InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1095 (dimecres 31/12/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2015 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. A la cafeteria.
 
2) Llengua i mitjans a l'IEC
 
3) Josep Maria Casasús - Les ‘Reales'
 
4) Miriam Díez Bosch - Trobar parella a Lloret
 
 
6) David Vila - La llengua parlada
 
7) Fons audiovisual del Centre de Documentació. Nou servei de préstec
 
8) Campanya de micromecenatge per preservar el fons documental i bibliogràfic dels esperantistes catalans
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

A la cafeteria

 

Exemple d'Ús: «…i un euro de volta

Ús correcte: «…i un euro de canvi / de torna

Explicació: El DCVB recull el cas estar de volta («Ja estic de volta»), però afegeix que «sembla un castellanisme». En matèria de llengua no convé estar de tornada de res.

 
 
2)
 
Publicat en EL PUNT AVUI divendres 19 de desembre del 2014
 
Llengua i mitjans a l'IEC
 
La Societat Catalana de Llengua i Literatura i el departament de filologia catalana de la UAB van organitzar dimecres, a l'Institut d'Estudis Catalans, unes jornades sobre la divulgació del català als mitjans de comunicació. Una de les ponents va ser la col·laboradora d'El Punt Avui, Núria Puyuelo, que va parlar de la situació del català a la premsa i de la columna Etcètera que escriu en el suplement Cultura.
 
3)
 
Publicat en EL PUNT AVUI divendres 19 de desembre del 2014
 
Les ‘Reales'
 
Josep Maria Casasús
 
El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, impulsa una llei que potencia a Catalunya les Reales Academias en detriment de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'anomenat avantprojecte de creació de l'Acadèmia de Catalunya és un disbarat castellanitzador. Cas de tirar endavant diluiria l'IEC en una solució de química institucional casolana en què dominarien les fórmules decoratives de les set Reales Academias amb seu a Barcelona (una d'àmbit estatal). Aquesta iniciativa legislativa oblida que l'IEC és ja l'Acadèmia de Catalunya, fundada l'any 1907 per Prat de la Riba amb el propòsit de fonamentar una estructura d'alta cultura –que ara diríem d'estat– basada en l'estudi, el treball, el rigor, l'austeritat i la sobrietat. L'IEC és per damunt tot l'acadèmia de la llengua catalana, i alhora el primer centre de recerca de la catalanística. Per aquesta raó la seva jurisdicció científica abasta tots els territoris de la catalanitat lingüística i cultural. El bunyol de fusionar l'IEC amb les Reales Academias, cuinat en els fogons del Departament de Justícia, esmicola i empetiteix la cultura catalana en reduir-la a la Catalunya estricta. Cal confiar que aquesta iniciativa, formalitzada en un avantprojecte de llei, no prosperi si la porten a debatre al Parlament. De ben segur no obtindria la majoria necessària. No tots els diputats i diputades de CiU s'avindran a assumir un text descatalanitzador del sistema general de la cultura nacional en el seu màxim exponent. Ni cap diputat ni diputada de l'oposició catalanista votarà a favor d'una llei que atempta contra una institució concebuda per Prat de la Riba com una entitat genuïna per la seva catalanitat, pel seu progressisme d'inspiració republicana, i per situar la recerca com a objectiu prioritari. Un tret distintiu de la doctrina cultural del catalanisme regenerador rau a rebutjar un model de Reales Academias basades en la solemnitat eixorca, el reconeixement honorífic i els atributs ostentosos.

 

4)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dilluns 22 de desembre del 2014
 
 
 
Miriam Díez Bosch
 
 
5)
 
 
 
 
6)
 

La llengua parlada

 

L'immigrant uzbek arriba a Barcelona. El català 1 se li adreça en espanyol. El català 2 se li adreça en espanyol. El català 3 se li adreça en espanyol. L'immigrant uzbek decideix aprendre espanyol. L'immigrant uzbek aprèn espanyol. L'immigrant uzbek descobreix el català. L'immigrant uzbek decideix aprendre català. L'immigrant uzbek s'adreça en català al català 1. El català 1 li contesta en espanyol. L'immigrant uzbek s'adreça en català al català 2. El català 2 li contesta en espanyol. L'immigrant uzbek s'adreça en català al català 3. El català 3 li contesta en espanyol. L'immigrant uzbek li diu que li pot parlar en català. El català 3 li diu que no pateixi, que no li fa res parlar en espanyol. L'immigrant uzbek continua parlant en català. El català 3 continua parlant en espanyol. L'immigrant uzbek vol deixar de ser un immigrant uzbek. L'immigrant uzbek vol ser un nou català d'origen uzbek. Bo i sopant, el català 1 pensa que, amb tanta immigració, el català es perdrà. Bo i sopant, el català 2 pensa que, amb tanta immigració, el català es perdrà. Bo i sopant, el català 3 pensa que, amb tanta immigració, el català es perdrà. Bo i sopant, l'immigrant uzbek que volia ser un nou català d'origen uzbek pensa que ja n'està tip, dels catalans. Si tant volen tenir una llengua normal, que facin el favor d'usar-la.

 

David Vila i Ros

Extret del llibre Verba, non facta. 99 contes intangibles, de David Vila i Ros (Voliana Edicions, 2014)

 
 
7)
 
Fons audiovisual del Centre de Documentació. Nou servei de préstec
 
El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística obre un nou servei de préstec. A partir d'ara, posa a disposició dels usuaris un catàleg de DVD de pel·lícules cinematogràfiques,
sèries, documentals i interactius doblats i/o subtitulats en català, adreçats a diferents tipus de públic.
 
Es poden demanar en préstec o visionar-los a la seu del Centre de Documentació. La sol·licitud de préstec es pot fer a través del correu electrònic cddgpl@gencat.cat o del telèfon 93 552 79 97
Consulta dels títols disponibles a: www.gencat.cat/llengua/documentacio/fonsaudiovisual
 
8)
 

Campanya de micromecenatge per preservar el fons documental i bibliogràfic dels esperantistes catalans

 

L'Associació Catalana d'Esperanto (Esperanto*Cat) ha llançat una campanya de micromecenatge per renovar la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez (BAPN), que compta amb important fons documental i bibliogràfic de fa més de cent anys. Necessita una restructuració urgent, per protegir aquesta part important de la història de l'esperantisme a Catalunya.

 

En la primera fase de la campanya, Esperanto*Cat cerca recollir 6000 euros per renovar el terra del local i posar-hi quatre mòduls de prestatgeries. En una futura segona fase, la campanya pretén aplegar 4000 euros més per tal d'afegir dos altres mòduls de prestatgeries, una taula i una cadira noves i les eines informàtiques per catalogar el fons de la BAPN, que formarà part del naixent catàleg mundial de biblioteques esperantistes.

 

La Biblioteca-Arxiu Petro Nuez (BAPN) és la biblioteca de l'Associació Catalana d'Esperanto inscrita al registre de biblioteques especialitzades de la Generalitat de Catalunya.

 

La campanya s'ha llançat a la web de Verkami, el web pioner del país en micromecenatge, el nom del qual ve de l'esperanto “verko” (obra) i “ami”(estimar).

 

Les recompenses que s'ofereixen a canvi dels donatius van des de l'agraïment i el nom del mecenes en una placa a la biblioteca fins a sopars, cerveses artesanes etiquetades en la llengua internacional, les versions del Petit Princep o d'Astèrix en esperanto, fins a visites culturals, novetats editorials també en català, cursos, samarretes, discos i concerts del grup Kaj Tiel Plu. Els mecenes més generosos seran fins i tot honorats als congressos de l'Associació.

 

http://www.verkami.com/projects/10066

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací