InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 837 (dilluns 03/06/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Vicent Sanchis - Mirem cap a la Franja
 
3) Commemoració dels 700 anys de la reintegració del a Vall d'Aran a Catalunya
 
4) Manuel Cuyàs - La llei i l'os
 
 
 
7) Maite Roldan guanya el concurs “El català, llengua jove”
 
8) Màster universitari d'Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 95).
 
 

310. Aquesta és la nostra història. No crec que sigui millor que la d'altres pobles -propers o llunyans-; és, simplement, la nostra, i per aquest motiu la reivindiquem. Perquè és d'aquesta continuïtat històrica, d'aquesta voluntat d'autogovern, d'aquesta cultura i llengua mil·lenàries, d'on sorgeixen els arguments per dir que som una nació.

 

José Montilla

President de la Generalitat de Catalunya (2006-2010)

 
2)
 
 
Mirem cap a la Franja
 
Vicent Sanchis
 
Cal reconèixer l'encert d'algun dels acudits que rebenten la xarxa a l'entorn del “lapao”. Que la Junta Central Fallera els ho recompensi amb el premi d'enginy i gràcia. Els tràngols en aquesta vida canina s'han d'anar passant amb crosses de tota mena. Però els dos grans perills que poden acompanyar la maniobra del PP i del PAR són el salfumant i l'absenta. És a dir, la ironia i la indiferència. Tothom a Catalunya pot riure amb la jugada i oblidar-se'n demà, en què una altra agressió delirant es guanyi l'atenció i la broma. I no hauria de ser així. Cal combatre la bestiesa amb totes les armes. Obstinadament. Per això és tan important que l'Ajuntament d'Alcampell, a la Llitera, hagi aprovat una moció contra una llei, idiota però malvada, que converteix el català en un residu prescindible. Alcampell té majoria socialista, però hi ha molts altres pobles de la Franja on també governa la dignitat, tingui el color polític que tingui, que s'hi haurien de sumar. I han de trobar tota l'atenció i tot el suport des de Catalunya.
 
3)
 
Commemoració dels 700 anys de la reintegració del a Vall d'Aran a Catalunya
 
Les seccions Històrico-Arqueològica i Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i la delegació de l'IEC a Lleida us conviden a la «Commemoració dels 700 anys de la reintegració de la Vall d'Aran a Catalunya», que tindrà lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC, el dia 4 de juny de 2013, a les 18 h.
 
 
PROGRAMA DE LA JORNADA
 
18.00 h
Benvinguda a càrrec d'Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'IEC
Salutació a càrrec de Ramon Sistac, delegat de l'IEC a Lleida
 
18.10 h
Pere Benito i Monclús (Universitat de Lleida)
La Vall d'Aran en el joc de la política occitana del regne i de la Corona d'Aragó (1104-1283)
 
18.35 h
Maria Teresa Ferrer i Mallol (Institut d'Estudis Catalans)
L'ocupació francesa de la Vall d'Aran el 1283 i la devolució de 1313 al tractat de Poissy. El canvi posterior de lligam territorial de la Vall: d'Aragó a Catalunya
 
19.00 h
M. Àngels Sanllehy i Sabí (Institut d'Estudis Aranesos. Secció d'Història)
La Querimònia (1313): un referent en la història de la Vall d'Aran
 
19.25 h
Aitor Carrera (Càtedra d'Estudis Occitans de la Universitat de Lleida)
L'occità de la Vall d'Aran davant dels parlars gascons veïns. Implicacions lingüístiques de la separació política
 
19.50 h
Cloenda, a càrrec de Maria Teresa Ferrer i Mallol, presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC

L'acte es retransmetrà en directe per Internet(http://www.iec.cat).

 
4)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/646929-la-llei-i-los.html
 
La llei i l'os
 
Manuel Cuyàs
 
Tot perfectament calculat. Debiliten el català primer al País Valencià, després a les Balears i finalment a l'Aragó i quan estem envoltats ens envien la bomba de la nova llei d'educació amb la intenció no només d'infligir dany al cor mateix de l'idioma sinó també de dividir-nos des de l'edat escolar. Si, com a València, les Illes o la Franja aquí governés el PP i tingués el concurs de Ciutadans, partit que per alguna cosa només és possible a Catalunya, no els caldrien tantes filigranes i sofisticacions perquè ells farien la feina des de dins. Com que no tenen ni han tingut mai majoria, el quintacolumnisme rep forces i vitualles de l'exterior. Després van a la caserna de la Guardia Civil a donar la mà i un diploma als membres de la División Azul. La pregunta és: pot quedar encara algú viu entre els combatents d'aquell batalló estepari, o és que multipliquen divisions per si cal tornar a actuar?

Em diuen que tota aquesta estratègia no és cap secret sinó que està perfectament escrita i expressada en els documents que segrega un organisme que es diu FAES i que no vol dir Falange Española sinó una altra cosa que no sé ni m'importa, i que dirigeix i inspira un senyor expresident del govern espanyol del qual no diré el nom perquè mentre sigui possible jo procuro triar molt bé els personatges convidats a aquests articles. Imaginin que un dia els reuneixo en un volumet i a l'índex onomàstic tenen més presència els indesitjables que els meus amics o per exemple que Salvador Espriu, el que ens salvava el mots i ens convidava al ple domini de la terra i del qual celebrem aquest any el centenari.

La llei del govern pensada contra el català i Catalunya ha causat indignació al PSOE perquè el partit opositor hi ha observat un retorn de l'assignatura de religió que no li agrada gens. Grans escarafalls contra la religió a l'escola. Hi veuen els nens resant el rosari. Això també forma part de l'estratègia? Situen enmig de la llei un os perquè l'oposició s'entretingui rosegant-lo, i mentrestant ells van a la seva. O potser l'os a l'oposició ja li va bé perquè aquest “anar a la seva” és compartit. A Espanya res no dóna més vots que l'anticlericalisme i l'anticatalanisme, i ja em diran si un país tan elemental i ancorat en el temps de la Divisón Azul pot anar bé.

 
5)
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/647770-el-man-lse-chivoqchivoq-g-al-cap-destudis.html
 
Les conseqüències de la globalització

“‹El man se chivó al cap d'estudis›”

Un equip d'investigadors de la UAB identifica el ‘llatí-espanyol' com una nova varietat lingüística dels joves catalans

Molts adolescents barregen les varietats del castellà de Llatinoamèrica amb el de Barcelona

Mentre els polítics discuteixen sobre quina llengua s'ha d'utilitzar a l'aula, al pati, els adolescents fan una immersió diària en català, castellà i un munt d'idiomes i parles més, entre les quals el que els científics han batejat com a llatí-espanyol, una varietat lingüística que barreja diferents variants de l'espanyol a l'Amèrica Llatina amb paraules del català i del castellà que es parlen a l'àrea metropolitana de Barcelona. Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estudiat el comportament lingüístic dels estudiants catalans procedents de zones on es parlen diverses variants de la llengua espanyola de Llatinoamèrica (més del 10% del total d'alumnes) i ha observat que els nois acaben adoptant el model lingüístic dels seus companys, que es comuniquen entre ells en llatí-espanyol i releguen el català a l'àrea acadèmica.

Així, per exemple, un noi de família equatoriana de Barcelona adoptaria un castellà amb el seseo propi de l'espanyol llatinoamericà, l'aspiració de la s final, la musicalitat i l'entonació de les parles caribenyes i un lèxic que combinaria paraules com man, tío o plegar (per marxar). “Podria donar-se el cas –va explicar Víctor Corona, un dels autors de l'estudi, publicat a la revista International Journal of Bilingual Education and Bilingualism–, que el jove pronunciés la frase: “El man me cogió la pelota y se chivó al cap d'estudis.” Aquesta varietat també es dóna sovint –afegeix Corona– en parlants d'altres llengües, com ara els joves pakistanesos, que acaben parlant aquesta varietat del castellà perquè és la que senten al pati de l'institut.

El català és percebut com la llengua necessària per a la instrucció i el món acadèmic, mentre que, sovint, l'espanyol d'aquí és vist amb reticència, ja que els professors tenen tendència a corregir-los cap a la varietat del castellà de Barcelona. “En part, l'ús d'aquesta varietat del castellà és un discurs de resistència, una manera d'autoafirmar-se i d'identificar-se amb el grup”, diu Corona.

Els investigadors lamenten que, en molts casos, les escoles menystenen la importància d'aquestes varietats.

 
6)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/648525-la-diputacio-de-lleida-insta-arago-a-retirar-la-llei-del-lapao.html

La Diputació de Lleida insta Aragó a retirar la llei del Lapao

La Diputació de Lleida va aprovar ahir una moció que reclama al govern d'Aragó que es faci enrere i retiri la llei lingüística que amaga el nom del català i el substitueix pel circumloqui llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (Lapao). La moció, que reclama sentit comú i respecte a la unitat i a la denominació científica del català, va rebre els vots afirmatius de gairebé tots els grups: CiU, el PSC, ERC i CDA. Només el PP hi va votar en contra. El seu portaveu, Salvador Puy, nascut a Tamarit de Llitera, va justificar el vot en contra dels populars amb l'argument que la Diputació de Lleida no té autoritat per definir-se contra un acord de les Corts d'Aragó. Puy, això sí, va reconèixer que el que es parla a la Franja és català. D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona va acordar dimecres promoure convenis d'agermanament lingüístic amb els municipis de la Franja.

 
7)
 
Maite Roldan guanya el concurs “El català, llengua jove”
 
“Bon cop de clic”, de Maite Roldan, és el lema guanyador del concurs “El català, llengua jove”. El concurs, convocat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura amb l'objectiu de trobar un lema per fomentar l'ús del català entre els joves, va tenir lloc a Twitter i a Facebook entre el 21 d'abril i el 10 de maig i s'hi van presentar un total de 309 lemes. El Jurat ha considerat l'originalitat, la creativitat i la capacitat de síntesi dels lemes presentats. El premi és una tauleta digital Android. El concurs “El català, llengua jove” s'inscriu en la commemoració del centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans.
 
Més informació: www.gencat.cat/llengua/concurs
 
 
Font: Direcció General de Política Lingüística
 
8)
 
Màster universitari d'Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes
 
Universitat Rovira i Virgili
7a edició

60 crèdits (1 curs)
Itineraris professionalitzador i de recerca

Informació sobre continguts:
http://www.urv.cat/masters_oficials/estudis_catalans.html

Oberta la preinscripció (fins al 15 de juny):
http://www.urv.cat/masters_oficials/preinscripcio-online.html

Per a més informació:
mastercatala@urv.cat
 
9)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/649883-manifest-a-les-illes-en-favor-del-catala-a-lescola.html
 
Manifest a les Illes en favor del català a l'escola
 
Filòlegs de l'IEC, la UIB i escriptors van presentar ahir a Palma el manifest Llengua, educació i sensatesa: evitem resultats escolars i socials catastròfics, en defensa del sistema d'immersió lingüística en l'ensenyament de les Illes i contra un decret de trilingüisme del govern autonòmic. Segons els signants, el govern pren decisions basant-se en “una pretesa situació de normalitat lingüística” tot i que la utilització del català a les Illes és deficitària. Carreguen contra la política del president balear, José Ramón Bauzá, perquè amb les seves accions provoca un daltabaix pedagògic. Entre els signants hi ha el doctor Nicolau Dols, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, o el doctor Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. La presentació del manifest va coincidir justament amb el dia que Bauzá va dir que el fracàs escolar és culpa de la immersió.
 
 
10)
 
 
 
 
(dijous 30 de maig del 2013)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2013-05-30.html
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací