InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 907 (dimecres 04/12/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Presentació a Perpinyà de la novel·la Els països del tallamar de Joan-Carles Martí i Casanova
 
3) L'AVL dedica un simposi als trenta anys de la LUEV
 
4) Fernando Villalonga: “La LUEV ha garantit la supervivència del valencià”
 
 
6) Intersindical Valenciana davant dels 30 anys de la LUEV
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 111).
 

368. I per engegar aquesta nova campanya amb el lema “El català va amb tu”, hem volgut comptar novament amb aquesta Queta incorporada al nostre imaginari col·lectiu, perquè ens recordi que el català pot anar amb nosaltres a tot arreu: “Quan fas amics”, “Per començar”, “Quan et diverteixes”.

 

Miquel Pueyo

Filòleg i polític

 
2)
 
 
Presentació a Perpinyà de la novel·la
 
Els països del tallamar
 
de l'autor elxà Joan-Carles Martí i Casanova,
 
Editorial Documenta Balear, Palma.
 
La presentació la faran Joan Daniel Bezsonoff i Terric Lausa.
 
Lloc: Casal Jaume I, 23 avinguda del Liceu - Perpinyà.
 
Data: Dissabte 7 de desembre del 2013
 
Hora: 16.00h
 
3)
 
Nota de premsa de l'AVL. (Divendres 22 de novembre del 2013)

L'AVL dedica un simposi als trenta anys de la LUEV

La Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, aprovada per les Corts Valencianes l'any 1983 a Alacant, va encetar un procés de normalitat per a superar la injustícia històrica, la persecució i la marginació del valencià, ha afirmat hui Ciprià Ciscar, exconseller d'Educació, Cultura i Ciència del primer govern autonòmic, en la inauguració del Simposi El valencià: present i futur, organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i que té lloc en la Universitat Politècnica

En la seua conferència, Ciscar ha explicar detalls del procés d'aprovació de la llei i les negociacions polítiques per a aconseguir el major consens o, com va succeir, evitar el vot en contra dels partits en aquell moment en l'oposició. “Es tractava d'aprovar una llei que, amb la Constitució en la mà, permetia la cooficialitat de les dos llengües i recuperar la senyal d'identitat més definitòria dels valencians”.

La LUEV, a més, es plantejava com a objectius regular l'obligatorietat de l'ús i ensenyament del i en valencià, el dret de rebre l'ensenyament en la llengua pròpia, l'ordenació d'un procés que necessitava d'elements humans, materials i econòmics, i, finalment, el manament estatutari per a blindar una llei que volia ser cosa de tots els valencians i que necessitava d'una gran dosi d'estabilitat, ha explicat Ciprià Ciscar.

Trenta anys després de la seua aprovació, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, ha afegit l'exconseller, ha aconseguit la recuperació real d'un procés històric i hui podem dir que en deu anys més dos generacions de valencians ja hauran passat per l'escola i eixe és un fet irreversible. No obstant, Ciscar ha alertat dels perills a sortejar per a no tornar arrere i s'ha referit al tancament de Radiotelevisió Valenciana.

“Uns mitjans de comunicació públics són fonamentals per a la vertebració i la cohesió territorial. Els valencians necessitem una televisió i una ràdio plural, de qualitat i en valencià” ha dit Ciscar, per afegit que l'anunci del seu tancament és un atac a la llengua. “La situació de la RTVV no és un problema dels treballadors, si no dels polítics i dels seus gestors que han malbaratat els diners públics”.

Abans, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha obert el Simposi amb una intervenció per a destacar els resultats de l'aplicació de la LUEV en estos trenta anys. “Els resultats de la llei són evidents, però lluny de qualsevol triomfalisme, el que hui necessitem és analitzar el camí que tenim per davant”. Ferrer ha ressaltat la importància d'una llei fonamental per a la recuperació del valencià, però sobretot el seu ús social.

El president de l'AVL ha cridat l'atenció sobre l'imminent tancament de la Radiotelevisió Valenciana i ha exigit uns mitjans públics en valencià, que faciliten la comunicació entre els ciutadans de la nostra Comunitat i la vertebració del territori des de Vinaròs a Oriola. Ferrer també ha recordat als poders públics l'obligació que el valencià estiga present en tots els àmbits públics per a aconseguir una major projecció social.

La sessió del matí s'ha completat amb una taula redona centrada en el valencià i els poders públics, en la qual han participat Lluís Aguiló, Josep Ochoa i Joaquim Bosch. Els ponents han coincidint en l'avanç experimentat en estos trenta anys, però també en la presència purament testimonial del valencià en la resta de l'Administració, raó per la qual estem lluny d'una cooficialitat plena.

 
 
4)
 
Nota de premsa de l'AVL. (Divendres 22 de novembre del 2013)

Fernando Villalonga: “La LUEV ha garantit la supervivència del valencià”

“L'aplicació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià ha garantit la supervivència de la llengua com a signe d'identitat del poble valencià” ha afirmat esta vesprada Fernando Villalonga, exconseller de Cultura i Educació del primer govern del Partit Popular, que ha participat en el Simposi El Valencià: present i futur, organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per a commemorar el trenta aniversari de l'aprovació de la LUEV.

Villalonga ha justificat la recuperació del valencià per la voluntat de consens del partits polítics majoritaris, que van propiciar la LUEV fins a convertir-la en una llei fonamental dins del sistema educatiu, al temps que ha reclamat un major grau d'ensenyament en valencià en tota la Comunitat Valenciana. “Estic a favor de l'ensenyament en valencià cent per cent en tot el territori i també en els centres concertats”.

Respecte al tancament de la Radiotelevisió Valenciana, l'exconseller ha declarat estar d'acord amb la decisió del govern del Partit Popular. “El tancament està justificat. TVV és una televisió inviable i una eina del partit en el govern”. No obstant, Villalonga considera necessari que la Comunitat Valenciana compte amb uns mitjans públics ajustats a la realitat, de qualitat i en valencià”.

 
5)
 
Publicat en VilaWb dissabte 23 de novembre del 2013
http://www.vilaweb.cat/noticia/4157971/20131123/simposi-lavl-demana-reaccio-favor-llengua.html

El simposi de l'AVL demana una reacció en favor de la llengua

Les conclusions reclamen una actualització de la Llei d'Ús i Ensenyament

Ahir i avui s'ha fet el simposi ‘El valencià: present i futur', organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb la participació d'una seixantena de persones. S'hi ha repassat la situació del català al País Valencià i especialment l'efecte de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que avui fa exactament trenta anys. Entre els assistents hi havia Ciprià Ciscar, el consller socialista que la va promulgar, i l'ex-conseller Ferran Villalonga, del PP. També s'hi esperava la consellera de Cultura, M. José Català, que al final ha estat substituïda pel secretari d'Educació, Rafael Carbonell, que ha tancat el simposi acompanyat del president de l'AVL, Ramon Ferrer.

Durant els dos dies s'han fet unes quantes taules rodones sobre la situació jurídica de la llengua, el seu ús en la cultura i en els mitjans de comunicació, amb la participació del director de VilaWeb, Vicent Partal. Entre les conclusions del simposi, s'ha remarcat la necessitat de millorar i reforçar la llei d'ús, la defensa de la radiotelevisió valenciana, el suport a la immersió escolar i la importància de la tasca d'Escola Valenciana, com també la necessitat d'obrir-se a tot l'àmbit lingüístic del català, especialment les indústries culturals valencianes.

 
6)
Intersindical Valenciana davant dels 30 anys de la LUEV
 
El Sindicat aposta per impulsar el seu ús social
 

La Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià compleix trenta anys. El valencià, llengua pròpia i cooficial del País Valencià, segons l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, no rep la protecció que la llei li reserva, ni l'impuls institucional global i sostingut a favor de la seua extensió i del seu ús.

Qui governa, des de fa anys amb majories absolutes, i que és el primer responsable del compliment i aplicació de la llei, no només no ha impulsat l'ús del valencià en l'ensenyament i en altres àmbits socials, sinó que n'ha obstaculitzat l'extensió. Així, ha sigut necessari que el compliment de la llei s'exigira des de tots els àmbits, i ha necessitat el compromís de diverses associacions, xarxes, plataformes, professorat, pares i mares, PAS, claustres, juntes de personal, consells escolars, etc. Una part de la societat valenciana ha hagut d'exigir dia a dia de l'administració el respecte a un dret i el compliment d'una llei.

Ens trobem en una situació en la qual el sistema d'educació públic no sols no actua com a garantia d'igualtat d'oportunitats de l'alumnat, sinó que en facilita la discriminació per qüestió de llengua, i consolida un sistema fracturat i discontinu.

La conselleria, més partidària del monolingüisme –castellà– que del bilingüisme –valencià/castellà– de la LUEV, s'ha autoproclamat ferma defensora del plurilingüisme i pràcticament es limita a permetre la introducció de llengües estrangeres en el sistema educatiu, especialment l'anglés en detriment del valencià.


Per Intersindical Valenciana, cal un impuls decidit per aplicar la LUEV que estiga acompanyat de mesures que s'aproven des de les diverses administracions públiques (local, autonòmica i estatal) i d'un pressupost que ho possiblite. En eixe sentit reiterem les propostes que estem exigint des de fa anys:
    - La llengua pròpia ha de ser més que un rètol: ha de ser la d'ús normal. - Tot el personal de les administracions ha de ser competent en les dues llengües oficials. - Cal fixar un deure de coneixement passiu de la llengua pròpia: si no tenim la garantia que ens entenen i ens atenen, no tenim cap garantia que puguem usar-la. - El valencià ha de ser el vehicle de l'ensenyament amb un sistema que garantesca l'aprenentatge real i efectiu de les dues llengües oficials. - Els mitjans de comunicació públics o de concessió pública han de ser en valencià i compartits amb la recepció de les emissores de tota l'àrea catalanoparlant. - S'han de mantindre les emissions de RTVV. - L'establiment de la disponibilitat lingüística en tots els àmbits no oficials però determinants per a la societat, ara desregulats: econòmic, laboral, de serveis, consum i oci. - La llengua pròpia i històrica dels valencians ha de ser també la llengua d'acollida i integració dels nouvinguts - La generalització de l'ús de la nostra toponímia i onomàstica. - Cal fixar per llei l'equivalència de les denominacions “valencià” i “català” per a la nostra llengua, ja consolidades per la jurisprudència dels més alts tribunals, a fi d'evitar més conflictes estèrils. - La cooperació amb la resta de l'àrea lingüística del català és necessària per assegurar i garantir la continuïtat i el futur del valencià.
València, 24 de novembre de 2013
 
 
7)
 
 
8)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 23 de novembre del 2013

El tracte d'Espanya al català: 'Tornar a la mentalitat del franquisme?'

Uns quants experts en multilingüisme alerten des d'Europa del risc de la llei Wert i el TIL en un reportatge de l'ACN

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací