L'Obra Cultural Balear (OCB) va celebrar l'any passat els seus 50 anys d'existència (1962-2012), i per commemorar l'efemèride un documental recollirà les cinc dècades de lluita dels ciutadans de les Illes per mantenir viva la llengua catalana. Serà un documental basat en històries humanes, en les petites lluites de diverses persones per defensar el català a l'arxipèlag balear. El títol és significatiu: L'obra de tots.
Darrere del projecte, actualment en fase de documentació i guió –el rodatge està previst pels mesos d'abril i maig–, hi ha el jove director Antoni Mir Marí, autor de L'obra d'un gegant, un documental sobre la serra de Tramuntana. Mir deixa clar que L'obra de tots “no serà un documental polític ni tampoc un documental purament històric ni cronològic”. La idea és acostar-se a la lluita pel català a partir d'històries personals i universals, “tant de gent il·lustre com de la gent de carrer, com ara el professor que ensenya el català, pares i nins...”. Vol ser un retrat també de “la represa d'un país” i per això Mir ha decidit també incloure algunes lluites dels anys quaranta i cinquanta.
El projecte es va presentar el 14 de desembre dins de la Nit de la Cultura Balear i la idea és estrenar el documental en la pròxima edició. Després de l'anunci i en vista de les dificultats que afronta actualment l'OBC –que li impedeixen finançar el projecte–, es va obrir una campanya per recollir diners a través del micromecenatge, que va ser un èxit. En 40 dies es van recollir 17.570 euros i es va superar l'objectiu inicial de 15.000. En total, va aconseguir 488 mecenes, la majoria amb aportacions d'entre 5 i 100 euros.
El director, però, explica que la recaptació continua oberta. D'una banda, perquè, tot i que amb TV3 hi ha hagut primeres negociacions i hi estan interessats, no hi ha res segur. De l'altra, perquè es vol fer un documental amb tanta qualitat com es pugui. L'objectiu és arribar als 60.000 euros.
Les aportacions econòmiques es poden fer a través de la web www.obradetots.cat, en què també es demana col·laboració per crear un fons audiovisual d'imatges i documents, sobretot de les primeres dècades dels seixanta i setanta. “Volem que la gent hi participi, que el fons quedi allà, que tingui vida més enllà del documental”, explica Mir.
Implicació catalana
El documental serà realitzat per la productora catalana Tu Diràs i s'espera tenir la col·laboració de TV3.
Mir deixa clar que un dels objectius és implicar-hi també la societat catalana. “El nostre objectiu és que Catalunya no giri l'esquena a Mallorca”, afirma, i hi afegeix que això vol dir “no solament suport econòmic, sinó també conèixer-la millor”, cosa a què creu que pot ajudar aquest documental.