InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 879 (dimecres 16/10/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
 
 
 
6) Bernat Puigtobella - Parlar català a la presó
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 104).
 

339. La llengua d'un poble és una obra d'art.

 

Ermengol Passola,

Empresari i activista cultural

 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)
 
Publicat a

Les 21 universitats catalanes, amb la UIB

Les universitats dels països de parla catalana, rebutgen la imposició del TIL

El consell general de la Xarxa Vives d'Universitats, formada per 21 universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, ha emès un comunicat donant suport a la Universitat de les Illes Balears (UIB), que ha estat rebutjada pel govern del popular José Ramon Bauzá per fer de mediadora en el conflicte sobre el sistema de tractament integrat de llengües (TIL). Rebutjant aquesta mediació, Bauzà es posa en contra del que preveu la llei, que mana que, en qüestions lingüístiques, la UIB ha de ser consultada.

Es va oferir per mitjançar

La UIB a principis de setembre es va oferir per fer de mediadora en el conflicte i impulsar instruments “que puguin afavorir el consens social i l'intercanvi de parers entre l'administració i els membres de la comunitat educativa”. Alhora, va anunciar que un equip d'especialistes “ja ha començat les tasques d'elaboració d'un llibre blanc sobre llengües i educació a les Illes Balears”. Però Bauzà ha menystingut la institució, una institució que, en el mateix comunicat, defensa el model d'immersió lingüística en català a les escoles de les Balears que s'ha fet fins ara i denuncia la “precipitació” en la introducció del TIL als centres educatius, tot afirmant que, d'una banda, “no hi ha garanties que la formació dels professors sigui l'adequada” per aplicar-lo i que, de l'altra, “la falta de consens entre l'administració i la comunitat educativa” condueix al fracàs.

La Xarxa Vives d'Universitats reitera en el comunicat el seu compromís “amb la llengua catalana” i insta el govern balear a “recollir l'oferiment de la Universitat de les Illes Balears, d'aportar els estudis necessaris que milloren els objectius educatius i, en especial, els relacionats amb el coneixement de llengües”.

Recorda també en el text que el model actual d'atenció a les llengües a les Illes “gaudeix d'un ampli consens a la societat”, que “és el resultat de tres dècades de treball” i que “garanteix que els escolars acabin l'educació obligatòria amb el domini de les dues llengües oficials”. I volen deixar clar que “és un model que contribueix a la cohesió social”. La Xarxa Vives es posiciona en contra del TIL i adverteix que “l'absència de consens és un entrebanc que pot limitar l'èxit de qualsevol reforma educativa”.

 

4)
 
Publicat en tribuna.cat dilluns 7 d'octubre del 2013
 
 
Isidor Marí
Sociolingüista
 

Diguin el que diguin Bauzá i els seus, els que ja tenim una edat i hem viscut tot el procés cultural, social i polític de les Balears des de la transició sabem que no hi havia hagut mai una mobilització tan gran, tan transversal ni tan simultània a totes les nostres illes com la del dia 29 de setembre. Recordam també que es va aconseguir, des de la mateixa etapa preautonòmica, un amplíssim consens entre tots els sectors polítics perquè la llengua no fos mai un element de divisió.

El consens es va plasmar en l'Estatut i va quedar explicat de forma claríssima a l'exposició de motius de la Llei de normalització lingüística de 1986, aprovada per unanimitat. Una exposició de motius que s'hauria de llegir en veu alta abans de cada sessió parlamentària en què es debatin qüestions lingüístiques –perquè ho recordin tots i perquè ho sàpiguen els que no ho volen saber.

Aquell consens no era secundari ni marginal: afectava les bases de la convivència i el projecte de país que tothom es comprometia a construir. Era –en el nostre nivell— un compromís constituent que desqualificaria qualsevol sector ideològic o polític que decidís ignorar-lo i rompre'l.

Això no havia de passar mai, però ha passat. El govern actual del PP ha decidit rompre aquest consens, sense la conformitat de tots els membres o votants del PP –sabem perfectament que això és així, encara que molts no s'atreveixen a discrepar-ne públicament. I ho ha fet per dos motius: en primer lloc, perquè no governa d'acord amb el PP de les Balears (i molt menys d'acord amb l'interès general de la societat de les Balears, com hauria de fer), sinó d'acord amb les instruccions que rep de la central de Madrid, que vol aconseguir com sigui l'hegemonia social del castellà a tot l'Estat; i en segon lloc, per càlcul electoral: la quantitat creixent de ciutadans procedents de fora de les Balears estaria a favor de la subordinació de la llengua i la cultura pròpies d'aquestes illes, i es deixarien seduir per aquesta política que es presenta com a "contrària a la imposició del català" i en realitat és antimallorquina, antimenorquina, antieivissenca i antiformenterera, perquè és contrària –entre altres coses— al desplegament normal de la llengua i la cultura de les nostres illes.

Però una part molt important de la societat, fins i tot votants del PP, no està disposada a sacrificar els compromisos democràtics fundacionals del nostre autogovern, ni vol admetre la instrumentalització autoritària de les institucions legislatives –saltant-se les decisions judicials—, ni vol posar en perill una bona convivència intercultural entorn de la llengua i la cultura pròpies –que tothom gradualment assumeix sense les fòbies que els sectors recalcitrants del PP alimenten.

I com que tot això és així, acabi com acabi el gravíssim conflicte educatiu que han generat els que presumien de resoldre amb fantàstiques autopistes de l'educació la incomoditat d'un petit percentatge de famílies, la immensa majoria de la gent veu que els que parlen de superar el fracàs escolar seran els que portaran al fracàs no sols el sistema educatiu sinó les bases de la convivència.

I per tant moltíssima gent, entre ells molts de votants del PP, saben que no es pot tornar a confiar el govern a unes persones tan irresponsables. El poder i l'abús del poder encara són seus, però el futur no, de cap manera. Llevat que la societat de les Balears volgués anar de cap a la catàstrofe –perquè no és tan sols en el camp educatiu o sociocultural, sinó en el mediambiental i l'economia turística, fins i tot, que aquest govern va camí de la catàstrofe. La gent ha obert els ulls i ha fet memòria. Més tard o més d'hora, hi haurà eleccions i la gent guardarà els records d'avui per al futur. I no tornarà a votar sense pensar-se molt bé a qui vota.

5)
 
Publicat a
 
 
 
6)
 
Publicat en el diari digital NÚVOL dijous octubre del 2013

Parlar català a la presó

Bernat Puigtobella
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací