L'acord anunciat ahir és un gran pas després d'anys de disputes –suposarà la “legalització” de TV3 al País Valencià després de 30 anys–, però no és encara el final del serial. El conveni tindrà dos punts clau, que han estat sempre les grans demandes del govern valencià: cal que tingui més canals de TDT i que TV3 respecti els seus “signes d'identitat”.
Pendents de Madrid
Un cop signat el conveni, l'emissió de TV3 al País Valencià quedarà pendent que des del govern estatal del PP es doni un múltiplex de TDT més al govern valencià, tot i que actualment té canals lliures. Homs recordava ahir que en època de Zapatero ja ho van prometre i que després no es va fer i que ara, “partint de la base que el color polític és el mateix, se'ls hauria de facilitar”. El cert, però, és que el Ministeri d'Indústria està en ple procés per retallar canals de TDT –per abaratir costos– i vol que totes les cadenes, tant d'àmbit estatal com autonòmic, renunciïn a canals.
“País Valencià”
L'altra gran petició valenciana acceptada és que “es respectin els signes d'identitat” de cada territori. Això, segons va assegurar Alberto Fabra, vol dir que a TV3 no es parli de “Països Catalans” ni de “País Valencià”, sinó de “Comunitat Valenciana”, com consta en el seu Estatut. Ahir, Homs defensava que incloure-ho en el conveni no és cap contrapartida política: “Hi ha d'haver un respecte pels signes d'identitat de cadascú, però no es pot imposar a un periodista què ha de dir.”