El domini del català s'escampa arreu de quatre estats: Andorra, l'Estat francès, Itàlia i l'Estat espanyol. I, dins d'aquest últim, per cinc comunitats autònomes: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, l'Aragó i Múrcia. Múrcia? Sí, Múrcia. Els murcians del Carxe, un petit territori fronterer amb el País Valencià, constitueixen un curiós enclavament catalanoparlant que té el seu origen en un important moviment migratori que es va produir en la darreria del segle XIX, procedent la comarca del Vinalopó Mitjà.
Es tracta de l'última expansió del català, abordada ara per la delegació de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a Alacant en una exposició, El Carxe, territori de frontera, a la Universitat d'Alacant, amb motiu del centenari de la secció filològica de l'IEC.
Sense renunciar a la seua identitat, valencians de les veïnes Monòver i el Pinós s'hi van instal·lar per colonitzar aquestes terres, fins llavors ermes, tot fugint d'una plaga de fil·loxera. El Carxe comprèn diversos nuclis de població disseminats pels termes municipals de Iecla, Jumella i Favanella.
La llengua s'hi ha mantingut viva fins avui, tot i que no està reconeguda oficialment pel govern murcià ni emparada per cap disposició legal específica. Hi viuen 744 persones, segons el cens del 2010, encara que en la dècada dels cinquanta van arribar a ser-ne més de 2.000.
La llengua, que va cridar l'atenció de filòlegs com ara Pere Barnils o Manuel Sanchis Guarner, conserva els trets dialectals del valencià meridional alacantí.
Segons Brauli Montoya, delegat de l'IEC a Alacant, “una bona part dels habitants del Carxe no tenen consciència de la seua singularitat lingüística”. L'IEC i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua han tractat de promoure cursos de català des de fa uns anys.