InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 718 (dimarts 06/11/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
 
5) XXIV PREMIS JOSEP MARIA BATISTA I ROCA – MEMORIAL ENRIC GARRIGA TRULLOLS
 
6) Clausura de la Va Mòstra de Cinèma Occitan de la Generalitat
 
 
8) Presentació del llibre Valencianisme, l'aportació positiva, Cultura i política (1962-2012)
 
9) Conferència: "La influència de la lírica trobadoresca a Catalunya"
 
10) Joan Lluís Sanxis presenta a Vinalesa el seu llibre Saviesa Popular
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 63).
 
 

191. El francès i el català són importants per a facilitar intercanvis comercials. A més de l’anglès, cal parlar la llengua de proximitat, el català i el francès.

 

Robert Guichet

President del Cercle Euram de Catalunya Nord

 
 
2)
 
 
 
3)
 
Publicat a
 
 

El govern municipal del PP a Maó va aprovar ahir al vespre en el ple de l'ajuntament espanyolitzar el nom de la vila i passar a anomenar-la, des d'ara, Mahón. Per dur a terme el canvi, el govern encapçalat per l'alcaldessa Àgueda Reynés s'ha basat en la modificació de la llei de la funció pública, que també preveu que el català deixi de ser requisit per treballar en l'administració pública. Coincidint amb la notícia, els departaments de llengua dels tres instituts de secundària de Maó van fer públic un comunicat en què lamentaven el canvi.

 
4)
 
 
El passat dissabte 27 d’octubre es va dur a terme un acte popular per celebrar la connexió del fil musical en català que permet unificar el so de les atraccions i rebaixar la forta competència de volums. Girona és la primera ciutat del país que ofereix un fil musical que aposta decididament per la música en català.

Dissabte 27 d’octubre, després del concert del grup Macedònia, en el marc de la programació de la Copeta, es va dur a terme un acte públic per celebrar l’aposta per la música en català que fa l’Ajuntament de Girona amb el fil musical de les atraccions de fira que hi ha instal·lades al Parc de la Devesa. L’acte va comptar amb la participació de centenars de persones i famílies amb mainada.

L’acte va ser presentat pel músic i animador Jordi Tonietti, que va escenificar simbòlicament la connexió del fil musical. Per fer-ho, Tonietti va comptar amb l’ajut de la tinenta d’alcalde i regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, que va fer un agraïment públic als firaires per la seva comprensió i col·laboració que fa possible que Girona sigui la primera ciutat del país que ofereix, com a valor afegit de les fires, un fil musical que aposta decididament per la música en català.

Va ser arran de la campanya “Volem Fires en català”, que l’any 2005 va promoure l’Ateneu d’Acció Cultural de Girona- ADAC, i que va comptar amb l’adhesió de milers de gironins, que l’Ajuntament ha anat desenvolupant diverses accions per fomentar l’ús de la llengua en aquest àmbit.

Al llarg d’aquests anys, alhora que l’Ajuntament ha anat facilitant als firaires l’assessorament i suport necessari per poder normalitzar la retolació de parades i atraccions, també ha treballat per normalitzar el paisatge sonor de la fira. Per fer-ho, a part de facilitar l’adaptació al català de les falques publicitàries de moltes parades i atraccions, també es va decidir dotar les Fires d’un sistema d’unificació de so que fa que totes les atraccions puguin tenir la mateixa música, rebaixant de forma considerable la forta competència de volums tan habitual en el paisatge sonor de moltes fires. El fil musical ofereix dos canals diferenciats; un d’específic per a les atraccions infantils, i un de més general per a la resta d’atraccions que, de cara la matinada, es decanta cap a la música electrònica.

El fet que la zona d’atraccions sigui us espai freqüentat per milers per joves, i també per moltes famílies d’origen estranger, fa que les actuacions que duu a terme l’Ajuntament de Girona siguin un exemple de bones pràctiques per a altres ajuntaments i institucions del país que treballen per l’acolliment de les persones nouvingudes i per al foment del català en els usos lingüístics del jovent.

La campanya de catalanització i la iniciativa del fil musical, que està sent molt agraïda i ben valorada per la ciutadania, també ha anat rebent mostres de suport de representants de la indústria discogràfica catalana, del món educatiu, i de molts animadors infantils i grups de música de tot tipus, tant de Girona, com de la resta del país.

 
 
5)
 

PREMIS 2012

XXIV PREMIS JOSEP MARIA BATISTA I ROCA – MEMORIAL ENRIC GARRIGA TRULLOLS

Deu premiats, catalans i catalanòfils residents a l’exterior dels Països Catalans, han estat distingits amb el XXIV Premi Josep Maria Batista i Roca –Memorial Enric Garriga Trullols, guardó d’atorgament anual instituït i convocat per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) per reconèixer la tasca que duen a terme els catalanòfils i els catalans de fora per mantenir la presència catalana en el món i augmentar el coneixement dels Països Catalans i la cultura catalana a l’exterior

SALUTACIÓ

Enguany arribem a la XXIV edició dels Premis Josep Maria Batista i Roca. En 24 anys l’IPECC ha guardonat 240 catalans i catalanòfils d’Europa, Amèrica, Austràlia i Japó que fan i han fet una continuada projecció de la llengua i la cultura catalana. Amb això hem volgut distingir la constància i la fidelitat a Catalunya. Però els premis han servit especialment per recordar l’existència d’una Catalunya Exterior que treballa des de l’anonimat, però amb eficàcia i continuada fe i perseverança. Núria Bayó, vídua d’Enric Garriga Trullols i presidenta Xavier Tudela, cofundador dels premis i secretari general

OFRENA FLORAL AL MONUMENT A BATISTA i ROCA

Divendres 9 de novembre de 2012, a les 20.00 h., ofrena floral al monument a Josep Maria Batista i Roca a Barcelona, al carrer que duu el seu nom, que connecta amb el carrer Numància a l'alçada del número 118 (per sota de Travessera de les Corts).

JURAT 2012

Sra. Núria Bayó Mañosa, presidenta de l'IPECC
Sra. Dolors Làzaro Palau, vicepresidenta de l’ IPECC
Sr. Xavier Tudela, secretari general de l'IPECC
Sra. Teresa Clota, vicesecretària general de l’IPECC
Sr. Xavier Bada, exvicepresident de l'IPECC
Sr. Josep Maria Solé Cavallé, exvicepresident de l’IPECC i expresident del Casal Català de Montevideo
Sra. Rosa Sans, exvicesecretària general de l’ IPECC
Sr. Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull
Hble. Sr. Joan Guitart, exconseller d’Ensenyament i de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Sr. Francesc Gambús, Director General de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya
Sr. Valentí Sallas, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
 

GUARDONATS AMB ELS XXIV PREMIS JOSEP MARIA BATISTA I ROCA– MEMORIAL ENRIC GARRIGA TRULLOLS

Elvira Ballesta

Resident a Brusselles (Bèlgica)

Glaudi Barsotti

Resident a Marsella (Occitània)

CarlosRubén Capdevila

Resident a La Plata (Argentina)

Josep Ligorred

Resident a Mérida (Mèxic)

Imma Martí

Resident a Bochum (Alemanya)

Alberto José Miyara

Resident a Rosario (Argentina)

Károly Morvay

Resident a Budapest (Hongria)

Claus D. Push

Resident a Friburg (Alemanya)

Montserrat Ranera

Resident a Caracas (Veneçuela)

Enric Vinyals

Resident a Zuric (Suïssa)

JOSEP M. BATISTA I ROCA (Barcelona 18951978), etnòleg, historiador i polític, figura senyera del nacionalisme català. Estudià Dret i Lletres a la Universitat de Barcelona i Antropologia a Oxford. Fou un dels fundadors de l´Arxiu d´Antropologia i Folklore, molt actiu en el camp de l'excursionisme i fundador dels Minyons de Muntanya (1927) i de Palestra (1930), organitzacions decisives per a la formació de l'esperit cívic i nacional de Catalunya. Anà a Londres (1938) com a Delegat de la Generalitat de Catalunya i delegat personal del President Lluís Companys en una missió important de caràcter internacional. Fou impulsor i secretari del Consell Nacional de Catalunya (1940) creat Londres amb la presidència de Carles Pi i Sunyer. Professor a Cambridge, esmerçà primordialment el seu llarg exili al servei de Catalunya: representà el PEN Club Català, defensà els drets del poble català a la UNESCO i a altres instàncies internacionals, propulsà la creació de l'Anglo Catalan Society, presidí més endavant el Consell Nacional Català sorgit de la I Conferència Nacional Catalana celebrada a Mèxic (1953), establí les assemblees de Pau i Treva a Toluges i donà nombroses conferències arreu d'Europa, a més d'impulsar la publicació de la revista VIDA NOVA (1954). Retornat el 1976 activà encara més la seva tasca nacionalista; entre les noves iniciatives cal destacar la fundació del Cercle d'Agermanament OccitanoCatalà. Propugnà sempre per a la nació catalana el més clar independentisme i no deixà mai d'alertarnos sobre la precarietat i els perills de les solucions autonòmiques.

Víctor Castells

 

ACTE DE LLIURAMENT

L'acte de lliurament del XXIV Premi "J. M. Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols" tindrà lloc el dissabte dia 10 de novembre de 2012 a dos quarts de set de la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (plaça de Sant Jaume). Per assistirhi és imprescindible fer la reserva a l’IPECC amb antelació, ja que l’aforament de la sala és limitat i només s’hi podrà accedir amb invitació (tel. 93 213 76 48; ipecc@ipecc.cat).
 
 
Institut de Projecció Exterior de la cultura Catalana
Hotel d’Entitats. Providència, 42. 08024 BARCELONA (Països Catalans)
Tel: 93 213 76 48 // e‐mail: ipecc@ipecc.cat // Web: www.ipecc.cat
 
 
6)
 
Clausura de la Va Mòstra de Cinèma Occitan de la Generalitat

Una taula rodona i la pel·lícula Las sasons tancarà la Va Mòstra de Cinèma Occitan, que s’ha portat a terme en diverses localitats de Catalunya i Occitània en els darrers mesos.

La Filmoteca de Catalunya acollirà el dia 8 de novembre a les 19 h, l’acte de cloenda de la Va Mòstra de Cinèma Occitan, que ha recorregut diverses localitats catalanes i occitanes en els darrers mesos i que inclourà la projecció, per primera vegada, d’una pel·lícula en occità a la Filmoteca de Catalunya.

L’acte de cloenda del certamen s’obrirà amb les intervencions d’Yvonne Griley, Directora General de Política Lingüística, i Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca de Catalunya. A continuació tindrà lloc la taula rodona Catalunya i Occitània: coneixem (prou) els nostres veïns? Cinema, cultura i mitjans de comunicació occitans amb la presència de Mònica Burg, actriu occitana; Jordi Ràfols, productor; Jordi Bosque, vicepresident del Cercle d’Agermanament Occitano-Català, i Ferriòl Macip, periodista, traductor i director del diari digital occità Jornalet.

El llargmetratge Las sasons serà l'encarregat de tancar la Mòstra, precedida del curtmetratge Lo luènh deman, guanyador dels Premis Llanterna Digital 2012. Ambdues projeccions s’oferiran subtitulades en català.

Més informació:
 
7)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/588084-el-consell-deuropa-vol-que-es-facin-mes-judicis-en-catala.html

El Consell d'Europa vol que es facin més judicis en català

Renya Espanya per les deficiències en la protecció de la llengua catalana en l'administració pública, la justícia i l'atenció sanitària

Els experts reclamen més jutges i funcionaris catalanoparlants

Picada de crostó a Espanya perquè no garanteix els judicis en llengua catalana. El Consell d'Europa, l'organització paneuropea que agrupa 47 països que sumen 800 milions d'habitants (i que no s'ha de confondre amb la Unió Europea!), ha exigit a l'Estat espanyol que “canviï la legislació per deixar clar que les autoritats judicials criminals, civils i administratives a les comunitats autònomes conduiran els processos en les llengües cooficials quan alguna de les parts ho demani”. Els seus experts també es queixen que fer gestions en català, èuscar o gallec en l'administració estatal, ja sigui en una comissaria o a les oficines d'Hisenda, és complicat, perquè sovint els funcionaris no el parlen.

També falla l'atenció sanitària en català, segons els inspectors del Consell d'Europa que han viatjat a l'Estat (el juliol de l'any passat) i han interrogat governs i associacions lingüístiques per comprovar si es compleix o no la Carta europea de llengües regionals o minoritàries, que va entrar en vigor el 2001. L'informe, aprovat aquesta setmana a Estrasburg, detecta “deficiències” en l'ús del català, “especialment davant els òrgans administratius i judicials de l'Estat”. I és que “l'actual sistema de mèrits i rotacions dels jutges, juntament amb el marc jurídic actual, no garanteix que els processos judicials en llengües cooficials es puguin posar en pràctica”.

El resultat és que només el 13% de les sentències i resolucions es redacten en llengua catalana, en dades del 2011 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per capgirar aquesta tendència, el Consell d'Europa reclama al govern espanyol que prengui “totes les mesures legals i pràctiques necessàries” per garantir que una “proporció adequada” del personal judicial a Catalunya conegui la llengua pròpia del país. I el mateix passa amb la resta de l'administració pública estatal, on l'ús del català “de vegades es veu dificultat per la manca de personal” que el parla. Si no es produeix un gir de 180 graus, “els usuaris se sentiran desencoratjats de parlar la seva llengua”, alerta. A Estrasburg tampoc no agrada gens la guerra lingüística que Madrid fa a les autonomies “en matèries com l'educació o els mitjans audiovisuals”, en les quals “la cooperació encara és problemàtica”.

Per tot plegat, els experts recomanen la promoció de programes de formació i contractació que fomentin el coneixement de les llengües minoritàries, un toc d'atenció al president de les Balears, José Ramon Bauzá. El Consell d'Europa va ser fundat el 1948, aplega tots els països del continent, tret de Bielorrússia, Kazakhstan, el Vaticà i Kosovo, i la seva institució més coneguda és el Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg.

Allisada al govern valencià per l'ensenyament

Europa va donar ahir una gran allisada al govern valencià, ja que va dictaminar que l'oferta d'ensenyament en català és“ insuficient” a secundària i en la formació professional. L'informe del comitè d'experts constata que “poques vegades un alumne ha estudiat en català durant tota l'etapa escolar”. Per això, demana a les autoritats informació “sobre les mesures previstes per atendre la demanda de català a l'educació mitjana en el futur”. El document també exigeix que el sistema abrace també l'etapa universitària i que s'estenga per tot el territori i no sols sobre les zones catalanoparlants. A més, critica la implantació del model trilingüe obligatori, que ha suposat la desaparició del model d'immersió lingüística sorgit de la llei d'Ús i Ensenyament amb resultats més que notables, tal com constaten nombrosos informes.

 
8)
 
Presentació del llibre:
 
Valencianisme, l'aportació positiva, Cultura i política (1962-2012)
 
Conferència de Francesc Viadel
Presenta Gustau Muñoz
 
Divendres 9 de novembre del 2012 a les 20h.
Biblioteca Suecana. Sant Josep, 8. Sueca.
 
Tertúlies de ca Fuster.
 
9)
 
CONFERÈNCIA:

“La influència de la lírica trobadoresca a Catalunya”

A càrrec de Jordi Cerdà Subirachs, Professor i doctor en filologia romànica.

 

El divendres 9 de novembre de 2012 a la sala d’actes del CAOC, el doctor en filologia romànica Jordi Cerdà Subirachs ens parlarà sobre l’època dels trobadors, quan els estrets lligams econòmics i polítics que unien Catalunya i Occitània van afavorir que els catalans ens impregnéssim de la seva cultura.

Els trobadors van suposar el naixement d’una lírica senyorívola en llengua vulgar a l’Europa romànica. Els comtats catalans no només van veure des de la proximitat el naixement i desenvolupament del fenomen trobadoresc, sinó que van participar activament en la seva evolució i van ser espectadors privilegiats de la seva fi.

Dia: divendres 9 de novembre de 2012

Lloc: Providència, 42. 08024 Barcelona (Gràcia)

Metro: Fontana (L3) o Joanic (L4)

Hora: 19h30

Entrada: lliure

 
 
10)
 
Joan Lluís Sanxis presenta a Vinalesa el seu llibre Saviesa Popular
 
http://www.youtube.com/watch?v=3qQB7rUvrgE
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l’existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací