InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1115 (dimecres 04/02/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic ací (la baixa és automàtica)
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Abans de passar al zàping.
 
 
 
 
 
 
7) Escola Valenciana denuncia davant l'ONU la vulneració dels drets lingüístics al País Valencià
 
8) Josep Maria Loste - Vull un país normal i normalitzat
 
 
 
11) Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Abans de passar al zàping

 

Exemple d'Ús: «Què donen aquest vespre a la tele?»

Ús correcte: «Què fan aquest vespre a la tele?»

Explicació: Ídem que a l'anterior. La mateixa solució per a la variant «Què posen a la tele?»

 
 
2)
 
Publicat en VilaWeb dimecres 28 de gener del 2015

Pau Vidal: 'Durant trenta anys no hem dit la veritat sobre la immersió lingüística'

Entrevista al filòleg, que publica 'El bilingüisme mata'

 
3)
 
Publicat en El Punt Avui dimecres 21 de gener del 2015
4)
 
Publicat en el diari ARA dimecres 21 de gener del 2015
 
 
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 21 de gener del 2015
 
6)
 
Publicat en VilaWeb dimecres 21 de gener del 2015
 
 
7)
 
Publicat en El Punt Avui dimecres 21 de gener del 2015
 
Escola Valenciana denuncia davant l'ONU la vulneració dels drets lingüístics al País Valencià
 
Representants de l'entitat cívica han participat en una roda de premsa on han exposat els casos de vulneració dels drets lingüístics al País Valencià durant 2014, entre els quals destaquen els atacs del govern de l'Estat espanyol i de la Generalitat Valenciana al dret a estudiar en valencià
 
Escola Valenciana forma part de l'ELEN que és la Xarxa europea per a la igualtat lingüística, integrada per entitats dels diferents països d'Europa que defensen les llengües minoritzades. En aquesta ocasió els integrants de l'ELEN que han assistit per a escoltar en directe la sessió de control de l'ONU pertanyen a entitats d'autonomies amb llengua pròpia de l'Estat espanyol. És per això que Escola Valenciana ha viatjat a Ginebra en una delegació amb representants d'ACPV, a Mesa pola Normalización Lingüística, (Galícia) i la Plataforma per la Llengua (Catalunya).
 
Atacs des de l'Estat
 
L'objectiu d'aquesta sessió de treball / denuncia, és el de subratllar la vulneració dels drets lingüístics perquè es considere vulneració dels drets humans.
 
A l'informe presentat es posa en valor com cada dia als valencians i les valencianes se'ns vulnera el dret a viure en valencià i, paradoxalment, això ho promou l'Administració valenciana per indicació del govern central. Molts d'aquests casos no es visualitzen, la gran majoria de la gent no posa una denúncia si han anat a una comissaria per a denunciar el robatori d'una bicicleta i els han dit que canvien de llengua perquè no els entenen, però açò passa habitualment “i totes i tots tenim el dret a expressar-nos al País Valencià en qualsevol de les dues llengües oficials, és un dret humà parlar en valencià”, ha expressat el vicepresident d'Escola Valenciana.
 
La Generalitat ho permet
 
Escola Valenciana ha volgut deixar constància dels continus atacs a l'ús i ensenyament de la nostra llengua al País Valencià, especialment, de la Generalitat Valenciana i el govern espanyol en matèria educativa. És per això que l'entitat ha demanat als representants de l'ONU que incloguen en l'informe que elaboren la vulneració de drets humans per part de del govern de l'Estat espanyol pel que fa als drets lingüístics dels parlants de les altres llengües de l'Estat, ja que lluny de vetllar per la diversitat lingüística s'ataca de ple la resta de llengües de l'Estat.
 
Tres casos més
 
El grup d'Escola Valenciana que han viatjat a l'ONU ha participat en una roda de premsa posterior a la sessió de control que se li ha fet a l'Estat espanyol.
 
En aquesta conferència els representants de l'entitat han explicitat els casos recollits en l'Informe 2014, que es va presentar el passat 4 de desembre, Dia dels drets lingüístics a les nostres terres. Aquest document s'ha ampliat pel fet que fins al 31 de desembre es van constatar tres casos més: un de vulneració de normativa ortogràfica; un d'un ciutadà xinés al qual se l ha denegat la nacionalitat espanyola per expressar-se en valencià ; i una nova vulneració del dret a estudiar en valencià per part de l'Administració valenciana quan va llançar la campanya de consulta il·legal a les famílies sobre el programa educatiu en que estudien els seus fills i filles.
 
Escoles en lluita
 
Els representants d'Escola Valenciana han volgut deixar patent que ha estat la Conselleria d'Educació valenciana la que més vulneracions del dret a usar el valencià ha comés durant 2014.
 
Així la intenció dels representants valencians és poder exposar davant dels representants de l'ONU cada cas en concret. Així com les famílies de la Plataforma Prou d'Ontinyent, les de les escoles de Castelló o les del CEIP Ciutat de Cremona d'Alaquàs continuen lluitant per les unitats educatives en valencià que van perdre per a l'actual curs, nosaltres volem que la seua veu i la de tots els pares i mares de centres educatius als quals Maria José Català els nega el dret a l'ensenyament en valencià estiga present davant el màxim organisme encarregat de vetllar pels drets humans”, ha comentat Jaume Fullana, coordinador de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana.
 
Els representants d'Escola Valenciana tenen previst tornar a l'ONU el pròxim mes de març, on exposaran davant del comité designat cada cas de vulneració dels drets lingüístics en matèria educativa i social per tal que s'inicie el procés per incloure'ls a l'informe sobre els drets humans que s'està redactant a la organització de Nacions Unides.
 
8)
 
Publicat en Indirecte.cat dimarts 20 de gener del 2015

 

Vull un país normal i normalitzat

 

Josep Maria Loste

 

 

9)
 
 
 
 
10)
 
Publicat en VilaWeb dimarts 27 de gener del 2015
 
La llengua catalana és de goma
 
 
Marta Rojals
 
11)
 
Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
12)
 
Publicat en la web de Plataforma per la Llengua dimarts 27 de gener del 2015
https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/noticies/2750/denegat-el-registre-duna-marca-a-un-empresari-per-haver-escrit-a-la-sollicitud-en-catala
 
Denegat el registre d'una marca a un empresari per haver escrit a la sol·licitud en català
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací