InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 937 (dilluns 27/01/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
Si durant l'any 2014 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2014 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Escriptors al terrat: Enric Lluch i Joan Carles Martí
 
3) Presentació del poemari Estranyament de Manel Rodríguez Castelló
 
4) Curs de nivell superior de llengua catalana (D) a la Universitat Politècnica de Catalunya
 
 
 
 
8) Leonardo Giménez - Que tornen la ràdio i la televisió valenciana
 
9) Comença la 18a edició del cicle de Cinema Infantil en Català CINC, organitzat pel Departament de Cultura
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 120).
 

398. La llengua és l'ànima d'un país i mereix moltes atencions.

 

Mercè Rodoreda

Escriptora

 
2)
 

Escriptors al terrat

Enric Lluch i Joan Carles Martí

Data: Dijous 30 de gener del 2014
 
Hora: 19.30h
 
Lloc: Sala del Terrat - Octubre CCC - C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València - Tel. (0034) 96 315 77 99
 
Enric Lluch i Girbés
Nascut a Algemesí (Ribera Alta) el gener de 1949, és un escriptor dedicat, bàsicament, a la literatura infantil i juvenil. És llicenciat en Història. Pertany a l'AELC, al PEN Club i és el secretari de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.
Ha col·laborat en l'edició de llibres de text per a nombroses editorials d'àmbit estatal.
És un autor que s'ha obert camí en el món de la literatura infantil i juvenil. A Catalunya i al País Valencià és molt conegut. Participa sovint en xerrades per a escolars com a escriptor, comentant els seus llibres i canviant impressions amb els seus lectors. La seua obra ha estat traduïda a l'anglés, francés, portugués, xinés, japonés, polonés, grec, irlandés, a totes les llengües de l'Estat i ha estat transcrit al sistema Braille.

Joan Carles Martí Casanova
(Marsella, Occitània, 1958) de pare d'Elx i de mare d'Oriola i de família profundament arrelada a la comarca del Camp d'Elx. Amb estudis lingüístics i turístics, actualment és cap del Servei de Turisme de l'Ajuntament de Guardamar. Fou el president fundacional de l'associació per la llengua i director de la revista de normalització lingüística El Tempir (1993-2008). Ha publicat en premsa i en revistes especialitzades: sociolingüística, dialectologia, traducció, turisme, poesia, literatura, crítica literària i nacionalisme. Ha publicat els llibres següents: La transmissió de la llengua catalana al País Valencià: anàlisi dels censos lingüístics de 1986 a 2001 (2003); L'ús interpersonal del català entre el professorat d'Elx-Vinalopó i de l'Alacantí el curs 2008-2009 (2010). Des del Rovellet de l'ou d'Elx, (2011). Els països del tallamar és la seua primera novel·la i ha tingut un èxit notable, tant de crítica com de públic, des del seu llançament el 15 de setembre de 2013.

Activitat realitzada en col·laboració amb l'AELC
 
3)
 
Presentació del poemari Estranyament de Manel Rodríguez Castelló
 
La llibreria EX-LIBRIS i Edicions 62 es complauen a convidar-vos a presentació del poemari Estranyament de Manel Rodríguez Castelló, LI Premi Ausiàs March de Gandia.
 
La presentació anirà a càrrec del poeta i narrador Jordi Botella.
 
Dia: Divendres 31 de gener del 2014
 
Hora: 20.00 h
 
Lloc: Llibreria Ex-Libris - L'Albereda, 50 - Alcoi
 
Estranyament és el desè volum de poesia de Manel Rodríguez-Castelló.

El llibre està dividit en cinc parts: Veus en un túnel, Suite per a Andrea, Punts de fuga, Els dies futurs i Seqüència d'Angus. “Es tracta de les etapes d'un riquíssim viatge interior, enllà de coneixement i memòria”.

Manel Rodríguez-Castelló, Comença publicant poemes solts en revistes locals i en 1979 publica el seu primer poemari: Ciutat del tràngol, que havia rebut el prestigiós Premi Vicent Andrés Estellés un any abans.

La seua poesia és intimista, centrada en el coneixement de les vivències personals mitjançant un ús precís del llenguatge.

Amb la compra d'aquesta obra, la llibreria Ex-Libris regalarà el llibre Nova poesia alcoiana (I), recull de poemes de joves poetes alcoians.

4)
 
Curs de nivell superior de llengua catalana (D) a la Universitat Politècnica de Catalunya

La Universitat Politècnica de Catalunya ofereix un curs semipresencial (75 h) de llengua catalana de nivell superior (nivell D) corresponent al nivell C2 del MECR, obert a públic extern, amb data d'inici 26 de febrer. La finalitat del curs és poder obtenir el certificat oficial homologat per la Generalitat de Catalunya en la convocatòria del juny de 2014. Preu competitiu i tarifes especials per a gent vinculada a la UPC.


Més informació i inscripcions en línia al web del Servei de Llengües i Terminologia de la UPC: + info

 
5)
 
Publicat en el blog Interés per la llengua dels valencians dimarts 14 de gener del 2014
La figura d'Enric Valor ha estat capaç d'aglutinar un ampli ventall d'iniciatives procedents dels més diversos sectors de la societat valenciana. De fet, des del 2010 ençà han estat prolífics els homenatges duts a terme per a commemorar el desé aniversari de la mort de l'escriptor de Castalla i posteriorment per celebrar el centenari del seu naixement.
El personatge bé que s'ho mereix; autor d'una sòlida obra literària, tant de novel·les com de narracions curtes, de centenars d'articles periodístics, de significatives gramàtiques i, sobretot, d'una constant i decidida defensa de l'ús del valencià, la societat valenciana actual està agraint la feina callada i l'esforç tenaç d'un dels grans homenots valencians del segle XX, d'un excel·lent divulgador i estudiós del valencià i d'un dels nostres millors narradors de tots els temps.
Institucions com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat d'Alacant, la de València-Estudi General o la de les Illes Balears, l'Institut d'Estudis Catalans, entitats civils com Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana, centenars de centres d'ensenyament, associacions culturals o musicals, ajuntaments, biblioteques, revistes..., s'han implicat de valent en homenatjar Valor i mostrar-nos les múltiples vessants de la seua personalitat i la seua obra.
Vistes totes aquestes iniciatives que han estat molt ben rebudes per la societat valenciana, hom no pot deixar de plantejar-se la possibilitat de dur a terme actuacions més ambicioses en el temps i en el contingut. És per això que des d'aquest fòrum, el SIMPOSI ENRIC VALOR, proposem la creació de la Fundació Enric Valor, amb l'objectiu d'aproximar la figura de Valor als seus lectors i de difondre la seua obra gramatical i literària. Exemples a seguir en tenim molts sense abandonar el nostre àmbit lingüístic: a Benassal, la Fundació Carles Salvador; a Binissalem, la Casa Museu Llorenç Villalonga; a Folgueroles, la Fundació Jacint Verdaguer.
En el nostre cas, Castalla hauria d'acollir la seu de la Fundació Enric Valor, que podria ubicar-se en la seua casa natal, convertida en la Casa Museu Enric Valor, amb una exposició permanent sobre l'escriptor, amb documentació i objectes originals, com ara fotografies, cartes, manuscrits,... La Fundació promouria la recerca i l'estudi sobre l'escriptor i la seua obra, alhora que, inserida en el teixit cultural i econòmic de la Foia de Castalla, s'hauria de convertir en un centre d'activitats de promoció literària, que fomentaria el turisme cultural a la comarca, tant dels milers de xiquets i xiquetes que cada any lligen les seues Rondalles com dels lectors de la seua obra novel·lística, interessats en conèixer els espais naturals tan minuciosament descrits en les seues narracions.
És clar que una iniciativa d'aquesta mena necessita el suport de la totalitat de la societat valenciana, d'institucions públiques i privades, des de la Generalitat, Ajuntament de Castalla i altres de la comarca, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'Institut d'Estudis Catalans, les Universitats valencianes, els familiars i hereus d'Enric Valor, els editors de la seua obra gramatical i narrativa, representants del món cultural i educatiu valencià,...
El moment actual és l'oportú, per la rellevància social del personatge, per la necessitat de conservar la seua memòria i projectar-la sobre el futur dels valencians i pels consensos que s'han aconseguit en als darrers anys al voltant de la seua figura.
 
 
Manifest aprovat en el SIMPOSI ENRIC VALOR
 
Alacant, 5 de novembre de 2011
 
 
6)
 
Publicat a tribuna.cat dimarts 21 de gener del 2014
http://www.tribuna.cat/noticies/pais-valencia/el-projecte-de-lestat-el-genocidi-linguistic-21-01-2014.html
 
El projecte de l'Estat, el genocidi lingüístic. Catalunya Ràdio s'apaga al País Valencià
 
El País Valencià corre el perill de viure en pocs anys la desaparició total de la llengua i cultura pròpies al territori. L'administració ja no garanteix l'ensenyament en valencià al territori, ni a l'administració pública ni als mitjans de comunicació. Aquesta setmana ha quedat clar quin és el projecte de l'Estat amb les nacions que el componen: el gencidi lingüístic.
 
Nou atac al valencià aquesta setmana. El País Valencià queda definitivament sense mitjans de comunicació en llengua pròpia amb la desaparició de les emissions de Catalunya Ràdio al territori.

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha amenaçat l'ACPV (entitat que gestiona l'ús dels repetidors) amb dues multes de fins a un milió d'euros si no cessa les emissions dels repetidors del senyal de Catalunya Ràdio Ebre enllà.

Amb la fi del senyal de Catalunya Ràdio al País Valencià tots els mitjans de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) desapareixen del territori valencià i s'assegura, doncs, un espai de comunicació totalment castellanoparlant.

Aquest tancament culmina un procés de liquidació de mitjans de comunicació en llengua pròpia al País Valencià i sentencia tota relació comunicativa entre el Principat i el País Valencià. El tancament de Catalunya Ràdio segueix
al tancament de TV3 el passat 2011 i al de Canal 9, que es va fer efectiu el passat 28 de novembre de 2013 i que va provocar un gran rebuig entre els professionals dels mitjans, la societat civil i el sector polític del País Valencià.

 
7)
 
Publicat en el blog El gran duc dimecres 22 de gener del 2014
http://blogs.ua.es/davonet/2014/01/22/mhan-tancat-el-cafe-de-la-republica/
 
M'han tancat el Café de la República
 
Jordi Davó
 
 
8)
Que tornen la ràdio i la televisió valenciana
 

Leonardo Giménez

El valencià ha “celebrat” el 30 aniversari de la llei que li va retornar oficialitat, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, sense un dels espais-vehicles clau en la realització, manteniment, conreu i transmissió d'una llengua, com és l'existència d'un mitjans de comunicació auduovisual propis. Una celebració de tribu a l'”africana” o a la “polinèsica”. No tenim televisió valenciana ara, però en tornarem a tindre. Per a això estan i estaran els representants del poble, i el mateix poble. I per això eixa reivindicació ha de repetir-se, centenars i milers de vegades per a aconseguir-ho. En el món hi ha milers de canals de televisió i ràdio, a banda de les grans cadenes i corporacions públiques i privades, que representen, promocionen, divulguen o difonen programació de molt divers contingut, des de informació i programes pròpies d'un mitjà de comunicació normal i de qualitat com Levante-Tv,  i altres generalistes. Universitats amb canals propis, canals d'especialitats diverses, només religiosos o esportius. Inclús  canals per al tarot i nigromàncies diverses. I tots poden existir, amb més o menys dificultats. Però, pel que sembla, una radiotelevisió representativa del poble valencià i de la seua llengua, no. El poble que va tindre un esplendorós segle XV d'Or de la literatura i de l'economia; el de dinamisme econòmic de sempre; el poble pioner i model en exportacions diverses; el que té un esport tan singular, i bonic com la pilota valenciana; el d'Ausiàs March i el de l'autor del Tirant lo Blanch, tan lloat per Vargas Llosa; el dels papes Borja i sant Vicent Ferrer, el dels universals Joan Lluís Vives, Blasco Ibáñez o Sorolla; el de Peset; el del tèxtil i les peladilles alcoianes; el poble de les millors tradicions musicals i artístiques; el de d'una festa tan singular i representativa com les falles, el del Misteri i el Palmeral d'Elx; el de la festa de les Gaiates, el de l'Agrupació Borrianenca de Cultura, el de Joan Fuster, Andreu Alfaro i  Sanchis Guarner; el  de Vicent Andrés Estellés; el d'Enric Valor, Ferrer Pastor, Josep Giner, Carles Salvador, Gaietà Huguet; el de Juan Gil Albert, de Berlanga i dels mestres Rodrigo, Serrano i Chapí; el de Bernat i Baldoví´; el dels futbolistes Puchades, Claramunt i Albelda; el de la família Villalonga i de Lluís Suñer, ¿no mereix mitjans de comunicación públics i propis?  ¿Ha de ser com un poble i una llengua sense passat ni present?.

I com s'arriba a esta situació? Em diu un amic del PP, que ha exercit càrrecs (i encara n'exercix) i militància lleial,  que “Per incapacitat i falta de convicció en les virtuts d'este poble”, afirmació que jo compartisc. El meu amic és dels que compartixen, com altres del seu partit, indignació pel tancament de RTVV. Com tots i totes del PSPV-PSOE, de Compromís, d'Esquerra Unida, i com tants i tants altres valencians que considere que la recuperación de la televisió i ràdio valencianes pròpies i públiques és una questió de dignitat com a valencians. L'amic també considera que el president de la Generalitat ha quedat incapacitat i invalidat per a ser candidat a la Presidència de la més alta institució valenciana. El deute i el dèficit de la  i la desmesurada plantilla no és cap excusa per a haver-la tancada. Si u té un braç espatlat, se'l cura o es posa una ortopèdia, per no se'l talla i es queda manco i privat de funcions necessàries. I en este cas, es devia haver fet com ho va fer RTVE, amb forta reducció de gastos i de plantilla de personal, però amb criteris objectius i equilibrats, salvaguardant els interessos dels treballadors, amb un ERO també objectiu. L'explicació donada pel President que no tancaria escoles ni centres de salut per mantindre la RTVV va ser, a més de demagògica, la pròpia d'una incapacitat administrativa i política. I vaja uns assessors que té el President!

I abans del tancament, tinguérem l'ERO, odiós com tots els ERO. En este cas, un expediente de regulació de l'ocupació que culminava una llarga llista de malifetes, desficacis i saquejos de l'erari públic, que eren uns clàssics de la casa. Un empastre que tenia garantit el rebuig en les sales de la Justícia, com aixina va ocórrer. I tot seguit, una actuació de república bananera o africana. Com que no ix com vullc, no rectifique i ho faig com tocaria, sinó que ho tire al fem. Caldria haver-lo fet tenint en compte els llocs ocupats mitjançant oposición, o per procediments correctes des del punt de vista de l'accés a l'administració o a la funció pública, o altres variables objectives, però s'optà per l'assenyalament a dit, per a despatxar i per a quedar-se.

En l'any 1995, any del canvi polític en la Generalitat, hi havia en  al voltant de 600 treballadors i treballadores. Ja en sobraven, probablemente,  200. Cap a 2010 n'hi havien a la redor de 1.900. Una gran quantitat d'estos últims havien entrat a treballar per procediments poc (o gens) ortodoxos, des del punt de vista dels criteris legals o llegítims d'accés a llocs laborals públics. I molt i moltes, per la via de l'enxufisme pur i dur. I tot al servei d'una línia informativa dirigida, sectària  i per a glòria dels governants de torn (cosa bastant comú, d'altra banda amb altres televisions autonòmiques, amb governs de diferents colors polítics).

I quin ERO podien fer els dirigents d'ací? Com anaven a despedir, per criteris objectius, a enxufats i enxufades  que tan bé els havien servit? Alfonso Rus, en una d'eixes arrancades de sinceritat i transparència que té, va dir: “Mosatros els hem posat i mosatros  els llevem”. Era una veritat a sitges, perquè molts hi entraren a treballar en RTVV pels procediments legals i habituals en estos casos. Al col·lecctiu d'empleats se'ls ha acusat d'intransigència quan se'ls han fet propostes de reducción de salaris  i altres  reduccions. Segurament això és cert, però també és cert que malament podia tindre una línia d'actuació unida i coherent, un col·lectiu tan dispar, des del punt de vista de l'origen del seu accés als llocs de treball.

El resultat de tant d'empastre és que, a hores d'ara, no tenim ni ràdio ni televisó públiques valencianes i és absolutamente necessari que en tornem a tindre. No podem, pel que fa a mitjans de comunicació, ser com una tribu índia, africana o melanèsica.

Ximo Puig, secretari general del PSPV-PSOE s'ha compromés que la radiotelevisió valenciana estarà en antena a l'octubre de 2015, els altres partits parlamentaris de l'oposició també estan clarament per la labor.  Però s'ha de comptar, tant com es puga, amb el Partit Popular. Representa quasi la mitat dels valencians i són molts els indignats d'eixe partit  pel tancament de la RTVV. En alguns  ajuntaments, amb majoria del PP, s'estan aprovant, quasi sempre a proposta de l'oposició, mocions contràries al tancament i favorables a la reapertura de la televisió i ràdio publiques valencianes. Rus també ha dit la seua respecte a programar televisió en valencià des d'instàncies publiques.

Esperem que d'ací poc tot açò haja sigut un mal somni (encara que ben real per ara) i tornem ben promte a tindre una RTVV. Això sí, de qualitat (o de més qualitat), pública, plural i en valencià. I amb un model lingüístic com el que hi havia, enllestit per Toni Mollà, i inclosa la llista Fabregat,  substancialment ampliada.  El model de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

I continuarem parlant sense descans de RTVV, fins que la tornem a tindre.

 

9)
 
 
Comença la 18a edició del cicle de Cinema Infantil en Català CINC, organitzat pel Departament de Cultura
 
Aquest cap de setmana comença als cinemes de Catalunya la 18a edició el cicle de Cinema Infantil en Català CINC, organitzat pel Departament de Cultura. En aquesta edició el CINC es programarà a 33 localitats catalanes: Agramunt, Badalona, Barcelona, Bellpuig d'Urgell, Cervera, el Vendrell, Figueres, Girona, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Igualada, la Bisbal d'Empordà, la Seu d'Urgell, Lleida, Mequinensa, Mollerussa, Montblanc, Olot, Platja d'Aro, Reus, Ripoll, Roquetes, Rubí, Sant Andreu de la Barca, Sant Celoni, Sant Cugat, Solsona, Tamarit de Llitera, Tarragona, Tàrrega, Tremp, Vilafranca del Penedès i Vila-seca.

Nota de premsa

Cicle CINC

 

10)
 
 
(dijous 23 de gener del 2014)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2014-01-23.html
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací