I acabem a la xarcuteria
Exemple d'Ús: «I mitja lliura de pernil
en dolç.»
Ús correcte: «I mitja lliura de pernil
dolç.»
Explicació: Que potser dieu pernil en
salat?
La revista Ciència va ser la primera revista de divulgació científica escrita en català. Nascuda el 1926 i durant la dictadura de Primo de Rivera, va esdevenir un símbol de la resistència cultural i una publicació emblemàtica d'un projecte de catalanisme que buscava, d'una banda, comunicar la ciència i la tecnologia a un públic cada cop més interessat en aquests temes i, de l'altra, fixar un lèxic científic i tècnic en llengua catalana.
La revista es va deixar de publicar el febrer del 1933, després que l'editor de la revista, el químic Ramon Peypoch, la deixés per fer-se càrrec del diari La Publicitat.
Quaranta-set anys més tard, un equip encapçalat per Joan Senent-Josa va emprendre la publicació de la segona època de la revista. Prenia el nom de la predecessora, (Ciència). Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, però amb un canvi: la paraula ciència passava a escriure's entre parèntesis, (Ciència). La revista va ser una plataforma que permetia als científics catalans difondre la recerca que feien en la pròpia llengua i una eina molt poderosa per a la normalització cultural i lingüística. (Ciència) es va publicar entre els anys 1980 i 1991.
L'Institut d'Estudis Catalans ha digitalitzat la revista Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, que ara ja es pot consultar en accés obert en aquest enllaç. Sens dubte, una bona notícia.