InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 790 (dimarts 12/03/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) XIen Congrès de l'Associacion Internacionala d'Estudis Occitans
 
3) Josep M. Escolano - Pecats i virtuts per a ComparTIC
 
 
 
 
7) Conferència sobre comunitats occitanes al món "El gardiol. Una illa lingüística occitana al sud d'Itàlia"
 
 
9) Novetats d'Edicions Bromera
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 82).
 

263. I no ho oblidem: el futur de la nostra llengua i de la nostra cultura està en les nostres mans, depèn de nosaltres i només de nosaltres; de si volem o no seguir essent el petit país que encara som. Es tracta d'una qüestió purament d'ecologia: de contribuir o no a la diversitat cultural i lingüística del planeta.

 

Joan Manel Martí i Llufriu

Biòleg i polític balear

 
2)
 
XIen Congrès de l'Associacion Internacionala d'Estudis Occitans
 
Amb grand plaser vos anonciam que lo XIen Congrès de l'Associacion Internacionala d'Estudis Occitans se tendrà a l'Universitat de Lhèida (Catalonha) del 16 al 21 de junh de 2014. Es lo primièr còp qu'aquel rescontre scientific aurà luòc dins un endrech ont l'occitan es lenga oficiala.

Sus nòstre sit internet trobaretz totas las informacions necitas sul Congrès: http://aieo2014.udl.cat.

Dins lo fichièr estacat, en mai, i trobaretz la primièra circulara, que ven tanben d'espelir. Tre ara podètz ja mandar de proposicions de comunicacion.

Vos esperam nombroses a Lhèida!

Plan coralaments,

Lo Comitat d'organizacion
http://aieo2014.udl.cat
ceo@filcat.udl.cat

 
3)
 
Publicat en el blog Amb la llengua fora dimecres 27 de febrer del 2013
 
 
Josep M. Escolano
 
4)
 
 
 
Fa dues o tres setmanes, el govern d'Aragó (PP-PAR) va cancel·lar 29 subscripcions de la revista Temps de Franja, corresponents a les escoles de la Franja. La persona que va trucar a l'Associació Cultural del Matarranya va donar a entendre que era una mesura d'estalvi, que havien donat de baixa totes les subscripcions i que no tenia res a veure amb les característiques i llengua de la revista. El lector pot pensar el que vulgui, tot i que el resultat és que les associacions editores de Temps de Franja es queden sense aquesta aportació o subvenció indirecta, fen més difícil encara el funcionament de la revista. I per altra banda, es priva als nens de les escoles d'una eina de cultura i coneixement de la llengua pròpia.
 
La crisi és una bona ocasió per barrejar cultura, estalvi i ideologia. El resultat no és altre que: l'aculturització del poble, l'uniformisme cultural i ideològic, i en el cas de Temps de Franja, l'anorreament de la llengua catalana a l'Aragó, o tal vegada una volguda agressió directa.
 
5)
 
Publicat en EL ROTATIVO
 
 
6)
 
Publicat en directe.cat dimecres 6 de març del 2013

Els Països Catalans enllaçats per la llengua

Una desena de ciutats es mobilitzaran simultàniament el 9 de març en defensa del català. La campanya insta escoles, entitats i ciutadans a penjar el llaç a les façanes, balcons i perfils de les xarxes socials

Entitats i associacions cíviques del moviment 'Enllaçats per la llengua' han fet una crida aquest dimarts a donar suport a les manfiestacions simultànies que es faran el proper dissabte 9 de març a tot el territori dels Països Catalans en defensa del català. "Aquesta és una campanya sense propietaris, que sorgeix de la voluntat del poble de Catalunya de defensar la seva llengua", ha expressat el delegat sindical de la USTEC, Josep María Cervelló. En total, seran onze ciutats que acolliran les concentracions, tot i que des del moviment s'insta escoles, entitats i ciutadans a que s'hi sumin penjant un llaç amb els colors de la senyera a façanes, balcons i perfils de xarxes socials.
 
És el primer cop que es fa una acció de defensa i de proposta a tots els països catalans, inclòs l'Alguer", ha afirmat Serra, representant de la Federació d'organitzacions de la llengua catalana. Barcelona, Sabadell i Girona acolliran les concentracions a Catalunya on estan programades cadenes humanes i manifestacions davant les delegacions del govern espanyol. Sota el lema 'Enllaçats per la llengua', la campanya també inclourà la lectura del manifest del moviment que també es farà a la resta de les onze ciutats participants de l'acte.

Serra ha destacat la voluntat de continuïtat del moviment i d'aquestes accions "que implicaran una defensa conjunta enfront dels atacs judicials i legals a la llengua". En aquest sentit, Serra ha reiterat que "s'està avançant cap a una desobediència de tipus civil", alhora que ha reclamat que sigui el Govern el primer a fer front a LOMCE un cop arribi a les aules.
 
7)
 
CONFERÈNCIA:

El gardiol. Una illa lingüística occitana al sud d'Itàlia

A càrrec de Roger Ferran Baños, estudiant de la Universitat de Barcelona

Divendres 15 de març del 2013

 
El divendres 15 de març del 2013 a la sala d'actes del CAOC, en Roger Ferran Baños ens presentarà el seu treball de recerca sobre el gardiol guardonat per la Universitat Pompeu Fabra amb el Premi Linguamón; distingit per l'Ajuntament de Malgrat de Mar; guanyador del Primer Premi de l'Àrea d'Arts i Humanitats al XXV Congreso de Jóvenes Investigadores organitzat pel Ministeri d'Educació; mereixedor del Premi Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya i futur representant d'Espanya a la final europea (EUCYS 2013).

La Gàrdia és un municipi del sud d'Itàlia d'uns dos mil habitants, uns tres-cents dels quals parlen gardiol.

El gardiol forma una illa lingüística occitana al sud d'Itàlia, es tracta d'una realitat força desconeguda, i a causa del seu aïllament respecte de la resta de parlants d'occità durant mig mil·lenni la seva situació és peculiar. Actualment es troba fortament influenciada pel context italoromànic meridional.

Dia: divendres 15 de març del 2013

Lloc: Providència, 42. 08024 Barcelona (Gràcia)

Metro: Fontana (L3) o Joanic (L4)

Hora: 19h00

Entrada: lliure

 
Més informació: CAOC - Cercle d'Agermanament Occitano Català
Hotel d'Entitats. Providència, 42 / 08024 BARCELONA / Telf. 93.284.36.34 / www.caoc.cat
 
8)
 

El segle valencià més fosc

València rep la presentació de l'últim premi Octubre de narrativa: “Hi ha morts que pesen cent anys”

No ho tenia fàcil, però el mes d'octubre passat va aconseguir fer realitat el seu somni confés: guanyar el premi Andròmina de narrativa que atorga l'editorial 3i4. Tomàs Llopis va haver de competir en una de les edicions més concorregudes dels últims anys dels Octubre, però finalment el seu original “Hi ha morts que pesen cent anys” va reeixir ex aequo junt amb “La passió italiana”, de Josep Lluís Carod-Rovira. Era la recompensa de cinc anys de redacció discontínua d'una obra en què aquest professor dóna veu a la part més feble, pobra i humil de la feudal societat valenciana del segle XVII a través de la història de la nissaga dels Facadell.

“M'ha impressionat molt, perquè és una història molt complexa i molt completa, amb quatre personatges principals molt ben presentats i dibuixats”, va reconèixer l'escriptor Joan Francesc Mira, que feia una dècada que no presentava un llibre d'un col·lega. “Vaig dir que sí a cegues, però realment l'he encertada amb aquest”, va dir en un acte amb l'editora, Laia Climent i el mateix autor.

Per Mira, la novel·la fa una aportació inèdita i alhora imprescindible sobre una època molt desconeguda al País Valencià. “La història de Llopis relata de manera intensa el període que va des de l'expulsió dels moriscos fins a la II Germania, que és el punt de partida del moviment Maulet. I ho fa relatant la violència i la crueltat a què es veuen sotmesos els camperols de l'època, amb una versió molt allunyada de la bucòlica a què ens havien acostumat”, va explicar. En aquest sentit, Mira va considerar que el llibre també té un interès etnològic i antropològic. “És un relat magnífic sobre les condicions de vida de les comarques que més van patir el feudalisme, precisament com a conseqüència de l'expulsió dels moriscos”, va subratllar, en referència a la localització de l'obra, Beniarbeig (la Marina Alta).

Per la seua part, l'editora va destacar “la necessitat” de premiar la novel·la no sols per la qualitat sinó també per una qüestió ideològica. “Al País Valencià li manca memòria col·lectiva i aquesta novel·la històrica ens ajuda a recuperar, a fer conscient un passat del nostre poble”, va manifestar Climent. L'editora va confessar que havia quedat “atrapada” per la història des de la primera pàgina i que havia estat “una glòria” trobar un original tan excepcional.

I és que amb un llenguatge molt ric i uns referents geogràfics i històrics molt potents, el context de l'obra ens transporta a diverses èpoques, diferents generacions de personatges –simbolitzats en un bandoler, un llaurador i un capellà–. Tot això, adobat amb històries d'amor, sexe, bandolers, bruixes i fetilleres, i capellans, assassinats, venjances, malediccions familiars i intrigues.

“Recrear el poble de l'època ha estat un exercici de salut mental impagable”, va dir Llopis, qui va apuntar al paral·lelisme que existeix entre el segle XVII i l'actual. “Vivim una nova època de feudalisme, i en tots dos casos els oprimits són els de sempre.”

 
9)
 
Novetats d'Edicions Bromera
 
Comencem el mes de març amb dos grans noms de la literatura internacional: Erri De Luca i John Banville. I és que les novel·les El crim del soldat, d'Erri De Luca, i Venjança, escrita per John Banville sota el pseudònim Benjamin Black, arriben a les llibreries la setmana del 4 de març. Es tracta de dues apostes molt importants per a Sant Jordi: la novel·la de De Luca ens presenta un vell excombatent nazi assistit per una filla que es debat entre la repulsió pels crims comesos i el seu deure com a filla, mentre que Black ens proposa una nova trama negra absorbent en la qual descobrirem els secrets de dues famílies poderoses que comparteixen un crim esgarrifós.

La literatura infantil i juvenil és l'altra gran protagonista d'aquest mes, ja que d'una banda és la protagonista del llibre de divulgació La literatura per a infants i joves en català, escrit per dues grans especialistes en aquest camp com són Gemma Lluch i Caterina Valriu. També en no-ficció, La fórmula és el llibre a través del qual Òscar Borràs demostra als joves que la felicitat i l'èxit estan més a prop del que sovint pensem.

En ficció, les nostres propostes són Les ombres del bosc, de Vicent Enric Belda, Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, i El dia que en Gluck va arribar a la Terra, de Jordi Sierra i Fabra, Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, ambdós obres guardonades en els Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2012. Les ombres del bosc és un thriller policíac amb grans dosis d'intriga, mentre que el nou títol de Jordi Sierra i Fabra ens presenta un simpàtic extraterrestre que canviarà la vida de molta gent.

També volem recordar-vos que El retorn de Macbeth <http://www.bromera.com/fitxa-llibre-coleccions/items/el-retorn-de-macbeth.html> , de Francesc Puigpelat, Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 2012, ha arribat a les llibreries aquesta setmana i ja està despertant l'interés dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, us convidem a veure l'espai que li han dedicat a Via Llibre (TV3) <http://bit.ly/VSqdzu> i a Levante TV <http://www.youtube.com/watch?v=uTu74KbLctY> , i a llegir algunes notícies i entrevistes com les d'El Punt-Avui <http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/623766-es-presenta-a-alzira-el-retorn-de-macbeth.html> , l'Ara <http://www.ara.cat/cultura/Puigpelat-satreveix-sequela-Macbeth_0_872912837.html> i La Veu del País Valencià
<http://www.laveupv.com/noticia/1040/el-premi-de-novella-ciutat-dalzira-2012-satreveix-amb-el-mite-de-macbeth> . Es tracta d'una novel·la protagonitzada per un vell que és Macbeth, el fill del rei Macbeth, que ens presenta una trama apassionant plena de traïcions i crims construïts sobre un engranatge literari precís i enginyós.

Com sempre, si t'interessa ressenyar algun títol o entrevistar algun autor, pots contactar amb nosaltres a través del telèfon 962 459 705 o de l'a/e <mailto:comunicacio@bromera.com> comunicacio@bromera.com. Com sempre, trobaràs les cobertes dels llibres que formen el fons editorial de Bromera descarregables en la pàgina web <http://www.bromera.com/> www.bromera.com, amb la qualitat òptima per a reproduir-les en premsa, en blanc i negre i a color. En aquesta pàgina, pots subscriure't també al butlletí electrònic, i consultar la revista <http://www.bromera.com/lilla.html?page=1> L'Illa o el nostre <http://bromeradelletres.blogspot.com/> bloc per a estar informat sobre nous títols, premis literaris, presentacions de llibres i projectes que preparem.

 
10)
 
Novetat editorial
 
 
de Pau Tobar
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací