InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 957 (dilluns 03/03/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 

 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, dia 8 de març, el treball d'Eugeni S. Reig

La locució conjuntiva concessiva mas que

 
SUMARI
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Nou llibre: Manual de traducció de textos científics de l'anglès al català, de Carles Riera
 
3) Publicació 30 anys de política lingüística
 
4) Premis de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UPF
 
 
6) Enllaços a GENT DE TROBADA
 
 
 
9) L'AVL participa en l'edició del major fons bibliogràfic de textos antics valencians
 
10) Griselda Oliver i Alabau - Piulem en català
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 124).
 

418. Ara, a l'Alguer, els joves veuen que els catalans que són a la disco o menjant una pizza parlen català sense vergonya, i ells també s'hi animen. He descobert nois que coneixia de sempre i ni sabia que parlaven alguerès, perquè feia vergonya. Ara el parlen arreu i sense problemes. El català ara serveix per a la feina, per relacionar-te amb els catalans que ens visiten tot l'any, fins i tot per lligar! Conec ja moltes parelles mixtes de catalans i algueresos. És l'única manera de salvar una llengua: fer-la útil i atractiva per a joves. Els joves algueresos ara tenen clar que el català també serveix per lligar, i tot plegat, gràcies a Santa Ryanair!”

 

Claudi Sanna

Cantautor alguerès

 
2)
 
Nou llibre:
 
Manual de traducció de textos científics de l'anglès al català
 
de Carles Riera
 
Editorial Claret, Barcelona, 2014

La presentació es farà dimarts, 4 de març del 2014, a les 19 h, a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret (Carrer de Roger de Llúria, 5, Barcelona).
 
3)

Publicació 30 anys de política lingüística

 
La Direcció General de Política Lingüística ha publicat l'opuscle 30 anys de política lingüística, un recull dels discursos que es van pronunciar el 15 de juliol de 2013 a la sala de l'Auditori del Parlament de Catalunya durant l'acte institucional de commemoració del 30è aniversari de l'aprovació de la Llei 7/1983, de 18 d'abril, de normalització lingüística.

La publicació està disponible en format digital al portal de llengua catalana

 
4)
Premis de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UPF
 
 
El premi té el propòsit d'incentivar la recerca en l'àmbit de les llengües i el llenguatge, i està vinculat als estudis de Llengües Aplicades i Traducció i Interpretació. El premi s'atorga al millor treball de recerca de batxillerat desenvolupat en qualsevol disciplina relacionada amb aquests àmbits d'estudi realitzat durant el curs acadèmic corresponent als centres de secundària públics, privats o concertats de Catalunya.

La Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) convoquen aquest premi amb el propòsit d'incentivar el coneixement i la difusió de la llengua de signes catalana. El premi està vinculat al desplegament del perfil formatiu en llengua de signes catalana dels graus en Traducció i Interpretació i en Llengües Aplicades.
S'atorguen un premi al millor treball escrit i un altre al millor treball signat sobre situacions de la vida quotidiana en les quals la llengua de signes és un vehicle de comunicació entre persones sordes i oients.

El termini de presentació de treballs per ambdues modalitats finalitza el 21 de març de 2014.

Font: Facultat de Traducció i Interpretació UPF
www.upf.edu/factii

 
5)
 
Per totes les persones que vulguin presentar-se a les proves del certificat de català del nivell D de la Direcció General de Política Lingüística, l'Associació de Mestres Rosa Sensat ha programat el taller:

Examina l'examen. Taller per a examinands del nivell D

amb el professor Sergi Cercós. Aquest taller es farà el dissabte 10 de maig de 9 a 14 hores a l'edifici de Rosa Sensat (Avinguda de les Drassanes, 3, de Barcelona). El preu és de 40 euros socis, 50 euros no socis i 45 euros subscriptors d'alguna de les revistes editades per Rosa Sensat (Infància i Perspectiva Escolar).
 

Font: Associació de Mestres Rosa Sensat www.rosasensat.org

 
6)
 
Enllaços a GENT DE TROBADA
 
7)
 
Publicat en El Punt Avui dijous 20 de febrer del 2014
 
 
 
9)
 

L'AVL participa en l'edició del major fons bibliogràfic de textos antics valencians

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat hui (divendres 21 de febrer del 2014), dins de la Jornada «El repte de l'escriptura: dels arxius i les biblioteques al núvol”, la Bibliografia de textos antics catalans, valencians i balears (BITECA), un obra considerada fonamental pel que fa al coneixement i la recopilació de totes les obres manuscrites i incunables dels segles xv i xvi, que ha tingut lloc en l'aula magna de la Universitat de València.

La Jornada, coordinada per l'acadèmic Albert Hauf, ha reunit destacats historiadors i filòlegs de diferents universitats, així com especialistes en arxius i biblioteques valencianes que han aportat la seua experiència en el camp de la documentació literària, des de les formes més tradicionals fins a arribar a l'actualitat, amb la incorporació de les tècniques audiovisuals i les noves tecnologies.

Però, sens dubte, l'objecte de la trobada ha sigut la presentació de la Bibliografia de textos antics de l'àmbit lingüístic, projecte en el qual han participat la Universitat de València, la Universitat de Barcelona i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. L'obra ha estat a càrrec del filòleg Vicenç Beltran, professor de la Universitat de Roma, i de les filòlogues Gemma Avenoza i Lourdes Soriano.

El BITECA s'inserix en el projecte internacional de recerca concebut per a recollir tota la informació sobre manuscrits i impresos de l'obra medieval ibèrica. L'estudi directe de tots els fons documentals i testimonis conservats en les biblioteques i l'acurada descripció de les fitxes catalogràfiques fan d'esta obra un instrument ben útil i valuós tant per a la investigació filològica com per a l'estudi de les fonts històriques.

Per part de l'AVL s'ha destacat la important aportació bibliogràfica que facilitarà l'accés a fonts d'indubtable interés que ens ajudaran a dur a terme, d'una banda, la labor de normativització del valencià i, d'una altra, la tasca de vetlar pel seu coneixement i ús. Des de la institució normativa també es vol ressaltar la contribució del professor i acadèmic Albert Hauf, reconegut especialista de literatura medieval, en esta magna obra de recerca bibliogràfica.

 

10)
 
Publicat en NÚVOL dilluns 24 de febrer del 2014

Piulem en català

Griselda Oliver i Alabau
 
 
11)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 24 de febrer del 2014

Trau la llengua al govern valencià

Jordi Tormo

 
12)
 
 
 
(dijous 27 de febrer del 2014)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací