InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana
 
Butlletí número 518 (dimarts 13/09/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 4 de setembre del 2011
http://www.vilaweb.cat/noticia/3924772/20110904/clam-desobediencia-sentencia-catala.html

Clam per a la desobediència a la sentència contra el català

La xarxa esclata amb milers d'adhesions a la campanya 'Jo no acato la sentència contra el català' al Facebook · Entitats, sindicats i partits demanen fermesa a la Generalitat per defensar la immersió lingüística

La interlocutòria (pdf) del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) exigint desmuntar en dos mesos la immersió lingüística ha desfermat una torrentada de crides a la desobediència de particulars, professors, polítics i activistes. La xarxa bull amb el nou atac al català a l'escola i una pàgina de Facebook ja ha recollit unes vint mil adhesions a favor de no acatar la sentència. Aquest moviment creix cada minut amb força i proposa una reacció activa contra la sentència. Són moltes les propostes que es plantegen, però totes tenen el denominador comú de no acatar la sentència El ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, va avisar que el Tribunal Constitucional avala que el català pot ser la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya.

El ministre va subratllar que la interlocutòria emesa divendres pel TSJC es refereix a un cas concret i va deixar clar que les lleis catalanes 'són constitucionals'. En referència al termini de dos mesos que ha donat el TSJC al govern català perquè inclogui el castellà com a llengua vehicular, Caamaño diu que 'la justícia no dóna ultimàtums, dicta sentències'.

Tots els partits catalans, a excepció del PP i Ciutadans, fan costat al govern, que ja va anunciar que presentaria un recurs a la interlocutòria del TSJC. A més, els partits demanen al govern que es mostri ferm en la defensa de la immersió lingüística i que no faci cap pas enrere en la qüestió del català a l'escola.

Entitats, associacions de pares i mares, i sindicats també han proclamat la seva disposició a desobeir l'ordre del tribunal i reclamen fermesa i unitat als partits. Així ho van fer l'Òmnium Cultural, la plataforma Somescola.cat, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), UGT, CC OO, USTEC·STE's, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC).

Recurs de la Generalitat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar (vídeo) divendres que presentarà un recurs a la interlocutòria del TSJC que dóna dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS).

La consellera Rigau va explicar que el departament ja va enviar un document al TSJC sobre l'ús del castellà on donava raó motivada de la seva posició el passat juliol, però el tribunal va considerar que es mantenia l'incompliment de la sentència del TS. Rigau va remarcar que presentaran el recurs amb la lleialtat institucional que correspon, diu, a la Generalitat, però que mantindran el compromís amb l'immersió lingüística.

La consellera va afirmar que el model d'immersió és un patrimoni col·lectiu com a país que ha garantit la cohesió social i va recordar les paraules d'Alexandre Galí: 'No separeu mai als infants per raó de llengua'.

 
2)
 
Publicat en VilaWeb dimecres 31 d'agost del 2011

Els gestors de l'Espai Mallorca demanen un consorci que n'asseguri el futur

L'Espai ha fet que els artistes balears fossin més presents a tot el territori

L'Espai Mallorca fa tretze anys que treballa per promoure la cultura de les Illes Balears al Principat i per teixir lligams entre tots dos territoris. Va ser una iniciativa de la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca i del Gremi d'Editors de Balears. Ahir el vice-president de Cultura i Patrimoni del Consell, Joan Rotger, es va reunir amb el seu homòleg del govern, Rafel Bosch, per parlar del futur d'aquest centre de Barcelona, amenaçat per dificultats de finançament. De moment, van decidir de formar una comissió perquè n'estudiï el futur. De tot plegat, en parlem amb una de les principals gestores i programadora de l'espai, Abigaïl Monells, que es mostra optimista.

Com és que els nous governs de les Illes i del Consell de Mallorca volen fer canvis a l'Espai Mallorca?
És normal que els nous governs vulguin repensar, sobretot en plena crisi econòmica, el model de l'Espai, que arrossega alguns problemes des de fa temps. El govern anterior ja va proposar canvis que finalment no es van dur a terme.

Quina mena de problemes?
La projecció exterior de les Illes correspon al govern i, en canvi, és el Consell de Mallorca que gestiona l'Espai Mallorca. Per això sempre hem demanat que hi hagués un consorci que gestionàs l'espai i que en formassin part el govern i els consells de totes les illes, el d'Eivissa, el de Formentera i el de Menorca també. Al final de la legislatura anterior vam ser a punt de posar-nos d'acord. Esper que aquesta vegada també hi hagi bona predisposició i es trobi una solució per regular qui i com hi posa finançament.

Què us sembla comptar amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics i de l'Institut Ramon Llull?
Ens agradaria força que fossin els consellers assessors d'aquest consorci. Són entitats amb què ens entenem bé.

L'Espai Mallorca fa una feina important...
Hem fet molta de feina i encara n'hem de fer més. L'Espai ha contribuït a fer que els artistes balears fossin més presents a tot el territori. Les nostres funcions són moltes i variades, no solament servim al gremi dels editors. Som un centre cultural i projectam tots els àmbits artístics de les Illes: teatre, literatura, música, poesia... Per dir algunes xifres: l'any 2010 vam programar 129 actes i van passar per l'espai més de 5.200 visitants. Vam fer teatre, col·loquis, concerts i un munt d'activitats culturals diverses.

Què no voldríeu que passés?
La pitjor que ens podria passar és que ens programassin les activitats des de fora. Nosaltres sabem quines coses cal potenciar i coneixem molta gent. Fa molt que ens hi dedicam.

Quina assignatura pendent té l'Espai?
Poder pagar la feina de moltes gent que col·labora amb nosaltres. Ens sap molt de greu que véngui gent a fer col·loquis i no li poguem pagar res. També ens agradaria de tenir més diners per a la cosa publicitària, per a poder promoure els nostres actes.

3)
 
Publicat en el diari La Vanguardia (pàg 33) diumenge 4 de setembre del 2011
 
 
 
4)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 4 de setembre del 2011

El govern assegura que el curs es desenvoluparà 'amb normalitat' a nivell lingüístic

La consellera Rigau i el conseller Mascarell defensen que cal esgotar totes les vies legals per combatre la sentència del TSJC contra la immersió lingüística

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat avui que no cal introduir cap canvi a nivell lingüístic per al curs 2011-2012 perquè s'ha preparat amb totes les garanties, seguint la llei catalana d'ensenyament, la LEC. Convençuda que trobaran la manera d'avalar jurídicament el model d'immersió lingüístic català, Rigau ha fet una crida a la calma i ha exposat que aquest curs començarà amb 'tota normalitat'.

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que el govern defensarà 'amb tots els mitjans' el model d'immersió lingüística de l'escola catalana. 'Hem de treballar des del punt de vista jurídic, polític i social per evitar que unes idees equivocades sobre Catalunya perjudiquin la cohesió social del nostre país', ha afegit. En aquest sentit, Mascarell s'ha mostrat convençut que el recurs contra la sentència donarà validesa jurídica al model d'immersió lingüística.

El conseller entén que s'hagin fet crides a la insubmissió judicial i a no complir l'execució de la sentència, però considera que abans cal esgotar totes les vies possibles tant polítiques com jurídiques. 'La democràcia té tots els mecanismes per fer valdre la voluntat de la majoria que és la de defensar el català', ha apuntat.

5)

Publicat en el diari ARA dilluns 5 de setembre del 2011
 
Francesc Homs: “El respecte a la immersió lingüística i el català a l'escola és innegociable”

El portaveu del Govern es refereix a la política lingüística com a “nervi central d'un projecte nacionalista de CiU” i recorda que el PPC no té majoria parlamentària per tirar endavant una modificació de la llei

Homs s'ha referit a la sentència del TSJC sobre el castellà a les escoles i a la reforma constitucional com a dues “envestides de calat” no previstes i a les que caldrà fer front juntament “amb els altres problemes que tenim ara mateix”. En aquest sentit, s'ha referit a la llei d'estabilitat pressupostària pròpia que el Govern vol tenir enllestida abans de la llei orgànica que es derivarà de la reforma constitucional i ha assegurat que la llei “posarà l'accent en l'autonomia financera” per tal que sigui el Govern “el que decideixi quins han de ser els pressupostos” i “com ens hem d'endeutar” quan “faci falta”.

El portaveu també ha parlat del canvi en el control i la concessió de la renda mínima d'inserció (PIRMI) i ha reiterat que “hi havia uns canvis que calia fer perquè no sigui una extensió de l'atur”: “Quan es fan controls, mai ve de gust als controlats”, ha dit Homs, que ha assegurat que en cap moment “aquests canvis” tenen la voluntat d'“estigmatitzar els que cobren la PIRMI”. Homs ha posat l'accent en què la prestació d'atur “és una competència del "govern central" i ha destacat que la Generalitat no pot assumir “allò que no ens pertoca”: “Ja es veu com són els de l'Estat espanyol, tot ho volen fer ells però quan hi ha un problema te'l passen a tu”.

Homs ha volgut recordar que “les retallades econòmiques” no són “per caprici” i ha dit que si el Govern “tingués por de fer front a les decisions impopulars” la conseqüència seria que “passaríem la patata calenta als nostres fills”.

 

6)

Publicat en el diari ARA dilluns 5 de setembre del 2011

Rigau, disposada a enfrontar-se a multes i inhabilitacions per defensar la immersió lingüística

“Si haig de sortir de la política per la llengua ho faré, perquè vaig entrar en política precisament per la llengua”, diu l a consellera d'Ensenyament, que critica el “setge d'un Estat contra una llengua”

7)

Entrevista publicada en VilaWeb dilluns 5 de setembre del 2011

Gabriel Bibiloni: 'Sempre hi ha algú que inventa les paraules, que les crea'

L'entrevistem per saber què són els neologismes, com es formen i transmeten

D'on surten les paraules que fem servir cada dia per comunicar-nos? Qui les forma? Un neologisme és una paraula que ha entrat de nou a la llengua. Pot provenir d'un manlleu d'una altra llengua o es pot formar per derivació, composició o encreuament. Com es capté el català en la formació de paraules noves? En quina situació es troba?

En parlem amb el lingüista i doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, Gabriel Bibiloni, que va fer un curs sobre neologismes a la Universitat Catalana d'Estiu (vídeo).

Gabriel Bibiloni és doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, que va obtenir amb la tesi 'La llengua dels mallorquins. Anàlisi sociolingüística' (1983). És professor de la Universitat de les Illes Balears i participa, des de sempre, en activitats de promoció de la llengua. Ha escrit força llibres sobre llengua, cultura, societat i país, com 'Fer una llengua és fer una nació' o 'La llengua catalana a Mallorca. Propostes per a l'ús públic'.

La seva recerca s'ha centrat, particularment, en la teoria i la planificació de l'estàndard, en les interferències lingüístiques i en l'anàlisi de la situació sociològica del català.

8)
 
Publicat en el diari ARA dilluns 5 de setembre del 2011

El president del TSJC: “Se n'ha fet un gra massa”

Miguel Ángel Gimeno creu que “no té sentit” qüestionar tota una política lingüística i recorda que la sentència “respon a unes demandes molt concretes”

El president del TSJC considera que la problemàtica té un “origen polític” i creu que “des del punt de vista judicial” no s'ha d'entrar en el debat. “Si ho fem, malament”, ha resumit Gimeno, que ha explicat que la sentència “s'ha d'executar”, perquè, ha recordat, “respon a unes demandes molt concretes”.

 

9)
 
Publicat en el blog Extrem sud del País Valencià: d'Elx a Guardamar dilluns 5 de setembre del 2011
 
 
 
10)
 
Article publicat en valenciapaza.com diumenge 12 de juny del 2011
 
Podeu traduir el text amb www.internostrum.com
 
 
Anselm Bodoque
 
A finales del año 1994, cuando los socialistas valencianos agotaban sus últimos meses de gobierno en la Generalitat, tuvieron lugar en el Palacio de Pineda de Valencia, sede de la UIMP, una serie de reuniones entre dirigentes socialistas y el líder del partido anticatalanista Unió Valenciana, Vicente González-Lizondo. El objeto de las conversaciones era conocer si UV apoyaría puntualmente o de manera estable a un gobierno del PSPV-PSOE en caso de perder los socialistas la mayoría absoluta.

No fue necesario. Los resultados de 1995 fueron un desastre para los socialistas. UV llegó a un acuerdo de gobierno con el PP; Zaplana fue elegido presidente de la Generalitat; el PP acabó devorando a UV y los socialistas iniciaron una larga travesía en el desierto en la que parecen querer seguir durante mucho tiempo.

En aquellos encuentros, el líder de UV afirmó con su singular estilo que él tenía claro que el valenciano y el catalán son la misma lengua, pero que el valencianismo debía ser anticatalanista. La anécdota recuerda que apelar al anticatalanismo y a una visión distorsionada de lo valenciano han sido instrumentos esenciales para conseguir la hegemonía ideológica conservadora en la sociedad valenciana en las últimas décadas, mucho antes incluso de que el PP conquistase su actual dominio político e institucional.

Zaplana no modificó las tímidas políticas socialistas sobre el valenciano, incluso impulsó la creación de la AVL para disminuir el ruido sobre la identidad de la lengua. Durante dos legislaturas, Camps tampoco lo hizo. Ahora, Font de Mora, en su despedida como conseller, propone un cambio radical. Aclaremos una cosa, en el actual modelo, no hay líneas en castellano y líneas en valenciano. Las llamadas líneas en valenciano (33% del total de Primaria y 27% de ESO), están formadas por los programas de enseñanza en valenciano y los programas de inmersión lingüística y tienen en torno a un 10% del tiempo de enseñanza en castellano (asignatura de lengua castellana) y otro 10% en inglés (asignatura de lengua inglesa). En el resto de la enseñanza, no hay líneas en castellano, sino programas de incorporación progresiva, donde el valenciano es lengua vehicular de un 25-35% de las asignaturas (dos o más asignaturas), el inglés lo es de un 10% y el resto es en castellano. El nuevo modelo que se pretende impulsar se anunció primero de educación trilingüe y, posteriormente, se ha dicho que sería un modelo bilingüe con asignatura de inglés y que el sistema trilingüe sería voluntario.

Cuatro observaciones al respecto. Primera. La forma, sin consenso ni discusión previa con los agentes políticos y educativos; el momento, durante la campaña electoral y con un Consell en funciones, y el fondo, sin estudios pedagógicos que avalen la medida y desconociendo las habilidades en inglés del profesorado, evidencia un estilo de hacer política autoritario en exceso y con fuertes componentes ideológicos antivalencianistas.

Segunda. La retórica del trilingüismo ha sido una cortina de humo. En nuestro país, la enseñanza de las lenguas extranjeras siempre ha tenido un rendimiento pobre. Ni políticos, ni empresarios, ni sindicalistas, ni educadores tienen un buen conocimiento del inglés por regla general. Es irreal pensar que tenemos un tercio del profesorado en condiciones de enseñar correctamente en inglés, cuando en muchos casos se hace aguas en valenciano y en castellano. Además, por lo que se ha ido publicando, la enseñanza en inglés quedaría limitada a la asignatura de lengua inglesa y a las unidades escolares que voluntariamente quieran y puedan acceder a este modelo, prácticamente como pasa ahora. El objetivo no es, por tanto, que el inglés sea lengua vehicular de un tercio de la enseñanza. Se pretende otra cosa.

Tercera. La medida solo sirve para desmantelar las líneas en valenciano, que se han demostrado el sistema más eficaz para garantizar el conocimiento de esta lengua, y, de paso, debilitar aún más a la escuela pública. En los últimos años, la escuela privada ha aumentado el número de alumnos y los recursos públicos que recibe. Paralelamente, la escuela pública ha concentrado la inmensa mayoría de los alumnos con dificultades educativas, con problemas sociales y los alumnos de origen inmigrante (cerca del 20% de la población escolar, que en un 85% estudia en centros públicos).

Este hecho, y la ausencia de aulas de acogida para inmigrantes y de servicios pedagógicos de atención especializada en número suficiente, ha generado un aumento de las tensiones a las que debe hacer frente la escuela pública. Se ha contribuido, así, a la creciente huida de las clases medias del sistema público hacia el privado. Las líneas en valenciano, en la medida en que atraen a grupos sociales con mayor formación y que la lengua supone una barrera para los inmigrantes, han sido tradicionalmente un espacio con menos tensiones educativas y superior rendimiento escolar dentro de la escuela pública. Sin ellas, es previsible un incremento de alumnos en los centros privados, y un aumento de los, ya fuertes, impulsos segregacionistas y desigualadores del sistema educativo valenciano.

Cuarta. A falta de que el futuro conseller de Educación ratifique la iniciativa, el PP debería ponderar, además de las consecuencias sociales y lingüísticas, los costes políticos. El anticatalanismo como componente de una sesgada definición de lo valenciano tiene su origen en la virulenta transición política a la democracia y en la dura salida de la anterior crisis económica de carácter sistémico, a finales de los años setenta del pasado siglo. Actualmente, vivimos una nueva crisis sistémica en la economía y ésta genera tensiones sociales que están dando lugar a nuevas formas de socialización política. Mucho de lo que ha caracterizado la política desde la transición hasta nuestros días puede ser radicalmente modificado. La desafección política hacia los grandes partidos está aumentando, el malestar social y político también. Hoy lo sufre el partido en el gobierno de España; pero el PP se equivocaría si se creyera inmune.

Las últimas elecciones apuntan a un cambio en el sistema de partidos. Compromís ha entrado, por méritos propios, en el parlamento y, si no comete errores, puede crecer a costa del resto de formaciones. De hecho, el 22-M mostró que ni EU ni el PSPV-PSOE han tocado suelo y que el PP puede crecer pero la capacidad de aumentar su penetración electoral da síntomas de agotamiento; algo que no ocurre con Compromís, con UPyD y, quizás, con la extrema derecha externa al PP. La legislatura que viene será dura. Abrir frentes de desgaste sin beneficio claro será negativo para quien gobierne. Además, puede ocurrir que lo valenciano ya no sea definido exclusivamente con los parámetros de hace más de treinta años. El campo de juego está transformándose y las formas de acción política también lo harán. Históricamente, quien no ve los cambios, acostumbra a sufrir las consecuencias.

 
11)
Article publicat en el diari ARA dissabte 3 de setembre del 2011
 
Fem els deures per començar el curs en pau
 
Carles Capdevila
 
 
12)
 
Publicat en el blog de Víctor Alexandre dimecres 31 d'agost del 2011
 
 
Víctor Alexandre
 
Em sembla que no som gaire conscients de la immensa transcendència que tenen els mitjans de comunicació en la nostra vida. El fet que constitueixin una part indestriable de la quotidianitat més propera fa que no ens adonem de fins a quin punt influeixen en la visió que tenim de les coses i, consegüentment, en l'opinió que en traiem i en l'actitud que n'adoptem. Tots tenim mitjans preferents, especialment quan són de pagament. Els diaris, per exemple, acostumen a tenir lectors fidels que només en comptadíssimes excepcions n'adquireixen un altre, cosa que és deu a la identificació que arriben a establir amb les seves pàgines. El lector coneix tan bé el seu diari i el lloc on trobar tot allò que vol que el dia que en té un altre a les mans li fa l'efecte que els continguts estan desordenats o en llocs poc adients. Per això, si se'm permet la broma, sembla molt més difícil canviar de diari que no pas de parella, ja que són moltíssimes les persones que n'han tingut dues, tres o quatre, de parelles, al llarg de la vida, sense que el seu diari de capçalera hagi deixat de ser el mateix.

La televisió en obert és una altra cosa, és clar. N'hi ha prou d'agafar el comandament a distància per gaudir d'una oferta ben àmplia de canals. Ara bé, com a catalans, en podem dir "gaudir", veritablement, d'aquesta oferta? Tot depèn de si ens ho mirem amb ulls catalanocèntrics o hispanocèntrics. Si ho fem des d'un prisma catalanocèntric, és a dir, com a catalans sense problemes de geografia a l'hora de situar el nostre país en el mapa, és obvi que l'oferta és deplorable. I no pas perquè sigui minsa –que ho és–, sinó perquè l'oferta espanyola, per raons polítiques i ideològiques, és interessadament abassegadora. Tanmateix, el problema més greu no seria aquest. És a dir, l'allau de canals com a eines d'espanyolització massiva. El problema més greu és que Catalunya no ha pres consciència de la necessitat vital que els seus canals públics contrarestin aquesta poderosa ofensiva espanyola per mitjà de continguts desacomplexadament catalanocèntrics. I aquesta indolència nostra és altament perillosa, ja que és aquí on, més que mai, es fa ben palès l'advertiment de Joan Fuster, en el sentit que "tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres".

D'acord amb això, el llibre de Joaquim M. Puyal, Aicnàlubma , és molt d'agrair, perquè, a més d'aportar elements de reflexió i anàlisi sobre l'ètica periodística, també ho fa amb relació als drets del receptor. I això és magnífic, perquè en Puyal té una forta ascendència en el camp de la comunicació a casa nostra i els interrogants que obre quan parla dels poders, dels símbols, de les llengües, dels missatges, de la producció de discursos, dels grans emissors espanyols i de la comunicació a Catalunya poden repercutir molt positivament en els llibres d'estil dels nostres mitjans. Especialment TV3. Aquests quatre fragments són molt il·lustratius:
  1. "Quan veiem Lisbeth Salander, a Millennium, parlar per telèfon, el seu mòbil és un Nokia, no un iPhone. A les pel·lícules sueques, si algú es munta un pis consulta un catàleg d'instruccions d'Ikea. Això, què vol dir? Que hi ha un compromís per part dels productors de la indústria cinematogràfica amb el conjunt del teixit industrial del país. [...] Orgull d'allò que els és propi, sensibilitat per detectar-ho i voluntat per exhibir-ho. Els catalans, això, ho hem d'aprendre. Orgull, sensibilitat i voluntat. Tothom, la gent, els empresaris, els polítics. Res d'això és incompatible amb els principis socials".
  2. "Per què, d'entre la munió de produccions que es fan a Catalunya, costa tant que hi tingui més presència la nostra llengua? Dit d'una altra manera (i tot respectant que cadascú fa negoci on vol o on pot), ¿per què els nostres empresaris s'han oblidat (hi ha rares excepcions) del nostre poble i s'han abocat, en cos i ànima, al mercat dels mitjans d'abast espanyol en castellà? Catalunya, com a objectiu específic de l'aspersió audiovisual, és un territori gairebé inexplorat".
  3. "Els catalans hem de saber que també aquí estem sols. En l'àmbit de la comunicació estem sols defensant els nostres espectadors, la nostra llengua, la nostra cultura popular, els nostres creadors, les nostres productores, el dret dels nostres infants i joves a entretenir-se en català i el dret a saber què passa a Tortosa, a Tremp o a l'Escala. Estem parlant del dret a explicar el nostre món i tot allò que puguem dir de la vida, en clau pròpia".
  4. "La complexa realitat sociocultural del nostre país experimenta les darreres dècades una progressiva debilitació de l'univers simbòlic propi i la consolidació d'un avançat procés de substitució de referències en els discursos periodístics, mediàtics i promocionals que s'hi distribueixen. També en els socials. Aquesta és una característica de les èpoques de transició. ¿Transitem cap a la nostra absorció per part del grup dominant o és un trànsit cap a la nova versió de 'nosaltres' del futur?".
El llibre d'en Puyal està farcit de peus de pàgina que trenquen massa sovint la interessant dinàmica del text, talment com si en el decurs d'un dinar excel·lent un cambrer ens oferís complements a cada mos que fem. Passa, però, que es tracta d'uns peus de pàgina tan substanciosos i il·lustratius que la distracció del discurs central es veu enriquidorament compensada. De tot plegat, però, jo, personalment, em quedo amb les reflexions sobre la importància de tenir un model propi, una òptica catalana de les coses. És a dir, la necessitat que els nostres mitjans assumeixin que el seu marc referencial són els Països Catalans i que, per tant, totes les informacions i missatges han de ser seleccionats, interpretats i transmesos d'acord amb la visió pròpia d'una col·lectivitat nacional. La nostra, la catalana. "Els nostres representants públics no han de tenir dubtes a l'hora de defensar allò que, com a poble, ens és imprescindible", diu en Puyal. I és cert. Sense aquest marc referencial no serà possible assolir l'emancipació mental bàsica que tot procés d'emancipació nacional requereix. Vull dir que la independència política de Catalunya passa inevitablement per uns mitjans de comunicació mentalment emancipats d'Espanya. Quan entenguem això, la resta serà fruita madura.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací