344. El català és la
llengua dels meus avantpassats. Estimar la meva llengua és com estimar l'avi
Lluís, l'àvia Antònia...
Josep Lluís M. Picanyol
Dibuixant
El projecte Corpus Literari Digital presenta avui la web · S'hi apleguen manuscrits, primeres edicions i enregistraments sonors i audiovisuals de l'escriptor
La veu de Salvador Espriu recitant 'Cementiri de Sinera', fitxes manuscrites, autògrafs i primeres edicions de la seva obra narrativa, poètica, teatral i crítica... Són alguns dels materials que recull la web Corpus Literari Digital, que posa a l'abast del públic el patrimoni literari d'Espriu. El projecte 'Espriu Digital' es presenta avui a horabaixa a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor.
S'han recuperat enregistraments amb la veu d'Espriu dipositats a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, que formaven part de l'Archive of Hispanic Literature on Tape. També totes les primeres edicions de les obres d'Espriu i la major part de les edicions publicades sota la seva supervisió. A més, s'ha recuperat el fons documental del doctor Joan Colomines, destacat activista cultural de la postguerra, que incloïa enregistraments amb la veu d'Espriu i més escriptors, i manuscrits. I s'han localitzat documents provinents de la censura franquista conservats a l'Arxiu General de l'Administració d'Alcalá de Henares. També s'han pogut recuperar els autògrafs de Salvador Espriu (manuscrits, mecanoscrits i proves d'impremta) que es conserven dins el fons històric d'Edicions 62 i que, juntament amb els que es conserven en arxius personals i en biblioteques diverses, permeten de resseguir el procés creador.
El Corpus Literari Digital, ideat i dirigit per Joan Ramon Veny i Jordi Malé, de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, vol recuperar, preservar, estudiar i difondre el patrimoni literari català contemporani i promoure'n l'estudi. Recull documents autògrafs, quaderns de notes i proves d'impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistraments amb la veu dels escriptors i enregistraments audiovisuals amb la seva imatge. Es divideix en cinc seccions: hemeroteca, biblioteca, manuscrits, fonoteca i videoteca. Cadascuna conté un catàleg de consulta i hi ha un cercador general per a accedir a la visualització o a l'audició del document original. A més del patrimoni literari d'Espriu, també s'han digitalitzat materials de Carles Riba, Clementina Arderiu, J. V. Foix, Màrius Torres, Gabriel Ferrater i Narcís Oller, entre més.