InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 903 (dimecres 27/11/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) Tornen a València les 'cartes llevantines' de Teodor Llorente
 
4) L’AVL edita l’obra valenciana completa de Llorente
 
5) Festa pel joc i el lleure en català
 
6) Nova pàgina del Voluntariat per la llengua a Facebook
 
7) L’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012 evidencia que el català avança malgrat l’entorn sociopolític advers
 
8) Sostenibilitat Lingüística
 
9) Tallers per la llengua
 
10) Entrevista a Màrius Serra: "El dolor no es pot comprendre sense la joia"
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 110).
 

364. Els pobles que reaccionen contra l’absorció d’altres pobles, així que senten la necessitat d’afirmar la seva individualitat, de proclamar la seva personalitat, s’agafen a la seva unitat de llengua com a principi salvador i fonament del seu dret.

 

Enric Prat de la Riba

President de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1917)

 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)
 
Publicat a VilaWeb divendres 15 de novembre del 2013
http://www.vilaweb.cat/noticia/4156131/20131115/tornen-valencia-cartes-llevantines-teodor-llorente.html
 
Tornen a València les 'cartes llevantines' de Teodor Llorente
 
 
4)
L’AVL edita l’obra valenciana completa de Llorente
 
 
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua acaba d’editar, a cura del professor Rafael Roca, un dels màxims especialistes del període de la Renaixença valenciana, l’obra valenciana completa de Teodor Llorente, dins de la col·lecció «Clàssics Valencians».

El volum que ara ha vist la llum forma part dels treballs previstos dins de l’Any Llorente que l’AVL va dedicar al poeta des del novembre del 2011 fins a l’octubre del 2012 i que no s’havia pogut materialitzar fins a enguany.

El llibre reunix tota l’obra completa de Teodor Llorente, tant de poesia valenciana com de prosa. La minuciosa tasca de recerca de Rafael Roca ha donat els seus fruïts, ja que, per primera vegada, s’hi han incorporat textos de l’escriptor poc coneguts o, fins i tot, inèdits.

L’AVL, sensible amb els grans autors valencians, presentarà en breu l’obra completa de Llorente, que compta a més amb un estudi crític del professor Roca en el qual es contextualitza la producció literària del patriarca de la Renaixença valenciana.
 
5)
Festa pel joc i el lleure en català
 
 
El pròxim dissabte 30 de novembre celebrem una nova edició de la Festa pel joc i el lleure en català i, amb aquesta, ja en fem 10, així que estem d'aniversari.
 
Ens agradaria gaudir de la vostra presència i si és possible, del vostre suport sense el qual no podríem dur a terme la festa.
 
La Festa, oberta a tothom, serà el dissabte dia 30 de novembre, de les 10 del matí a les 3 de la tarda, al passeig de Lluís Companys, al costat de l'Arc de Triomf, amb moltes novetats (començant pel nom i l'horari de la Festa).
 
Hi haurà grups d'animació, teatre, contes, jocs de mans, repartiment de globus, ludoteca, taller de pintar cares i un de pintar corones, sessions de cinema infantil, tallers de tabalers, diables, ball de bastons i de puntes de coixí (versió per a nens i nenes) un racó de lectura, taller de dibuix, també hi haurà un patge reial que recollirà les cartes. Tot amb l'objectiu que els nens i nenes s’ho passin molt bé i que els seus acompanyants puguin tenir informació de quines joguines que incorporen el català hi ha al mercat. Aquest any a més, incorporem música per a joves amb un concert de Xeic! i Estrip.
 
Animeu-vos a col•laborar i convideu als vostres amics a acompanyar-vos. Ens cal la vostra col·laboració.
 
Per apuntar-vos-hi (com més aviat, millor) o demanar més informació podeu :
• escriure a joguines@plataforma-llengua.cat
• telefonar a Plataforma per la Llengua, al 93 321 18 03
 
Espais on podeu col·laborar (hi haurà coordinadors a cada taller o servei ) :

Fer un avió de paper i fer punteria a una diana
Fer xapes amb el dibuixos fets pels nens
Iniciació infantil a fer puntes de coixí
Ludoteca, espai amb jocs i joguines
Cinema infantil, control de les sessions i aforament
Inflar i repartir globus (nou sistema sense nusos)
Pintar cares
Pintar corones
Servei d'ordre a Patge, Patufet, escenaris
Tómbola
 
Esperem que us animeu a venir i gaudir amb tots nosaltres, alhora que ens doneu un cop de mà.
 
 
6)

Nova pàgina del Voluntariat per la llengua a Facebook

 
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha creat la pàgina Facebook oficial del Voluntariat per la llengua, que pretén ser el punt de trobada de tota l'activitat relacionada amb el programa a les xarxes socials. Des de facebook.com/vxlcat s’informarà de les activitats i novetats que hi tenen relació i recollirà també aspectes d’interès general. En breu, el Voluntariat estrenarà un compte oficial a Twitter.

El programa Voluntariat per la llengua, que enguany celebra 10 anys d’existència, promou el voluntariat lingüístic, de manera que persones que parlen habitualment català destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a agafar fluïdesa, perdre la vergonya i poder-lo parlar d’una manera natural.

Pàgina Facebook del Voluntariat per la llengua

https://www.facebook.com/vxlcat

 
7)

L’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012 evidencia que el català avança malgrat l’entorn sociopolític advers

El gruix dels territoris de llengua catalana va avançant en el camí cap a la normalitat lingüística, tot i el context sociopolític advers i la incertesa que ha generat la judicialització permanent del seu estatus. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2012), elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua —el sisè que presenta l’Observatori de la Llengua. L’Informe s’ha presentat avui, 13 de novembre, en una roda de premsa celebrada en el Centre Cultural el Born de Barcelona, en què han intervingut Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT de l’IEC; Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural; Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Segons ha explicat Miquel Àngel Pradilla, el català fa camí malgrat el context sociopolític hostil i el 2012 va superar la xifra dels deu milions de parlants (10,1 milions). Això significa que un 72,4 % de la població de la comunitat lingüística parla català. 12,8 milions de persones declaren entendre la llengua catalana (91,7 %) i 7,3 milions diuen que la sabien escriure (52,6 %). Tot i això, segons l’Informe, es mantenen profunds desequilibris territorials accentuats per les ofensives polítiques contràries al català i el setge legislatiu.

Muriel Casals, la presidenta d’Òmnium Cultural, ha remarcat que hi ha certs punts negatius reflectits a l’Informe que són conseqüència d’una política obsessiva contra el català, allunyada de les necessitats reals. Casals ha mencionat el tancament de Canal 9, mentre l’Informe recull dèficits de competència oral activa a València i Alacant, i ha afegit que un país normal protegeix i promociona la seva llengua pròpia.

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha destacat que aquest Informe posa de manifest un cop més l’anomalia lingüística que pateix la llengua catalana, un cas únic a la Unió Europea. Escuder ha fet èmfasi en la manca de reconeixement i la persecució amb lleis com la del ministre Wert, que ataca la immersió a les escoles, el decret de trilingüisme a les Illes i el LAPAO a la Franja.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha volgut destacar la importància de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana, elaborat per sisè any consecutiu per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, ja que posa a l’abast de la societat una informació fonamental, amb un alt rigor científic i acadèmic, que ha de permetre fer una reflexió crítica sobre l’evolució del català en els diferents territoris del domini lingüístic.

L’Informe també recull que a Europa el català és una llengua mitjana. Ocuparia el setzè lloc de les llengües de l’Europa dels 27 segons el nombre de parlants, i la setena posició en funció dels qui la tenen com a segona o tercera llengua, segons l’Eurobaròmetre 2012. A més, en aquest àmbit geogràfic té una forta atracció de nous parlants, on ocupa la setena posició. A escala mundial, el català és la dinovena llengua per nombre d’usuaris a la xarxa social Twitter.

8)
 
http://www.conselldemallorca.net/?&id_parent=10618&id_class=1852&id_section=7825&id_son=9831&id_paragraf=9987&id_media=33451
 
Sostenibilitat Lingüística
 
Accions de conscienciació lingüística del personal del Consell de Mallorca
 
9)
 
Tallers per la llengua
 
http://www.tallersperlallengua.cat/
 
 
 
10)
 
Publicat en el diari ARA diumenge 17 de novembre del 2013
 
Entrevista de Carles Capdevila a Màrius Serra
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací