InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 730 (dimarts 27/11/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Elx suprimeix el premi a la millor cançó en valencià
 
3) Presentació a Sabadell de Català a la carta, de David Vila i Ros
 
4) 'Un país de llibre'
 
5) Bullent presenta ‘7 d'Estellés'
 
6) Laia Climent: “No permetré que el PP elimine els Octubre”
 
7) Do de llengües: Aragonès
 
8) Que no et retallen la llengua!
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 65).
 
 

203. Disposar d'un domini .cat  en lloc d'un .com és la millor manera d'adreçar-se a un mercat de deu milions de persones. Et fa més pròxim al consumidor si t'hi adreces en la seva llengua. Des d'aquest punt de vista, permet segmentar molt més el mercat.

 

Iparaguirre, Jordi

Director de la Fundació PUNTCAT

 

 
2)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimarts 20 de novembre del 2012
 
 

Elx suprimeix el premi a la millor cançó en valencià

El Certamen de Joves Cantautors d'Elx ha deixat en una simple menció el guardó que estava dotat amb 400 euros

La Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx proposa a l'Ajuntament la celebració d'un Concurs de Músics en Valencià

La promoció es feia exclusivament en castellà

La regidoria de Joventut d'Elx ha decidit eliminar la dotació econòmica per al premi a la millor cançó en valencià que s'atorga en el marc del Certamen de Joves Cantautors d'Elx i, que fins ara estava dotat amb 400 euros. La Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx ha lamentat aquesta decisió i ha criticat que la promoció del certamen es fera exclusivament en castellà “cosa que no ajudava a atraure els músics que canten en valencià”. De fet, el premi havia quedat desert en les darreres sis edicions fins que per aquest any el guardó quedarà en una simple menció.

Davant d'aquesta situació, la plataforma, que formen l'Associació El Tempir, el Casal Jaume I, Joves d'Elx per la Llengua, Xiquets d'Elx i l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, ha proposat a l'Ajuntament la celebració d'un Concurs de Músics en Valencià. L'objectiu és posar l'accent “no en la quantia econòmica, sinó en el benefici per a la normalització de la llengua pròpia a Elx en un àmbit amb tan poc de suport institucional com és el de la música en valencià”.

Aquest fet és un més dels greuges que el valencià pateix a la ciutat d'ençà que el Partit Popular va accedir al govern en les últimes eleccions i que ha provocat diferents queixes davant el síndic de greuges, algunes de les quals ja han estat resoltes favorablement.

 
3)
 
Presentació a Sabadell del llibre

Català a la carta

de David Vila i Ros

Dimecres 28 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, a la Llibreria La Llar del Llibre, de Sabadell (c. de Sant Antoni, 20 / c. de les Valls, 22).

Amb la participació de l'autor i d'Anna Muro, coordinadora de la col·lecció Vents del canvi.

Ho organitzen Òmnium Sabadell, CAL Sabadell, Plataforma per la Llengua – Vallès Occidental i Setzevents Editorial.

Amb la col·laboració de La Llar del Llibre.

Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística. Setzevents Editorial, 2012.

Potser sou catalanoparlants en potència que encara no heu fet el pas de parlar-lo; potser en sou parlants tímids i només l'utilitzeu en entorns molt concrets; potser ja en sou parlants habituals, però canvieu de llengua sense adonar-vos-en; o bé potser en sou parlants fidels, d'aquells que us manteniu conscientment en català, tot i que de vegades sueu la cansalada per fer-ho i acabeu enrabiant-vos de valent. Sigueu com sigueu, aquest llibre és per a vosaltres. És un llibre de català per a tots els gustos, pensat perquè qualsevol català, nouvingut o de soca-rel, hi pugui trobar arguments que l'esperonin a emprar la llengua i a fer-ho amb tota comoditat.

 
4)
 
'Un país de llibre'

El sector editorial del País Valencià promou un programa de televisió inèdit i amb un format nou per fomentar la lectura

A partir de hui (dijous 22 de novembre del 2012) els espectadors del País Valencià tindran l'oportunitat de conéixer les novetats editorials, els autors i les llibreries d'arreu del territori a través d'una iniciativa inèdita: un programa de televisió. Un país de llibre és el projecte audiovisual que naix de Barret Films, amb patrocini de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, gestionat per l'Associació d'Editors del País Valencià i amb la col·laboració del Gremi de Llibrers de València. Conduït pel presentador Eugeni Alemany –Caiga quien caiga i Trau la llengua–, durant vint minuts els espectadors lectors podran gaudir de la presentació d'un llibre i el protagonista serà el mateix escriptor. “Volem posar-li cara i ulls a la literatura en valencià. Que la gent conega els nostres escriptors”, explica Vicent Peris, director del programa. No es descarta, però, que l'objectiu s'estenga a escriptors de tot l'àmbit lingüístic.

La intenció és completar una primera sèrie de tretze programes, dels quals ja se n'han gravat cinc. L'estrena es produirà hui a Internet i demà s'emetrà a Levante TV, Informació TV, Comarcal TV i Vilaweb TV. Això no obstant, el projecte està obert a ampliar l'emissió a més televisions públiques o privades, tal com reconeix Peris: “És clar que hem oferit el programa a Canal 9, però encara no hem rebut cap resposta.”

Xarxa social de lectors

A més, l'ús de les noves tecnologies permetrà oferir als espectadors la possibilitat de participar-hi directament enviant crítiques i recomanacions. “Comptàvem amb la implicació d'escriptors, editors i llibrers, i volíem completar aquest univers del llibre valencià amb els seus lectors i els blocaires”, aclareix Peris. D'aquesta manera, Un país de llibre es convertirà en una xarxa social de lectors, mitjançant la utilització de les TIC: una mini-site dedicada a cada llibre i autor, que inclou el vídeo, la informació textual i la galeria d'imatges sobre l'autor, l'editorial, la llibreria i el bloc recomanat; i les xarxes socials: pàgina en Facebook mitjançant la qual el vídeo es distribueix virtualment.

Llibrers i editors justifiquen la iniciativa en la “dramàtica” situació del català al sector, ja que sols un 3% dels lectors habituals llegeixen en la llengua pròpia del País Valencià.

5)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dijous 22 de novembre del 2012
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/595653-bullent-presenta-7-destelles.html

Bullent presenta ‘7 d'Estellés'

Es tracta d'un llibre-disc amb poemes de Vicent Andrés Estellés musicats per Bertomeu

L'obra incorpora un poema inèdit dedicat al pare de Vicent Torrent, d'Al Tall

Edicions del Bullent acaba de publicar 7 d'Estellés, un un llibre-disc amb poemes de Vicent Andrés Estellés musicats per Bertomeu. Aquesta és la proposta de l'editorial per a l'any de Vicent Andrés Estellés, que tot just comença. En l'obra el lector trobarà 32 pàgines a 2 tintes, amb un cd i poemes il·lustrats.

Els tallers de rock per a joves que Bertomeu fa a alguns centres educatius foren l'embrió de la idea de musicar poemes d'Estellés. El resultat són aquestes 7 cançons amb els 7 poemes com a lletra. A més, d'un poema fins ara inèdit: “A Enric Ortega”, pare del cantautor i membre fundador d'Al Tall, Vicent Torrent, que s'ha encarregat de prorrogar el llibre.

Albert Ortega “Bertomeu”, és músic i cantautor valencià que ha realitzat múltiples tasques de composició i enregistrament. Com a projectes més personals ha participat activament en la banda de rock Ampelt, en Clau de lluna jazz, en el Llibre disc infantil i concert teatralitzat El viatge de Marcel el marcià. Com a “Bertomeu” ha realitzat discos com I ara què, Cinc mes i A dos de Val, disc homenatge a Ovidi Montllor i Joan Fuster, etc.

 

6)
 
Publicat a
 

Comparteix amb els premis Octubre aniversari (41 anys) i des de fa un temps té la responsabilitat de dirigir l'editorial que els organitza, Tres i Quatre, al capdavant de la qual ha estat durant 44 anys el seu pare, l'activista cultural Eliseu Climent.

Per què decideix assumir la direcció de l'editorial en un moment tan complicat per al sector?
 
Primer de tot, perquè em donava l'oportunitat d'estar molt a prop de la construcció de la literatura catalana i dels seus autors. A més, Tres i Quatre sempre ha estat un referent que no es podia perdre, representa tota una simbologia que jo em crec i que considere que cal tirar avant. Em fa molta il·lusió continuar amb el llegat dels meus pares.
 
Què conservarà de l'etapa anterior?
 
Resulta complicat fer un canvi radical en una editorial que té 44 anys i mil títols de fons i amb una personalitat tan clara. Conservaré, però no sols per respecte als meus progenitors sinó perquè m'ho crec, l'objectiu de fer llibres de qualitat amb un component de consciència ideològica clara. La finalitat primeríssima és construir pensament i crear ciutadans crítics i conscients.
 
Aleshores, no canviarà res?
 
Sí. Hem d'adaptar aquesta idea al segle XXI i per això el primer projecte és construir una plataforma que servisca d'unió a tots els que estan implicats en el procés de creació. Vull que la producció de cada llibre siga molt personal i fer moltes activitats al seu voltant, perquè cada llibre és una individualitat, igual que cada autor i cada lector. També volem continuar amb la tasca de fidelitzar els nostres lectors; per a mi és una satisfacció comptar amb ells, ja que tenen un bagatge tan impressionant que es poden considerar autèntics intel·lectuals. A més, volem digitalitzar tots els fons i tornar a recuperar-los perquè, com deia Fuster, “la bona lectura és la relectura”.
 
No produïm massa pel poc que llegim?
 
Sincerament, considere molt injust donar la culpa al lector d'aquest fracàs. El projecte d'educació literària en català o a l'Estat espanyol és nul. No hi ha un projecte per a culturitzar. La literatura s'ha convertit en una mercaderia més.
 
La recuperació de la Nit Literària dels Octubre va ser una proposta personal seua. Pot interpretar-se com un gest de resistència al setge polític?
 
Sí. No poder organitzar-la l'any passat va ser un cop molt dur, però hi ha moments en què la persecució política i econòmica del PP és tan gran que et sents impotent. Després, però, vam pensar que no podia ser que ens venceren, no podíem consentir que es perdera un acte pel qual ha passat tota la intel·lectualitat catalana dels
últims quaranta anys.
 
Què representen els premis per a l'editorial?
 
Tot. La vida de l'editorial són els premis Octubre; si aquests desapareixen, també ho farà l'editorial. Pensem que tots aquests anys han contribuït a potenciar la literatura en català al País Valencià, que hi ha autors que s'han descobert gràcies als premis. A més, no oblidem que tenen una repercussió que va més enllà de la literària i, per tant, jo diria que són un pilar per la cultura dels Països Catalans.
 
Resultarà molt difícil no comparar el seu treball amb el del seu pare. Li fa por aquesta comparació?
 
Sóc conscient de la responsabilitat que he assumit i que, pel simple fet de ser la filla d'Eliseu Climent, se m'exigirà el triple. El millor consell que m'ha donat el meu pare és que em guanye el que tinc, que mai diguen que estàs en un càrrec perquè el teu pare és tal persona. Per això advertisc que aportaré el màxim i que ensenyaré el que sóc. Que ningú es pense que es tracta d'una simple substitució, perquè el meu pare, senzillament, és insubstituïble.

Reconeixement al treball silenciós de les dones durant segles

Laia té assumit que passarà molt de temps fins que deixe d'assimilar-se la seua personalitat a la del seu pare, de qui parla amb un gran somriure en la boca. L'emoció, però, –a punt de la llàgrima, com va passar en la Nit dels Octubre– li travessa el cos quan parla de la seua mare. En ella projecta el treball silenciós i amagat que durant segles han desenvolupat les dones. Feminista per convicció i acció, la seua dedicació universitària i de recerca s'ha centrat sempre en la literatura de dones. Aquesta sensibilitat i el fet d'haver conviscut amb pràcticament tots els intel·lectuals catalans són un gran bagatge per a disfrutar i traure avant “el caramelet” que li han regalat.
 
7)
 
Do de llengües
 
amb Oriol Munné
 
Catalunya Ràdio
 
 
 
8)
 
 
Castelló per la llengua

Que no et retallen la llengua!

Pels drets socials i lingüístics

 
Castelló de la Plana, dissabte 15 de desembre del 2012
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací