InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 991 (dimecres 30/04/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 3 de maig, el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (VII)

 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
3) L'AVL inicia l'exposició itinerant sobre Roís de Corella, que recorrerà cinquanta municipis valencians
 
4) Ignasi Farinyes - Mal de llengües
 
 
 
 
8) Bernat Puigtobella - #ElMurDeLesPlamentacions
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 133).
 
 

453. Entre els estrangers que aprenen el català, en conec molts que consideren l'aprenentatge com un do. I en el terreny de la literatura, Catalunya hauria de concedir als traductors el títol d'ambaixadors itinerants i podria crear un gran premi nacional escolar de narració en català.

 

Llibert Tarragó

Escriptor

 
 
2)
 
 
 
 
3)
 

L'AVL inicia l'exposició itinerant sobre Roís de Corella, que recorrerà cinquanta municipis valencians

Roís de Corella inicia hui (24/04/2014), des de la Fira del Llibre de València, un recorregut itinerant per més de cinquanta municipis valencians gràcies a l'exposició organitzada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb l'objectiu de recuperar i projectar a la societat valenciana la figura d'este clàssic del segle d'or, elegit per la institució normativa Escriptor de l'Any.

La mostra, titulada «El temps i l'espai de Joan Roís de Corella», està formada per dotze panells portàtils, en els quals els visitants tindran al seu abast una visió exhaustiva de la vida, la trajectòria i l'obra d'este cavaller, teòleg i escriptor, nascut a Gandia el 1435 i mort seixanta-dos anys després a la ciutat de València.

La vida literària de Roís de Corella inclou quasi tota la segona meitat del segle XV i, tal com s'explicita en un dels panells de l'exposició dirigida per l'acadèmic Eduard Mira, connecta la collita més lluïda de literats valencians de qualsevol època, com són Ausiàs March, Joanot Martorell, Jaume Roig i sor Isabel de Villena.

La influència de Corella en algunes de les obres més reconegudes dels seus coetanis està ben documentada, com és en el cas del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell, i la seua capacitat de persuasió li permeté mantindre correspondència literària amb personatges destacats de l'època, com Carles d'Aragó, príncep de Viana i de Girona.

No menys important fou el seu vessant de cavaller i teòleg, circumstàncies que queden explicitades en l'exposició quan, cap a l'any 1456, Corella és armat cavaller i més tard obté el grau de Mestre en Teologia, matèria que ensenyarà amb càrrec a la ciutat de València, mentre que la seua carrera clerical es limitarà a rebre els ordes menors, suficients, d'altra banda, per a predicar des de la trona.

No obstant això, Corella va conviure maritalment durant anys amb Isabel Martines de Vera, amb la qual tingué dos filles i un fill. Esta versatilitat personal també es veu reflectida en la seua producció literària, que inclou tant obres profanes (Tragèdia de Caldesa o Triomf de les dones) com composicions religioses en què destaca la versió del Vita Christi, de Ludolf de Saxònia (Lo Cartoixà).

Per a Eduard Mira, Roís de Corella és el gran estilista de la llengua del nostre segle d'or, un estilista que podria haver obert el camí a una literatura renaixentista i barroca de gran volada. Però, la pèrdua de protagonisme del Regne de València al si de la monarquia hispànica i el pes polític i social del castellà portaren la literatura en valencià a la decadència.

A més de València, l'exposició que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua dedica al seu Escriptor de l'Any recorrerà durant les pròximes setmanes les localitats de la Pobla de Vallbona, Vinalesa, Ontinyent, Castelló de la Plana, l'Olleria, Catarroja, Albal, Antella, Benidorm, Barx, Agullent i el Villar, entre altres.

 

4)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 24 d'abril del 2014
http://www.nuvol.com/opinio/mal-de-llengues/
 

Mal de llengües

Ignasi Farinyes
 
 
5)
 
Publicat a VilaWeb dijous 24 d'abril del 2014
http://www.vilaweb.cat/noticia/4187084/20140424/plataforma-llengua-recull-mil-cors-catala.html

La Plataforma per la Llengua recull tres mil cors pel català

Associacions de nouvinguts demanen que la llengua catalana sigui la comuna del país i que les administracions la protegeixin
 
 
La Plataforma per la Llengua va recollir ahir uns tres mil cors que simbolitzaven desigs en favor del català. Després d'aplegar-los en urnes, un canó d'aire els va llançar a l'aire i es recolliren en una gran xarxa sostinguda per desenes de catalans d'ací i de fora. Els desigs es van recollir aquests darrers dies a través de la web de l'entitat i, presencialment, a la plaça dels Àngels de Barcelona. Representants d'entitats d'immigrats van llegir un manifest en favor de convertir el català en llengua comuna del país i demanant a les administracions que el protegissin i el potenciessin.
 
L'entitat celebra enguany el vintè aniversari i el desè dels actes en favor del català en la diada de Sant Jordi. Cada any s'ha fet una actuació diferent i ahir van voler formar una gran xarxa de cors juntament amb vint-i-sis associacions de nouvinguts, amb les quals col·laboren habitualment.
 
El director de la Plataforma, Daniel Mundet, va explicar a l'ACN que en aquests deu anys alguns dels problemes del català s'havien mantingut, per exemple, l'amenaça a la unitat de la llengua o la poca presència en alguns àmbits; però n'han aparegut de nous, arran dels atacs rebuts per part d'institucions en àmbits com l'ensenyament, on semblava consolidat. Mundet va dir que els desigs expressats pels ciutadans van molt lligats a l'actualitat política i lingüística, en referència, per exemple, a l'escola valenciana, el decret de trilingüisme a les Balears o la LAPAO a la Franja d'Aragó.
 
En acabar l'acte, va començar una actuació musical a la Rambla del Raval a càrrec del Taller de Músics, que van interpretar temes basats en poemes de Joan Vinyoli. El vintè aniversari de l'entitat també es va celebrar amb la publicació d'un llibre commemoratiu amb la història de l'associació i la convocatòria d'una votació per elegir el 'drac més ferotge' contra el català.
 
 
6)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dijous 24 d'abril del 2014
 

La nova cadena de televisió, El Punt Avui TV, comença avui, dia de Sant Jordi, les seves emissions regulars. La cadena televisiva, que neix arran del lloguer de llicències del grup El Punt Avui a Canal Català. Actualment cobreix el 50% del territori geogràfic, però la pot veure el 80% del país i en el futur anirà incrementant la cobertura.
 
Ahir al vespre va tenir lloc el programa inaugural, conduït pel director de totes les edicions d'El Punt Avui, Xevi Xirgo. Aquest programa especial va incloure una entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, seguida d'un debat polític a càrrec de diverses personalitats. També es va presentar la programació habitual de la cadena.
 
El programa estrella de la cadena s'anomena L'Illa de Robinson i és un magazín de vespre conduït pel periodista Eduard Berraondo, amb el suport de la periodista Antònia Castelló. El programa s'emetrà diàriament a partir de les 7 de la tarda.
 
7)
 
Publicat en EL PUNT AVUI divendres 25 d'abril del 2014

Quina és la situació de la llengua a l'escola i als carrers del País Valencià? És el valencià la mateixa llengua que el català? Quins mitjans de comunicació hi ha en valencià? Són algunes de les preguntes que intenta respondre el documental Què ens passa, valencians!?, que s'estrena avui, coincidint amb la diada del 25 d'abril, a les 19 h a la sala d'actes d'Octubre, al Centre de Cultura Contemporània, a València. Es tracta de la segona part de la trilogia Són bojos, aquests catalans!?, dirigida per David Valls i realitzada per Zeba Produccions, que vol fer una radiografia de la situació de la llengua arreu dels territoris de parla catalana. La guia del documental és la jove alemanya Alina Moser, que viu a Catalunya i parla català. Moser se'n va a Gandia, Elx, Sueca, Alcoi o València, entre altres poblacions, per parlar tant amb els ciutadans que es va trobant com amb personalitats de la vida social valenciana: com el doctor en psicologia Ferran Suay, el cantant Miquel Gil, l'actor Eugeni Alemany o el president d'Escola Valenciana Vicent Moreno.

El primer documental Són bojos, aquests catalans!? ha estat vist per més de 100.000 persones a través d'internet –es pot trobar al Youtube–i s'ha projectat en diverses universitats europees. El documental és un projecte finançat a través del micromecentatge.

 

8)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dilluns 28 d'abril del 2014
 
 
Bernat Puigtobella
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací