InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1051 (dimecres 15/10/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
2) L'AVL difondrà el Diccionari Normatiu a través de la campanya “Les paraules de cada dia”
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
 
 
 
 
2)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 1 d'octubre del 2014

L'AVL difondrà el Diccionari Normatiu a través de la campanya “Les paraules de cada dia”

L'objectiu és donar a conéixer, a través del seu web, xarxes socials i correu electrònic, els termes inclosos en l'última obra de l'entitat normativa

“Qui dia passa, any empeny”, és la primera expressió que s'ha analitzat

L'AVL ha posat en marxa la iniciativa “Les paraules de cada dia” amb l'objectiu de difondre, a través del seu web, xarxes socials i correu electrònic, els termes inclosos en el Diccionari Normatiu Valencià.

Amb aquest projecte, l'entitat normativa pretén “comentar cada dia una paraula, una expressió o un dubte, que per alguna raó o sense cap motiu, resulte suggeridor o simplement curiosa”, expliquen des de l'ens.

Per a arrancar aquesta iniciativa, l'AVL ha elaborat una comentari sobre l'expressió “Qui dia passa, any empeny”, que segons detalla, “s'utilitza per a indicar que resolent les dificultats de cada dia, arriben a resoldre's les de tot l'any”.

Les anàlisis de l'AVL, segueixen amb atenció l'actualitat i, per exemple, després de la dimissió del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, analitza el vocable “dimitir‘, sobre el qual fa unes observacions etimològiques i recomanacions a propòsit del seu ús correcte, o “decebre”, ja que “de qualsevol votació afloren inevitablement, sentiments contraposats: uns se senten eufòrics, perquè han guanyat, i altres decebuts perquè la seua opció no ha obtingut el suport que esperaven”.

Altres exemples són les anàlisis de “pluja” amb motiu de l'aigua caiguda els últims dies en un any molt sec o “tardor” i “primavera d'hivern”, en referència a la present estació de l'any.

L'Acadèmia descobreix curiositats com que xotis –malgrat el seu caràcter aparentment castís– procedeix de l'alemany schottisch, que significa escocés i es diu d'aquesta manera perquè a Viena es creia que l'origen d'aquest ball era una antiga dansa escocesa.

 
3)
 
Publicat en VilaWeb divendres 3 d'octubre del 2014
 
 
Xavi Sarrià
 
 
4)
 
Publicat en directe.cat dilluns 29 de setembre del 2014
 
 
 
5)
 
Publicat en tribuna.cat dimarts 30 de setembre del 2014
 
Fèlix Martí
President de Linguapax Internacional
 
 
6)
 
Publicat en Racó Català dimecres 1 d'octubre del 2014
 
 
 
7)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya divendres 26 de setembre del 2014

Coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües 2014, a partir d'avui, 26 de setembre, la Direcció General de Política Lingüística difondrà el vídeo "El català, llengua per a tothom" subtitulat en 18 llengües. El vídeo mostra el català com a llengua moderna, competitiva i oberta al món en diàleg amb altres llengües a partir de dades sobre la situació actual i l'evolució que ha fet en els darrers anys. Cada dia es farà pública una versió subtitulada en una llengua diferent acompanyada d'eines per compartir-la a les xarxes socials des del microlloc Presenta el català als teus amics europeus!

L'acció s'adreça especialment als joves i és una invitació a compartir el català amb amics i coneguts d'arreu d'Europa, perquè descobreixin les dimensions i la situació de la llengua catalana i se'n facin ressò.

Es difondran versions subtitulades en espanyol, eslovè, alemany, hongarès, danès, occità, portuguès, esperanto, suec, txec, serbi, anglès, lituà, romanès, francès i italià. La subtitulació del vídeo a les diverses llengües europees és fruit d'un projecte col·laboratiu iniciat el Dia Europeu de les Llengües de l'any 2013, que va comptar amb l'aportació desinteressada de nombroses persones.

Presenta el català als teus amics europeus!

 
8)
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací