InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1003 (dimecres 21/05/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 24 de maig, el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (X)

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
 
4) Roger Buch - Asfixiant la llengua
 
5) Pau Vidal - Impondre
 
 
 
 
 
10) L’IPECC convoca la 26ena edició dels premis “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols”
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 136).
 
 

464. El català és una llengua molt forta.

 

Colm Tóibín

Narrador irlandès

 
2)
 
 
 
 
 
 
 
3)
 
 
 
4)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 8 de maig del 2014
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 8 de maig del 2014

Impondre

Pau Vidal
 
 
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimarts 6 de maig del 2014
 
 
 
7)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dimarts 29 d'abril del 2014

La Fundació puntCAT premia els millors webs en català dissenyats per estudiants

La Fundació puntCAT, l’entitat privada que gestiona el domini .cat, ha lliurat aquest migdia els guardons de la 4a edició de Webs al punt .cat, un concurs que convida els estudiants de territoris de parla catalana d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior a dissenyar un lloc web propi en català dins del seu àmbit acadèmic. L’acte, que s’ha celebrat al CosmoCaixa de Barcelona, ha reconegut, entre d’altres, un web que analitza les conseqüències dels fets del 1714, un web que ofereix la possibilitat de compartir apunts i un web que agrupa l’oferta cultural de totes les comarques catalanes.

Un jurat d’especialistes del món de l’educació i de les TIC ha escollit dotze dels guardons lliurats avui, mentre que l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Digital ha lliurat el Premi especial futurs periodistes ACPG – Fundació puntCAT, que reconeix el millor web d’un mitjà de comunicació digital del concurs. Per últim, dos webs més han estat reconeguts en una votació popular per Internet.

El certamen, que va ser creat per la Fundació puntCAT per tal de fomentar el coneixement de les noves tecnologies, la creativitat dels participants i l’ús correcte del català, ha comptat enguany amb la participació de 1.727 alumnes del curs 2013/2014 corresponents a un total de 508 grups de 93 centres educatius.
Els estudiants guardonats participaran en el concurs internacional Dot Award, que reconeix anualment els millors llocs webs dissenyats per joves que, en aquesta edició, provindran de França, Lituània, El Salvador, Portugal i dels territoris de parla catalana. Dos dels quatre guanyadors dels Dot Award 2013 havien participat prèviament al concurs Webs al punt .cat.

El lliurament de premis ha estat conduït pel periodista Lluís Marquina i hi han participat Ricard Huguet, president de la Fundació puntCAT; Santi Ribera; director de la Fundació puntCAT; Teresa Serra, representant del jurat; Josep Ritort, president de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Digital; Meritxell Ruiz, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat.

Nota de premsa amb el llistat complet dels guanyadors

 
8)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya divendres 2 de maig del 2014

És la base de dades més completa que existeix sobre el dia a dia de la llengua catalana del període democràtic

El Departament de Cultura ofereix, a través de la base de dades de premsa de la Direcció General de Política Lingüística, la consulta en línia de 100.000 notícies i articles periodístics sobre llengua catalana publicats en mitjans impresos i digitals des de l’any 2000 fins a l’actualitat. El fons es complementa amb 35.000 articles microfilmats corresponents al període 1980-2000, consultables físicament al Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística.

 
9)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 10 de maig del 2014

Insultada i expulsada d'una oficina del Banco Santander per haver parlat en català

Caterina Terrassa denuncia el tracte rebut en una sucursal de l'entitat a Palma

Caterina Terrassa denuncia que aquest dimarts passat va patir un greu cas d'agressió lingüística en una oficina bancària del Banco Santander a Palma. Hi anava a fer un ingrés, i va acabar sortint perquè el personal la va fer fora amb crits d''Amargada, els catalans esteu fatal!' Ella simplement s'havia adreçat en català a la caixera. Terrassa ha denunciat els fets a l'Obra Cultural Balear, i enviarà una carta de queixa a l'entitat. També ha fet arribar a VilaWeb un escrit amb el relat dels fets, que reproduïm tot seguit:

'El dimarts 6 de maig de 2014, a les 11 hores, vaig anar a una oficina del Banc Santander (carrer del Marquès de la Sènia, 44, 07014 Palma) per a fer un ingrés de 500 € en un compte corrent d'aquesta entitat bancària.

La caixera que m'atenia no em va dir ni una paraula ni em va mirar a la cara fins que no li vaig dir el núm. de compte corrent. Llavors em va dir: 'Dímelo en castellano', amb un to molt sec. Jo li vaig demanar en català si no m'entenia i em va dir que no. Aleshores li vaig dir que m'hauria d'entendre perquè fa feina de cara al públic, i em va demanar a veure de què treballava jo. Li vaig dir que tenia una empresa, i em va respondre: '¡Los catalanes estáis fatal!'. Jo li vaig dir que creia que qui estava fatal era ella per haver-me respost d'aquella manera i amb tant de menyspreu. Després em va dir que ella no em volia atendre, que ja ho faria el seu company. Jo li vaig dir que entesos, però que volia parlar amb la directora, i va anar a cercar-la.

Quan va arribar la directora, un client que esperava darrere meu li va dir, abans que jo pogués contar la meva versió dels fets: '¡No es verdad, yo soy testigo, ella no ha hecho nada!', referint-se a la caixera que no m'havia volgut atendre. En aquell moment vaig demanar a la directora que em deixàs contar-li el que havia passat, però no em va voler escoltar. Li vaig dir que m'imaginava que les càmeres de seguretat ho havien enregistrat tot, per si volia veure els fets.

Immediatament, però, davant la presència muda de la directora, la caixera em va fer fora amb crits i insults, i amb el braç alçat: '¡Amargada! Los catalanes estáis fatal! ¡Fuera! ¡Fuera!'. I vaig haver de sortir de l'oficina sense haver pogut fer l'ingrés. La directora en cap moment no va intentar resoldre la situació.

Tota l'estona vaig mantenir-me en català; per tant, va quedar demostrat que no hi havia un problema de comunicació, sinó que es vulneraven els meus drets lingüístics per caprici. Se'm va discriminar i agredir verbalment per haver parlat en l'única llengua pròpia i oficial de Mallorca, el català.

 
10)
 
L’IPECC convoca la 26ena edició dels premis “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols”

 

 

L’Institut de Projecció Exterior de la Cultural Catalana (IPECC) convoca la 26ena edició dels premis “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols”.
 
Des de fa vint-i-sis anys, l’IPECC distingeix cada any a deu catalans o catalanòfils residents a fora dels Països Catalans, per a reconèixer la labor que duen a terme en el manteniment de la presència catalana en el món i la difusió i promoció de la cultura catalana i el fet nacional català a l’exterior.
 
Qualsevol persona o entitat catalana pot presentar candidatures per a optar a ser distingides amb el Premi. Per a fer-ho cal adreçar la proposta a l’IPECC (ipecc@ipecc.cat) indicant el nom de la persona proposada i els mèrits pels quals es considera que és mereixedora del premi. La data límit per a presentar candidatures és el dia 15 de juny de 2014. No s’admeten les autocandidatures.
 
Aquest guardó d’atorgament anual es va crear l’any 1988 a iniciativa d’Enric Garriga Trullols i Xavier Tudela, amb el nom inicial de “Premi Josep Maria Batista i Roca”. Quan el 17 de novembre de 2011 Enric Garriga Trullols va morir, l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana va decidir d’anomenar el premi com a “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garrga Trullols” en homenatge a dos patriotes que tant van fer en vida per a la promoció internacional de la cultura i el fet nacional català.
 
Barcelona, 14-05-2014
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací