InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 771 (dimecres 06/02/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) Ramon Ferrer i Artur Torró firmen un conveni per a impulsar el valencià i promoure Gandia com a ciutat europea de la cultura.
 
 
 
 
 
8) Presentació a Barxeta del llibre Llengua i emoció
 
9) Presentació a Barcelona del llibre Llengua i emoció
 
10) Taller de cultura occitana
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 77).
 
 

244. Per mantenir una llengua viva és fonamental l'actitud dels parlants. Una llengua pot arribar a sobreviure amb molt pocs parlants si aquests en fan ús. Per exemple, a Nova Escòcia, que és la província atlàntica del Canadà on resideixo, hi ha encara uns centenars de parlants de gaèlic escocès. Si aquesta llengua s'hi manté viva és per les actituds positives, per les ganes, per la motivació d'aquests parlants de mantenir-la i d'utilitzar-la en diversos contextos. La situació no és comparable amb el cas de Catalunya, però la lliçó sí: les actituds són fonamentals: una llengua no morirà mai si es fa servir.

 

Peter Macintyre

Professor de Psicologia de la Universitat de Cap Breton (Canadà)  

 
 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)
 

Ramon Ferrer i Artur Torró firmen un conveni per a impulsar el valencià i promoure Gandia com a ciutat europea de la cultura

Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i Artur Torró, alcalde de Gandia, han materialitzat hui la firma d'un conveni de col·laboració per a difondre i impulsar l'ús del valencià en la capital de la Safor, una ciutat que sempre ha mostrat un interés especial per la llengua pròpia i els clàssics valencians.

El conveni firmat hui establix el compromís de les dos parts d'iniciar unes línies de col·laboració que contribuïsquen a potenciar la presència del valencià en la toponímia local, la retolació, la comunicació municipal i l'impuls de l'Oficina de Promoció Lingüística, i a elaborar una àmplia programació cultural en valencià.

Per la seua part, l'AVL s'obliga a assessorar en matèria lingüística i de toponímia, proveir la xarxa de biblioteques municipals de les publicacions editades per l'ens normatiu, facilitar a l'ajuntament la programació cultural i d'exposicions, i incloure la ciutat de Gandia en les campanyes de foment del valencià.

Amb la firma d'este conveni, l'Ajuntament de Gandia i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua han oficialitzat una col·laboració que, en un futur pròxim ,aspira a situar la capital de la Safor dins de la xarxa de ciutats culturals europees, on Gandia podria jugar un paper destacat amb la difusió dels grans clàssics valencians.

 
4)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 30 de gener del 2013
 

El grup econacionalista assenyala que seria molt millor que no s'incompliren les ordenances sobre l'ús de la llengua com està fent sistemàticament el govern municipal del Partit Popular

El Grup Municipal del Bloc-Verds: Compromís ha denunciat la incongruència que ha deixat palesa el Partit Popular en la seua actitud respecte a l'ús i promoció del valencià.

I es que, el Govern de Arturo Torró rebiaa principis de setmana la visita del director de l'Acadèmia Valenciana de la llengua i s'omplia la boca amb declaracions d'intencions respecte al valencià, mentre per altra banda, continua amb el seu incompliment sistemàtic de les recomanacions municipals en aquest matèria.

Així ho ha explicat, el regidor econacionalista, Facund Puig per a qui “només cal fer una ullada a qualsevol de les publicacions o cartelleria publicitària que s'ha emès des de l'Ajuntament als últims temps per a comprovar que continuen endavant amb aquesta manca de compromís amb el valencià”.

Puig ha aclarit que la visita de Ramon Ferrer és positiva, com també ho és qualsevol acció que es puga fer en favor del valencià, però també ha assenyalat que es manifesta la contradicció en la que incorre el Govern “al fer-se fotografies i signar convenis per aparèixer als mitjans de comunicació, quan podria fer una millor defensa i promoció del valencià, tant sols emprant-lo”.

El regidor de Compromís ha citat la normativa municipal aprovada en 2004 per als criteris de l'ús del valencià per part de l'Ajuntament de Gandia on es diu que “els fullets informatius, les pàgines webs, els anuncis i les publicacions es faran en valencià. Per a la promoció externa de la ciutat s'utilitzarà a més, la llengua que en cada cas es considere adient”.

El regidor econacionalista ha apuntat que l'anterior corporació socialista ja incomplia aquesta normativa, però que ara “amb la Govern de Arturo Torró, l'incompliment és quotidià”.

Per aquest motiu, Compromís demana al Govern Municipal de Gandia que “es deixe d'omplir la boca amb notícies interessades sobre la llengua i que predique amb l'exemple emprant el valencià adequadament a la seua administració pública”.

 
 
5)
 
Article publicat en el periòdic digital NÚVOL dimecres 23 de gener del 2013
 
 
6)
 
 
El TERMCAT publica el llibre
 

Aquest llibre presenta un conjunt de reflexions sobre quins aspectes faciliten o dificulten la difusió i l'ús dels termes catalans: quins criteris són més rellevants a l'hora de difondre un terme català?; quins arguments expliquen que una determinada forma es difongui i s'utilitzi amb normalitat i altres formes no s'implantin en l'ús?

El volum recull les aportacions fetes pels ponents del Quebec i de Catalunya que van participar a la jornada Espais Terminològics organitzada pel TERMCAT el juny de 2012, els quals aborden la temàtica a partir d'estudis sociolingüístics i de la pràctica professional com a especialistes en lingüística, medicina, periodisme, geografia, nanotecnologia, etc.

Aquest llibre és el 10è número de la col·lecció En Primer Terme, editada per Eumo i el TERMCAT per difondre criteris metodològics i estudis relacionats amb la terminologia.

Si teniu interès a disposar d'un exemplar gratuït de l'obra, podeu recollir-lo al TERMCAT; per a fer la petició o per a plantejar qualsevol dubte podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per mitjà de la Bústia de suggeriments.

 
7)
 
 

S'ha publicat el Vocabulari panllatí de les pneumopaties professionals, que conté 160 termes en català, castellà, francès, italià, portuguès, romanès i anglès.

El TERMCAT, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de les Illes Balears han elaborat la versió catalana de l'obra, coordinada per l'Oficina Quebequesa de la Llengua Francesa, en el marc de la Xarxa Panllatina Realiter.

Podeu consultar el vocabulari en aquest enllaç.

8)
 
Presentació a Barxeta del llibre:
Llengua i emoció
Set mirades sobre el goig de ser
a càrrec de
 
- Quim Gibert, psicòleg, coeditor i autor del llibre
- Jordi Bilbeny, escriptor i historiador i coautor del llibre
- Toni Cucarella, escriptor
 
 
Dissabte, 9 de febrer de 2013`a les 19.00 hores
 
Biblioteca Enric Valor - Av. Jaume I, 3 - Barxeta
 
Més informació: Telf. 96 221 43 13
 
A més, també es realitzarà l'excursió "Etnobotànica per la Vall de Barxeta", a càrrec de Lluís Seguí. (Eixida el dissabte 9 de febrer del 2013 a les 9.30h des del Molí de Barxeta)
 
 
9)
 
 
Presentació a Barcelona del llibre:
Llengua i emoció
Set mirades sobre el goig de ser
 
Intervindran: Quim Gibert i Eva Monrós, coautors
 
Dilluns 11 de febrer a 2/4 de 10 del vespre a
 
Associació de Practicants de la Psicoestètica Carles Muñoz Espinalt
Pau Claris, 184, 4t 1a, Barcelona
Tel 93 215 02 81
 
10)
 
taller de cultura occitana:
 

literatura occitana

1000 de literatura occitana

 
El taller de literatura occitana vol donar una visió general de la història de la literatura occitana i dels seus autors més importants. Tastarem les obres literàries occitanes imprescindibles i en donarem les claus perquè els alumnes les puguin aprofundir posteriorment. Aquest any resseguirem la literatura occitana a través d'un dels fils que l'ha recorregut des dels seus inicis, la interacció constant entre la literatura culta i la cultura popular: dansa, cançó, conte, llegenda...

Lloc: Providència, 42 (Hotel d'Entitats de Gràcia. Barcelona)

Professor: Joaquim Beseran

Assistència: cal que feu una prèvia inscripció al taller

Dates: sis sessions (dimecres, del 13 de febrer al 20 de març del 2013)

 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací