InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 931 (dimecres 15/01/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
Si durant l'any 2014 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2014 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) Softcatalà tanca el 2013 amb 590.795 baixades de programari en català i 21 milions de pàgines vistes
 
4) El Govern completa l'adequació de les proves oficials de català al Marc europeu comú de referència
 
5) Carles Ribera - El pare Brown en català 
 
6) Conferències sobre Antoni Mus
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 118).
 
 
392. Convé no oblidar-ho: una llengua no és únicament un mitjà de comunicació. És una visió del món, una visió única –no pas una única visió!– de l'existència. Ho prova el geni geniüt d'algunes paraules o expressions -cada llengua té les seves- intransferibles, intraduïbles. Va!, un parell d'exemples: "Som-hi!", expressió que en castellà, si l'havien de traduir, ho farien més o menys així: "Vamos con premura a hacer lo que nos habíamos propuesto". I "això rai", com ho diuen? Ah!: "Eso sí que no importa!".
 
Carles Riera

Lingüista i farmacèutic

 
 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)
 

Softcatalà tanca el 2013 amb 590.795 baixades de programari en català i 21 milions de pàgines vistes

Com hem fet en els darrers anys, un cop acabat el 2013 volem fer el balanç del lloc web de Softcatalà durant l'any passat i compartir-lo amb tota la nostra comunitat d'usuaris. Totes les dades que us comentem a continuació, i moltes més, les trobareu a la pàgina pública d'estadístiques de Softcatalà i s'han obtingut a partir de les dades que ens proporciona el servei d'audiències Google Analytics.

Baixades de programes

590.795 baixades de programari en català

Una de les dades que volem ressaltar, pel seu gran impacte, són les baixades de programari en català: al llarg del 2013 s'han baixat 590.795 còpies de programes en català des del nostre lloc web. Softcatalà ha estat treballant conjuntament amb diverses comunitats, com la del LibreOffice, per tal que les versions en català es puguin baixar des dels seus respectius llocs web. També s'ha continuat treballant perquè les diferents versions en català estiguin disponibles a botigues en línia com Apple Store, Windows Store, etc.

Convé tenir en compte que cada vegada més programes, com per exemple el Firefox o el LibreOffice, s'actualitzen automàticament sense necessitat que l'usuari baixi la nova versió des del web. A més, el programari en català no es distribueix únicament des de Softcatalà. Per exemple, organitzacions com Mozilla, empreses com Google i Microsoft, les distribucions Linux o els mateixos usuaris distribueixen per la seva banda un nombre equivalent o superior de còpies de programari en català.

Els 10 programes amb més èxit a Softcatalà han estat els següents (indiquem entre parèntesis el total de baixades):

1. LibreOffice (91.249)

2. Catalanitzador de Softcatalà (44.016)

3. Firefox (39.846)

4. Traductor Softcatalà (30.413)

5. GIMP (28.150)

6. Adobe Reader (26.530)

7. Avast! Free Antivirus (20.736)

8. WinRAR (19.769)

9. VLC media player (17.972)

10. Corrector ortogràfic de català (general) per al LibreOffice i l'Apache OpenOffice (17441)

El LibreOffice, l'eina ofimàtica lliure i gratuïta, continua essent el programari amb més acceptació i demostra la seva validesa com a eina de treball diària.

El Catalanitzador, l'aposta de Softcatalà per simplificar la catalanització d'equips amb el Windows, se situa en segon lloc. A través del Catalanitzador, que al seu torn baixa altres paquets d'idioma, s'han realitzat 78.378 baixades, que representa el 13% de les baixades totals de Softcatalà.

397.898 visitants únics mensuals

Durant el 2013 el web de Softcatalà ha rebut, de mitjana, 397.898 visitants únics al mes (4.774.785 anuals). Aquests visitants han fet una mitjana de 1.209.776 visites mensuals (14.517.313 anuals) i han visualitzat 2.008.502 pàgines cada mes (21.601.309 anuals).

Les parts del lloc web de Softcatalà que han tingut més èxit han estat les eines lingüístiques: el traductor amb un 50.87% de visites i el corrector web un 25,62%. La resta de visites corresponen al Rebost, el directori de programari en català i pàgines de projectes. Aquestes estadístiques només tenen el compte els serveis de www.softcatala.org, és a dir, no inclouen els llocs webs del Catalanitzador, Softvalencià o altres iniciatives en altres webs.

Eines lingüístiques

Traductor

El traductor és el servei més usat de Softcatalà. Accessible des del web de Softcatalà, Softvalencià i les aplicacions d'Android i iOS. L'any 2013 van realitzar-se 36.528.341 traduccions. Principalment foren traduccions de castellà a català, 26.050.891 a variant general i 2.084.506 en variant valenciana, seguides de les traduccions de català a castellà, 7.075.168.

Corrector

El corrector ortogràfic i gramatical també és un servei de Softcatalà que ha tingut un gran èxit. Enguany s'han afegit funcionalitats avançades al motor de correcció que permeten fer una correcció contextual, gramatical i d'estil. De setembre a desembre del 2013 s'han realitzat 4.800.000 correccions amb el nou motor.

Catalanitzador

25.984 usuaris del Catalanitzador durant 2013 i 67.700 acumulats

El Catalanitzador de Softcatalà és una iniciativa per simplificar la catalanització de sistemes Windows i Mac OSX. Durant l'any 2013 la web del Catalanitzador va rebre 44.054 visites. Durant aquest període, 25.984 usuaris van instal·lar el Catalanitzador als usuaris. 90.6% dels usuaris van utilitzar Windows i 9.33% OS X. Des que es va llançar la iniciativa al març del 2012, un total de 67.700 usuaris han catalanitzat el seu ordinador.

Noves plataformes

Firefox OS disponible en català, amb teclat i diccionari predictiu lliure en català

Softcatalà treballa per a què el català es trobi disponible en tots els sistemes operatius, incloent-ne les noves plataformes mòbils. Amb aquest objectiu, durant l'any 2013, s'ha assolit la traducció del nou sistema operatiu Firefox OS per a dispositius mòbils, disponible completament en català, juntament amb el diccionari predictiu i teclats adaptats a la nostra llengua.

Agraïments

Des de Softcatalà volem agrair la confiança que els centenars de milers d'usuaris dipositen en nosaltres. Així mateix, volem fer arribar el nostre agraïment a les associacions, empreses i institucions públiques que, mitjançant la seva infraestructura, permeten la baixada de programari en català al qual enllacem des del nostre web.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació, podeu consultar-ne el lloc web a http://www.softcatala.org

 
4)
 
El Govern completa l'adequació de les proves oficials de català al Marc europeu comú de referència
 

El Govern ha aprovat el nou decret de certificació de català amb l'objectiu de renovar la prova de nivell superior de català per completar l'adaptació del sistema de certificació de català al Marc europeu comú de referència (MECR). Amb aquesta modificació es modernitza un dels certificats de català amb més demanda social avui dia, alhora que continua apostant per oferir un sistema certificador de qualitat que és referent per a tots els organismes i entitats que expedeixen certificats de català tant de Catalunya (CPNL, universitats catalanes, Formació d'Adults, etc.) com d'altres territoris de parla catalana.
 
 
http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=239952&idioma=0
 
 
5)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/704265-el-pare-brown-en-catala.html?cca=1
 
El pare Brown en català
 
Carles Ribera
 
No és gens exagerat afirmar que el senyor G.K. Chesterton (1874-1936), juntament amb Oscar Wilde i Mark Twain, forma part de la tripleta de fabricants de màximes, aforismes i frases lapidàries més important de les lletres angleses modernes, entenent la modernitat com un període d'una certa longevitat temporal i no pas com la realitat instantània amb què es defineix el terme avui dia. Chesterton va ser un gran polemista del seu temps, un grandíssim torracollons del pensament, una d'aquelles ments capaces d'estirar el coll enmig dels corrents majoritaris i sotjar el personal que l'envolta amb prou distanciament crític per ser capaç d'assenyalar tots els reis nus que desfilen en la societat gregària i alhora despullar les convencions de tota faramalla accessòria. Un outsider, un esperit lliure, un radical que, tanmateix, exerceix no pas des dels marges, de la contracultura, sinó ancorat en la més profunda ortodòxia catòlica, que no deixa de ser una posició d'un cert exotisme enmig d'anglicans. Aquesta militància religiosa pot semblar contradictori i fins i tot generar anticossos en un lector liberal. Prevencions que es desfan com un terrós de sucre només de submergir-se en l'obra d'aquest gran murri que va viure a cavall de dos segles passats però que, com tots els bons, ha deixat pàgines perfectament actuals sense necessitat de ser gaire tunejades. De Chesterton n'han quedat un fotimer d'articles de premsa, uns quants assajos memorables i una imprescindible Autobiografia, que hem pogut llegir per aquests verals bàsicament gràcies a la feina de l'editor Vallcorba, per bé que, amb poques excepcions, ho hem hagut de fer en castellà. Des de fa unes setmanes, tanmateix, disposem d'un quilo llarg de paper ordenat en 1.200 pàgines que aplega la traducció al català de tots els relats policíacs del Pare Brown, mostra excel·lent del període fundacional del gènere negre que Chesterton també va conrear i que només un pedant o algú que no ha llegit qualificaria com a obra intel·lectualment menor, de passatemps, recreativa. A Els Relats del pare Brown (RBA-La Magrana) s'hi apleguen no només un recull de narracions molt entretingudes de lladres i serenos sinó que, paral·lelament a l'amenitat, el lector pot gaudir d'algunes perles aforístiques, entre les quals destaca una de les millors definicions relacionades amb la novel·la negra: “El criminal és l'artista creatiu; el detectiu tan sols és el crític.” Seria exagerat qualificar aquest volum com la bíblia de la narrativa detectivesca, però sens dubte és de justícia incloure'l entre els llibres sagrats del gènere.
 
6)
 
Conferències sobre Antoni Mus
 
Escola Municipal de Mallorquí
Gener i febrer de 2014

PROGRAMA

Dia 24 de gener, divendres, a les 19 h
“Antoni Mus. Breu recorregut amb imatges”
Ponent: Gabriel Barceló Bover, exdirector de l'Escola Municipal de Mallorquí

Dia 31 de gener, divendres, a les 19 h
“La narrativa de Mus. Una visió personal”
Ponent: Joan Estelrich Llull, graduat en Llengua i Literatura Catalanes

Dia 7 de febrer, divendres, a les 19 h
“Les cançons de Mus i Parera. Fesomia d'una època”
Ponents: Pep Alba i Tomeu Matamalas, músics

Dia 8 de febrer, dissabte, a les 10 h
“Excursió pels voltants de Manacor”
Guia: Antoni Pasqual Andreu, investigador

Dia 14 de febrer, divendres, a les 19 h
“Lectura dramatitzada d'un replec de Diafora”
Ponents: Rosa Sunyer i Antoni Rosselló, actors i directors d'escena

Dia 21 de febrer, divendres, a les 19 h
“Del text narratiu a l'escena”
Ponents: Margalida Amengual i Joan M. Albinyana, actors i directors d'escena

COORDINACIÓ

Associació Amics de l'Escola de Mallorquí.

LLOC DE LES CLASSES

Escola Municipal de Mallorquí. Molí d'en Beió.

Passeig del Ferrocarril, 79. Manacor.

DATES

Del 24 de gener al 21 de febrer de 2014.

DURADA

La durada del curs és de 15 hores, 2 de les quals són no presencials.

DESTINATARIS

Aquest curs està adreçat al públic en general i, en particular, al personal docent que vulgui sol·licitar crèdits.

QUOTA

Residents al municipi de Manacor: 25 euros.

No residents al municipi de Manacor: 35 euros.

Tots els actes són oberts a qualsevol persona que vulgui assistir-hi, encara que no s'hi hagi matriculat.

CERTIFICAT

Els alumnes matriculats tindran dret a un certificat si superen el 80% d'assistència a les classes (mínim: 4 conferències i la sortida cultural) i entreguen un treball de valoració del curs.

CRÈDITS

Està en tràmits el reconeixement de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats del Govern de les Illes Balears als efectes establerts a l'Ordre del conseller d'Educació i Cultura del 2 de gener de 2002 (BOIB del 17 de gener de 2002).

INFORMACIÓ I MATRÍCULA

Del 7 al 22 de gener de 2014, de dilluns a divendres de 10 a 14 h i dimecres de 17 a 20 h, a l'Escola Municipal de Mallorquí: molí d'en Beió, passeig del Ferrocarril, 79 (Manacor). Tel.: 971 83 49 83 / 662 320 383.

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací