InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 866 (dimarts 24/09/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
4) Exposició «Imitador del foc. Bartomeu Rosselló-Pòrcel i la Residència d'Estudiants de Catalunya (1930-1938)»
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 100).
 

327. Precisament perquè és l'única cosa que ens defineix, l'única que ens permet garantir la nostra pervivència col·lectiva, el català és un bé preuadíssim que cal defensar a tota hora. I la defensa de la llengua requereix enfortir el seu prestigi social. Ens cal prestigi social perquè tots els que viuen entre nosaltres vulguin parlar català. Això no s'aconsegueix a garrotades, cosa que, per cert, ningú no pretén. Aprendre una llengua de gran requereix un esforç important i utilitzar-la correctament, un d'encara més gran. Els mitjans de comunicació hi ajuden, però cal tenir-ne ganes. Cal estudiar, cal superar vergonyes i temors, cal trencar moltes barreres de vidre… Per fer tots aquests esforços, cal la certesa de la recompensa. I la recompensa es visualitza en el prestigi social de la llengua.

 

Joan Oliver

Economista i periodista

 
 
2)
 
 
 
 
 
3)
 
Ressenya publicada en el diari digital NÚVOL dimarts 17 de setembre del 2013
 
 
Ferran Suay
 
4)
 
 
Exposició «Imitador del foc. Bartomeu Rosselló-Pòrcel i la Residència d'Estudiants de Catalunya (1930-1938)»
 
Des de dia 5 de setembre al dia 31 d'octubre, el Consell de Mallorca acull l'exposició «Imitador del foc. Bartomeu Rosselló-Pòrcel i la Residència d'Estudiants de Catalunya (1930-1938)» al Centre Cultural la Misericòrdia de Palma.

L'exposició romandrà oberta de dilluns a divendres d'11 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h. Els dissabtes, d'11 a 14 h.

Servei de Normalització Lingüística
Secció de Dinamització
Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports
Consell de Mallorca
Pl. de l'Hospital, 4
07012 Palma
Tel.: 971 219 593/595/597

www.conselldemallorca.cat

 
5)
 
Publicat en el diari ARA dimecres 20 de novembre del 2013
 

Mor el gran humanista Martí de Riquer

La filologia romànica perd un dels seus grans referents
 
Una bona imatge de l'empremta que ha deixat Martí de Riquer és que a fora del despatx de la Universitat de Barcelona que va ocupar durant dècades encara hi ha el seu nom. En els 99 anys que ha viscut el professor Riquer, el món ha canviat de valent, però és ell qui continua saludant -en forma de rètol- les noves generacions d'estudiants universitaris de lletres, que indefectiblement han d'acabar coneixent part del seu llegat literari, si volen arribar a saber res dels trobadors, de Tirant lo Blanc o del Don Quixot .

L'autor dels tres volums de Los trovadores va descobrir la literatura catalana medieval als 13 anys. "Els meus descobriments van ser, d'una banda, Lo somni de Bernat Metge, que em va sorprendre i admirar, i, de l'altra, l'edició resumida per Capdevila de Tirant lo Blanc , a la qual em vaig llançar amb entusiasme perquè, com que en aquella edat jo ja era un vell lector del Quixot , coneixia els grans elogis que Cervantes feia del Tirant ", declarava Riquer a la revista Serra d'Or l'any 1984, abans de fer memòria d'alguns dels mestres amb qui va confraternitzar durant la primera meitat de la dècada dels 30. Carles Riba, Joan Petit i Josep Maria de Casacuberta, juntament amb el grup de l'Ateneu Barcelonès que freqüentava -on hi havia Joan Teixidor, Ignasi Agustí i Joan Vinyoli-, serien un bon estímul per a Riquer, que va debutar amb l'assaig L'humanisme català quan tenia només 20 anys.

Un any després de l'esclat de la Guerra Civil, Riquer va canviar el bàndol republicà pel franquista. "Se'm feia indignant l'assassinat d'alguns amics, i també tenia una certa afinitat pels ideals religiosos i d'ordre de l'altre bàndol", es pot llegir a la biografia que Cristina Gatell i Glòria Soler van publicar el 2008, Martí de Riquer. Viure la literatura (RBA-La Magrana). Lluitant a Benissa, Riquer va ser ferit al braç dret, que va acabar perdent. El professor Jordi Llovet, riquerià fins al moll de l'os, comentava a classe que el mateix Riquer deia que "l'amputació havia estat un acte de purificació per la seva antiga conducta liberal i catalanista".

Un home amb tots els premis

Després de llicenciar-se en filosofia i lletres, Riquer es va quedar com a professor a la Universitat de Barcelona. Paral·lelament a la docència, va fer créixer una obra de gran abast. Destaquen Los trovadores (1975), la Història de la literatura catalana d'Ariel, escrita amb Antoni Comas i Joaquim Molas (publicada entre el 1964 i el 1968), i L'arnès del cavaller (reeditat fa un parell d'anys a La Magrana). A partir de la dècada dels 80, Riquer va publicar amb regularitat a Quaderns Crema, Sirmio i Acantilado, els tres segells editorials de Jaume Vallcorba, que mai no s'ha cansat de remarcar l'aportació del més gran dels seus mestres. Són d'aquesta última època els imprescindibles Vida i aventures de don Pero Maça (1984), Aproximació al Tirant lo Blanch (1990, Premio Nacional de Ensayo) i Quinze generacions d'una família catalana (1998, premi Lletra d'Or), on repassa l'il·lustre nissaga de la qual provenia. Membre de la Real Academia Española des del 1965, Premio Nacional de les lletres 2000 i Gran d'Espanya des del 2005, Martí de Riquer ha aconseguit les fites més altes dedicant el gruix de la seva vida al comentari magistral i renovador del bo i millor de la literatura medieval.

 
6)

http://www.directe.cat/noticia/316989/eurodiputats-balears-bascos-i-catalans-denuncien-la-politica-linguistica-de-bauza

Eurodiputats balears, bascos i catalans denuncien la política lingüística de Bauzà

 

Un grup d'eurodiputats balears, catalans i bascos denuncien la política de Bauzà a la Comissió Europea i demanen a la comissària d'Educació que es pronuncii a favors del català a l'escola

 

7)
 
 
 
 
 
8)
 
 
 
9)
 
 
(dijous 19 de setembre del 2013)
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací