InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1063 (dimecres 05/11/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
2) Josep Sala i Cullell - Quan falta un Pompeu Fabra
 
 
 
5) Una comèdia agredolça guanya el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira
 
 
 
8) El TIL ja ha acabat la legislatura
 
 
 
 
1)
 
 
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 22 d'octubre del 2014

Quan falta un Pompeu Fabra

Josep Sala i Cullell
 
 
Una comèdia agredolça guanya el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira

El jurat ha escollit com a finalista l’obra Com el gat i el gos, d’Urbà Lozano
 
Un lloc comú, del mallorquí Joan Yago, és l’obra guardonada amb el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, convocat per l’Ajuntament d’Alzira i dotat amb 6.000 €. En aquesta edició, el jurat –format per Salvador Bataller, José Antonio Martínez, Josep Palomero, Jordi Verdú i el regidor de Cultura Carlos Correal, que l’ha presidit– ha escollit l’obra entre els 36 originals presentats, destacant del text «els diàlegs àgils, l’acció ben planificada amb sorpreses notables i els personatges molt ben creats». A més, el jurat ha destacat com a finalista l’original Com el gat i el gos, d’Urbà Lozano. Ambdues obres seran publicades per Edicions Bromera en la col·lecció «Bromera Teatre».
Un lloc comú gira al voltant de Manel Sabaté, un home del seu temps. Hui ha mort i deixa al darrere tres vídues, un llibre i una amant recurrent que ningú coneix. Ara que ell ja no hi és, les «seues dones» ja no tenen cap motiu per a seguir guardant-se el respecte mutu de les últimes setmanes; ja no tenen per què seguir-se parlant, ja no tenen res en comú. El més sensat seria intercanviar-se educadament els telèfons i no tornar-se a veure mai més. És el que fa la gent en aquests casos. Però no, aquesta nit soparan juntes una vegada més, la darrera. Segurament no és una bona idea. Però encara queden tantes preguntes, tantes coses per entendre. El record del Manel es mereix una última nit, i elles, fet i fet, no tenen ningú més amb qui anar a sopar.
Joan Yago (Palma, 1987) és llicenciat en Direcció Escènica i Dramatúrgia per l'Institut del Teatre de Barcelona. Ha escrit i estrenat peces per a teatre com: BLUF (Premi Quim Masó de Temporada Alta), La Nau dels Bojos (Premi Adrià Gual de l'Institut del Teatre i Grec Festival de Barcelona), En un país tan llunyà, L'Editto, Bulgaro, Martingala, República Bananera o No sóc Dean Moriarty, entre altres. És membre fundador de la companyia «La Calòrica». També ha participat en el Segon Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta i en la creació col·lectiva de l'espectacle DesigJam.
En Com el gat i el gos ‒també una comèdia amb tocs agredolços‒, Anna i Lluís coincideixen per casualitat a la sala d’espera d’un hospital després de més de vint anys sense veure’s. La situació és un poc compromesa per als dos perquè a la universitat van estar molt enamorats, però per diferents malentesos, van trencar i ja no s’havien retrobat. Assistim així a tot un seguit de ressentiments, retrets i un gran distanciament, especialment per part d’ella, però en el fons, no han passat per les fases típiques del desamor: quedarà encara alguna espurna d’aquell amor?
Urbà Lozano (Alginet, 1967) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i es dedica a l’ensenyament en Educació Secundària. És autor de les obres La màquina ronca (Premi Vila de Puçol), el recull de contes Femení singular (Premi Vila de Teulada de Narrativa), Plagis (Premi Ciutat de València) i La trampa del desig (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira). Com a membre del col·lectiu Unai Siset, participà en l’obra Subsòl.
El proper divendres 7 de novembre s’anunciarà el veredicte del XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre. Joan Yago rebrà els 6.000 € amb què està dotat el guardó del Palanca i Roca, juntament amb l’estatueta emblemàtica dels Ciutat d’Alzira –obra de l’artista Manuel Boix–, durant el sopar de lliurament dels XXVI Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc la nit del 14 de novembre i durant el qual es coneixeran els guanyadors de la resta de modalitats (novel·la, divulgació científica, assaig i poesia).
 
Si vols més informació, pots posar-te en contacte amb el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira (a/ Leo) a través del telèfon 962 459 250 o amb el Gabinet de Comunicació d’Edicions Bromera (a/ Marta Estrelles) mitjançant els telèfons 962 459 705 i 661 936 247 o l’a/e comunicacio@bromera.com.
 
6)
 
 
 
7)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dissabte 25 d'octubre del 2014
 
 
Els jutges dicten 4 noves interlocutòries que suspenen el TIL, i ja en són 15 en dos mesos
 

Nou entrebanc al desplegament del trilingüisme a les escoles que impulsa el Govern balear del PP que lidera José Ramon Bauzá. Primer van ser les sentències que anul·laven el decret mare del Tractament Integrat de Llengües (TIL), que suposa l'ensenyament en anglès, castellà i català. Després va arribar una mesura excepcional cautelar de suspensió del desenvolupament de la norma, que marcava el calendari d'implantació del sistema. Primer anul·lar i després suspendre. La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha dictat avui quatre interlocutòries més (i ja en són 15 en dos mesos) en les quals els jutges refermen les seves postures i donen la raó als sindicats de docents i associacions de pares i desestimen els recursos de reposició interposats pel Govern de Bauzá.

D'aquesta forma, es confirma la suspensió cautelar del TIL per a aquest curs 2014-2015, que va adoptar la mateixa sala el 24 de setembre. El Govern volia que s’esperàs a la decisió final del Tribunal Suprem, en donar a entendre que el TIL no regulava el català sinó qüestions educatives. “La valoració sobre la manera d'assegurar l'efectivitat de la sentència que s'ha de dictar en relació amb l'ordre s'ha de fer ara, no podem esperar que resolgui el Tribunal Suprem”, diu el tribunal autonòmic.

El TSJIB va atendre la petició de mesura cautelar de suspensió formulada pels sindicats STEI (Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de les Illes), la UGT, Docents per la Democràcia, la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’alumnes dels Illes Balears i CCOO.

El Govern de Bauzá va fer ahir un pas enrere, sigil·lós, sobre el seu projecte. L'Executiu va anul·lar la imposició de projectes lingüístics des de la Inspecció de la Conselleria d’Educació als centres que objecten i que no n'havien avalat un de propi. Fins a onze actuacions i sentències qüestionen les normes i els decrets dictats.

En el seu segon curs d'aplicació a les aules, segueix viu el conflicte social, polític i jurídic pel trilingüisme, l'ensenyament en anglès-català-castellà en l'educació infantil, primària i secundària. Professors i oposició afirmen que “el TIL ha mort” per falta de diàleg i pacte per a la seva aplicació. El Govern va voler evitar maniobres de dissidència i objecció en més d'un terç dels 300 centres afectats amb 100.000 alumnes. Gairebé la totalitat dels instituts de secundària de les Balears manifesten que no apliquen el TIL –després de les actuacions dels jutges– i que han recuperat els models lingüístics anteriors.

 
 
8)
 
Comunicat de la Federació d'Associacions de Directors d'Educació Secundària de les Illes Balears
 
 
El TIL ja ha acabat la legislatura
 

155 centres ja han comunicat a l'Assemblea la recuperació dels projectes lingüístics anteriors al TIL. La retirada de l'ordre d'aprovació massiva del TIL de 28 de juliol, una nova victòria de l'Assemblea. El TSJB certifica que mantenir el TIL pot suposar un greuge

 

La recuperació dels projectes lingüístics anteriors al TIL ha esdevingut un gest de de dignitat i la reivindicació de l'autonomia dels centres per adaptar-se al seu entorn. Per això, des de l'Assemblea publicam el llistat de 155 centres que ja han dit adéu al TIL. Aquestes dades, juntament amb les que ha publicat l'associació de directors FADESIB demostren tant la voluntat dels centres de decidir els projectes educatius amb flexibilitat, com també una denúncia a la tergiversació de la realitat que s'ha pretès fer des del Govern quant a l'extinció d'un TIL que ha acabat ja la legislatura i serà, definitivament, història.

Quant als nous projectes lingüístics s'ha de destacar que es fan de manera consensuada amb la comunitat educativa i malda per aprofitar al màxim els recursos dels quals disposa cada centre. Així, en molts casos s'ha reforçat l'àrea lingüística d'anglès. El que destaca, a més, és la voluntat majoritària de recuperar les seccions europees com a mètode d'impuls de l'aprenentatge en anglès.

Per la seva banda, els directors de Secundària constaten que el 81% dels centres no tenia aprovat el TIL abans de la triple sentència judicial del passat 23 de setembre. Aquesta informació posa en evidència les dades que presentà als tribunals el Govern, de 276 centres que sí que el tenien aprovat. (L'estudi el podreu trobar aquí també).

La retirada de l'ordre que aprovava "per decret" els projectes TIL dels centres per part del Govern (28 de juliol) és una victòria en concret de l'Assemblea de Docents, que impugnà l'ordre el passat 1 de setembre i que ha estat reconeguda -per silenci administratiu-. Ara, el Govern admet que no s'ha seguit amb el procediment adequat. En aquest sentit, s'ha de destacar que és aquesta ordre 'il·legal' que aconseguia la xifra de 276 centres amb el TIL aprovat segons les dades del Govern.

L'imperi del seny s'ha estès amb una nova resolució judicial en què el TSJB confirma la suspensió cautelar del TIL. Ja no hi val l'interès general ni la urgència, sinó el sentit comú. El tribunal posa per davant els greuges que podria suposar aplicar un decret declarat nul per la justícia, que no els minses arguments del Govern. Per això sembla que tots, excepte el Govern, remam en la mateixa direcció.

Les mentides no aguanten una hemeroteca.

Els següents centres ja han acordat enterrar el TIL i han decidit aplicar un projecte lingüístic propi.

109 CEIP: Sant Bartomeu (Alaró), Pare Bartomeu Pou (Algaida), Mare de Déu de la Consolació (Alqueria Blanca), Es Vinyet (Andratx), Son Verí (s' Arenal), Ariany, Na Caragol (Artà), Robines, Binissalem (Binissalem), Els Molins(Búger), Mestre Colom (Bunyola), Ses Quarterades, Puig de sa Ginesta, Cas Saboners, Son Ferrer, Ses Rotes Velles (Calvià), Joan Veny i Clar (Campos), Vora Mar (Can Picafort), Margalida Florit, Pere Casanoves(Ciutadella), Bartomeu Ordines (Consell), Nadal Campaner Arrom (Costitx), Sa Bodega, Can Misses (Eivissa), Àngel Ruiz i Pablo (Es Castell, Menorca), Gabriel Comes i Ribes (Esporles), Inspector Joan Capó (Felanitx), Sant Ferran de ses Roques (Formentera), Talaiot (S' Illot), Miquel Duran i Saurina, Llevant, Ponent (Inca), Antònia Alzina (Lloret), Es Puig (Lloseta), Duran-Estrany (Llubí), Jaume III, s'Algar, Badies (Llucmajor), Es Canyar, Simó Ballester, EEI Sa Graduada, Jaume Vidal, Molí d'en Xema, EEI Sa Torre (Manacor), Montaura (Mancor de la Vall), Mare de Déu del Carme, Sa Graduada (Maó), Maria de la Salut, Joan Mas i Verd (Montuïri), Guillem Ballester i Cerdó (Muro), Rafal Vell, Marian Aguiló, Son Anglada, Rafal Nou, Aina Moll, Son Oliva, Camilo José Cela, Gabriel Vallseca, Escola Graduada, Es Pont, EEI Paula Torres, CP de Pràctiques, Santa Catalina, Felip Bauçà, Son Canals, La Soledat, Màxim Alomar Josà (Palma), Gaspar Sabater (Palmanyola), Juníper Serra (Petra), Miquel Costa i Llobera, Joan Mas (Pollença), Ses Cases Noves (Pont d'Inca), Escola Nova (Porreres), Norai (Port d'Alcúdia), Miquel Capllonch (Port Pollença), s' Algar (Portocolom), Ses Comes, Mitjà de Mar (Porto Cristo), Miquel Costa i Llobera (Pòrtol), Puig de na Fàtima (Puigpunyent), Vialfàs, Son Basca (Sa Pobla), Es Vedrà (Sant Agustí, Eivissa),Sant Rafel, Vara de Rei (Sant Antoni de Portmany, Eivissa), Mestre Lluís Andreu (Sant Francesc Xavier de Formentera), Son Juny (Sant Joan), Balansat (Sant Joan de Llabritja, Eivissa), Sant Jordi (Mallorca), Sant Jordi (Sant Josep, Eivissa), Mestre Guillem Galmès (Sant Llorenç), Venda d'Arabí (Santa Eulària, Eivissa), Melcior Rosselló i Simonet (Santa Maria), Eleonor Bosch (Santa Margalida), Blai Bonet (Santanyí), Es Putxet (Selva), Colònia de Sant Jordi (Ses Salines), Rodamilans (Sineu), Es Puig (Sòller), Son Ferriol, Valldemossa, Es Cremat (Vilafranca), Coŀlegi Sant Salvador (Artà), Coŀlegi Sant Francesc d'Assís (Manacor), Coŀlegi CIDE, Coŀlegi Pedro Poveda, Coŀlegi Mata de Jonc, Coŀlegi Pius XII, Col.legi Sant Josep Obrer (Palma).

46 IES: Alcúdia, Baltasar Porcel (Andratx), Llorenç Garcias i Font (Artà), Binissalem, Son Ferrer (Calvià), Damià Huguet (Campos), La Ribera (Can Pastilla), M A Cardona (Ciutadella), Algarb, Josep Font i Trias (Esporles), Felanitx, Marc Ferrer (Formentera), Berenguer d'Anoia, Pau Casesnoves (Inca), Llucmajor, Manacor, Mossèn Alcover (Manacor), Cap de Llevant, Joan Ramis (Maó), Marratxí, Sant Marçal (Marratxí), Albuhaira (Muro), Antoni Maura, Madina Mayurqa, Son Pacs, Ramon Llull, Juníper Serra, Josep Maria Llompart, Emili Darder, Francesc de Borja Moll, CTEIB, Politècnic, Aurora Picornell, Josep Sureda i Blanes (Palma), Guillem Cifre de Colonya (Pollença), Porreres, Clara Hammerl (Port de Pollença), Porto Cristo, Can Peu Blanc (Sa Pobla), Quartó de Portmany (Sant Antoni, Eivissa), Sant Agustí (Sant Josep, Eivissa), Es Xarc (Santa Eulària, Eivissa), Santa Margalida, Santanyí, Sineu, Guillem Colom Casesnovas (Sóller).

Ara ja són 155 centres.

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací