InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1005 (dilluns 26/05/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 31 de maig, el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (XI)

 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
3) RodaMots commemora els 1.000 números d’InfoMigjorn
 
4) Selecció de professorat de català a l’exterior 2014
 
 
6) Ignasi Moreta - Nou aforismes lingüístics
 
7) Oriol Ponsatí-Murlà - nou (+un) aforismes
 
 
 
 
11) El txuvaix a Txuvàixia: un exemple de substitució lingüística en una de les repúbliques de Rússia
 
12)  #QueFortAixòdelsFebles, un concurs per millorar la qualitat lingüística
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 137).
 
 

466. En general el català és una llengua viva, que és transmesa als fills per la gran majoria dels que la reben dels seus progenitors. Però és també una llengua amenaçada, per la seva història i pel seu present. El seu futur depèn del capteniment dels seus parlants.

 

Joaquim Torres

President de la Societat Catalana de Sociolingüística

 
2)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
 
3)
 
RodaMots commemora els 1.000 números d’InfoMigjorn
 
La setmana passada RodaMots (‘Cada dia un mot’) va dedicar els mots que va enviar als seus subscriptors a paraules i expressions tretes d’InfoMigjorn, com a homenatge als 1.000 números de la revista digital sobre llengua catalana.
 
Els cinc mots enviats van ser escudellar, estar sant Pere canviant els mobles, alifac, dies i olles (locució que prové del refrany “dies i olles curen les coses”) i correuer. Els trobareu tots cinc en aquest enllaç.
 
Actualment reben ‘Cada dia un mot’ més de 25.000 subscriptors, la qual cosa en fa el butlletí diari més popular en català. També té més de 4.000 seguidors al Twitter i la seva web, on s’arxiven tots els mots enviats des del 1999 fins avui, rep una mitjana de més de 16.000 visites setmanals. Si voleu subscriure-us-hi, feu clic aquí.
 
4)
 

Selecció de professorat de català a l’exterior 2014

 

Oberta la convocatòria de selecció de professorat d’estudis catalans a universitats de fora del domini lingüístic per al curs acadèmic 2014-2015 organitzada per l’Institut Ramon Llull. Amb aquesta convocatòria s’inicia el procés de selecció dels futurs docents d’estudis catalans a universitats d’Alemanya, Estat espanyol, Estats Units, França, Israel, Mèxic, Portugal i Regne Unit.

 

El termini de presentació de sol·licituds és del 22 de maig al 5 de juny del 2014, tots dos inclosos.

 

Caldrà que les persones aspirants emplenin el formulari en línia disponible al web de l’Institut Ramon Llull (http://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/seleccio_professors_formularis.cfm), on hi ha també les bases de la convocatòria, i adjuntin la documentació requerida.

 

Àrea de Llengua i Universitats

Institut Ramon Llull

 

5)
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 15 de maig del 2014
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL divendres 16 de maig del 2014

nou (+un) aforismes

Oriol Ponsatí-Murlà
 
8)

 

Publicat a El Punt Avui dimarts 13 de maig del 2014

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/740822-presenten-el-mapa-de-les-llenguees.html?cca=1

 

 
Web sobre les 270 llengües que es parlen als Països Catalans
 
9)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dijous 8 de maig del 2014
 
 
 
La campanya Al vostre servei reforçarà l’ús de la llengua catalana en l’atenció al públic al sector de la distribució comercial. La campanya, impulsada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), organisme adscrit al Departament de Cultura; l’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors (Cat-Dis), i la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), té com a objectiu desenvolupar accions de sensibilització adreçades a professionals que atenen el públic per millorar la qualitat del servei en català.
 
10)
 

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estrena al seu web l’espai “Bon dia”, que permet accedir a una àmplia oferta de continguts audiovisuals dels diferents territoris de parla catalana que estan disponibles en línia. Es tracta d’un directori que inclou mitjans de les Illes Balears, el País Valencià, la Franja de Ponent, la Catalunya del Nord, Andorra, l'Alguer i Catalunya i té per objectiu ser un punt de referència per a la descoberta i el consum de continguts en qualsevol de les variants de la llengua catalana.

Poden formar-ne part mitjans de comunicació audiovisual presents a la xarxa que s’expressin totalment o majoritàriament en català i que actualitzin de manera freqüent els seus continguts.

Els mitjans de la Corporació són referents en l'àmbit lingüístic català i treballen per fomentar l'espai català de comunicació, com a missió específica del servei públic que ofereixen.

La iniciativa és fruit del compromís de la Corporació amb la promoció, la consolidació i l'expansió de la cultura i la llengua catalanes, així com el reflex de la seva diversitat.

Bon dia -Espai d’accés a mitjans audiovisuals en català-

 
11)
 
El Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona us convida a la conferència:

El txuvaix a Txuvàixia: un exemple de substitució lingüística en una de les repúbliques de Rússia
a càrrec d'Hèctor Alòs (Chuvash State Institute of Humanities)

Dia: dimarts, 27 de maig de 2014
Hora: 16.00h - 17.30h

Lloc: Sala de graus, Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.


www.ub.edu/cusc

 

12)
 
#QueFortAixòdelsFebles, un concurs per millorar la qualitat lingüística
 
Els pronoms febles i l’ús que en fan els joves seran l’eix de #QueFortAixòdelsFebles, un concurs que tindrà lloc del 26 de maig al 27 de juny a Ràdio Flaixbac, impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística.
 
#QueFortAixòdelsFebles s’emmarca en dos objectius prioritaris del Departament en matèria de política lingüística: el foment de l’ús de la llengua catalana entre els joves i el reforç de la qualitat lingüística. L’acció promou l’ús adequat del català entre els joves amb un llenguatge espontani i desenfadat, allunyat del discurs acadèmic: un model de llengua correcte però al mateix temps fresc i modern.
 
#QueFortAixòDelsFebles són cinc concursos d’una setmana de durada cadascun a Ràdio Flaixblac. "Va de nyaps", a El matí i la mare que el va parir, se centra en acudits que contenen errors. "Trenca’t les banyes", al programa Feed Bac, proposa jeroglífics que es poden contestar des de les xarxes socials. "La mida sí que importa", al programa Bac Up, consisteix en una batalla entre dos oients que hauran de resumir frases usant pronoms febles. A "Tres són multitud", a Feed Bac, els oients han de triar entre diverses combinacions de pronoms, i al Bac Up, els oients participen en un concurs de preguntes i respostes per mitjà de les xarxes socials anomenat "No és el que sembla". Cada divendres se sorteja una tauleta digital Android amb el sistema operatiu en català entre els finalistes setmanals.
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací