262. La llengua s'ha
d'utilitzar amb respecte, però mai amb por ni
vergonya.
Joan Martí i Castell
Doctor en Filologia Catalana i
president de
"Acosta't a l'AVL", una nova campanya institucional
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha encetat una nova campanya dirigida a donar a conéixer la institució normativa al conjunt dels ciutadans valencians, especialment als estudiants de Secundària i Batxillerat.
Amb el suggestiu nom "Acosta't a l'Acadèmia", l'objectiu de la proposta és que, a partir d'ara, els valencians coneguen directament la institució visitant el monestir de Sant Miquel dels Reis.
L'acadèmica Maria Soledat González és la responsable de la campanya i l'encarregada d'explicar l'activitat de la institució. El grups o centres interessats a participar en la campanya "Acosta't a l'AVL" poden sol·licitar la visita per telèfon o també a través del web de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. En principi, la iniciativa estarà oberta fins al mes de juny.
Una setantena de nous termes de l'àmbit científic s'han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica que duu a terme el Consell Supervisor del TERMCAT. Els nous termes, pertanyents, entre d'altres, als sectors de la nanotecnologia, la física i les ciències de la salut, acaben de ser publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6318, de 31 de gener de 2013) i van ser normalitzats durant el segon quadrimestre de l'any 2012.
Durant aquest període, el TERMCAT ha centrat la seva tasca normalitzadora en la terminologia científica i ha treballat conjuntament amb grups d'experts d'aquest sector amb l'objectiu de traslladar al català, amb les màximes garanties d'adequació lingüística, grups de termes dels seus respectius camps d'activitat de resolució complexa, d'ús vacil·lant o encara poc coneguts.
Cal destacar de manera especial una trentena de nous termes de l'àmbit de la nanotecnologia (bit quàntic, efecte dragó, efecte lotus, grafè, memoresistència, nanoempremtació, nanopartícula, plasmó, etc.), que ja havien estat objecte d'estudi previ amb especialistes en una sessió de normalització organitzada al TERMCAT i que es van difondre en un díptic en el marc de l'exposició Dimensió Nano, organitzada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l'Institut Català de Nanotecnologia.
La física és un dels altres grans àmbits en què s'incorporen nous termes, sobretot en les àrees d'astronomia (cinturó de Kuiper, llum antisolar, objecte transneptunià, plutí, seeing, etc.) i física de partícules (bellesa, sabor, veritat, quark b, quark c, quark d, quark s, quark t, quark u, etc.). També s'han fixat termes de botànica (peril·la) i ciències la salut (eritròcit de casc o queratòcit, esquistòcit, transportador d'oxigen).
Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.
Podeu consultar la nota de premsa sobre aquesta informació.
Actualitzat dimecres, 6 / març / 2013 a les 12:27
#enllaçatsperlallengua:
http://www.llibertat.cat/2013/03/els-paisos-catalans-units-en-la-lluita-per-la-llengua-21001/Imprimir20minutos.es:
http://www.20minutos.es/noticia/1749599/0/manifestacion/simultanea/catalan/Acció Cultural de Menorca:
http://accioculturalmenorca.blogspot.com.es/Acció Cultural del País Valencià:
http://acpv.cat/web/actualitat/accio-cultural-participa-en-la-campanya-enllacats-per-lallenguaAcció Cultural Països Catalans:
http://culturaipais.blogspot.com/2013/02/nosaltres-els-enllacats-enllacats-per.htmlACN:
http://www.acn.cat/acn/705128/Cultura/fotografia/Enllacats-per-la-llengua-mobilitzacions-llengua-catalana.htmlACN:
http://www.acn.cat/acn/704398/Societat/text/Enllacats-per-la-llengua-Pais-Valencia-.htmlAjuntament de Girona:
http://www2.girona.cat/agenda1/-/agenda/159516Amics de la Bressola:
http://www.amicsbressola.cat/noticies.php?id=369Ampa CEIP E.M. Ródenas:
https://escolavalenciana.com/noticies/detall/1702/presentem-la-campanya-enllacats-per-la-llenguaAmpa Ferran Sunyer:
http://www.ampaferransunyer.info/?p=9459Ampa IES Bocairent:
http://ampaiesbocairent.blogspot.com.es/2013/02/campanya-enllacats-per-la-llengua.htmlAmpa Sa Graduada:
http://ampasagraduada.blogspot.com.es/2013/03/bon-dia-tothom-us-informam-de-dos-actes.htmlAmpa Sant Joan de Massamagrell:
http://ampasantjoan.blogspot.com.es/2013/02/campanya-enllacats-per-la-llengua.htmlAra.cat:
http://www.ara.cat/paisvalencia/enllacats_per_la_llengua-Escola_Valenciana-catala-escola_0_873512836.htmlAssemblea.cat Catalunya Nord per la Independència:
http://cntambe.wordpress.com/2013/03/05/directe-cat-sobre-lacampanya-enllacats-per-la-llengua/
ASSOCIACIÓ D'ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA:
http://www.escriptors.cat/?q=node/8350Bloc AMPA Hort de Palau:
http://ampahdp.blogspot.com.es/2013/02/proximes-mobilitzacions-23f-la.htmlBloc d'El Tempir d'Elx:
http://www.eltempir.cat/ca/2013/02/25/cadena-humana-al-voltant-de-lajuntament-delx-el-9-de-marca-les-12-h/
Bloc de la COS :
Bloc de la FECC:
http://www3.escolacristiana.org/wp_recullpremsa/2013/02/el-punt-avui-somescola-de-girona-sadhereix-alsactes-denllacats-per-la-llengua/
Bloc del Club Scrabble Eivissa:
http://scrabbleclubeivissa.blogspot.com.es/2013/02/enllacats-per-la-llengua.htmlBloc Departament de Valencià FPA Cullera:
http://joanfpacullera.blogspot.com.es/2013/02/lectures.htmlEl diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha acusat el govern d'Alberto Fabra de fer seguidisme del seu antecessor, Francisco Camps, pel que fa a la recepció de TV3 al País Valencià. Pañella ha explicat que ha rebut una resposta “pràcticament idèntica” a la que rebien del Consell de Camps quan preguntaven per aquesta qüestió. “El Consell ha mantingut sempre una actitud ferma i coherent en l'exigència de reciprocitat i respecte a les senyes d'identitat que arreplega el nostre Estatut”, pot llegir-se en el document remés al diputat castellonenc. Pañella s'havia interessat per les negociacions amb la Generalitat catalana sobre l'intercanvi de senyal de Canal 9 a Catalunya i de TV3 al País Valencià.
Per al diputat aquesta resposta demostra que el Consell no ha canviat la seua postura, però amb un agreujant: no respecta les sentències. “Recordem que el Suprem negava la capacitat sancionadora ni per prohibir les emissions de TV3 al Consell i instava les dues Generalitats a encetar un diàleg obert i sincer per fer possible l'autèntic intercanvi dels senyals en els seus respectius territoris”, ha dit.
editorial
Dos centenaris
sociolingüística
Degradació autonòmica. Bernat Joan i Marí
Una altra lliga, si us plau. Andreu Salom i Mir
El Barça, molt més que un club. Cosme Aguiló
Catalunya-Espanya. Marcel Fité
Les castes i el poder. Marcel Fité
Per la supervivència i la dignitat de la llengua. Alfred Badia
història
Història de la quadribarrada (I). Josep M. Alentà
lèxic
El punt (i) final. Jaume Salvanyà
Pana i empanar. Pere Ortís.
Sobre el verb apropar. Pere Ortís
Maneres de tirar al dret. Roser Latorre
El nostre pa de cada dia. Roser Latorre
En aquí parlen alguerès... Jaume Corbera
Sobre el terme «cavall bernat». Andreu Salom i Mir
Si no hi ha acció, no hi ha verb. Josep Espunyes
sintaxi
Sobre certes oracions de relatiu sense verb. Josep Ruaix i Vinyet
La gramàtica de l'espai... Gemma Barberà Altimira
A propòsit de l'exonímia catalana. Mar Batlle
amics i mestres
Entrevista amb Domergue Sumien. Ferriòl Macip
Entrevista a Joan-Carles Martí i Casanova. Agnès Toda
internàutica
Llibreries. Daniel Ruiz-Trillo
bibliografia
El nivell C de català. Carles Riera
L'Albertí il·lustrat. Víctor Pallàs
L'invent de l'espanyolitat. Marcel Fité
Spock i jo. Lídia Puig
Qui estima la llengua, la fa servir. Marcel Fité
De Verdaguer a Ferrater.
El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha donat la raó a Acció Cultural (ACPV) en el seu recurs contra una odre de la Conselleria d'Educació que no reconeixia el títol de Filologia Catalana per a acreditar “coneixements de valencià” en les proves d'accés al professorat de l'any 2009. Segons el que ha comunicat l'entitat, el TSJ ha declarat nuls els annexos a què es referia el recurs tornant a afirmar que la qüestió ha sigut reiteradament resolta a través de diverses sentències que avalen el caràcter acreditatiu d'aquest títol. ACPV ha manifestat la seua satisfacció alhora que denuncia l'intent del govern valencià “de polititzar la llengua, negar l'evidència científica i crear un conflicte artificial”.
46 sentències
L'entitat assenyala que aquesta sentència s'afig a la llarga llista que conforma, d'aquesta manera, “una base jurídica de gran importància per l'afirmació de la unitat de la llengua també en l'àmbit legal”. En total, amb aquesta són 46 en referència a la llengua, i 38 que es refereixen exclusivament a la impugnació d'ordres d'oposició de la Conselleria d'Educació. En el seu pronunciament, el TSJ recorda aquestes sentències anteriors i denuncia “la reiteració de pronunciaments jurisdiccionals amb vista a la qüestió plantejada i la persistència en l'actuació de l'Administració, desatenent amb la seua conducta reiterada el que s'ha raonat en aquells”. ACPV afig que aquesta “obstinació” ha dut la Generalitat Valenciana a pagar 30.000 euros en costes processals.
Segons ha informat ACPV a través del gabinet de premsa les ordres recorregudes corresponen al 15 de maig de 2009 quan Diari Oficial de la Comunitat Valenciana núm. 6014 va publicar provés d'accés al professorat de secundària, escoles oficials d'idiomes i formació professional. Acció Cultural ha dit que va decidir interposar un recurs per “defensa de la democràcia i dels límits del poder, perquè un poder polític no té autoritat per a qüestionar els consensos científics i acadèmics, i acceptar-ho seria tornar a temps passats en els quals la ciència estava sotmesa a l'arbitrarietat del poder”.
Que rectifique el Consell
En un altre sentit, l'entitat assenyala que el que busca ACPV és “la defensa i l'afirmació de la unitat de la llengua catalana, tant des del punt de vista filològic com legal, ja que tanta validesa legal té la denominació de “valencià” com la de “català” per a referir-se a la llengua pròpia dels valencians”. Acció Cultural conclou el comunicat felicitant-se “pel fracàs d'aquella estratègia i el correlatiu triomf dels criteris científics i filològics” i demana al govern valencià que una vegada reconeguda la validesa del títol de Filologia Catalana com a acreditatiu de “coneixements de valencià”, “abandone definitivament els intents de politització de la llengua i que, com a patrimoni que aquesta és de tots els valencians, impulse iniciatives a favor de la promoció del seu ús social, d'acord i amb complicitat amb Acció Cultural i tots els actors socials que han mostrat una sincera preocupació en aquesta direcció”.