InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 794 (dimarts 19/03/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Eugeni S. Reig - El verb encetar en valencià
 
 
4) Nou llibre: El valencià de la Valldigna
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 83).
 

267. Parlar català (amb motiu de la visita del Sant Pare a Barcelona) demostra el respecte del Papa vers el nostre país i cultura.

 

Lluís Martínez-Sistach

Cardenal-arquebisbe de Barcelona

 
2)
 
Article publicat en EL PUNT AVUI dilluns 18 de març del 2013
Eugeni S. Reig
 

3)
 
 
 
Dites tòpiques (o refranys sobre pobles) referides a municipis dels Països Catalans per poder fer una geografia paremiològica a vista d'ocell.
 
 
4)
 
Nou llibre:
El valencià de la Valldigna

Títol: El valencià de la Valldigna
Autor: Joan Giner Monfort
Edita: Mancomunitat de la Valldigna i Universitat de València
ISBN:978-84-370-9095-5
2013

El valencià de la Valldigna és una descripció aprofundida i rigorosa del parlar col·loquial dels cinc pobles que conformen aquesta subcomarca (Tavernes, Benifairó, Simat, Barx i el Pla de Corrals). Des del punt de vista geolingüístic forma part del valencià meridional (variant que abraça del Xúquer a la línia Biar-Busot), però dins d’aquest té un interés especial per diversos motius. Són nuclis urbans molt propers que presenten una variació sorprenent, afavorida per factors com la proximitat del valencià central i la influència de la Costera en pobles d’interior. A més, el complex procés de repoblació del segle XVII ha deixat una petjada diferent en aquests cinc pobles. Finalment, el fet que haja sigut una vall tancada però alhora ben comunicada ha afavorit el manteniment d’arcaismes i la generació de localismes, bona part dels quals perduren ben vius, com es demostra en abundants referències a l’obra d’escriptors i estudiosos locals. El volum inclou dos annexos: uns etnotextos que reflecteixen la parla de cada poble i un apèndix cartogràfic amb 53 mapes que il·lustren les diferències entre el parlar d'aquests cinc llocs i les que manté la Valldigna amb els pobles veïns.

5)
 
 
(dijous 14 de març del 2013)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací