InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1111 (dimecres 28/01/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic ací (la baixa és automàtica)
 
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Pobra Caputxeta.
 
2) Presentació a Otos del llibre El metge del rei de Joan Olivares
 
3) Nou llibre: El nom popular dels ocells al migjorn valencià
 
 
 
6) L'AVL destinarà 50.000 euros al foment del valencià en mitjans de comunicació
 
 
8) Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
9) VII Congrés de l'Associació Francesa de Catalanistes
 
10) Nous cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal

Pobra Caputxeta

 

Exemple d'Ús: «El bosc es va fent cada vegada més tupit.»

Ús correcte: «El bosc es va fent cada vegada més espès.»

Explicació: Una altra expressió amb el mateix cas és la coneguda Corramos un tupido velo, que s'ha de traduir per tirem-hi /passem-hi un vel.

 
 
2)
 
Edicions Bromera es complau en convidar-vos a la presentació del llibre
 
El metge del rei
 
de Joan Olivares
 
Premi Enric Valor de novel·la
 
A més de l'autor, hi participarà Dolors Benavent, professora de llengua.
 
L'acte tindrà lloc divendres 30 de gener, a les 19 hores, a la Sala de Plens al Palau d'Otos (Carrer del Sant Crist, núm. 12 - Otos)
 

   «Pocs dies abans que jo haguera nascut, l'àvia somià que la meua vida seria plena de grans honors fins que un dia deixaria de ser-ho...» A les acaballes dels seus dies, el metge Lluís Alcanyís recorda la seua infantesa a Xàtiva, un temps d'amistat i aprenentatge, però també de dubtes sobre si preservar la religió jueva dels avantpassats o confirmar la fe cristiana en què l'han educat.

 Després d'haver estudiat a Nàpols, d'haver estat un dels metges més destacats de la Corona, fundador de l'Estudi General de València –la futura universitat–, escriptor, amic de prínceps, reis, bisbes, i papes..., ara les flames de la Inquisició l'amenacen perillosament.

 En aquesta novel·la, Premi Enric Valor, Joan Olivares recrea un moment clau de la nostra història a través de la mirada sàvia d'un dels seus protagonistes. Un metge que dubta i estima, que valora la llibertat de pensament per damunt de tot i que, precisament per això, patirà amb cruesa l'embat de la intransigència.

 
3)
 
Nou llibre:
 
El nom popular dels ocells al migjorn valencià
 
Autors:
Luis Fidel
Vicent Bataller
Josep Tormo
Vicent Beltran
Carles Segura
Lluís Sogorb (il·lustrador)
 
Editat per l'Institut Gil-Albert
Es pot adquirir en la llibreria de l'Institut Gil-Albert (c/Sant Ferran, núm. 44 - Alacant).
221 pàgines
 
El llibre es presenta a Alacant hui, 28 de gener, a les 20.15 en la casa Bardín (c/Sant Ferran, núm. 44 - Alacant).
 
 
4)
 
 
Projecte
 
 
 
5)
 
Publicat en VilaWeb dijous 15 de gener del 2014
 
 
 
6)
 
Publicat en El Punt Avui dimecres 14 de gener del 2014

L'AVL destinarà 50.000 euros al foment del valencià en mitjans de comunicació

En tots els casos, el requisit bàsic és respectar la normativa lingüística oficial

L'AVL tornarà a convocar enguany el concurs públic per a les ajudes al foment de l'ús del valencià en emissores locals de ràdio, publicacions d'àmbit local, comarcal i temàtica especialitzada, revistes d'investigació i diaris digitals en valencià, amb un pressupost de 50.000 euros.

Les ajudes es destinaran a abonar les despeses d'impremta o de distribució, com ara el cas de les publicacions d'investigació, de temàtica especialitzada i els diaris o revistes locals o comarcals, amb un mínim dels seixanta per cent de les seues pàgines escrites en valencià.

Pel que fa a les ajudes orientades a les ràdios locals serviran per a retribuir el personal (periodistes, locutors, col·laboradors...) contractat per les emissores. Un altre requisit per a accedir a aquestes subvencions és l'emissió en valencià, almenys, d'un setanta-cinc per cent de la programació.

Finalment, l'AVL contempla en la convocatòria del 2015 l'ajuda a les publicacions informatives digitals existents en tot el territori valencià. En aquest apartat, una de les obligacions dels beneficiaris serà que el digital estiga escrit íntegrament en valencià. En tots els casos, el requisit bàsic és respectar la normativa lingüística oficial.

 
7)
 
 
 
 
8)
 
Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
9)
 
VII Congrés de l'Associació Francesa de Catalanistes

Universitat de Perpinyà – Via Domitia. 23-24 d'octubre del 2015.

Temàtica : Catalunya (del) Nord com a cruïlla

El VII Congrés de l'Associació Francesa de Catalanistes (AFC) tindrà lloc a Perpinyà els dies 23 i 24 d'octubre del 2015. Segons el costum de l'associació, pretén explorar un territori més dels Països Catalans o relacionat amb ells (Lorient, 2011: la Bretanya; París Sorbona, 2013: les Illes Balears). El territori nord-català té l'originalitat de ser alhora pont i marge, per la seva inclusió geopolítica que indiscutiblement repercuteix en les seves modalitats lingüístiques i també en el futur de la llengua i les reivindicacions «locals». Tant la realitat de la seva història com aquella de les múltiples formes de comunicació han desenvolupat uns imaginaris que, més enllà de la frontera (o més ben dit de les fronteres), es creuen amb la resta dels Països Catalans –Principat i Andorra– i amb Occitània i França. Aprofitarem aquesta reflexió sobre la frontera tot i explorant-la, metafòricament, en el camp de la traducció i sota les diverses formes que pugui presentar.

Data límit de proposta de comunicació : 15 de febrer del 2015

Envieu-les a les adreces següents : lagarde(arrova)@univ-perp.fr berthelo(arrova)univ-perp.fr

  1. Catalunya Nord : Realitats i Imaginaris

L'aproximació a les realitats i als imaginaris es podrà fer en diferents àmbits proposats en el següent ventall. A partir de diversos enfocaments i desenvolupaments científics, incloent-hi la pluridisciplinarietat, la interdisciplinarietat i l'aproximació epistemològica, aquests conceptes, realitats i representacions es podran tractar ja sigui per separat o bé en una visió comparatista.

– Espais i Territori

– Història i Memòries

– Poblacions i Societat

– Cultures: popular i cultivada

  1. Llengua i Traducció

Considerant la llengua catalana com a referent històric fonamental del territori nord-català, es mereix que se li dediqui una sèrie de reflexions.

– Patrimoni lingüístic, Usos actuals i Futur de la llengua catalana

Les formes locals, tal com van ser recollides com a característiques dialectals o fixades en els etno-textos, representen un patrimoni que ha anat evolucionant fins arribar a unes formes d'usos sociolectals que també mereixen ser examinades. D'altra banda, la transmissió del català, per diverses vies, constitueix el gran repte per al futur de la llengua i la cultura.

– Traducció i Auto-traducció

Seguint amb la metàfora de la cruïlla, convindria integrar experiències i anàlisis dedicats a la traducció i l'auto-traducció literària (cap al francès, el castellà o altres llengües). Així mateix, les diferents formes de traducció especialitzada que tenen una necessitat social (institucional, econòmica, jurídica, periodisme, turisme, etc.).

Més informació: Crida d'articles

 
10)

Nous cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística


El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), sota el lema “Connecta't al català”, organitza nous cursos generals de llengua catalana de tots els nivells
— bàsic, elemental, intermedi, suficiència i superior —, i es poden cursar en la modalitat presencial, semipresencial o en línia a través del programa Parla.cat. També ofereix cursos a mida per a col·lectius específics (empresarial, sanitari, restauració, etc.), i de perfeccionament de determinats aspectes de la llengua (gramàtica, ortografia, etc.).

Tots els cursos segueixen els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya. Els certificats de nivell que expedeix són equivalents als certificats de la DGPL i tenen una correspondència amb els nivells del Marc Europeu Comú de Referència (MECR).

Les activitats i cursos del CPNL es duen a terme a través de 22 centres de normalització lingüística i 146 punts d'atenció distribuïts arreu del territori.

Cercador de cursos CPNL

Parla.cat

 

Nota de premsa

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací