InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 989 (dilluns 28/04/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 3 de maig, el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (VII)

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
 
4) Curs de metodologia i estadística (Màster ALGMSE-UB)
 
5) L’ús habitual del català a les pimes
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 132).
 

451. He nascut a Mèxic. Quan vaig arribar a Catalunya, ja sabia que es parlava català, pero tot i així vaig quedar captivada per la llengua i la cultura catalanes. A Mèxic, a més de l’espanyol, també es parlen moltes més llengües: maia, yaqui, nàhuatl… Per a mi, aquesta diversitat de llengües és una riquesa particular i universal. Potser no hi has pensat mai, però si compartim la llengua tots hi guanyem.

 

Tania (Campanya Si us plau, parla’m en català)

 
 
2)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
 
3)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 14 d'abril del 2014

Plataforma per la Llengua: vint anys de 'l'ONG del català'

Un llibre repassa la història de l'entitat i l'avenç de la normalització lingüística

La Plataforma per la Llengua celebra vint anys. Aquests anys d'activisme, accions de denúncia i campanyes de sensibilització, els ha recollits el jove historiador Francesc Marco en el llibre 'Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català'. L'autor repassa la trajectòria de l'entitat i l'evolució del procés de normalització lingüística, incloent-hi el paper de les institucions públiques, els partits polítics i la societat civil. Per ell, el principal orgull de 'l'ONG de català' són els resultats obtinguts, com ara que algunes empreses comencessin a fer servir el català, que s'hagi creat una xarxa d'entitats de nouvinguts o que s'hagi modernitzat el discurs del catalanisme'.

El llibre de Marco (Tarragona, 1989) exposa l'evolució de l'activisme per la llengua catalana, des de l'acció de la Crida a la Solidaritat fins avui, 'a les portes del referèndum per la independència'. L'obra va més enllà de la Plataforma per la Llengua i parla també del paper de les institucions catalanes, els partits polítics i la societat civil en la normalització lingüística.

Quant a la història de l'entitat, Marco destaca l'origen de la Plataforma, nascuda de les cendres de la Crida a la Solidaritat. 'La dissolució d'aquella entitat, que havia marcat una generació, va deixar un buit en l'espai de la defensa de la llengua', explica. I això va fer que un grup de joves del barri de Gràcia de Barcelona comencessin a organitzar-se 'per continuar aquella tasca'.

Els primers passos de la Plataforma per la Llengua eren 'accions de reivindicació al carrer', orientades específicament a aconseguir l'etiquetatge en català de les grans marques. És especialment recordada pels membres de l'entitat l'acció sorpresa al Palau de la Música el 1994 durant un acte de la multinacional Coca-Cola, on es va desplegar una pancarta demanant l'etiquetatge en català mentre uns altres activistes llançaven fulls volants des del segon pis.

L'entitat té 6.700 socis, i en vint anys d'història el nombre d'accions públiques i campanyes divulgatives que acumula és extens. 'Quan la Plataforma per la Llengua era un grup de joves de Gràcia no tenia capacitat d'influència, però ara representa un lobby a favor del català', segons l'autor del llibre.

Sobre la implicació del món polític en la normalització lingüística, Marco destaca que la relació amb les institucions públiques ha estat necessària 'en tot el procés', i que hi ha hagut una 'dualitat' d'acció entre les institucions i la societat civil que ha afavorit 'molts passos, sovint no coordinats' per la normalització del català.

Nous horitzons

Pensant en una Catalunya independent, l'autor es pregunta quina és la política lingüística que caldria seguir en aquest nou estat: 'Això ho han de decidir els ciutadans de Catalunya', avança. Però afegeix: 'La Plataforma per la Llengua pot donar idees i propostes, després de vint anys treballant-hi, en la línia que en el futur estat el català ha de ser la llengua comuna i de cohesió social que permeti la igualtat d'oportunitats.' Una la línia que sembla coincidir amb la via de l'oficialitat única del català.

D'una altra banda, Francesc Marco diu que durant els vint anys d'existència de la Plataforma s'ha anat consolidant la voluntat de dissoldre's, quan sigui el moment: 'Això voldria dir que la llengua catalana ja té un reconeixement i una normalitat com la resta de llengües comparables.' Malgrat tot, l'autor preveu que, 'després de la independència del Principat', encara hi haurà molta feina a fer, 'no tan sols a Catalunya sinó també a la resta dels Països Catalans'.

 
4)
 
Curs de metodologia i estadística (Màster ALGMSE-UB)
 
El curs de metodologia i estadística és un curs de 40 hores dissenyat per aportar formació tècnica i metodològica especialitzada per graduats, estudiants de grau i de màster en el camp de les filologies, la lingüística i les humanitats. Aquest curs, concebut per complementar els coneixements rebuts al llarg dels estudis, combina una formació bàsica en estadística descriptiva i analítica (32 hores) amb unes sessions per aprendre a presentar i defensar treballs de recerca (6 hores). El curs també inclou una sessió de 2 hores d'orientació en aspectes jurídics i laborals per a l'exercici l'activitat professional per compte propi o de dependència aliena.
 
El curs està obert a totes les persones interessades i no calen coneixements d'estadística previs. L'assoliment dels objectius del curs dóna dret a obtenir un certificat d'assistència i aprofitament.
 
El curs d'estadística i metodologia està vinculat al màster en Assessorament Lingüístic, Gestió del Multilingüisme i Serveis Editorials.
 
El curs comença el 12 de maig i acaba el dia 16 de juny. Per a més informació consulteu el lloc web del curs: http://www.ub.edu/algmse/?page_id=483
 
Per fer la inscripció cal enviar un correu a cderossello@ub.edu indicant nom, telèfon i número de document d'identitat. El període d'inscripció és del 29 d’abril al 9 de maig.
 
 
5)
 
"L’ús habitual del català a les pimes", estudi elaborat al llarg del 2012 conjuntament per PIMEC i la Direcció General de Política Lingüística
 
 
El català és la llengua predominant a les petites i mitjanes empreses catalanes, ja que gairebé el 70% de la comunicació en aquestes empreses es fa en aquesta llengua. Tot i així, quan les comunicacions són amb persones externes a l’empresa, el percentatge baixa a favor d’altres llengües; 57,17% quan és amb els clients i 57,94%, amb els proveïdors.
 
L’estudi, publicat a la col·lecció Biblioteca Tècnica de Política Lingüística (BTPL) es va presentar el mes d’abril en el marc de la jornada "La importància de l'ús del català a la teva empresa", que es va fer a la seu de PIMEC a Barcelona.
 
 
 
 
6)
 
 
 
7)
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací