InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 1117 (dilluns 09/02/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic ací (la baixa és automàtica)
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Del proveïdor.
 
2)  Premi Lluís Carulla 2015
 
3) Pau Vidal - Convocar
 
4) Lou Hevly - Tens walkie-talkie?
 
5) Pepa Masó - Normalitzar la llengua
 
6) Andrés Luengo - La paraula de 2014
 
 
8) Reedició Ferum de silenci, de Pep Castellano
 
 
10) “El futur de la llengua i la cultura es decideix en el món de la comunicació”
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

Del proveïdor

 

Exemple d'Ús: «Quan m'arribin et posaré un e-mail per avisar-te.»

Ús correcte: «Quan m'arribin t'enviaré un e-mail…»

 
 
2)
Premi Lluís Carulla 2015

Objectiu

El premi està destinat a impulsar projectes culturals en els diversos àmbits de la llengua catalana, les arts i el pensament.

Dotació

El premi, únic, està dotat amb fins a 100.000 euros.

Bases

El Premi serà atorgat a un projecte cultural que, dins l'àmbit de la llengua catalana, les arts i/o el pensament, constitueixi una aportació innovadora que contribueixi a l'enfortiment i la modernització de la cultura i la societat catalanes.

La convocatòria és oberta a particulars, empreses i organitzacions sense ànim de lucre.

Per optar al Premi cal presentar, necessàriament, una justificació i memòria del projecte, així com un pla de viabilitat econòmica i tècnica, un calendari d'execució i les mesures per a l'avaluació dels resultats. Es poden presentar avals tècnics, acadèmics o professionals, sobre la seva rellevància, oportunitat o repercussió en l'àmbit del projecte. La memòria ha de presentar el pressupost total del projecte i quin és el percentatge que es pensa finançar amb l'import del premi. També cal especificar amb quines altres fonts de finançament o patrocinadors es preveu finançar la resta del projecte.

La Fundació Carulla signarà un contracte amb l'autor o autors del projecte guanyador, en el qual s'establiran els termes de la concessió del premi, de l'execució i avaluació del projecte i del seu patrocini.

Tenint en compte les candidatures presentades, la Fundació pot declarar desert el Premi.

Presentació de la candidatura

Per optar al Premi cal emplenar el formulari d'inscripció que es troba al web www.fundaciocarulla.cat. La documentació que s'adjunti pot ser en format pdf, doc, ppt, clip de vídeo publicat a Youtube o Vimeo, fotografies en format jpg o enllaç a galeria mutimèdia, i slideShare publicat en qualsevol entorn.

Si algun material no està disponible en format digital, cal enviar-lo a l'adreça següent indicant el nom de la candidatura:

Premi Lluís Carulla d'estímul a un projecte cultural

Fundació Carulla

Aribau 185 3r. 08021 Barcelona

La Fundació Carulla es reserva el dret a fer difusió dels projectes guardonats al web www.fundaciocarulla.cat

Termini de presentació

El termini de presentació acaba el dia 25 de març de 2015. El veredicte del jurat es donarà a conèixer en un acte públic a mitjan mes de novembre.

 
3)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 21 de gener del 2015

Convocar

Pau Vidal
 
 
4)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 17 de gener del 2015
 
 
5)
 
Publicat en El Punt Avui dijous 22 de gener del 2015
 
Normalitzar la llengua
 
Pepa Masó
 
El Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona està d'aniversari. És compleixen 25 anys de la seva fundació, 25 anys de treball incessant en favor de la normalització del català. I els números canten: prop de mig milió de persones han passat per les seves aules i han creat fins a 15.197 parelles lingüístiques. D'aquells que en el seu moment no van poder aprendre català durant l'època franquista s'ha passat a l'alumnat nouvingut, que té clar que no hi ha res millor per integrar-se que aprendre la llengua d'allà on es viu. Sense complexos i sense imposicions, simplement per coherència. I també molts ciutadans arribats de diferents punts de l'Estat que volen fer del català la seva llengua. El Consorci fa 25 anys i té feina per 25 anys més.
 
6)
 
Publicat en Diari d'Andorra divendres 16 de gener del 2015
 
 
Andrés Luengo
 
 
7)
 
 
 
8)
 

Reedició Ferum de silenci, de Pep Castellano

Amb Ferum de silenci, Pep Castellano va guanyar el premi Enric Valor. Per tant, és un llibre especial. Un llibre del que s'ha fet més d'una reedició i mereix una re-lectura si ja el teniu, ara que el masclisme no decau i els assassinats de dones tampoc.

A primera vista, Ferum de silenci sembla un cas més d'allò que en diuen violència de gènere, un més entre tants... Tan escabrós, tan macabre, tan injust, tan imbècil, tan carregat de silencis còmplices, com sempre. Però res no és el que sembla. Tot ens fa dubtar, i el lector haurà de muntar un trencaclosques de versions per a saber realment què va succeir.

A Faristol, Josep Maria Aloy en va fer una crítica i li va posar la màxima puntuació. Va dir: "proporciona la dosi de grapa necessària perquè el lector se senti arrossegat i fins a cert punt «despistat» per la successió constant i frenètica dels esdeveniments fins a la resolució del cas…"

A la fitxa del llibre, hi ha un enllaç per llegir les primeres pàgines: http://www.bullent.net/libro/2835-Ferum_de_silenci

Pep Castellano (Albocàsser, 1960) és un escriptor valencià. Va estudiar magisteri i després pedagogia. Ha fet teatre de carrer, i ha ballat i cantat (danses i cançons populars). Actualment treballa com a tècnic de formació d'animadors juvenils a l'IVAJ de la Generalitat Valenciana, a més de fer de contacontes formant duet amb Canto Nieto.
 
9)
 
Publicat en la web de la Universitat Pompeu Fabra dijous 22 de gener del 2015
 
 
 
10)
 
Publicat en El Punt Avui divendres 30 de gener del 2015
 
“El futur de la llengua i la cultura es decideix en el món de la comunicació”

La I Jornada de Comunicació en Català al País Valencià ha reunit experts de tot l'àmbit lingüístic a la Universitat d'Alacant
Els participants han defés la necessitat de potenciar els mitjans en llengua pròpia des de la qualitat, la innovació i la proximitat
La periodista Amàlia Garrigós ha conduït la Jornada.
 
El tancament de RTVV, el cessament de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio, l'absència de mitjans escrits en valencià i la desaparició de desenes de televisions locals que emetien en català al País Valencià han sigut les principals qüestions que han centrat el debat d'experts i professionals a la Universitat d'Alacant. La institució acadèmica ha convocat la I Jornada sobre l'Àmbit Comunicatiu en Català al País Valencià, organitzada amb l'objectiu de debatre sobre la situació actual i propostes de futur per a la comunicació en la llengua pròpia.
 
Els experts han lamentat la manca de mitjans generalistes en valencià, però han subratllat la bona salud de publicacions especialitzades, que demostren el gran nivell dels professionals que hi treballen i el bon criteri a l'hora de posar en marxa projectes de prestigi.
 
La trobada ha comptat amb la presència d'experts en el món comunicatiu com ara el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, periodista i membre de l'Institut d'Estudis catalans, Josep Gifreu, el director de Vilaweb, Vicent Partal, el periodista i doctor en Sociologia, Francesc Viadel, l'historiador i periodista de la Universitat de València, Francesc Martínez, el catedràtic de Comunicació de la Universitat Jaume I, Javier Marzal o la periodista Amàlia Garrigós entre altres. La jornada ha servit no sols per analitzar la “dramàtica” situació comunicativa en català, sinó també per esbossar propostes per a revitalitzar-la i amb un conclusió unànime de tots els participants: el futur de la llengua i la cultura catalanes al País Valencià es decideix en l'àmbit de la comunicació.
 
Intercavi
 
Josep Gifreu ha sigut especialment contundent a l'hora de definir la situació de la comunicació. “Allò que ens uneix als Països Catalans és el consum de mitjans de comunicació en espanyol”, una afirmació de què no es salva ni tan sols el Principat.
 
En la seua ponència, per a la que ha utilitzat continues referències al seu llibre Construint l'espai català de comunicació, ha destacat la importància de fomentar l'intercanvi i la col·laboració entre els mitjans de tots els territoris de parla catalana, concepte per al que ha citat al professor de la Universitat d'Alacant, Manuel Alcaraz, qui ja defensava aquesta tesi l'any 1991. Gifreu també s'ha referit al periodista ja mort Enrique Cerdan Tato, cronista d'Alacant i que en el mateix llibre demanava enfortir els lligams de tot l'àmbit català. Per a poder-ho fer, però, Gifreu ha assenyalat que “cal recuperar els mitjans públics, de qualitat i en valencià”. El professor ha anat un poc més enllà i ha assegurat que perquè aquesta empresa tinga èxit cal tindre un estat, ja que “aquest exercita el seu poder especialment en qüestions identitàries, com l'educació, la llengua, la cultura o els mitjans de comunicació”.
 
Una nova RTVV?
 
La jornada també ha debatut sobre la necessitat de la reconstrucció o construcció d'una nova RTVV, la qual, segons el catedràtic Javier Marzal, “s'hauria de reinventar de dalt abaix”, amb un nou “projecte seriós que responga a les necessitats de la societat actual”. Marzal ha pres com a referència televisions públiques com la BBC, que “són grans motors de la innovació”. Això no obstant, el catedràtic ha destacat la importància dels mitjans de comunicació de proximitat, “especialment en un territori amb llengua pròpia” i que ha definit com a claus perquè “la llengua i la cultura puguen sobreviure en un escenari globalitzat com l'actual”.
 
Per la seua banda, els ex treballadors de l'ens públic valencià, Amàlia Garrigós i Francesc Manel Antón, han reivindicat els “actius sòlids” que existeixen i a partir dels quals , seria possible reconstruir un projecte que ha de ser “inequívocament valencià, progressista i de qualitat”.
 
En aquesta mateixa taula rodona ha intervingut el responsable de Radio Altea, un mitjà amb vint anys de treball i en valencià, que insistit en la importància de la independència i el treball de proximitat, alhora que reivindicava mantindre les relacions d'intercanvi amb altres mitjans. El debat també s'ha centrat en la importància dels continguts. Francesc Viadel ha assenyalat que els periodistes “anem a cegues ja que no sabem que és el que vol llegir la gent” i ha apuntat la necessitat de fer un estudi que marque les línies a seguir. Viadel també ha subratllat “les grans possibilitats que ofereix Internet per a la supervivència de la llengua”.
 
Diari en valencià
 
La jornada ha finalitzat amb el debat sobre la premsa escrita i la premsa digital, en el que el professor Francesc Martínez ha presentat la seua “carta als Reis mags”, amb deu punts per a potenciar un espai comunicatiu en valencià. Martínez reivindica en el seu document, desenvolupar la Llei d'Ús, polítiques públiques que afavorisquen decididament els mitjans en la llengua pròpia; potenciar les xarxes d'emissores de radio i els consorcis públics de TDT; l'acord de reciprocitat amb els mitjans de la resta de territoris de parla catalana o elaborar un pla de reorganització de l'espectre audiovisual desfet per les concessions de les TDT l'any 2004, entre altres punts.
 
Durant el debat també s'ha destacat la importància de la implicació dels ciutadans amb els mitjans. En aquest sentit,el , director de La Veu del País Valencià, Moisés Vizcaíno ha denunciat la discriminació comunicativa que pateixen els valencianoparlants i , sense una oferta de mitjans en la nostra llengua” ha reivindicat una “legislació objectiva de contractació de campanyes institucionals”.
 
Per la seua banda, Vicent Partal ha plantejat la fita d'assolir un nou diari imprés al País Valencià. Això sí, “amb criteris d'innovació com segueixen capçaleres de prestigi mundial, centrat en l'edició en digital, però eixint als quioscos certs dies de la setmana per aconseguir arribar a un públic que d'altra manera no s'arribaria”.
 
 
11)
 
 
 
 
12)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dijous 15 de gener del 2015
 

1 de cada 5 abonats a CANAL+ a Catalunya usa el servei de subtitulació en català gràcies a un acord entre l'operadora i el Departament de Cultura que es va signar el passat 29 de maig de 2014 amb l'objectiu d'incrementar l'oferta i el consum de cinema subtitulat en català.

En només 6 mesos de vigència de l'acord el 58% d'abonats a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears coneix el servei i, d'aquests, el 15% el fan servir regularment. Així ho revela una enquesta que Canal + ha fet entre els seus abonats.

Nota de premsa

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací