InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1039 (dimecres 24/09/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
 
 
5) Josep Miquel Bausset - El Calendari dels Brillants
 
6) El català no fa per la justícia
 
 
8) Teresa Tort - Llord
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 143).
 

492. El nostre valencià, el català de tots.

 

Enric Valor

Escriptor

 
2)
 
 
 
 
3)
 
 
 
4)
 
Publicat a VilaWeb dimarts 5 d'agost del 2014

Els beneficis neurològics del bilingüisme, segons un estudi

Segons l'estudi 'Efectes del bilingüisme sobre l'estructura cerebral' saber dos idiomes endarrereix l'aparició de malalties degeneratives

L'estudi 'Efectes del bilingüisme sobre l'estructura cerebral', dirigit pel doctor en psicologia Ferran Suay, assegura que parlar dues llengües causa modificacions importants al cervell que són 'clarament beneficioses'. Una de les conclusions és que els canvis poden endarrerir entre quatre anys i cinc l'aparició d'Alzheimer, entre més malalties degeneratives.

Augmenta les neurones i la seva connectivitat

El doctor explica que l'estudi és una revisió bibliogràfica dels últims deu anys, que indica que les persones que parlen més d'una llengua tenen més matèria grisa (neurones) i blanca (la connectivitat entre les neurones). Això aporta avantatges en la salut mental i en l'estructura cerebral, i es tradueix en la vida quotidiana.

Aquests beneficis es noten tant en les persones que han après dues llengües abans dels tres anys com en aquelles que ho han fet més tard. Fins i tot, diu que els efectes són visibles després de només unes quantes hores de pràctica amb un idioma nou. Així doncs, fomentar l'aprenentatge i l'ús regular de més d'un idioma és una estratègia beneficiosa per a la salut mental, ha dit Suay.

'L'esforç d'alguns governs per exterminar llengües'

Ferran Suay també diu que el bilingüisme és la prevenció 'més barata' de les malalties degeneratives com l'Alzheimer. Explica que podria ser una estratègia efectiva per 'omplir' la reserva cognitiva, la qual cosa permetria a les persones d'afrontar millor l'envelliment del cervell.

Per tot això, Suay es mostra sorprès de 'l'esforç que alguns governs fan per a exterminar llengües pròpies', referint-se als executius de les Illes i del País Valencià: 'Intenten acabar amb un bilingüisme de base que de manera natural és la situació idònia per al benestar dels ciutadans.'

L'estudi, premiat

L'estudi, que ha estat presentat com a treball de final de grau de l'estudiant Anthyma Franco i Soler a la Universitat de València, ha rebut una qualificació d'excel·lent i ha estat admès com a presentació en la conferència interdisciplinària 'Multilingualism in Baltic-Sea Europe', que es farà a Mainz (Alemanya) l'abril del 2015.

 
5)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ diumenge 10 d'agost del 2014
 
 
Josep Miquel Bausset
M'estic llegint el Calendari dels Brillants per al 2014, que Joan Josep Cardona i Ivars, cronista oficial de la vila de Benissa, amb d'altres amics, ha editat.

Aquesta obra, amb 116 pàgines, és una joia que conté des del “calendari, santoral, amb els patronatges, festes religioses i populars com els aniversaris dels patrons d'oficis i gremis, les creences populars i els remeis que fan al cas”, fins a “regiment de les fases de la lluna i recomanacions astronòmiques, procuració de les faenes de muntanya, del camp i de l'hort”, així com també “prenuncis del temps que ha de fer, consell de medicina pràctica i altres ponderades novetats”.

Editat a Pedreguer, Joan Josep Cardona, en la “Declaracions d'intencions” a l'inici del llibre, remarca la idea “del pa i del vi” i del fet de “subsistir dins de la diversitat”.

L'edició del Calendari dels Brillants, que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de la Marina i de la Diputació d'Alacant, inclou articles, summament interessants, d'Emili Rodríguez Benabeu (L'impacte de la modernitat), Pepa Guardiola (Subsistir a l'efímera riquesa de l'arquitectura econòmica global), Lluís Ronda (Amor per la Vida), Vicent Lluís Ibáñez Roselló (Crisi), Gulliem Gilabert (I quan no hi ha crisi?), Ramon Pérez Carrió 8Art, utopia i subsistència), Manel Joan i Arinyó (Patiràs més estrès que un mestre d'escola), Encarna Sant-Celoni Verger (Quatre mots de veritat), Josep Ivars Pérez (Converses intranscendents a l'ombra d'un ràfec), Ximo Caturla (Caputxeta desnonadeta i el llop insaciable), Vicent Mahiques Roig (Esperant la setena tompeta), Josp A. Comes (Cirsi eclesial de i fe: sobreviure), Xavier Serra Estellés (Supervivència e un temps de crisi. Reflexions etimològiques d'un capellà indignat), Jordi Colomina (Records marcits, esperances tendrals), Daniel Climent Giner i Carles Martín Cantarino (Etnobotànica infantil de subsistència), Josep Xavier Esplugues i Pellicer (La cuina d'un País és el seu paisatge posat a la cassola), Jaume Domènech Mengual (Horts urbans. Horticultura per a consum casolà), Josep Ferrer Ausina (Agricultura sostenible), Mª Vicenta Ivars Cardona (Productes agraris de proximitat. Una actualització dels tradicionals productes del terreny) i Salvador Bolufer (Les profecies dels brillants).

El Calendari dels Brillants, conté, com no podia ser d'una altra manera, pel fet que és un calendari, els diversos mesos de l'any, amb el santoral, i els consell sobre què cal fer a la muntanya, les dotories del mes, el llaurador natural, les devocions populars, els patrons del mes, refranys, informacions fito-zoofenològiques i les observacions astronòmiques de cada mes.

A més de la llista de festes mòbils (Cendra, Diumenge de Rams, Pasqua...) també hi ha una cronologia ben curiosa:
2014 anys de la Nativitat del Nostre Senyor Jesucrist
6727 any del període Julià
5775 de l'any jueu (el 25 de setembre)
1436 de l'heretgia o època dels musulmans (el 25 d'octubre)
775 de la conquesta de l'Antic Regne de València
617 aniversari del naixement d'Ausiàs March
538 de la impressió del primer llibre a València (Les trobes de la Verge Maria)
431 de la correcció gregoriana
219 del Calendari Republicà Francès
27 de la publicació del “Calendari dels Brillants”.
Entre moltes altres dades, el llibre presenta la llista d'entrada del sol als signes zodiacals i els plenilunis de cada mes, les fires tradicionals de cada mes, per pobles, i les festes. També hi ha el calendari de la Pilota Valenciana i els trinquets, els festivals i certàmens musicals i els aplecs de danses, els cants de les aurores i albaes, i fins i tot el calendari de volteig de campanes del Micalet de la Seu de València.

 
6)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dissabte 9 d'agost del 2014

El català no fa per la justícia

La infrautilització del català a l'administració de justícia comença a ser un mal endèmic que lluny de millorar empitjora amb el pas del temps. L'any passat dotze de cada cent sentències van ser redactades en català, quan fa deu anys la proporció era de vint sobre cent, segons dades facilitades pel Departament de Justícia. El retrocés és més que evident i contrasta amb les enquestes d'usos lingüístics, que revelen que el català guanya parlants i ja és la llengua utilitzada habitualment per un 50,7% de la població.

L'ús insignificant de la nostra llengua als jutjats no és responsabilitat únicament dels jutges i magistrats, també hi ha una falta d'interès entre el personal de l'oficina judicial (secretari i funcionaris) i els advocats i procuradors, que, ja sigui per desídia o per comoditat, fan del castellà la llengua habitual de la justícia. D'intents per capgirar la situació n'hi ha hagut tant per part de l'administració com dels col·legis professionals afectats, però han fracassat en topar amb la realitat del dia a dia.

Davant d'aquesta situació cal actuar en diversos fronts. Per una banda, el ciutadà ha de fer ús del seu dret a ser atès en la seva llengua habitual, començant per exigir-ho al seu lletrat i així fins arribar al jutjat. Ha quedat demostrat, com ha passat amb el comerç, que és d'aquesta manera com s'aconsegueixen trencar les inèrcies. Alhora, el govern ha d'impulsar i reforçar les polítiques per fer del català la llengua de la justícia. I finalment, s'ha d'aconseguir que el català sigui considerat no un mèrit sinó un requisit per exercir a Catalunya. Com deia la Norma, el català és cosa de tots.

 
7)
 

El Diccionari d'anatomia

 

El TERMCAT publica en línia el Diccionari d'anatomia, que difon 4.767 denominacions en català corresponents a 3.622 conceptes relacionats amb l'anatomia humana. S'hi poden trobar termes com ara flòcul, artèria arcuada, múscul adductor, etc.

Cada terme inclou també els equivalents en castellà i anglès, i les denominacions corresponents a la Terminologia Anatòmica (TA, antigament Nomina Anatomica), una nomenclatura científica estandarditzada de caràcter internacional pròpia d'aquest àmbit del coneixement.

El diccionari vol ser una eina pràctica de referència per a tots els professionals que utilitzen la terminologia anatòmica, tant en àmbits acadèmics com en àmbits de divulgació.

 
8)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací