InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 941 (dilluns 03/02/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) Enquesta sobre els refranys més usuals de la llengua catalana
 
 
 
 
 
8) Obrint Pas, premi "Socarrat Major" 2014
 
9) Puyal: 'Si callem, en serem còmplices' Escolteu el contundent editorial de Joaquim Maria Puyal sobre el tancament de Catalunya Ràdio al País Valencià
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 121).
 

402. Mare de la nacionalitat, podríem dir a la llengua. De tots els elements que formen la nacionalitat, la llengua és el més potent, el més influent, el més decisiu.

 

Antoni Rovira i Virgili

Historiador, periodista i polític

 
 
2)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 16 de gener del 2014
 
 
 
3)
 
Enquesta sobre els refranys més usuals de la llengua catalana

 
Em torno a posar en contacte amb vosaltres, que vau participar al 2010 en l'enquesta del Top ten de refranys catalans, per fer-vos saber d'una altra iniciativa de caire semblant, però molt més ambiciosa i rigurosa que he endegat en col·laboració amb Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses i professor a la UB), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica, professor a la UB i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica i professora a la UVic).

Volem determinar quins són els refranys més usuals de la llengua catalana, els que hauria de conèixer qualsevol parlant de la llengua, sigui de l'àmbit lingüístic que sigui, tingui l'edat que sigui i sigui nadiu o l'hagi après com a llengua d'acollida.

Us demanem que empleneu una enquesta, que us podeu descarregar des del blog o des d'aquesta adreça directa de Dropbox. És una graella d'Excel de 500 refranys, classificats per tema, dels quals ens heu de dir (a la columna A) si els coneixeu o no, si els useu i si en coneixeu cap variant (columna C). També podeu proposar refranys al final de cada bloc temàtic, en el camp "Més".

Empleneu també les dades personals que ens permeten tenir un perfil dialectal vostre (a l'encapçalament de l'enquesta) i retorneu-nos l'enquesta a l'adreça de correu refranysmesusuals@gmail.com.

Teniu de temps fins a Sant Joan (24 de juny).

Si voleu més informació sobre aquest projecte, us remeto al blog (
http://www.refranysmesusuals.cat) i a la nota de premsa que vam fer arribar als mitjans de comunicació el 15 de gener, quan vam iniciar el projecte: http://www.refranysmesusuals.cat/2014/01/nota-de-premsa-els-refranys-mes-usuals.html

Espero que us agradi aquest nou projecte, que trobeu interessant la tria temàtica que hem fet d'aquests 500 refranys i que us animeu a participar.

També us animem a fer arribar aquesta informació a totes aquelles persones que penseu que poden estar interessades a participar-hi. Cerquem informants de tot el domini lingüístic, siguin o no nadius de parla catalana. Només cal que parlin català i en tinguin prou coneixement per poder contestar l'enquesta. També ens interessa recollir dades del jovent, per veure com aprenen aquesta part de la llengua.

Podeu seguir l'actualitat del projecte a través de:

Moltes gràcies

En nom dels coordinadors del projecte “Els refranys més usuals de la llengua catalana

refranysmesusuals@gmail.com


. Joan Fontana (UB)

. José Enrique Gargallo (UB)

. Víctor Pàmies (www.dites.cat)

. Xus Ugarte (Uvic)

 

 
4)
 
 
 
 
5)
 
Publicat a VilaWeb dimarts 21 de gener del 2014
 
 
Vicent Partal
 
Primer van tancar TV3 i la resta de canals de televisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Al cap de dècades d'arribar amb normalitat a les cases valencianes, quatre canals van desaparèixer de la programació. Després van tancar la Ràdio Televisió Valenciana. Al cap de dècades d'arribar amb normalitat a les cases valencianes, tres canals de televisió i dos de ràdio van desaparèixer de la programació. Avui han tancat les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, també després de dècades de poder-se sintonitzar al cotxe, a la cuina, a la feina, al llit, arreu, al País Valencià.

En total el govern valencià i el govern espanyol --el PP, en definitiva-- han fet desaparèixer de l'oferta informativa valenciana set canals de televisió i quatre de ràdio. Amb una sola característica que els unia: la llengua. Queden dotzenes de cadenes en funcionament, tant de ràdio com de televisió, però ja no n'hi ha cap ni una que parle en la llengua dels valencians, en el nostre català.

Tot això en tres anys. El 17 de febrer de 2011 a dos quarts de deu del vespre, després de vint-i-sis anys d'emissió, apagaven a la força el senyal de TV3 a tot el País Valencià. I ara, el 20 de gener de 2014, a les vuit en punt del vespre, s'han tancat les de Catalunya Ràdio. Entremig, al punt de migdia i a les set del vespre del 29 de novembre passat, després de vint-i-quatre anys d'emissió, desapareixien de les ones la ràdio i la televisió públiques valencianes. Avui, més de tres dècades després de la Llei d'Ús i Ensenyament i de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, totes les emissores de ràdio i televisió que emeten al País Valencià, un centenar llarg, emeten en castellà.

Contra TV3, alguns innocents van acceptar l'argument del catalanisme. El tancament de RTVV ho va posar tot a lloc. El Partit Popular odia la llengua catalana en totes les variants. El Partit Popular vol reduir la nostra llengua a l'àmbit folclòric i encara gràcies, esborrant el petit avenç que s'havia aconseguit en l'amarga i llarga transició valenciana. I, des del punt de vista cultural, açò que tenim davant és un genocidi.

La resposta, imperativa, és fer fora el PP del govern valencià quan arriben les eleccions. Però també és entendre i interioritzar, més enllà del País Valencià, que aquesta és la cara real del model polític i cultural espanyol. D'aquells que encara s'atreveixen a dir que cal dialogar i no imposar.
 
6)
 
 
El tancament de TV3, RTVV i Catalunya Ràdio deixa el País Valencià sense cap emissora de ràdio ni televisió en català, tret d'algunes comarcals
 
Ahir a les vuit del vespre Acció Cultural del País Valencià desconnectava les antenes que des de feia prop de trenta anys enviaven als dials valencians el senyal de Catalunya Ràdio. Ho feia a contracor. Hores abans el govern espanyol havia fet arribar a l'entitat un expedient amb sengles multes de mig milió per les emissions i també --això per primera vegada-- pel fet de tenir els repetidors des d'on es difonien les ones. El tancament responia a la denúncia d'un grupuscle d'extrema dreta que havia advertit la Generalitat Valenciana de les emissions de Catalunya Ràdio. Una denúncia ridícula, perquè era una emissió pública, coneguda i reconeguda per la Generalitat Valenciana.

Amb aquest tancament, el dial valencià de ràdio i televisió queda completament orfe d'emissores en la llengua pròpia. En tan sols tres anys, les accions judicials empreses pels governs valencians han forçat a tancar totes les emissores que abastaven el conjunt del País Valencià. Només algunes televisions i ràdios locals i comarcals resisteixen encara. Tant les cadenes que depenen del govern valencià com les que depenen del govern de Catalunya han estat clausurades.

TV3 primer

La primera part de l'ofensiva va anar contra TV3 i les altres emissores de televisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Capitanejada per la Generalitat Valenciana, que adduïa que les emissions eren il·legals malgrat que es podien veure amb normalitat a tot el País Valencià d'ençà del 1985. Cal destacar que la Generalitat Valenciana no ha perseguit mai cap de les dotzenes d'emissores il·legals que emeten en castellà i es veuen també al País Valencià.

Després d'un llarg estira-i-arronsa judicial, finalment Acció Cultural del País Valencià es va trobar forçada a apagar els repetidors. Fou el 17 de febrer de 2011, en veient que les multes que li imposava reiteradament la Generalitat Valenciana podien liquidar l'entitat. La reacció indignada de la societat valenciana es va fer visible amb l'etiqueta de Twitter #sensesenyal, en tot de declaracions i preses de posició de partits, associacions, institucions i ajuntaments i amb una colla de manifestacions als carrers de les principals ciutats.

També amb una iniciativa legislativa popular, 'Televisió sense fronteres', que va aplegar finalment 650.650 signatures degudament acreditades. La ILP es va presentar al congrés espanyol i va ser rebutjada, sense negociar res, per la majoria absoluta del PP.

El govern de Catalunya, ja en l'època del tripartit, havia proposat una altra possible solució: una negociació entre les dues Generalitats per a emetre recíprocament les televisions a banda i banda. La negociació no va arribar mai a bon port, malgrat que durant una temporada es va veure Canal 9 també al Principat. El govern valencià va posar tot d'excuses per a endarrerir la signatura del conveni i finalment el tancament de RTVV va significar també el tancament de qualsevol possibilitat de seguir aquesta via.

La sorpresa del tancament de RTVV

Els qui es pensaven que el problema era que TV3 i Catalunya Ràdio eren emissores 'catalanes', es van despertar de sobte el 29 de novembre passat. En una decisió extremadament contestada, el govern valencià va ordenar de tancar les emissores de RTVV, Canal 9 i els altres canals de televisió i de ràdio.

L'impacte sobre la societat valenciana va ser, en aquest cas, enorme. Primer de tot, perquè el govern valencià havia actuat amb una incomprensible improvisació i, de resultes d'això, les emissores havien emès prop d'un mes sense el control polític que tant les havia afeixugades. I, després, perquè la nit final va resultar patètica, amb la policia envaint les instal·lacions de Burjassot.

De fet, la reacció política per aquest tancament encara dura, i el president Fabra és escridassat vagi on vagi. Per una altra banda, tots els partits polítics de l'oposició s'han compromès a tornar a obrir l'emissora quan governin i a cercar la reciprocitat amb les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

I finalment Catalunya Ràdio

Tanmateix, encara amb les protestes ben vives al carrer pel tancament de RTVV, el govern espanyol, a instàncies d'una desconeguda associació d'extrema dreta, va obligar ACPV a tancar els repetidors. I ahir, a les vuit del vespre, les antenes foren desconnectades.

El tancament va acompanyat de multes per valor de mig milió d'euros cadascuna, per les emissions i per la construcció i possessió dels repetidors des dels quals s'emetia el senyal. Aquests repetidors, finançats per subscripció popular als anys vuitanta, són propietat d'Acció Cultural del País Valencià i, en alguns casos, d'ajuntaments de colors polítics diversos.

Quina situació queda ara?

Després d'aquest nou cop, al País Valencià emeten dos canals de televisió que cobreixen el conjunt del territori, Mediterráneo i Ehs, totes dues en castellà.

Entre les televisions locals, la immensa majoria emet en castellà, per bé que n'hi ha força que tenen programes en català. Se'n destaca Levante TV a la ciutat de València, la TV Comarcal a Xàtiva, la televisió d'Alcoi, Nord i TeleCastelló o Información, que emet alguns programes en català a Alacant.

 
7)
 
Publicat a EL PUNT AVUI dijous 23 de gener del 2014
 
 
Francesc Martínez (*)
 

“Fer més mal que un porc solt”. Això estan fent els governs central i autonòmic del PP amb la llengua i la cultura dels valencians. Primer fou el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià, després un nodrit nombre de televisions i ràdios locals públiques, va seguir l'apagada de RTVV i ara Catalunya Ràdio. En política no hi ha casualitats ni coincidències, hi ha decisions i voluntat o manca d'ella per fer o desfer coses.

Pel altra banda, els nacionalismes a Europa són lingüístics. I jo veig, sense entrar en qüestions jurídiques ni en multes ministerials, una voluntat política nacionalista clara i contundent dels executius de Mariano Rajoy i d'Alberto Fabra d'afeblir la nostra llengua, perquè saben (sabem) que avui en un món globalitzat com l'actual una llengua no és viva si no és present en els mitjans de comunicació.

La càrrega econòmica que suposa el manteniment dels mitjans en la nostra llengua, o les possibles infraccions a la legislació vigent, tal com argumenten alguns dels nostres governants quan tanquen mitjans de comunicació, són excuses de mal pagador. Ells diuen que es veuen obligats a retallar per la crisi, i que si ho han de fer quan ho fan eliminen sols allò que és prescindible. I en el cas que ens ocupa, ells veuen prescindible acabar amb els mitjans de comunicació en valencià. Per a ells no són útils. Com és que els polítics conservadors no tanquen ràdios i televisions públiques en castellà? En aquests mitjans no hi ha crisi, tots compleixen la legislació audiovisual? Sabem que no, però són imprescindibles per a ells.

En el fons d'aquestes accions d'apagar mitjans o iniciar processos administratius per a que altres ho facen (con és el cas de Catalunya Ràdio en terres valencianes) hi ha una ideologia xenòfoba anticatalana que recorda el franquisme més fosc. Malauradament avui estem vivint un neofranquisme polític que retalla drets i llibertats. El que molesta a determinada classe política de València i del “mazizo de la patria” és que valencians i catalans parlem i escrivim la mateixa llengua, bé es diga “valencià” o bé “català”, tan se val, perquè en el nostre cas el nom de la llengua no fa un idioma distint per molt que s'entesten alguns en negar la unitat de l'idioma.

La política d'aïllacionisme lingüístic entre Catalunya i el País Valencià que practica el Consell des de fa anys amb el beneplàcit del govern central no és bona per als valencians. No és bona culturalment ni econòmicament. Culturalment perquè se'ns nega i arravata una part consubstancial de la nostra història i identitat: la llengua. I sense una llengua forta la identitat és feble o confusa. I econòmicament perquè creen pors i complexes entre els valencians per a treballar amb llibertat i sense entrebancs polítics en un mercat lingüístic més ampli que el territori valencià on es parla la mateixa llengua.

Des de 2008 fins avui han tancat al País Valencià més de trenta mitjans de comunicació en la nostra llengua. Juntament als grans (TV3, RTVV i Catalunya Ràdio) han estat clausurats televisions com Info TV i locals públiques com les de Gandia i Ontinyent, així com emissores radiofòniques, premsa comarcal tradicional de paper i digital, a causa sobretot d'entrebancs polítics o manca de suport institucional. La desfeta ha estat immensa, i continua; no volen parar. Mentre tant, Saó i El Temps malviuen amb el temor que en qualsevol moment els arribe l'hora.

I tot açò contribueix (els polítics neocon són ben conscients, per això ho fan) a què la llengua d'Ausiàs March tinga cada vegada menys presència als mitjans de comunicació valencians (som l'autonomia amb llengua pròpia que menys ús de l'idioma fa en els mitjans), cosa que no sols afebleix la nostra identitat sinó que minva també la pluralitat informativa i el dret a la informació dels ciutadans, afectant els fonaments mateixos de la democràcia.

Davant d'aquest trist panorama, no puc deixar de sentir-me a casa meua com L'últim mohicà de la novel·la de James Cooper. Això no obstant, en el context present, on ens volen fer creure que no hi ha altra política possible, em quede amb un missatge de no rendició. Una reflexió d'Iñaki Gabilondo en referir-se a la política d'involucionisme social i democràtic que practiquen les elits conservadores: “El que està passant avui, està passant de veritat. El que passarà en el futur no està escrit, no deixes que s'escriga sense tu”.

(*) Francesc Martínez és periodista i professor de la Universitat de València, Estudi General.

 
8)
Obrint Pas, premi "Socarrat Major" 2014
 

 

EL PRESTIGIÓS PREMI DE L'ASSOCIACIÓ CULTURAL SOCARRATS, DE VILA-REAL, SERÀ LLIURAT AL GRUP OBRINT PAS, EN UN SOPAR FESTIU

 

L'Associació Cultural Socarrats de Vila-real, en sessió assembleària celebrada el 8 de novembre de 2013, va aprovar per unanimitat l'adjudicació del premi Socarrat Major 2014 al grup musical valencià Obrint Pas.

 

Entre els motius considerats a l'hora d'atorgar el premi, l'associació ha destacat tres mèrits que poden resumir-se en: la carrera musical de vint anys, en progressió sempre ascendent, la transmissió de valors d'identitat del poble valencià arreu del món, com ara la llengua, i el missatge reivindicatiu que anima la joventut a l'esperit crític dins d'un civisme lúdic.

 

L'acte de lliurament del premi tindrà lloc a la ciutat de Vila-real, el disssabte 8 de febrer de 2014, a les 20.30 h, al restaurant Cal Dimoni (Av. Europa, 15), en una festa sopar. Acabat el sopar, començarà l'acte homenatge del lliurament del premi, amb el parlament de la periodista Amàlia Garrigós, que glossarà la trajectòria dels premiats, i altres intervenccions i sorpreses que amenitzaran la nit i la faran inoblidable.

 

Els membres d'Obrint Pas, per mitjà del seu portaveu, l'integrant del grup Miquel Ramos, han manifestat la seua satisfacció pel premi i han confirmat l'assistència a la festa, amb intenció de compartir una nit emotiva amb els amics i seguidors presents a la vetlada.

 

Estan convidats a participar i passar la vetlada amb els premiats tots els simpatitzants i seguidors del grup, totes les persones que ho desitgen, que podran retre'ls homenatge amb la seua assistència. Cal informar-se i fer la inscripció al sopar, a través del correu: acsocarrats@gmail.com. Més informació al blog socarratsvilareal.blogspot.com i al facebook d'Associació Cultural Socarrats.


Recordem que uns dies abans de la vetlada i emmarcat en el programa d'actes relacionats amb el premi Socarrat Major 2014, tindrà lloc la conferència “La cançó en valencià”, a càrrec de l'investigador musical Josep Vicent Frechina, autor del llibre La cançó en valencià (Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns), divendres 24 de gener (19.30 h), a la sala de conferències de la Fundació Caixa Rural de Vila-real. Els actes són oberts a tota la ciutadania.

 
9)
 
Publicat a VilaWeb dijous 23 de gener del 2014
 
 
 
 
 
10)
 
 
 
 
11)
 
Publicat a VilaWeb dovendres 24 de gener del 2014

Els rectors universitaris del País Valencià, contra el tancament de Catalunya Ràdio

Reunits a Alacant, acusen el govern espanyol d'atemptar contra la llengua

Els rectors de les universitats del País Valencià, reunits a Alacant en ocasió del vintè aniversari de la Xarxa Vives d'Universitats, han qualificat d'atemptat contra la llengua pròpia la decisió del govern espanyol de tancar les emissions de Catalunya Ràdio en aquest territori.

Pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, 'després de l'absència de senyal de TV3 i RTVV, no hi ha cap emissió audiovisual, ni pública, ni privada, que cobrisca tot el territori i emeta en la llengua pròpia del poble valencià, la qual cosa representa un atac claríssim a la cultura i la llengua'.

Els rectors han manifestat el profund malestar de les universitats valencianes per la política de mitjans de comunicació que es porta a terme al País Valencià, amb el tancament de mitjans de comunicació i l'anul·lació de tot senyal audiovisual en català, i han exigit el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (signada i ratificada pel govern espanyol). Finalment, han reivindicat la creació d'alternatives públiques perquè el català disposi d'algun mitjà de comunicació.

 

12)
 
 
 
 
(dijous 30 de gener del 2014)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací