InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 883 (dimecres 23/10/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
 
4) Jornada sobre l'ús del català a la justícia
 
5) Narcís Garolera - Max Cahner, en el record
 
6) Crida d’articles – Treballs de Sociolingüística Catalana
 
 
8)  IV Col·loqui internacional “LA LINGÜÍSTICA DE POMPEU FABRA
 
9) ESCOLA DE LLETRES DE TARRAGONA: Nova seu i nova oferta de cursos d'escriptura
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 105).
 

344. El català és la llengua dels meus avantpassats. Estimar la meva llengua és com estimar l'avi Lluís, l'àvia Antònia...

 

Josep Lluís M. Picanyol

Dibuixant

 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)
 
 
Miquel Riera
 
Arran del debat independentista a Catalunya, hi ha molts catalans que no dubten que el Principat ha de fer camí tot sol i deixar de banda, d'entrada, la resta dels Països Catalans –una opció força lògica si tenim en compte la complexitat del procés de bastir un estat de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Alguns d'aquests mateixos catalans, però, sovint mostren també un cert menyspreu cap a valencians i balears –per no parlar de la gent de la Franja o dels catalans del Nord– adduint, principalment, allò que “ells mateixos s'han buscat els mals que pateixen”. Som, evidentment, davant un argument absurd i primari fruït de la ignorància i el desconeixement provocats pels molts anys viscuts d'esquena els uns dels altres –obligats per les circumstàncies polítiques, no cal oblidar-ho–, malgrat els evidents vincles històrics, econòmics, culturals i lingüístics. Uns vincles que tots plegats no només hauríem de mantenir, sinó més aviat intensificar, vist com de difícil ha estat fer-ho els últims tres-cents anys.
 
Alguns d'aquests catalans descreguts sembla, però, que aquests últims dies han vist la llum i han descobert, gairebé estupefactes, que a l'altra banda del mar i sud enllà hi ha gent preocupada pel seu país i, sobretot, disposada a lluitar en defensa de la seva llengua i la seva cultura, que no és poca cosa. S'ha vist a les Balears, amb la revolta de mestres, pares i bona part de la societat civil contra el decret que posa fi a la immersió lingüística, i s'ha vist també, per motius similars al País Valencià, on més de 125.000 famílies s'han quedat sense escolaritzar els seus fills en valencià. Els aragonesos catalanoparlants veuen, també, ben indignats, com el seu govern menysté, un cop més, la seva llengua. Uns atacs que també han tret la bena dels ulls a molts ciutadans a les Illes i el País Valencià, alguns dels quals segurament votants del PP. A mallorquins de Palma que havien confiat en el president Bauzá quan aquest prometia mà dura contra la corrupció i que ara blasmen la seva política educativa o a valencians de Vinaròs que havien mirat de cua d'ull els seus veïns d'Alcanar quan s'oposaven al projecte Castor i que ara veuen quanta raó tenien a l'altra banda del Sènia, el riu, que com el mar que ens separa de les Balears, deixarà de ser frontera. I més aviat del que molts es pensen i volen.
 
 
4)
 
Jornada sobre l'ús del català a la justícia
 
 
La Comissió de Llengua Catalana del Consell de l’Advocacia (www.cicac.cat/sl) organitza enguany la IV Jornada sobre l’ús del català a la justícia. A la trobada es farà una anàlisi sobre l'aplicació de la Carta europea a Espanya a càrrec de dos experts pertanyents al Consell d’Europa i es debatrà sobre la consideració de mèrit o requisit del coneixement del català per exercir a Catalunya.
 
IV Jornada sobre l’ús del català a la justícia
 
Data: 25 d’octubre
Hora: de 9.30 a 14 h
Lloc: Sala Auditori Marià Vila d’Abadal, C/ Historiador Raimon d’Abadal i Vinyals, núm. 5 (Vic)
Programa: baixeu-vos el programa en pdf
Assistència: gratuïta (cal confirmació prèvia per correu electrònic a serveilinguistic@cicac.cat)
Més informació: www.cicac.cat/sl
 
 
5)
 
Publicat en NÚVOL dimarts 15 d'octubre del 2013
 
 
Narcís Garolera.
 
 
6)
 
Crida d’articles – Treballs de Sociolingüística Catalana
 
 
Número 25 (2015)
 
Treballs de Sociolingüística Catalana és des del 1977 l’anuari de la Societat Catalana de Sociolingüística (abans Grup Català de Sociolingüística), filial de l’Institut d’Estudis Catalans. D’acord amb els objectius estatutaris de la Societat, Treballs de Sociolingüística Catalana estimula i reflecteix la recerca en sociolingüística, entesa en el sentit ampli i integrador que l’ha caracteritzada en els països de llengua catalana. Són doncs benvinguts a la revista tots els articles i col·laboracions inèdits dins dels camps de la sociologia de la llengua, l’antropologia de la llengua, el variacionisme, la psicologia social de la llengua, la política i planificació lingüístiques i el dret lingüístic, etc. especialment els referits a la nostra àrea lingüística i als processos de normalització lingüística, de manera preferent en llengua catalana. Els destinataris de la revista són tant els especialistes en sociolingüística, dins i fora dels àmbits universitaris, com els ciutadans amatents a conèixer en profunditat la situació sociolingüística als nostres països. Podeu accedir al contingut de la revista mitjançant la pàgina web http://revistes.iec.cat/index.php/TSC/
 
Treballs de Sociolingüística Catalana és una revista en format paper i electrònic que actualment té periodicitat anual. La revista fa una crida d’articles per al número 24 (2014), tant sobre la temàtica de la secció monogràfica «L’avaluació de la implantació de la normativa lingüística» com per a la secció miscel·lània, sobre qualsevol dels temes habituals de la revista.
 
La data màxima per a la recepció d’articles per al número 25 és el 25 d’abril de 2014. Podeu enviar-los mitjançant el formulari de la pàgina web http://revistes.iec.cat/index.php/TSC/information/authors. Trobareu les normes de publicació a la web http://revistes.iec.cat/revistes224/index.php/TSC/about/submissions. És recomanable trametre abans unes línies amb les vostres propostes, o posar-vos en contacte amb els editors de la revista, mitjançant l’adreça tsc(arrova)iec(punt)cat.
 
Des de la seua fundació i fins al número 14/15 (2000) la revista va ser dirigida per Francesc Vallverdú i publicada per Editorial Tres i Quatre. El número 16 (2002) va estar a càrrec de Francesc Vallverdú i Emili Boix, mentre que a partir del 17 aquest darrer n'és el director. El número 14-15 (2000) va estar dedicat als «Aspectes sociolingüístics de la immigració extraeuropea als Països Catalans», el 16 (2002) a «Llengua i societat al País Valencià», el 17 (2003) a «L'ús oral del català. Dades, reflexions i propostes», el 18 (2004) a «La situació sociolingüística a les Illes Balears», el 19 (2006) a «La situació sociolingüística a Andorra», el 20 (2010) a «Llengua i ensenyament», el 21 (2011) a «La sociolingüística catalana, balanç i reptes de futur», el 22 (2012) a « Els usos lingüístics a Catalunya. Balanç i perspectives de futur» i «Competències, representacions i usos de la llengua en l’àmbit juvenil», el 23 (2013) a «La sociolingüística de la variació en l’àmbit de la llengua catalana», el 24 (2014) a «Les ideologies lingüístiques» i el 25 (2015) a «L’avaluació de la implantació de la normativa lingüística».
 
 
7)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 14 d'octubre del 2013

El patrimoni literari d'Espriu, digitalitzat i a l'abast del públic

El projecte Corpus Literari Digital presenta avui la web · S'hi apleguen manuscrits, primeres edicions i enregistraments sonors i audiovisuals de l'escriptor

La veu de Salvador Espriu recitant 'Cementiri de Sinera', fitxes manuscrites, autògrafs i primeres edicions de la seva obra narrativa, poètica, teatral i crítica... Són alguns dels materials que recull la web Corpus Literari Digital, que posa a l'abast del públic el patrimoni literari d'Espriu. El projecte 'Espriu Digital' es presenta avui a horabaixa a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor.

S'han recuperat enregistraments amb la veu d'Espriu dipositats a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, que formaven part de l'Archive of Hispanic Literature on Tape. També totes les primeres edicions de les obres d'Espriu i la major part de les edicions publicades sota la seva supervisió. A més, s'ha recuperat el fons documental del doctor Joan Colomines, destacat ac­tivista cultural de la postguerra, que incloïa enregistraments amb la veu d'Espriu i més escriptors, i manuscrits. I s'han localitzat documents provinents de la censura franquista conservats a l'Arxiu General de l'Administració d'Alcalá de Henares. També s'han pogut recuperar els autògrafs de Salvador Espriu (manuscrits, mecanoscrits i proves d'impremta) que es conserven dins el fons històric d'Edicions 62 i que, juntament amb els que es conserven en arxius personals i en biblioteques diverses, permeten de resseguir el procés creador.

El Corpus Literari Digital, ideat i dirigit per Joan Ramon Veny i Jordi Malé, de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, vol recuperar, preservar, estudiar i difondre el patrimoni literari català contemporani i promoure'n l'estudi. Recull documents autògrafs, quaderns de notes i proves d'impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistra­ments amb la veu dels escriptors i enregis­traments audiovisuals amb la seva imatge. Es divideix en cinc seccions: hemeroteca, biblioteca, manuscrits, fonoteca i videoteca. Cadascuna conté un catàleg de consulta i hi ha un cercador general per a accedir a la visualització o a l'audició del document original. A més del patrimoni literari d'Espriu, també s'han digitalitzat materials de Carles Riba, Clementina Arderiu, J. V. Foix, Màrius Torres, Gabriel Ferrater i Narcís Oller, entre més.

 
8)
 
IV Col·loqui internacional “LA LINGÜÍSTICA DE POMPEU FABRA
 
18-20 de novembre de 2013, Tarragona
 
El Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i l’ERLEU (Equip de Recerca en Llengua, Estructura i Ús de la URV) van organitzar l’any 1998, coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Pompeu Fabra, el Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”. Cinc anys més tard, el 2003, una segona edició consolidava l’activitat. La tercera edició, l’any 2008, convertia el col·loqui en una cita obligada per a tots els professionals i estudiosos de la nostra llengua.
 
Amb la intenció de mantenir la periodicitat d’aquestes trobades acadèmiques, del 18 al 20 de novembre de 2013 se celebra el IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”. Amb aquesta nova edició reprenem la voluntat d’oferir un fòrum periòdic per a la reflexió profunda i plural sobre els diversos aspectes de l’obra del referent principal en la codificació de la llengua catalana. Un cop més, volem superar els plantejaments hagiogràfics i revisar des del punt de vista científic i acadèmic la feina de Fabra, les coordenades històriques que la van fer possible i la seva vigència en l’àmbit de la planificació lingüística actual. D’altra banda, volem aprofitar l’ocasió per commemorar el centenari de les Normes Ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Us animem a assistir al IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” que tindrà lloc al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (av. de Catalunya, 35, Tarragona).
 
Inscripció
 
La inscripció es pot fer entre el 21 d’octubre i el 14 de novembre a través del web del Departament de Filologia Catalana de la URV: http://www.urv.cat/dfilcat/ivcolloquifabra.html
 
La quota d’inscripció al Col·loqui és:
 
· Per als membres de la URV (estudiants i professorat) i els membres de l’APELLC: 25 euros.
· Per a la resta d’assistents (independentment que es presenti o no comunicació): 50 euros.
· Per als estudiants de llicenciatura i diplomatura (pla vell) que vulguin reconeixement de crèdits de lliure elecció (1,5 crèdits): 45 euros.
 
El pagament de la inscripció dóna dret a assistir a les sessions, a rebre la documentació que es distribuirà i a obtenir un certificat d’assistència.
 
Si us cal contactar amb el Comitè Organitzador, ho podeu fer a aquesta adreça: fabra4@urv.cat
 
La informació sobre el col·loqui es podrà anar consultant també al web del Departament de Filologia Catalana de la URV: http://www.urv.cat/dfilcat/ivcolloquifabra.html
 
Comitè científic
Joan A. Argenter (Universitat Autònoma de Barcelona), Joan Armangué (Universitat de Càller), Albert Branchadell (Universitat Autònoma de Barcelona), Teresa Cabré i Castellví (Universitat Pompeu Fabra), Germà Colón (Universitat de Basilea), Jaume Corbera (Universitat de les Illes Balears), Kálmán Faluba (Universitat ELTE de Budapest), Antoni Ferrando (Universitat de València), Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Joan Julià-Munné (Universitat de Lleida), Georg Kremnitz (Universitat de Viena), Maria-Rosa Lloret (Universitat de Barcelona), Joan Martí i Castell (Universitat Rovira i Virgili), Josep Martines (Universitat d’Alacant), Josep M. Nadal (Universitat de Girona), Pere Navarro (Universitat Rovira i Virgili), Joan Peytaví (Universitat de Perpinyà), Ramon Pinyol (Universitat de Vic), Miquel Àngel Pradilla (Universitat Rovira i Virgili), Claus Pusch (Universitat Albert-Ludwig de Friburg de Brisgòvia), Vicent Salvador (Universitat Jaume I), Xavier Rull (Universitat Rovira i Virgili).
 
Comitè organitzador
Elga Cremades, Maite Domingo, Jordi Ginebra, Roser Llagostera, Emili Llamas, Anna Montserrat, Pere Navarro, Miquel Àngel Pradilla (president), Xavier Rull (secretari), Sílvia Veà.
 
 
9)
 
 
ESCOLA DE LLETRES DE TARRAGONA: Nova seu i nova oferta de cursos d'escriptura
 
 
L'Escola de Lletres de Tarragona enceta el curs 2013-14 amb una àmplia oferta de cursos d'escriptura i estrenant nova seu. Us informem, tot seguit, d'aquestes novetats.

Ens hem traslladat!

D
es de l'1 d'octubre de 2013, l'adreça i seu de l'Escola de Lletres de Tarragona i de l'Associació Tarragona Literària, a tots els efectes, és:

Antic Ajuntament
C/ Major, 39
43003 – Tarragona

La resta de dades de contacte (telèfon, adreça electrònica...) continuen sent vàlides. Podeu consultar-les al peu d'aquest missatge.

Oferta de cursos d'escriptura

Per a aquest primer mòdul del curs hem programat cinc tallers d'escriptura creativa; a més, oferim tutories literàries d'atenció individualitzada. Els cursos començaran a partir de dimarts 29 d'octubre, i s'allargaran fins a finals de febrer.


Taller d'escriptura jove. Grup I. Divendres de 19 a 21 h. Lloc: Òmnium Tarragonès

Taller d'escriptura jove. Grup II. Dissabtes de 19 a 21 h. Lloc: Òmnium Tarragonès

Taller estable. Grup de dimarts. Dimarts de 19 a 21 h. Lloc: "El Seminari", Centre Tarraconense

Taller estable. Grup de divendres. Divendres de 19 a 21 h. Lloc: Llibreria de la Rambla

Taller d'escriptura itinerant. Dimarts de 21 a 23 h. Punt de trobada: Antic Ajuntament

Trobareu més informació sobre els cursos al tríptic adjunt i al web: www.escoladelletres.cat/cursos/curs-2013-14-1r-modul

Si us voleu inscriure a un taller, podeu fer-ho a través d'internet, al mateix enllaç de la línia anterior. També podeu fer-ho de forma presencial a l'oficina de l'Escola de Lletres, a l'Antic Ajuntament. L'horari d'atenció és de dilluns a divendres de 18 a 20 h. El període de matrícula finalitza el dilluns 28 d'octubre (inclòs).

Antic Ajuntament. C/ Major, 39. 43003 – Tarragona
Tel.: 977 253 602. A/e:
info@escoladelletres.cat
 
 
10)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací