InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 676 (dijous 14/06/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

2)  Joan Tudela - Divuit revistes a la bústia

3)  Vicent Sanchis - Fabra, Castellano & Cia

4)  Vicent Partal - La gent que fa el país

5)  Més de 1.100 consumidors van fer queixes lingüístiques el 2011

6)  Cursos d'Estiu Universitat Jaume I - Juliol 2012

7)  Butlletí de la D.G. de Política Lingüística. Número 91, 5 de juny de 2012

8)  Curs 'El català com a llengua estrangera' (UAB) - Juliol 2012

9)  Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (8 de juny)

10)  Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana

 

1)

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

148. És bastant raonable que els professors d'universitat de Catalunya tinguin un coneixement de nivell C de català.

 

Maria Teresa Fernández de la Vega

Vicepresidenta del govern espanyol (2004-2010)

 

       

2)

Divuit revistes a la bústia

Joan Tudela

 

Publicat al blog Anys d'aprenentatge del diari digital La Malla, dilluns 4 de juny del 2012

http://blocs.lamalla.cat:80/joantudela/2012/06/04/divuit-revistes-a-la-bustia/

 

(Publicat al Diari de Barcelona el 20 d'agost del 1992)

 

L'altre dia vam examinar els rebuts domiciliats d'una llar normal, casa meva sense anar més lluny. Avui farem el mateix amb la premsa que rebem per correu. És a dir, la que no anem a comprar al quiosc, sinó que ens la trobem a la nostra bústia. La rebem o bé perquè és la premsa associativa d'entitats de les quals som socis o bé perquè el nostre nom figura en la llista corresponent.

 

Nexus, revista semestral de cultura, l'edita la Fundació Caixa de Catalunya. És una publicació escrita íntegrament en llengua catalana. Panorama, periòdic mensual de la Fundació la Caixa, exactament igual. En canvi, La llibreta, revista trimestral també de la Caixa, és bilingüe. A l'últim número, el d'estiu de 1992, d'un total de 52 pàgines, n'he comptat –incloent-hi les de publicitat– 32 en català, 18 en castellà i 2 de bilingües. Tot plegat confirma que les nostres caixes d'estalvis, tot i que no han assolit la plena normalitat lingüística, són, entre les grans empreses, el sector més catalanitzat.

 

Capçalera, revista mensual del Col·legi de Periodistes de Catalunya, fa servir també la nostra llengua, fora d'alguns dels anuncis, que són en castellà. Annals de periodisme català, semestral, editada pel mateix col·legi professional, és també tota la revista en català, amb un apèndix amb els resums dels articles en anglès. Periodistas, mensual, publicada per l'Associació de la Premsa de Madrid per a tots els periodistes d'Espanya, com és fàcil d'endevinar, és escrita de dalt a baix en castellà o, com diuen ells, en espanyol. Noticiari de l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana), trimestral, no cal dir-ho, en català. Salut, trimestral del Col·legi de Diplomats en Infermeria de Barcelona, també en llengua catalana, llevat dels anuncis, que són en castellà. El butlletí de l'Hospital de Sant Pau, també en català. Fa la impressió, doncs, que la normalització lingüística ha avançat força en la premsa professional.

 

Sport i salut, revista bimestral publicada per Spot Dyr, és gairebé tota en català (només alguns dels anuncis són en castellà), cosa que posa de manifest l'avenç experimentat els últims anys per la nostra llengua al món esportiu.

 

Proa espais, d'Enciclopèdia Catalana, i Cercle de lectors són dues revistes dedicades a la promoció del llibre en català, editades, com és lògic, en la llengua de Verdaguer. El mateix podem dir de Noves SL, que no vol dir Societat Limitada, sinó sociolingüística: és la publicació de l'Institut de Sociolingüística Catalana, adscrit a la Direcció General de Política Lingüística. Debat nacionalista és, evidentment, en la llengua de Macià i Companys.

 

De la revista La Municipal, que publica cada mes l'Ajuntament de Barcelona per a tot el personal que hi treballa, ja en vam parlar aquí un dia, elogiant el fet que s'edita des de sempre en la llengua de Pompeu Fabra. En canvi, La rosa de Barcelona, revista bimestral de la Federació de Barcelona del PSC, partit que governa la ciutat, és bilingüe; en alguns números, fins i tot hi predomina el castellà. És significatiu.

 

El butlletí de l'associació de pares d'alumnes del col·legi Estel del Guinardó és tot en català, igual que la publicació de la Federació d'Apes de Catalunya. És un detall representatiu del fet que, a Catalunya, els pares i les mares juguen activament a favor de la catalanització del sistema escolar.

 

Vet aquí una radiografia lingüística de les revistes que rebia a la bústia de casa meva ara fa vint anys.

 

3)

Fabra, Castellano & Cia

Vicent Sanchis

 

Publicat al Punt Avui, dijous 7 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/547702-fabra-castellano-a-cia.html

 

Diumenge passat va morir a l'Alcúdia –el seu poble d'acollida i el nostre– Josep Lluís Bausset, un dels baluards més sòlids del valencianisme històric. Valencianisme apassionat, d'arrel i intenció catalanes. Bausset va viure 101 anys. Un segle llarg que va dedicar a l'ensenyament, la llibertat, el periodisme i el seu país. Quan en va fer cent, la societat civil valenciana més digna li va dedicar un homenatge sentit. Bausset era, sobretot i sobre totes les afiliacions, un home bo. La seva pèrdua ha estat sentida, també, entre la bona gent que el coneixia i el respectava avall i amunt del riu de la Sénia.

 

Ahir es va saber que els seus fills havien rebut uns telegrames de condol d'Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana, i de Serafín Castellano, conseller de Governació. En castellà. Els els van tornar per “haver menyspreat la llengua” que el seu pare “va defensar tota la vida”. Fabra és de Castelló; Castellano, de Benissanó. I donen lliçons de convivència lingüística. Conviure amb ells es fa dur. Humanament dur.

 

4)

La gent que fa el país

Vicent Partal                 

 

Editorial de Vilaweb, dijous 7 de juny del 2012

http://www.vilaweb.cat/editorial/4017992/gent-pais.html

 

És gent normal, que protagonitza actes de dignitat, quotidians, poc importants aparentment, però profunds. Dos exemples, triats d'ahir. A l'Alcúdia, la família de Josep Lluís Bausset tornà el telegrama de condol que els havia enviat, en espanyol, el president de la Generalitat Valenciana. A les Illes, el 87% dels pares exigiren que el català fóra la llengua escolar dels fills. És la gent que fa el país.

 

Els fills de Bausset reaccionaren com feia ell. Demostrant que la llavor del maulet de cent anys havia arrelat profundament. El president de la Generalitat, obligat per la magnitud del dol col·lectiu, els havia enviat una nota de condol, sense ni tan sols preocupar-se de la llengua del país. I ells, malgrat el dolor, no l'acceptaren i la tornaren amb tota l'elegància del món. És un gest quotidià, sí, que n'hi ha que consideren poca cosa --i tant que hi guanyaríem tots, si féssem multitudinàriament el gest de Bausset: tornar allò que no ens respecta, sense fer-ne gens de cas.

 

I si, aquest gest de dignitat, el protagonitzava una sola família, un poc més a l'est moltíssimes famílies donaren una lliçó monumental al president Bauzá. Aquest home, després de trencar --ell i els seus-- la tradició de les nostres Illes, on l'escolarització en català ni tan solament es discutia, les havia inundades de cartes recordant a tothom que podien demanar de fer les classes en castellà.

 

Doncs bé, ahir es feren públiques les xifres de l'elecció --del referèndum dels pares. Unes xifres excepcionals: el 87% dels alumnes de les Illes aniran a centres en català, i tot just un 13% volen ser escolaritzats en espanyol. Malgrat la campanya, les cartes, la pressió i les amenaces. Durs com una roca enmig de la mar, fidels a la llengua.

 

Tot plegat fa que avui em senta orgullós de la meua gent. I he volgut explicar-ho.

 

5)

Més de 1.100 consumidors van fer queixes lingüístiques el 2011

 

Publicat a Directe.cat, dimarts 5 de juny del 2012

http://directe.cat/206764

 

La llengua catalana en el món del consum encara té camí per recórrer. L'any passat, el 2011, la Plataforma per la Llengua i Consum Català van rebre més de 1.100 queixes lingüístiques de consumidors. Són queixes sobre dèficits d ús del català i vulneració dels drets lingüístics en l'àmbit del consum. De totes les queixes rebudes, n'hi ha un terç que són per manca de disponibilitat lingüística i un altre terç per manca d'etiquetatge en català. Això s'ha fet públic en un estudi dut a terme per un acord de col·laboració entre la Plataforma per la Llengua i Consum Català.
 

L'estudi també publica dades interessants pel que fa al repartiment de les queixes per sectors. Els problemes amb l'etiquetatge provenen majoritàriament d'empreses productores. A aquestes s'hi han de sumar el comerç minorista i l'hostaleria, que tots tres sumen un 75% de les queixes.

 

A més a més, també s'hi publica un llistat de les empreses més denunciades, que resulten ser les empreses d'alimentació: Unilever, Casa Tarradellas, Panrico, Nutrexpa, Nestlé i Cobega. A més d'aquestes empreses, també n'hi ha moltes de telefonia mòbil (Samsung, Movistar, Orange i Vodafone), Endesa i l'administració pública. Entre tots, sumen el 30% de les queixes fetes pels consumidors.

 

Arran del recull de totes les queixes, la Plataforma per la Llengua ha aconseguit que algunes marques o empreses, com ara Bauhaus, San Miguel o Les Arenes de Barcelona, canviessin el seu comportament lingüístic.

6)

CURSOS D'ESTIU

UNIVERSITAT JAUME I

JULIOL 2012

 

A l'entorn de les Normes de Castelló: ambient, context cultural i repercussions

 

Sala de Graus de la Facultat de Ciències Humanes i Socials. Universitat Jaume I.

11, 12 i 13 de juliol de 2012

 

Preu del curs

TARIFA A

            50 euros per a alumnat (s'ha d'adjuntar el carnet d'estudiantat).

            70 euros per a professorat i SAUJI.

            80 euros per al públic en general.

 

FORMALITZACIÓ DE LA MATRÍCULA

La matriculació es pot fer únicament per Internet, en la pàgina: http://inscripcio.uji.es

Les places són limitades.

No s'admeten oients als cursos.

El rebut, una vegada imprès, té una validesa de 3 dies naturals. Si el pagament no s'ha fet efectiu abans que finalitze aquest termini, es perd la plaça reservada i aquesta queda lliure, o, si el curs s'havia tancat perquè s'havien cobert les places, es contactarà amb les persones en llista d'espera per ordre d'inscripció.

 

DOCUMENTACIÓ QUE S'HA DE PRESENTAR AL SASC

Rebut del banc amb segell de l'entitat bancària.

Fotocòpia del DNI per a l'expedició del certificat d'assistència.

Si escau, fotocòpia del carnet d'estudiant, de SAUJI i/o declaració de no tenir contracte de treball.

 

PRESENTACIÓ DE LA DOCUMENTACIÓ

Servei d'Activitats Socioculturals (SASC) de la Universitat Jaume I

Local 15 de l'Àgora Universitària. Campus del Riu Sec, 12071 Castelló de la Plana

Tel.: 964 728 896

Correu electrònic: sasc@uji.es

Horari: de 10 a 14 hores, de dilluns a divendres

 

Més informació: http://www.uji.es/serveis/sasc/cest2012

 

A l'entorn de les Normes de Castelló: ambient, context cultural i repercussions

 

Direcció

Germà Colón Domènech, Universität Basel-I.E.C.

Lluís Gimeno Betí, Departament de Filologia i Cultures Europees

 

Contingut i objectius:

Enguany, hom celebra el vuitantè aniverari de les “Normes de Castelló” (1932-2012), per la qual cosa la nostra alma mater ha volgut rememorar aquell esdeveniment a través de tot un any d'actes i d'activitats a ell relatiu. La Fundació Germà Colón ha volgut, doncs, afegir-s'hi programant un curs d'estiu amb un contingut totalment avinent a aquesta rememoració, els objectius del qual són, principalment, dos: a) els aspectes politicosocials del fenomen i b) les repercussions posteriors, que arriben fins avui. Les ponències que es presenten en el curs seran tractades per especialistes de solvència reconeguda, d'acord amb llurs darreres aportacions en la recerca.

 

PROGRAMACIÓ

 

Dimecres 11 de juliol:

9:30 Recepció i lliurament del material.

10:00 Inauguració del curs.

10:30 “Context polític de les Normes de Castelló: un acord per a una nova època”, Francesc Pérez Moragon (Universitat de València).

12:15 “La proposta de les Normes de Castelló”, Vicent Pitarch (Institut d'Estudis Catalans).

16:00 “Una llengua amb moltes percepcions”, Mònica Terribas (Exdirectora de Televisió de Catalunya. Universitat Pom­peu Fabra).

 

Dijous 12 de juliol:

10:00 “Pompeu Fabra i les Normes” Josep Murgades (Universitat de Barcelona).

12:00 “La Societat Castellonenca de Cultura, promotora de les Normes de Castelló: els artífexs Luis Revest Corzo i Sal­vador Guinot Vilar. El seguidor i valedor: Àngel Sánchez Gozalbo”, Elena Sánchez (Presidenta de la S.C.C. Di­rectora de l'Arxiu Històric Municipal de Castelló).

16:00 “Els precedents de les Normes de Castelló”, Josep Daniel Climent (Universitat Oberta de Catalunya).

18:00 “La vehiculació de les Normes de Castelló: problemes i realitzacions”, Antoni Ferrando (Universitat de València – IEC – AVL).

 

Divendres 13 de juliol:

10:00 “Alguns intel·lectuals vinculats a la Societat Castellonen­ca de Cultura: mossèn Joaquim Garcia Girona i Carles Salvador i Gimeno” Lluís Gimeno Betí (Universitat Jaume I).

12:00 “Els acadèmics de Bones Lletres de Barcelona davant la reforma de Pompeu Fabra”, Josep Massot i Muntaner (Institut d'Estudis Catalans).

 

Nombre màxim d'assistents: 35

Durada: 20 hores

Certificats: es certificarà l' ”assistència amb aprofitament al curs” a les persones que hauran assistit almenys el 80% de les hores de les sessions i que hauran signat el control corresponent.

 

La Fundació Germà Colón Domènech és una institució de caràcter cultural vinculada a la donació de la biblioteca particular del professor Germà Colón a la Universitat Jaume I. Això possibilitarà que investigadors i estudiosos de la Filologia Romànica d'arreu del món puguen tenir accés al fons bibliogràfic que ha anat acumulant un dels màxims especialistes en aquest àmbit del saber. El Dr. Colón ha volgut així contribuir de manera generosa a la consolidació del centre universitari de la seua ciutat nadiua, la qual cosa reflecteix ben clarament el tarannà humà i acadèmic de l'il·lustre catedràtic de la Universitat de Basilea.

 

La Fundació Germà Colón Domènech, amb seu a la Universitat Jaume I, té com a objectiu prioritari la promoció de totes les activitats relacionades amb la Filologia Romànica i dirigides a incentivar el coneixement i la recerca d'aquesta en els seus diferents àmbits, a afavorir el contacte amb altres institucions acadèmiques que tinguen els mateixos interessos, i a promoure actes acadèmics que desenvolupen aquests objectius, com ara congressos, jornades, cursos, conferències, etc.

 

  

7)

Butlletí de la Direcció General de Política Lingüística

Flaixos d'actualitat núm. 91, 5 de juny de 2012

 

El podeu consultar en aquest enllaç:

http://www6.gencat.cat/llengcat/Flaixos_91/www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.08f45c9e3857090e3285bdb1b0c0e1a0/index88fa.html

 

8)

Departament de Filologia Catalana
Universitat Autònoma de Barcelona

El català com a llengua estrangera: Eines i estratègies. Juliol 2012

 

El curs té com a objectiu facilitar les eines i estratègies bàsiques per a l'ensenyament i l'aprenentatge del català com a llengua estrangera. S'hi tractaran els aspectes metodològics (programació, gestió de classes, avaluació de l'aprenentatge, revisió i elaboració de materials), l'anàlisi del context sociocultural i la competència comunicativa. S'hi farà una presentació exhaustiva dels materials adequats a cada situació.

 

El professorat del curs pertany a les diferents àrees específiques de les matèries que s'hi tracten. El treball conjunt de professors de llengua catalana, de llengua catalana com a LE, de metodologia de l'ensenyament de les llengües estrangeres, així com professors que treballen actualment o han treballat com a lectors i professors de CLE en centres d'ensenyament secundari o les Escoles Oficials d'Idiomes, permet una aproximació multidisciplinària a la problemàtica del Català com a Llengua Estrangera.

Destinataris
El curs s'adreça a llicenciats en Filologia Catalana i altres titulats superiors o de grau mitjà interessats en la formació en llengua catalana com a llengua estrangera.

Durada: 30 hores

Dates i horaris: Del 9 al 13 de juliol de 2011 de 15h a 21h.

Títol: Certificat d'assistència amb aprofitament

 

Lloc de realització
Casa de Convalescència (UAB)
Avinguda Sant Antoni Maria Claret, 171
08041 Barcelona

 

Més informació: http://filcat.uab.cat/cle/index.html

 

Departament de Filologia Catalana
Facultat de Filosofia i Lletres
Universitat Autònoma de Barcelona
08193 - Bellaterra (Barcelona)

Telèfon: 93 5811368

curs.cle@uab.cat

 

9)

Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (8 de juny del 2012)

 

Podeu llegir-lo en aquesta adreça:

 

http://acpv.cat:80/php/acpv-butlleti-e/butlleti-08-06-12.html

 

10) 

Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
Sumari
 
 
1) Eugeni S. Reig - companatge
 
2) Albert Jané - Els tractaments i les inconseqüències
 
3) Antoni Llull Martí - De comtes i altres títols nobiliaris
 
4) Pau Vidal - Mot
 
5) Pere Ortís - Netegem i enriquim la llengua catalana (Barbarismes. Lletra G)
 
6) Articles d'Albert Pla Nualart
 
7) Màrius Serra - Guilla?
 
8) J. Leonardo Giménez - Avant i arrere
 
9) Quim Gibert - Una educació aragonesa
 
10) Declaració sobre la llengua
 
11) Ramon Sangles i Moles - La responsabilitat de llegir en veu alta
 
12) El futur del català, 27 anys després: Entrevista de Joan Tudela a Lluís V. Aracil
 
 
Si voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2012 és de 25 euros.
 
Els nous subscriptors podreu llegir en la web tots els butlletins d'InfoMigjorn i d'InfoMigjorn Cap de Setmana que s'han publicat fins ara.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací