena de “policia identitària”, enquadrada en un anomenat Observatori de les Senyes d'Identitat, que vetllarà perquè tota entitat que no respecti la llei sigui castigada sense rebre subvencions públiques. Així, per exemple, una entitat que defensi la unitat de la llengua o que sigui crítica amb els bous al carrer serà exclosa dels ajuts públics. ¿Algú s'imagina quina seria la reacció a Madrid si el govern català aprovés una normativa semblant? Com és possible que a l'Espanya democràtica del segle XXI es pugui discriminar col·lectius i persones per la seva ideologia? Com s'atreveix el PP a anar en contra del que dictaminen totes les universitats del món i institucions com la mateixa Real Academia Española, que en el seu diccionari manté que el valencià és una varietat del català? Amb quins arguments el PP espanyol afirma que els partits catalans atien el debat identitari quan els seus coreligionaris valencians aproven una llei com aquesta?

La Generalitat de Catalunya i tots els partits catalanistes farien bé de fer costat a l'oposició valenciana i portar aquesta agressió a la llengua comuna i als drets democràtics més bàsics al Congrés de Diputats. La desesperació dels populars valencians, que temen perdre el poder el pròxim mes de maig, no pot ser excusa per revifar el blaverisme i provocar la divisió civil dels valencians. Mariano Rajoy ha de respondre públicament per aquest disbarat. No fer-ho seria donar per bona la cara més excloent del nacionalisme espanyol, aquella que no respecta ni tan sols la llibertat d'expressió i d'opinió.

 
9)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 25 de març del 2015
http://www.nuvol.com/noticies/catala-llengua-dempresa/
 
Català, llengua d'empresa
 
 
10)
Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 

11)
 
Per la dignitat d'un país... arriben senyals de primavera!
 
La primavera ens durà moltes novetats editorials, una molt espacial és Estellés infinit, llibre disc de Bertomeu amb 8 poemes de Vicent Andrés Estellés..

Ja se sent la presència del que tenim a la cassola de Bullent... Bullen els versos de Vicent Andrés Estellés amb la Veu de Bertomeu, qui ens ofereix "Per la dignitat d'un país" com a avanç.

És un avançament del que serà "Estellés infinit", un llibre-disc de Bertomeu que seguirà la línia marcada per 7 d'Estellés, que ha rebut una gran acollida i ha estat reeditat en molt poc de temps.


Bertomeu ha publicat un vídeo d'un dels poemes musicats de Vicent Andrés Estellés, "Per la dignitat del país" perquè, ha declarat, està molt vident ara mateix i ho hem de tindre en compte especialment en un any com l'actual en el que tindrem que tindrem que triar gent que treballe pel nostre país.


Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de setembre de 1924 - València, 27 de març de 1993) és un dels poetes valencians més importants del s. XX. Té una obra molt extensa, fonamentalment de poesia però també d'altres gèneres. Entre altres reconeixements, va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1978), la
Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes (1990), la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (a títol pòstum)

Albert Ortega "Bertomeu" és un músic i cantautor Valencià que ha realitzat múltiples tasques de composició i enregistrament. Ha publicat els discos "I ara què?", "Cinc més" i "A dos de Val" (Disc Homenatge a Ovidi Montllor i Joan Fuster respectivament), "A casa nostra", etc. ha participat activament en la banda de rock "Ampelt, en "Clau de lluna jazz" en el Llibre disc infantil i concert teatralitzat "El viatge de Marcel el marcià" i el "
El pirata pataxula en El tresor del monstre".

Ha col.laborat amb gent i grups com Rafa Xambó, Batà, Noir, Vinojuan, Miquel Gil, Svaters i Andreu Valor. El 2010 rebé el Premi Ovidi Montllor al Millor disc de cançó, "Cançons de la memoria trista" amb Rafa Xambó i el 2011 fou nominat als Premi Ovidi Montllor a la Millor cançó: "A la ciutat" del disc "I ara qué?"

Ja es pot contractar a Bertomeu per aquest nou espectacle i per qualsevol cosa relacionada amb el llibre disc, podeu contactar amb Edicions del Bullent.

 

 
12)
 
Publicat a TOT SANT CUGAT divendres 20 de març del 2015
http://www.iec.cat/recull/fitxers/15/03/24/001IEKLW.pdf
 
Diccionaris al segle XXI
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací