InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 913 (dilluns 16/12/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Joan-Daniel Bezsonoff - Les llengües de l’ocell
 
3) Sumari del núm. 85 de la revista Llengua Nacional
 
4) Imma Cabré i Homet guanya el VI Premi Helena Jubany
 
5) 96 candidats diferents opten al Premi Martí Gasull i Roig
 
6) Miquel de Palol i Jordi Llavina participaran en l'Escola d'Escriptura
 
7) L’AVL i CulturArts firmen un conveni de col·laboració per al foment del valencià
 
8) La llengua al carrer. Un estudi sobre les llengües escoltades als principals eixos comercials dels districtes barcelonins
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 113).

 

374. Puc admetre que diguin que a Catalunya es pot viure sense saber parlar català, però no hi ha ningú que negui que es viu molt millor si se saben parlar totes dues llengües.

 

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya (1980-2003)

 
 
2)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimarts 3 de desembre del 2013

Les llengües de l’ocell

Joan-Daniel Bezsonoff
 
 
3)
 
Sumari del núm. 85 de la revista Llengua Nacional
 
Editorial
 
• Resistència creativa
 
Sociolingüística
 
• Seny és decidir. Marcel Fité
 
• La nova diglòssia. Jaume Corbera
 
• A Catalunya en català
 
• La correcció lingüística... Maria A. Font Fernández
 
• Govern balear: política lingüística contra el català. Bernat Joan i Marí
 
Història
 
• Història de la quadribarrada (i IV). Josep M. Alentà
 
Lèxic
 
• El llenguatge té sexe? David Casellas
 
• Errors de lèxic (II). Josep Ruaix i Vinyet
 
• Sobre el mot «Pirineu». Roser Latorre
 
• Implantació de la normativa ortogràfica. Albert Jané
 
• El llenguatge col·loquial dels informatius de RAC1. Jaume Salvanyà
 
Sintaxi
 
• Una construcció incorrecta amb el verb «caldre». Carles Riera
 
Onomàstica
 
• A propòsit dels antropònims «Salom» i «Molas». Andreu Salom i Mir
 
Internàutica
 
• Ciberindependentisme. Daniel Ruiz-Trillo
 
Amics i mestres
 
• Ramon Sistac: d’allí on es pon el sol. Agnès Toda i Bonet
 
• Francesc Pascual, activitat literària constant... Pere Ortís
 
Bibliografia
 
• Vocació vs professió. Meritxell Martí
 
• Digital.cat. Vicent Partal
 
• Els països del tallamar. Lliris Picó
 
• Una dona del terròs. Josep Espunyes
 
• Jo, Vilana-Perles. Josep Espunyes
 
• Tres aportacions de Jaume Medina. Josep Ruaix i Vinyet
 
• I si parlem amb el veí del segon? Jordi Solé i Camardons
 
• Diccionari de Josep Bernat i Baldoví
 
• Gramàtica zero
 
• Obra completa
 
 
 
4)
 

COMUNICAT DE PREMSA (2 de desembre de 2013)

 

Imma Cabré i Homet guanya el VI Premi Helena Jubany

 

Imma Cabré ha guanyat el VI Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, únic premi existent d’aquestes característiques, amb el seu recull de quatre relats Gotes que vessen gots.

Segons ha informat Elvira Carrió, representant del jurat, Gotes que vessen gots ha estat premiada, d’entre les 79 obres presentades al concurs, per les raons següents:

a)  perquè són uns textos escrits per ser narrats oralment, amb uns títols encertats, bones arrencades per als relats i varietat de registres;

b) perquè es manté la qualitat literària al llarg de totes quatre narracions, trenades amb textos molt ben cohesionats en què les parts de cada història s’engalzen i es traven amb fluïdesa, prescindint pràcticament de descripcions, de manera que la nitidesa de les imatges en acció faciliten i dinamitzen encara més l’oralitat del text.

c) perquè el llenguatge utilitzat és trempat i fresc, amb ritme; el lèxic és precís, adequat a cadascun del registres; i les històries són narrades amb pinzellades d’ironia i d’humor transgessor, que desperta un somriure interior.

i d) per l’originalitat en el tractament desenfadat de temes de contingut social i humà.

L’acte de lliurament del VI Premi Helena Jubany, convocat conjuntament pel diari ARA i l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente s’ha celebrat avui, dia 2 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró i l’ha conduït Pep Andreu, presentador d’m1tv, que ha començat llegint unes de benvinguda de Sílvia Barragan, directora de la biblioteca..

Hi han assistit una vuitantena de persones i hi intervingut Joan Jubany i Itxart, president de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, que ha glossat el significat i l’objectiu del premi, Elvira Carrió, directora de l’Institut Pla d’en Boet, com a portaveu del jurat, Pep Duran, traginer de contes, membre també del jurat, que ha llegit un dels relats de l’obra premiada, i Quim Fernàndez, Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Mataró, que ha clos l’acte amb unes paraules en record de l’Helena i destacant la importància d’aquest premi per a la ciutat.

És previst que l’edició de Gotes que vessen gots surti publicat al diari ARA, coconvocant del premi, el dia 16 de desembre.

 

L’OBRA

Gotes que vessen gots

 

És un recull de quatre contes rabiosament actuals que destaquen per l’originalitat en el tractament desenfadat de temes de contingut social i humà, escrits amb un llenguatge fresc, amb bon ritme, i les justes pinzellades d’ironia i humor transgressor.

 

Si voleu saber com escriure una novel·la policíaca, com s'entenen al grup mixt dos diputats de partits diferents, les delícies de treballar en un parc infantil o com es pot acabar tornant al Born després de viatjar al llarg de tota una vida per tot el món, llegiu-los, que us encantaran.

 

Lluïsa Esteve (llicenciada en filologia hispànica i membre del jurat del premi Helena Jubany)

 

L’AUTORA

Imma Cabré i Homet (Sabadell, 1965) acaba de publicar la seva primera novel·la (Els senyors del poder, novembre 2013). Anteriorment ha publicat relats curts, amb els quals ha guanyat premis com l’Homilies d’Organyà (L’alè just per a cent espelmes, 2010, i El llegat de les neandertals, 2012); el Vila de Gràcia (A l’atenció de qui em vegi, 2010); el Mercè Rodoreda de Molins de Rei (Somriu, ragazza, 2012); i el Dones Àrtemis (L’any que ens queda, 2013).

 

Llicenciada en ciències de la informació, treballadora de l’administració pública i mare, s’interessa per la política, per la que fan els polítics i, sobretot, per la que fa la gent que, d’uns anys ençà, s’ha posat en marxa per millorar aquest país.

 

(Informació manllevada de la solapa de la novel·la Els senyors del poder)

 

 

 

EL PREMI HELENA JUBANY

La d’enguany és la sisena edició del Premi Helena Jubany. En les cinc edicions anteriors els guanyadors foren Alfred Quintana (amb L’Alemany és fàcil, 2012), Marina Guardiola (amb Amunt, 2011), Jordi Solé (amb Blanc, 2010), Joan-Lluís Moreno i Congost (amb Compta comptes, 2009) i Xavier Cabús (amb El karma del carnisser, 2008).

Aquest premi literari ha estat creat per mantenir viu el record de l’Helena Jubany i Lorente encomanant el seu gust per la lectura, la creació literària i la narració oral. L’Helena va ser assassinada el dia 2 de desembre de 2001 a Sabadell i tant la policia com la judicatura han desistit dàclarir els fets i identificar els culpables de la seva mort.

Mataró, 2 de desembre de 2013

 

 

Joan Jubany i Itxart

Associació Cultural Helena Jubany i Lorente

 
 
5) 
 
96 candidats diferents opten al Premi Martí Gasull i Roig

La fase de presentació de candidatures al Premi martí Gasull i Roig a la millor iniciativa o projecte de promoció del català va acabar el passat dia 30 de novembre, i un total de 260 persones hi han participat proposant un candidat o candidata. En total, hi ha 96 persones, entitats o empreses que opten a guanyar el Premi. Durant el pròxim mes, un jurat format per 7 persones escollirà tres finalistes. El guanyador final es decidirà mitjançant el vot popular.

Per a més informació, podeu entrar a la pàgina web del Premi o conèixer totes les novetats sobre aquesta iniciativa a través de les xarxes socials amb el hashtag #premiMartíGasull.

 
6)
 
Miquel de Palol i Jordi Llavina participaran en l'Escola d'Escriptura
 
Els escriptors Miquel de Palol i Jordi Llavina s'encarregaran cadascú de fer un curs en l'Escola d'Escriptura de l'Octubre durant el primer trimestre del 2014.
 
Per a més informació podeu escriure al mail tresiquatre@tresiquatre.cat
 
Matrícula dels cursos fins al 27 de desembre del 2013, a www.tresiquatre.cat
 
 
7)

L’AVL i CulturArts firmen un conveni de col·laboració per al foment del valencià

València, 5 de desembre

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, María José Català, i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, han firmat un conveni de col·laboració entre l’ens normatiu i l’entitat pública CulturArts Generalitat, destinat al foment del valencià en tots els camps de la cultura i de les arts escèniques.

L’acord, que té una vigència de quatre anys, inclou actes institucionals, com ara la celebració del Dia de les Lletres Valencianes i una sèrie activitats d’àmbit preferent relacionades amb el teatre, la música i el cinema en valencià, així com la concessió de premis al foment de la llengua en cadascun d’estos apartats.

La firma de l’acord entre la presidenta de Culturarts Generalitat i el president de l’ens normatiu posa de relleu la voluntat de les dos parts d’enfortir els lligams per a fomentar la cooperació en la promoció del valencià, tant en l’àmbit de la creació cultural i artística com en el de la recuperació del nostre llegat patrimonial històric.

El primer fruit d’este conveni serà la pròxima presentació del Vocabulari de la música, que, amb l’assessorament de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, ha editat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la col·laboració de CulturArts Generalitat.

 
8)
 
Us convidem el proper dimecres 18 de desembre, a les 19 h, a la sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47) al següent acte:
 
La llengua al carrer. Un estudi sobre les llengües escoltades als principals eixos comercials dels districtes barcelonins
 
Com indica el títol, es presentaran els resultats de l'observació sobre les llengües que s'han escoltat a onze carrers comercials (dels deu districtes de la ciutat de Barcelona) d'acord al mètode utilitzat al País Basc i que a casa nostra també ha emprat diversos cops Josep Maria Aymà.
 
Hi intervindran: Anna Torrijos (DGPL) i Albert Fabà (CPNL)
 
Font: Societat Catalana de Sociolingüística
 
9)
 
 
 
Curs superior de llengua catalana. Nivell D superintensiu bimodal
Ref. 151401
 
Aquest curs està orientat a assolir, a millorar o a consolidar, segons escaigui, els coneixements del nivell superior de llengua catalana de l’alumnat (nivell D, C2 MECR) amb la finalitat de presentar-se a la prova de la Direcció General de Política Lingüística.

Sergi Cercós Vilademunt, filòleg, tècnic de normalització lingüística i professor de català per a persones adultes, corrector de les proves oficials del nivell D de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i col·laborador del Servei de Recursos Lingüístics (DGPL).

Observacions:
Cal fer una prova de nivell prèvia. Cal disposar d'accés a un ordinador amb connexió a Internet durant 1,5 hores setmanals per a la part en línia.

Dilluns 3 de febrer de 2014 de 18 a 19.30 h: sessió inicial presencial
Dilluns 10 de febrer de 2014: sessió en línia
Dilluns 17 de febrer de 2014: sessió en línia
Dilluns 24 de febrer de 2014: sessió en línia
Dilluns 3 de març de 2014: sessió en línia
Dilluns 10 de març de 2014 de 18 a 19.30 h: sessió presencial
Dilluns 17 de març de 2014: sessió en línia
Dilluns 24 de març de 2014: sessió en línia
Dilluns 31 de març de 2014: sessió en línia
Dilluns 7 d’abril de 2014: sessió en línia
Dilluns 21 d’abril de 2014 de 18 a 20 h: sessió presencial final

El curs consta de 15,5 hores virtuals i 4,5 hores presencials (per al còmput d'hores, es considera que una sessió en línia és d'1,5 hores)

Durada: 20 hores en 11 sessions.
Calendari: Del 3 de febrer al 21 d'abril de 2014
Dies de la setmana: Dilluns (3 sessions presencials)
Horari: de 18 a 19.30 h
Preu: 140 € soci/sòcia , 175 € no socis/sòcies i 158 € subscriptor/a

Més informació a la web de Rosa Sensat: www.rosasensat.org


Examina l'examen. Taller per a examinands del nivell D
Ref. 151402
 
Aquest taller està orientat a familiaritzar-se amb l’estructura de la prova i que l’alumnat tingui unes pautes sobre els aspectes que s’avaluen als examinands segons els criteris de la Direcció General de Política Lingüística.

Sergi Cercós Vilademunt, filòleg, tècnic de normalització lingüística i professor de català per a persones adultes, corrector de les proves oficials del nivell D de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i col·laborador del Servei de Recursos Lingüístics (DGPL).

Durada: 5 hores en 1 sessions.
Calendari: Dissabte, 15 de març de 2014 (Data pendent de concretar segons el dia de l'examen, que sortirà publicat al gener de 2014.)
Horari: de 9 a 14 hores
Preu: 40 € soci/sòcia , 50 € no socis/sòcies i 45 € subscriptor/a

Més informació a la web de Rosa Sensat: www.rosasensat.org

 
Paraula de mestre. Taller de modelatge lingüístic
Ref. 231413
 
Aquest taller està orientat cap a la reflexió sobre el paper de modelatge lingüístic del mestre o la mestra. Vol fer conscient el model de llengua, tant oral com escrit, que utilitza cada docent i veure la influència que té en l’alumnat, especialment en contextos informals. El taller es desenvoluparà amb tasques d’aprenentatge entre iguals a partir de les quals el grup classe elaborarà gradualment un únic document en forma de decàleg que quedarà a disposició de tota la comunitat educativa.

Sergi Cercós Vilademunt, filòleg, tècnic de normalització lingüística i professor de català per a persones adultes, corrector de les proves oficials del nivell D de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i col·laborador del Servei de Recursos Lingüístics (DGPL).

Durada: 4 hores en 2 sessions.
Calendari: Del 5 al 12 de febrer de 2014 (Dimecres 5 i 12 de febrer de 2014)
Dies de la setmana: Dimecres
Horari: de 18 a 20 h
Preu: 32 € soci/sòcia , 40 € no socis/sòcies i 36 € subscriptor/a

Més informació a la web de Rosa Sensat: www.rosasensat.org

Taller de tècniques de redacció per a tu i per als teus alumnes
Ref. 231414
 
Aquest taller està orientat a reflexionar i sistematitzar el procés de la redacció escrita a partir dels conceptes i de les tècniques de redacció comunament acceptades pels especialistes. Alhora, pretén que els participants adaptin les tècniques de redacció proposades a les seves necessitats i que facin suggeriments sobre com les durien a la seva aula.

Sergi Cercós Vilademunt, filòleg, tècnic de normalització lingüística i professor de català per a persones adultes, corrector de les proves oficials del nivell D de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i col·laborador del Servei de Recursos Lingüístics (DGPL).

Durada: 4 hores en 2 sessions.
Calendari: Del 19 al 26 de febrer de 2014 (Dimecres 19 i 26 de febrer de 2014)
Dies de la setmana: Dimecres
Horari: de 18 a 20 h
Preu: 32 € soci/sòcia , 40 € no socis/sòcies i 36 € subscriptor/a

Més informació a la web de Rosa Sensat: www.rosasensat.org

Font: Associació de Mestres Rosa Sensat
 
 
10)
 
 
(dijous 12 de desembre del 2013)
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací