InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 670 (dimecres 20/06/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

2) Joan-Carles Martí – En memòria de Josep-Lluís Bausset: un valencià de llengua catalana  

3) Josep Murgades – Etolingüística

4) Entrevista amb Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear

5) Núria Puyuelo – De Palma a Palma de Mallorca

6) Isabel-Clara Simó – Grans cervells

7) Massot i Muntaner demana un esforç perquè la crisi no s'emporti la cultura

8) Vicent Sanchis – La cera que crema és poca

9) Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (15 de juny)

10) El TERMCAT publica en línia el diccionari d'otorinolaringologia

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Entre el 22 de juny i el 2 de setembre no es distribuirà el butlletí InfoMigjorn.

El 3 de setembre, si no hi ha cap impediment, ens trobarem de nou.

Els subscriptors del butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana continuareu rebent-lo cada divendres, com fins ara.

Bon estiu a tothom.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

1)

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

151. Qui estima la llengua la fa servir.

Francesc Ferrer i Gironès

Activista i polític

 2)

En memòria de Josep-Lluís Bausset: un valencià de llengua catalana

Joan-Carles Martí i Casanova. Elx.

Publicat al blog de Joan-Carles Martí, dimarts 12 de juny del 2012

http://extremsud.blogspot.com.es/2012/06/en-memoria-de-josep-lluis-bausset-un.html

Publicat a Núvol, diari digital de cultura, dimecres 13 de juny del 2012

http://www.nuvol.com/noticies/josep-lluis-bausset-un-valencia-de-llengua-catalana/

He llegit la notícia d'avui, dimarts 12 de juny de 2012, al diari EL PUNT AVUI sobre la cerimònia per la mort del patriota valencià Josep-Lluís Bausset, als 101 anys. Entendreu que, elxà com sóc, no haja pogut més que emocionar-me malgrat no ser catòlic practicant en llegir: «El prior de l'abadia de Montserrat, Joan Carles Elvira, va oficiar el funeral, en què van sonar les notes de la Coronació del Misteri d'Elx».

Diu el periodista que no hi havia ningú de la Generalitat Valenciana. Bausset era el darrer signant viu de les Normes de Castelló de 1932. D'aleshores ençà, els escriptors valencians hem evolucionat, en una línia de convergència lingüística clara amb catalans i balears, que alguns volen fer recular ara en una mena de secessionisme tou que vol fossilitzar, i fixar les diferències, entre valencians i la resta de catalanoparlants: fins i tot en punts assumits, no tan sols en l'escriptura, sinó en la parla de molts valencians al carrer. De fet, hi ha qui sord com una tabala, no escolta o no vol escoltar la parla dels joves i no tan joves valencians. Els valencians hauríem introduït, als nostres parlars, segons ells, molt poques innovacions que ens arriben d'altres parles catalanes. S'enganyen o enganyen? Els valencians que tenim més de cinquanta anys sabem com parlàvem de joves i com parlem ara. És més, sabem com parlaven els nostres pares i com parlen els fills educats «en valencià». Ho tinc a casa.

Hi era, la presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua al soterrament d'en Bausset? No parle d'alguns que puguen haver anat a títol «individual» sinó de la màxima representació oficial de la Institució. Espere que siga una mancança de l'informador i que no estigueren massa atrafegats apedaçant teles amb dues grafies d'oronelles urbanes lletranafrades que s'enlairen «raent raent» terra, de tan baix que volen i ens volen fer volar. I no es tracta d'elitisme sinó de ràbia davant la pobresa lingüística que ens volen fer assumir als qui coneixem la riquesa de les nostres parles valencianes i de la llengua catalana compartida. Sí algú en sap res, dels pardals de l'Albufera que no hi van acudir, que ho esmente als comentaris d'aquest blog. Demanaré excuses si cal.

La veritat és que els símbols, els que importen, els que ens inclouen, als valencians de llengua catalana, en una cultura d'abast europeu i universal, són sempre dels mateixos dos colors allargassats de la senyera quadribarrada: els que acompanyaven el taüt de Josep-Lluís Bausset, de Manuel Sanchis Guarner, d'Enric Valor i Vives, de Vicent Andrés Estellés o de Joan Fuster i Ortells, a més d'Antoni Bru i Josep Maraldés a Elx. Són els que tinc encomanats el dia que m'arribe l'hora. Li ho acabe de recordar a ma muller no siga se li oblide. Li ho dec haver dit abans.

I tot això passà a a Sant Andreu de l'Alcúdia, a la Ribera, al País Valencià, al so de la dolçaina i del tabalet. Glòria i honor als nostres herois! Que no ens els furten perquè, amb documents sonors i tot, els faran dir el que no digueren mai perquè ja passa. Permeta'm Sr. Bausset, llevar-me el barret, amb humilitat, davant seu.

3)

Etolingüística

Josep Murgades

Publicat al Punt Avui, dimecres 13 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat:80/noticia/article/7-vista/8-articles/549267-etolingueistica.html

De l'estudi de la llengua en funció del context social en què aquesta s'enquadra, en diem sociolingüística, oi? Així com, de l'estudi de la mateixa realitat, només que segons quines siguin les motivacions psíquiques dels parlants que l'empren, en diem psicolingüística, oi que també? Doncs, segons això, cabria semblantment parlar d'etolingüística (del grec éthos, costum, caràcter; d'on per exemple etologia, o ciència del comportament dels animals, inclosos els humans). Disciplina indestriable de les altres dues, per bé que centrada sobretot en les reaccions davant la dimensió aquesta omnipresent que anomenem llenguatge i els diferents idiomes que la integren.

Un cas recent serveix a il·lustrar un possible tractat d'etolingüística: mor, el passat dia 3, als seus modèlics 101 anys, Josep Lluís Bausset, prohom del valencianisme històric, compromès com pocs amb la identitat i amb la dignitat del país. President i conseller de Governació de la Generalitat valenciana s'afanyen a enviar sengles telegrames de condol. En quina llengua? En espanyol, desde luego. La família es limita sense més a retornar-los-els.

Vet aquí dues manifestacions d'interès etolingüístic. La dels familiars –d'una conseqüència altrament admirable– és la de refús a una llengua aliena, històricament imposada a sang i a foc i, ara, a democràcia constitucional i a mercat únic. La dels jerarques locals del PP, però, no forçosament cal entendre-la com un acte deliberat de vexatori escarni. No. És –cosa pitjor– un exponent del grau de "naturalitat" aconseguit ja per l'espanyol en terres del Sud. On forma part de les inèrcies més interioritzades, dels hàbits lingüístics tinguts per "normals", de la "correcció" més asèptica. De totes aquelles dinàmiques assimilistes, en definitiva, a què de sempre va oposar-se el gran Bausset. Sabrem ser-ne eficaços continuadors?

4)

Jaume Mateu, President de l'Obra Cultural Balear

"Volen que Maó sigui 'Mahón'. En aquesta modificació hi caben totes les aberracions que es puguin imaginar"

Entrevista publicada a Tribuna catalana, dimarts, 12 de juny del 2012

http://www.tribuna.cat:80/entrevista/llengua/es-democratic-anar-en-contra-del-poble-la-mesura-es-injusta-12-06-2012.html

Jaume Mateu i Martí (Bunyola, Mallorca, 1957), és un dels caps visibles de l'Obra Cultural Balear (OCB), on exerceix de president. Des de l'OCB, Mateu denuncia la supressió del requisit lingüístic per al funcionariat públic, una realitat que podria esdevenir-se al juliol.

Quines conseqüències pot tenir per a les Illes Balears la desaparició de la llengua pròpia en els requisits per a l'accés al funcionariat?

La principal conseqüència: que un ciutadà de les Illes, a l'hora de dirigir-se a l'administració, es trobi que el funcionari es negui a parlar-li en català. Amb aquesta modificació de la llei de la funció pública del PP els funcionaris només estan obligats a conèixer el castellà: la llei viola els drets dels ciutadans catalanoparlants de les Illes a dirigir-se en la seva llengua a l'administració.

Una realitat que des de la democràcia no s'hauria vist mai.

Avui mateix s'han rebutjat dues esmenes a la modificació de la llei, presentades per l'oposició, però el PP té majoria absolutíssima a les Illes, amb la qual cosa és molt probable que a finals de juliol entri en vigor la desaparició de l'obligatorietat de conèixer la llengua catalana als treballadors de l'administració.

Amb una majoria absoluta al govern de les Illes, es pot dir que el PP legisla seguint la voluntat del poble?

És democràtic anar en contra del poble? Amb la majoria absoluta, el PP legisla de manera legítima, però no ho fa de manera justa ni democràtica. La mesura és injusta perquè assegura que hi hagi ciutadans de primera classe i de segona classe a les Illes. El govern legisla per a uns pocs, i alhora ho fa d'esquena a la gran majoria. Volen castellanitzar les Illes Balears.

Aquesta mesura segueix l'objectiu del bilingüisme que predica el PP?

No. La supressió del requisit busca tenir només una llengua oficial, el castellà, a l'administració. Volen fer desaparèixer la llengua pròpia. La modificació del PP a la llei de la funció pública també permetria escriure els topònims de manera oficial en castellà. Què vol dir això? Bàsicament, que el PP vol que Maó sigui Mahón. Amb aquesta modificació de la llei hi caben totes les aberracions que es puguin imaginar.

Des de l'Obra Cultural Balear quines mesures preteneu dur a terme?

L'OCB continuarà la seva tasca d'explicar les conseqüències nefastes de la modificació d'aquesta llei, i seguirà mobilitzant la societat perquè s'eviti aquesta mesura. Cal dir que la gran majoria de la societat de les Illes hi està en contra; la gent no hi està a favor. Hi ha una majoria parlamentària a favor, sí, però no hi ha cap poble a les Illes que vulgui una involució del català. No volen recular, el que la gent vol és avançar. La resposta dels pares dels alumnes va demostrar que entre un 80% i un 85% estaven a favor d'escolaritzar els seus fills en la llengua pròpia: és la resposta de la majoria de la societat a les Illes. L'únic partit que no vol el català és el PP; l'oposició ha estat exemplar.

5)

De Palma a Palma de Mallorca

Núria Puyuelo

Publicat al Punt Avui, dimarts 12 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/549277-de-palma-a-palma-de-mallorca.html

Fa un parell de setmanes el Parlament balear va aprovar la llei de capitalitat que ha suposat el canvi de nom de Palma, que a partir d'ara ha passat a dir-se Palma de Mallorca. La decisió s'ha pres sense fer cas als experts de la Universitat de les Illes Balears i dels arguments contraris de l'oposició. El PP ha justificat la modificació al·legant que facilitarà la promoció de la ciutat com a marca turística, res a veure amb els criteris toponímics i tècnics que haurien d'imperar en una decisió de tanta transcendència. Els dos noms històrics de la ciutat són Palma i Mallorca, però en cap cas Palma de Mallorca, "nom que tots els mallorquins associen a la burocràcia madrilenya", explica el lingüista Gabriel Babiloni en un article, i que "començà a circular en el context de la reestructuració territorial de l'Estat en el segle passat, que creà les províncies i les capitals de província". El canvi de nom facilitarà també que el topònim no es confongui amb Las Palmas i La Palma, un altre argument que esgrimeixen els espanyols i els operadors turístics. De res ha servit la protesta en el Twitter amb l'etiqueta #ésPalma, iniciada el novembre passat, quan l'alcalde de Palma va anunciar la seva proposta. Una iniciativa, la de castellanitzar els topònims de les Balears, que l'alcaldessa de Maó també vol impulsar, tot i que encara no ha decidit per quina opció es decanta, si per Mahón o Mahó.

No hi ha dubte que la fixació dels topònims és una feina laboriosa, lluny de manipulacions polítiques i aberrants com les que comentàvem, que requereix un treball de camp, una base històrica i uns criteris ortogràfics, d'acord amb la normativa vigent. A Catalunya tenim el Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya, avalat per l'Institut d'Estudis Catalans, que estableix de quina manera hem d'anomenar municipis, rius, muntanyes, veïnats i masos, d'arreu del territori. El nomenclàtor dóna oficialitat a més de 52.000 topònims i vol ser una obra de referència per a l'edició de cartografia, retolació, guies de viatge i altres productes informatius.

A Catalunya, però, hi ha onze noms de municipis que presenten una denominació que no segueix la normativa lingüística de l'Institut d'Estudis Catalans, però, en canvi, sí que té caràcter oficial. És el cas de Cabacés, en comptes de Cabassers, que seria la forma lingüísticament correcta; Capmany per Campmany; Castell-Platja d'Aro per Castell i Platja d'Aro; Figaró-Montmany en comptes del Figueró i Montmany; Lladó per Lledó; Massanes per Maçanes; Navàs en comptes de Navars; Rialp per Rialb; Roda de Barà per Roda de Berà; Torrelavit en comptes de Terrassola i Lavit, i Forallac, en comptes de Vulpellac, Fonteta i Peratallada. Metodològicament es donen per bones aquelles formes que es troben documentades més antigament, ja que són les aporten més informació etimològica, sobretot quan es tracta de topònims que es pronuncien igual però que s'escriuen diferent –Massanes i Maçanes– o que presenten una variació vocàlica –Barà i Berà– que no es diferencia fonèticament en el domini del català oriental.

6)

Grans cervells

Isabel-Clara Simó

Publicat al Punt Avui, dimarts 12 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/549259-grans-cervells.html

Ha mort, als 101 anys, Josep Lluís Bausset, un autèntic cavaller valencià, que va defensar, en totes les èpoques, la llengua dels valencians, amb una dignitat que el fan mereixedor del nostre record per sempre, com una fita històrica irrepetible. Fa pocs dies, en aquesta mateixa pàgina, Vicent Partal en feia una glossa modèlica a la qual em sumo. El trobarem molt a faltar, el venerable Bausset, perquè, tot i l'edat, continuava col·laborant al Levante, amb la càndida precisió de les persones bones i valentes.

Per una altra banda, aquesta setmana hem assistit a un fet extraordinari i temo molt que no hem estat capaços de celebrar-ho en la seva justa mesura: Jordi Savall ha guanyat el premi Léonie Sonning Music Foundation, de Copenhaguen, equivalent al Nobel, que no inclou ni la música ni la matemàtica. És tan extraordinari aquest guardó que estaria molt bé que els addictes a les xarxes ho fessin circular, sobretot remarcant la catalanitat del guardonat. Són els grans homes i les grans dones que fan que un país sigui respectat: els polítics passen, l'obra d'art queda, vet aquí un fet que l'altivesa d'un Montoro o d'una Ana Pastor –i que en, són, d'antipàtics!– no han calibrat mai.

A més a més, enguany celebrem el centenari de Tísner, de Calders i de Joan Sales. I continuem llegint-los. I ens embadalim amb el Tirant, que té més de cinc segles, i escoltem corpresos les partites de Bach i ens astorem davant la gràcia alada de Rafael o contemplant el màgic port de Delft de Veermer. L'art hi roman. De vegades amagat, i cal descobrir-lo, de vegades lluminós, ocupant el nostre imaginari col·lectiu o individual i formant, així, part de nosaltres.

Aquesta setmana, també, he tingut el privilegi d'assistir a la festa de celebració dels 50 anys d'Edicions 62 i de veure tants amics d'aquells que estimes tant i veus tan poc. I creuar unes paraules amb un savi, J.F. Ivars, o amb un autor tan magnífic com és Robert Saladrigas.

Som pobres i segurament covards, però tenim gent que pensa, que idea, que imagina. L'acció sense el pensament no és possible més que per fer frenètiques algarades. Ara cal una empenta. I serem lliures.

7)

Massot i Muntaner demana un esforç perquè la crisi no s'emporti la cultura

Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes · Muriel Casals va denunciar les moltes agressions a la llengua a tot el país

Publicat a Vilaweb, dijous 14 de juny del 2012

http://www.vilaweb.cat/noticia/4020055/20120614/noticia.html

Òmnium Cultural va lliurar ahir 13 de juny al vespre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a l'historiador, filòleg i editor Josep Massot i Muntaner. L'acte de lliurament, en què va fer una actuació especial l'Escolania de Montserrat, va ser un reconeixement a la feina de Massot i Muntaner per la llengua catalana durant cinquanta anys.

En el seu parlament (pdf), la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, féu la lloa de la trajectòria de Josep Massot Muntaner i recordà que la seva producció bibliogràfica el feia mereixedor d'aquest reconeixement. Casals també dedicà un record especial a Josep Termes, a Antoni Cayrol i a Teresa Pàmies, premiats anteriorment i morts aquest últim any, i insistí en la necessitat de reivindicar la llengua i la cultura catalanes íntegrament a tot el territori.

Així mateix, instà els catalans a mantenir viu el compromís amb la llengua catalana servat tots aquests últims anys. Finalment, recordà les moltes agressions a la llengua a tot arreu del país. Una llengua i una cultura que 'cal reivindicar de l'una punta a l'altra del nostre llarg país', si no volem cometre un 'suïcidi lingüístic i cultural'.

En el seu discurs d'agraïment (pdf), Josep Massot i Muntaner va fer una crida en favor de la unitat de la llengua i de la cultura dels Països Catalans. Va agrair al jurat que li hagués atorgat 'el premi més important dels Països Catalans'. I va demanar 'un esforç a l'administració i a la societat civil catalana' per a impedir que la crisi s'emportés la bona feina feta que ha permès de bastir una infrastructura cultural pròpia. Finalment, va assenyalar que Catalunya no era cap excepció i que, com a la resta dels Països Catalans, calia 'rendibilitzar els escassos recursos de què disposem per mantenir viva la llengua catalana'.

Investigador erudit

Nascut a Palma, Massot i Muntaner és monjo de Montserrat des del 1962 i s'ha especialitzat en la història de la llengua a les Illes. Ha publicat més de vuitanta volums, i ha dirigit, durant més de quaranta anys, les Publicacions de l'Abadia de Montserrat (que edita la revista Serra d'Or i més coses). En l'acte en què es va anunciar el premi, Massot va parlar de temes d'actualitat com la persecució del català a les Illes, dels bisbes catalans d'avui i de la centralitat que va adquirint l'independentisme (vídeo).

Entre més coses, va dir que li feia molta il·lusió el premi, tanta com el primer dels reconeixements que havia rebut, el Premi Francesc de Borja Moll de l'Obra Cultural Balear, que li fou acordat el 1989: 'Encara que diuen que ningú no és profeta a casa seva, en aquest cas sí'.

Va recordar, així mateix, que havia vist néixer el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural des del 1969: 'He conegut gairebé tots els personatges que l'han rebut, i alguns m'han estat mestres estimadíssims, com el primer guardonat, Jordi Rubió i Balaguer, i també Josep Maria de Casacuberta, mestre tant pel món editorial com pels estudis del segle XIX sobre Verdaguer i Marià Aguiló. I Ramon Aramon i Joaquim Molas. També vaig ser deixeble de Francesc de Borja Moll.'

Més informació: Massot i Muntaner: 'He lluitat tota la vida amb les ungles i amb les dents per la llengua' http://www.vilaweb.cat/noticia/3997882/20120326/massot-muntaner-he-lluitat-tota-vida-ungles-dents-llengua.html

8)

La cera que crema és poca

Vicent Sanchis

Publicat al Punt Avui, dijous 14 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/550200-la-cera-que-crema-es-poca.html

El gir en la política lingüística que ha imposat el president del govern balear ha trobat una forta contestació social. José Ramón Bauzá ha desmuntat el model d'inversió lingüística escolar i l'ha substituït per un sistema de dues línies en què "els pares han de triar quin idioma ha de ser vehicular". La resposta ha estat que la majoria –més del 90 per cent als centres públics– han decidit que volen que sigui el català. N'heu pres nota, president? Sembla que sí perquè la següent decisió ha estat reformar la llei de la funció pública de manera que el català deixi de ser requisit i passi a ser considerat mèrit. Aquí la resposta no ha estat tan forta. Els funcionaris deuen tenir altres prioritats. On no hi ha hagut cap reacció digna de ser considerada ha estat en el grup parlamentari popular. Molta gent diu que hi ha "mala maror interna" i que el PP "s'ha dividit". Però a l'hora de votar la reforma només un valent assetjat, el diputat Antoni Pastor, va trencar la disciplina de partit. La cera que crema al PP balear és de misto.

9)

Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (15 de juny del 2012)

Podeu llegir-lo en aquesta adreça:

http://acpv.cat:80/php/acpv-butlleti-e/butlleti-15-06-12.html

10)

El TERMCAT publica en línia el diccionari d'otorinolaringologia

14 de juny del 2012

http://www.termcat.cat/ca/Actualitat/Noticies/296/

El TERMCAT ha publicat en línia el Diccionari d'otorinolaringologia, que aplega vora 1.100 termes, corresponents a cinc àmbits temàtics: otologia, rinologia, faringologia, laringologia i disciplines connexes. En presenta les denominacions i la definició en català (audiòfon, caixa de ressonància, claudicació laberíntica, cavitat nasal, conducte semicircular, nòdul vocal, si esfenoïdal, vibrissa...), els equivalents en castellà i anglès i, si escau, els termes anatòmics internacionals.

Es tracta de la versió en línia del diccionari homònim, elaborat l'any 2001 pel TERMCAT amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració d'especialistes de la Universitat Autònoma de Barcelona (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) i de la Societat Catalana d'Otorinolaringologia.

Aquesta edició en línia correspon a una segona edició actualitzada i ampliada, que s'ha elaborat gràcies al suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l'assessorament d'especialistes de la Universitat de Barcelona. Com a novetat, s'hi ha incorporat un nou àmbit temàtic que recull termes bàsics de disciplines connexes amb l'otorinolaringologia, com ara la foniatria i la logopèdia (amb termes com ara mètode de l'accent o test de Boston).

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net . Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací

 

InfoMigjorn se'n va de vacances