InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 696 (dijous 27/09/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

Sumari

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

 

2)  El nou estat català bandejarà la llengua castellana?

 

3)  El documental pel català recapta 4.000 euros

 

4)  Curs "Les nostres actituds lingüístiques a la feina" – Servei de Normalització Lingüística, Consell de Mallorca

 

5)  Salut Vila – Amb el català no s'hi fa broma

 

6)  Joan Tudela – El sud intel·ligent

 

7)  Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana

 

.                                                                                                                                                                                                              .

 

1)

 

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

 

168. Parla català perquè és la teva llengua i la del teu país.

 

Patrícia Gabancho

Escriptora i periodista d'origen argentí

 

2)

El nou estat català bandejarà la llengua castellana?

 

Juristes i sociolingüistes subratllen que no es pot prohibir cap llengua

El català i el castellà haurien de conviure, tot i que la llengua pròpia del país hauria de ser preeminent

En una Catalunya independent la llengua catalana adquirira un estatus d'entitat pròpia, n'augmentaria l'ús social i la castellana no significaria cap amenaça

 

Publicat al Punt Avui, diumenge 23 de setembre del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/578331-el-nou-estat-catala-bandejara-la-llengua-castellana.html

 

En una Catalunya independent es mantindrien les dues llengües (català i castellà), amb una preeminència de la primera, i no seria impossible pensar que se n'hi afegissin d'altres, com ara l'anglès, a més de l'oficialitat de l'occità (aranès) a l'Aran. De prohibicions, res. O, com a mínim, així ho plantegen a priori tant sociolingüistes com juristes especialitzats en qüestions de llengua. El catedràtic de dret administratiu de la UAB Antoni Milian i Massana és clar: “Que si es prohibirà el castellà? Això és una bajanada!” “D'altra banda, una cosa així aniria contra els tractats internacionals de drets humans”, sosté.

 

Partint de la base que el dret no permet prohibir cap llengua, el resum dels experts és que en un estat català la llengua catalana adquiriria una entitat pròpia i un nivell d'ús social destacat i, per tant, conviuria amb el castellà sense problemes. En una entrevista a ABC Punto Radio fa pocs dies, el president Artur Mas va manifestar que la Catalunya independent “hauria de mantenir l'ús del castellà, perquè és una llengua que als catalans els convé saber i que és d'ús comú per a molts catalans”.

 

Fa un any, coincidint amb l'èxit de la cançó Jenifer d'Els Catarres –la història d'amor entre una “choni de Castefa” i un català de la ceba– l'expresident Jordi Pujol va declarar que “la Jenifer ha d'assumir Catalunya tota ella, també la llengua”. El cas de les Jenifer, és a dir, el progrés intergeneracional del català entre els castellanoparlants, és un dels punts claus, segons el president de la Societat Catalana de Sociolingüística (SCS), Joaquim Torres, perquè hagi resistit. Un estudi del 2008 va indicar que mig milió de persones que parlaven castellà amb els pares ho feien en català amb els fills. Fenòmens com aquest, segons diu Torres, expliquen que el català sigui l'única llengua del món d'un país desenvolupat que no té un estat mitjà al darrere i manté una vitalitat. “En una situació d'independència, aquest valor social pujaria”, conclou.

 

Torres i Milian coincideixen que català i castellà haurien de ser oficials amb una “certa prioritat” per a la primera. “El castellà ja no seria cap amenaça, perquè el problema d'ara és que el català és inútil a Espanya i pràcticament innecessari a Catalunya”, argumenta Milian. Amb un estat propi, les coses canviarien. “En un marc en què el català fos útil plenament, arribaria a ser necessari i tindria un futur assegurat”, apunta el catedràtic de dret administratiu de la UAB i autor, entre altres obres, del llibre Drets lingüístics per a tothom. Milian afirma també que el català com a llengua oficial d'un estat es convertiria en llengua oficial de la Unió Europea i ja no hi hauria barreres per fer lleis com ara la que podria establir que l'etiquetatge dels productes fos almenys en català.

 

De ser útil a necessària

 

“Ara és una mica parlar per parlar, perquè hem de partir de la base que qui ho haurà de decidir serà l'assemblea constituent i no tindran els condicionants que tenim actualment”, adverteix el president de la SCS. Per emmarcar-ho, això dels condicionants, es refereix al concepte de subordinació que va utilitzar el lingüista Joan Solà, sobretot en els últims anys de vida: “Quan una llengua no té un estat al darrere no té un suport en la vida social i això li passa al català; en una situació d'independència passarà a tenir valor social i, en conseqüència, a ser una llengua viva i amb futur.” La clau serà, per tant, el salt de ser “útil a ser necessària”.

 

Salvant les distàncies, Torres recorda com els anys vuitanta, amb el pas de la dictadura a l'estat de les autonomies, es van començar a sentir les primeres converses bilingües amb els taxistes a Barcelona, per exemple. I quan es va començar a demanar el català per treballar en uns grans magatzems.

 

3)

El documental pel català recapta 4.000 euros

 

El projecte ‘Són bojos, aquests catalans?' en vol recaptar 12.000

 

Publicat al Punt Avui, dilluns 24 de setembre del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/578105-el-documental-pel-catala-recapta-4000-euros.html

 

La iniciativa titulada Són bojos, aquests catalans! ja ha recaptat, quan falten 25 dies perquè s'acabi el termini, 4.200 euros i escaig, a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. Es tracta d'una road movie que mostrarà sobre el terreny la situació del català al Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya del Nord de manera irònica i crítica. Promogut pel lingüista i diplomat en producció de cinema i televisió David Valls i la productora olotina Zeba, el documental està apadrinat per Tallers per la Llengua i la Plataforma per la Llengua i preveu, en el futur, fer-ne una segona part centrada en les Illes Balears i el País Valencià. L'objectiu dels promotors és que els 40 dies que dura la campanya de mecenatge es recaptin, com a mínim, 12.000 euros.

 

El documental mostrarà els conflictes, problemes i dubtes amb què es troben les persones que parlen català, alhora que compararà la situació lingüística de la nostra llengua amb la d'altres idiomes amb realitats semblants. El treball es pregunta què passaria si de sobte el català fos una llengua imprescindible per a la vida quotidiana.

 

El promotor del documental, David Valls, es va inspirar en el programa No Béarla de la televisió irlandesa, en el qual el seu protagonista viatjava per Irlanda i, en totes les situacions quotidianes, només usava el gaèlic.

 

4)

Curs "Les nostres actituds lingüístiques a la feina" – Servei de Normalització Lingüística, Consell de Mallorca

El Servei de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca, conjuntament amb el Departament de Benestar Social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, organitza un curs d'actituds lingüístiques.

"Les nostres actituds lingüístiques a la feina" és la reedició del curs que es va dur a terme a la Llar dels Ancians el desembre de 2010, com una acció del Pla d'Actuacions per al Foment i la Millora de l'Ús de la Llengua Catalana dissenyat per a aquesta residència. La bona acollida i el caràcter innovador de l'activitat formativa han permès ampliar l'oferta a un nombre més elevat de treballadors i treballadores de l'àmbit dels serveis socials, per la qual cosa s'ha fet extensiva a tot l'IMAS.

 

Hi ha previstes dues edicions d'aquest curs: la primera tindrà lloc de dia 3 a dia 22 d'octubre i la segona es durà a terme durant el mes de novembre.

Els objectius d'aquest curs són identificar els hàbits lingüístics dels alumnes en l'entorn laboral i oferir recursos per mantenir-se en català amb comoditat. D'aquesta manera s'afavoreix l'ús del català en la comunicació habitual d'aquest entorn laboral.

En trobareu més informació al web del Servei de Normalització.

 

Servei de Normalització Lingüística
Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports
Consell de Mallorca

 

5)

Amb el català no s'hi fa broma

Salut Vila, Membre de Tallers per la Llengua

 

Tallers per la llengua (www.tallers.cat  gestio@tallers.cat) és una entitat que, mitjançant tallers de caire pedagògic, es proposa donar un impuls decidit a l'ús social de la llengua catalana. 

 

Publicat al Singular digital, dilluns 24 de setembre del 2012

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/09/amb_el_catala_no_s_hi_fa_broma_88690.php

 

Quan un programa de ràdio o televisió aconsegueix introduir el seu vocabulari particular al carrer es pot considerar tot un èxit. Segurament és dins el terreny de l'humor i l'entreteniment on aquest fet es dóna amb més freqüència. A casa nostra, si hem de destacar un programa que recentment ha aportat tot un lèxic i un conjunt d'expressions al parlar d'una part considerable de la població és l'APM (Alguna pregunta més?). Qui més qui menys, ha rigut amb el recull de pífies i frases gracioses que ens ofereix aquest programa de TV3. Tanmateix, si ens ho mirem des d'un punt de vista lingüístic, amb què ens trobem? Com que bona part de les fonts del programa beuen de televisions espanyoles, el percentatge de presència d'espanyol respecte al català és escandalosament alt. Si bé és cert que mirar-lo ens serveix per copsar, i alhora divertir-nos, amb el que es cou en certes emissions espanyoles, tot mostrant-nos una realitat clarament allunyada de la nostra, també és veritat que lingüísticament repercuteix en el nostre parlar de cada dia. Per posar tan sols un exemple, en certs sectors és ja habitual sentir que algú “l'ha liat parda” enlloc de dir que l'ha feta grossa o ha embolicat la troca. I com aquesta, desenes d'altres expressions que la majoria de nosaltres coneixem, siguem o no seguidors del programa en qüestió.

I algú pot pensar que no n'hi ha per tant, que les llengües són sistemes dinàmics que contínuament incorporen lèxic provinent d'altres llengües. Sí, és cert. Però què passa si la llengua que aporta noves paraules i expressions és pràcticament sempre la mateixa i alhora es tracta de la llengua que ha estat utilitzada per oprimir i minorar la llengua pròpia del territori durant segles? Al meu parer, el que passa és que la llengua pròpia s'empobreix i s'aplana el camí cap a la substitució lingüística. En la situació en què viu actualment la llengua catalana de contínues amenaces al sistema educatiu, a l'administració, als mitjans de comunicació, etc., això no ens ho podem permetre, ni en broma.

Si pretenem normalitzar el català com a llengua de cohesió social i treballem per viure plenament en català, hem de ser capaços de crear programes d'humor amb la nostra llengua. Malauradament, el cas de l'APM no és aïllat. Ja fa anys que sembla que certs humoristes tinguin la necessitat de recórrer a l'espanyol per fer gràcia, com si la nostra no fos una llengua per fer riure a la gent. En un país lingüísticament normal, la llengua amb la qual es parla, s'estudia, es canta i s'estima, també pot i ha de ser la llengua amb què es riu i es fa broma i també turisme.

 

6)

El sud intel·ligent

Joan Tudela

 

Publicat al blog Anys d'aprenentatge del diari digital La Malla, dilluns 24 de setembre del 2012

http://blocs.xarxanoticies.cat/joantudela/2012/09/24/el-sud-intel%c2%b7ligent/

 

(Publicat al diari Avui el 22 de novembre del 2005:)

 

La idea de país més brillant que he sentit a dir mai a Josep-Lluís Carod-Rovira és la que fa més o menys així: els barcelonins es pensen que Catalunya acaba a Sitges; però està comprovat científicament que existeix vida intel·ligent al sud de Sitges.

 

I sí. La setmana passada, la ciutat més potent del nostre sud donava dos senyals notables de vida intel·ligent. Dimarts, en caure a causa de la pluja un tros de la muralla de Tàrraco –ja el reconstruiran–, la ciutat romana ens recordava la seva esplendor. I dissabte van reviure amb renovada força els premis literaris Ciutat de Tarragona.

 

Però l'esdeveniment d'enguany que demostra més clarament la tesi segons la qual existeix vida intel·ligent al sud de Sitges és la recent publicació del llibre Tarragona, patrimoni humà. Els magnífics textos del periodista Carles Marquès –ben escrits i ben documentats– i les magnífiques fotografies de Ricard Pla, Jordi Puig i Pere Vivas ens guien en un viatge per la història, l'arquitectura, l'art, la festa i la gent de Tarragona. Els autors, a través de la paraula i de la imatge, ens mostren el patrimoni humà d'aquesta ciutat declarada patrimoni de la humanitat. 

 

Seria una llàstima que aquest llibre –pensat i escrit en català, però traduït a altres llengües– fos només el típic llibre per a turistes. Un llibre així interessa, en primer lloc, als mateixos tarragonins: hauria de ser present a les biblioteques particulars i a les biblioteques públiques i  a les escoles i als instituts de Tarragona. I interessa, en segon lloc, a tota la gent dels Països Catalans que vulgui tenir una visió completa de la nostra primera gran ciutat. I també interessa als turistes d'arreu, és clar.

 

Aquest article de fa set anys que ara reedito, dedicat al certament magnífic llibre de Carles Marquès i companyia, suggereix un eslògan que regalo als tarragonins: Tarragona, la nostra primera gran ciutat. És un eslògan potent, oi?

 

7)

 

Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana

 

Sumari

 

1) Eugeni S. Reig - de rumb i traca

 

2) Albert Jané - Sobre la «sicalipsi»

 

3) Antoni Llull Martí - De jous i jovades

 

4) Pau Vidal - Provar

 

5) Pere Ortís - Netegem i enriquim la llengua catalana (Barbarismes. Lletra Y)

 

6) Pau Vidal - Iepa-la!

 

7) Pere Ortís - Als locutors

 

8) Josep-Daniel Climent - Carles Salvador i la divulgació de les Normes de Castelló

 

9) Ramon Sangles i Moles - Un bon plantejament és clau

 

10) El futur del català, 27 anys després: Entrevista de Joan Tudela a Enric Vives i Jem Cabanes

 

Si voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.

El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2012 és de 25 euros.

Els nous subscriptors podreu llegir en la web tots els butlletins d'InfoMigjorn i d'InfoMigjorn Cap de Setmana que s'han publicat fins ara.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:

– Retalls de notícies de premsa.

– Articles, publicats o inèdits.

– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.

– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.

Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.

Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic www.drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací