InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 470 (dimarts 05/04/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
3) Albert Pla Nualart - Aglutinació (4): és clar o esclar?
 
 
 
 
7) Obert el termini de matrícula de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià
 
 
 
1)
 
Publicat en Reus.cat dilluns 28 de març del 2011

Daniel Olivares i Joan Beltran s'han endut els premis Convit. Olivares, un jove informàtic d'Elx, s'ha endut el premi a una iniciativa de promoció per la campanya que ha aconseguit la traducció del You Tube al català. El tortosí Joan Beltran ha obtingut el Premi a la trajectòria per tota una vida dedicada a l'ensenyament de la llengua

Divendres dia 25, el 2n Congrés Convit es va iniciar amb la taula titulada “Llengua, immigració i empresa als territoris de parla catalana”, que va moderar Xavier Graset i que va tenir com a convidats representants dels governs de la Catalunya Nord, Andorra, les Illes Balear i el País Valencià.
 
Un dels plats forts de la segona jornada del Convit va ser la presentació de pòsters, en concret 20 experiències exitoses de les Illes, Andorra o de Catalunya, i de serveis lingüístics tan diversos com els universitaris, els dels sindicats, de confederacions, entitats, ajuntaments, dels governs, etc., el resum de les quals també és consultable per Internet, des d'on ben aviat es tindrà accés als pdf.
Tot seguit Jordi de Bofarull va encarregar-se de fer públic el resum i conclusions del 2n Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana.
 
L'engrescadora lletra final a càrrec del reusenc Josep Murgades “Per paraules que són accions, les vostres. Al·locució als col·legues dels serveis territorials de llengua” va donar pas a la cloenda de les sessions a càrrec d'Empar Pont, regidora de Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus.
 
Premis per a Elx i Tortosa

Durant el dinar de cloenda es van desvelar els guanyadors dels premis Convit, que van lliurar Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus; Jordi Agràs, director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Empar Pont.
 
Daniel Olivares, un jove informàtic d'Elx, es va endur el Premi Convit a una iniciativa de promoció de la llengua per la campanya que, a través de la xarxa flog.cat, va aconseguir la traducció del You Tube al català.
 
D'altra banda, Joan Beltran, de Tortosa, va obtenir el Premi a la trajectòria de promoció de la llengua per tota una vida dedicada a l'ensenyament de la llengua, a la publicació de manuals i a l'estudi i difusió de l'estàndard occidental.
 
La sobretaula va ser amenitzada per les jotes improvisades de Joseret de Tortosa.

Tot seguit, els assistents que ho van desitjar van seguir una visita guiada al Gaudí Centre i a l'exposició “Ara toca festa”.
 
El Convit l'han organitzat la Regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i la Cambra de Comerç amb la col·laboració de la Xarxa Vives d'Universitats, el Govern d'Andorra, l'Ajuntament de Perpinyà i la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears
 
 
2)
 
Publicat en el diari ARA dilluns 14 de març del 2011

Fins ara hem vist casos d'aglutinació en què la forma final és fonèticament igual que la inicial: a l'hora / alhora, si no / sinó, al menys / almenys. Però n'hi ha d'altres en què és diferent perquè, pel camí, alguna vocal tònica passa a àtona o alguna àtona es perd. Seria el cas de pot ser / potser (en oriental, la o passa a sonar u ) i de si us plau / sisplau (es perd la u ).

Joan Solà va batallar tota la vida pel sisplau i avui fem servir sisplau la majoria de mitjans i molts escriptors i traductors, però la normativa li tanca la porta en una mostra més de les dificultats de l'IEC per posar-se al dia. La fitxa de l'Optimot Sisplau o si us plau? diu primer que "actualment utilitzem" si us plau per a totes les persones gramaticals, però afegeix després que us pot variar segons a qui ens adrecem, i en dóna un exemple: "Anna, deixa'm un euro, si us plau / si et plau".

Però si et plau és un arcaisme del tot detonant en aquesta frase. I la fitxa (que és, recordem-ho , divulgació normativa pagada per tots) acaba així: "La normativa no recull la gra fia reduïda sisplau , que s'usa en contextos informals". Informals, afegeixo jo, com el de la frase de l'exemple. No acceptar sisplau té diversos efectes negatius: indueix a una pronúncia afectada i irreal, fa que no distingim entre les formes conjugades (arcaiques) i la invariable (actual) i posa més difícil a sisplau plantar cara a un potser menys genuí per favor.

 

3)
 
Publicat en el diari ARA dimarts 15 de març del 2011

Les raons per escriure és clar i esclar no s'aparten gaire de les que ens fan escriure pot ser i potser. Ras i curt: són formes diferents amb un significat, una sintaxi i una fonètica diferents. Però així com pot ser i potser tenen una vitalitat inqüestionable, és clar -d'una manera aclaparadora- i esclar -cada dia més- són substituïts en la llengua oral espontània per les formes paral·leles al castellà està clar i clar (en el sentit adverbial d'evidentment ).

Per a aquests està clar i clar -formes que considera incorrectes-, l'actual normativa dóna un únic equivalent, és clar, malgrat que en tots els dialectes hi ha una forma fonètica específica per a cadascun dels dos significats. És com si, tot i que diem pot ser i potser, la norma només ens deixés escriure pot ser, i ens obligués a deduir del context sintàctic quin sentit té i com l'hem de pronunciar.

Alguns diuen que esclar és un fenomen barceloní. És del tot fals: a Barcelona triomfa clar. És a les zones menys interferides del central, del Baix Camp a l'Empordà, on se sent més esclar. Que es digui en el dialecte amb més parlants ja l'abona, però és que, a més, els dialectes que no diuen esclar diuen, amb el mateix sentit, formes més iguals al castellà que la normativa tampoc no accepta. De fet, l'estàndard ja fa temps que usa esclar i ara no més cal reflectir-ho ortogràficament per fer els textos més llegibles i més intel·ligibles. Demà ho acabarem de veure.

 
4)
 
Publicat en la web del Consell de Mallorca
http://www.conselldemallorca.net/index.php?&id_parent=316&id_class=1851&id_section=1852&id_son=3011&id_grandson=4251&id_greatgrandson=7047

 
 
Actuacions per a l'acolliment lingüístic de la població nouvinguda i la cohesió social

Per la integració i la cohesió social. Jornades sobre llengua, cultura i immigració

El Consell de Mallorca i la Fundació Congrés de Cultura Catalana organitzen, per als propers dies 15 i 16 d'abril, unes jornades sobre llengua, cultura i immigració amb el títol «Per la integració i la cohesió social», el programa de les quals teniu a continuació. 
 
5)
 
A peu de foto
 
http://apeudefoto.wordpress.com/
 
 
6)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dimecres 30 de març del 2011
http://www.levante-emv.com/panorama/2011/03/30/valencians-mallorca/794431.html
 
Valencians de Mallorca

Un documental reivindica els lligams culturals i lingüístics entre la Marina Alta i les Illes Balears

Ara que es commemora el 400 aniversari de la repoblació de la Marina Alta, la Safor i el Comtat amb milers d'immigrants de Mallorca després de l'expulsió dels moriscs el 1609, el documental Valencians de Mallorca analitza els lligams culturals i lingúístics entre la comarca alacantina i les Illes Balears.

El film, presentat recentment al saló d'actes de la Casa de la Cultura de Dénia, descobreix tota l'herència deixada per aquells colons, que encara hui és ben visible en la parla, els cognoms, la toponímia i els costums d'aquestes comarques, i sobre tot a la Marina Alta. En el documental, realitzat per Info TV, Tàrbena té un especial protagonisme , ja que és un perfecte reflexe de la pervivència de la petjada dels repobladors mallorquins.

Deu mesos de treball

Valencians de Mallorca ha suposat deu mesos d'inténs treball i ha sigut una iniciativa de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (Macma) i del'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta (Iecma). La presentació, d'aquest treball, a la que va assistir nombrós públic, va tindre una gran càrrega. El president del Macma, Alejandro Pastor i de l'Iecma, Antoni Prats, obriren l'acte explicant aquest projecte commemoratiu del repoblament mallorquí.

El codirector del documental Juli Esteve va repassar el procés de rodatge i documentació. Esteve va assenyalar que la idea del film "nasqué fa vora any i mig en el transcurs del passat congrés de l'Iecma sobre l'expulsió dels moriscs, realitzat en el mateix marc on s'estrenava Moriscs, els valencians oblidats, anterior i guardonat documental realitzat per la productora valenciana i igualment avantsala d'aquest nou treball".

Valencians de Mallorca és una coproducció amb la televisió autonòmica IB3 i recolçada pel Govern Balear, el Consell de Mallorca, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Universitats de València i Alacant i onze ajuntaments mallorquins i valencians, a més d'algunes empreses i fundacions.
 
7)
 
Obert el termini de matrícula de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià
 
 
S'ha obert novament el termini de matriculació de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

 
El període és de l'1 al 26 d'abril inclusivament. Si feu la matriculació telemàtica, amb pagament per via telemàtica, tindreu una bonificació del 10 per cent.

Aci teniu el calendari de les proves:

Dia 28 de maig de 2011:

– Certificat de coneixements orals.

– Àrees 1 i 2 del certificat de grau mitjà.

Dia 4 de juny de 2011:

– Certificat de grau elemental.

– Àrees 1 i 2 del certificat de grau superior.

– Certificat de llenguatge en els mitjans de comunicació.

Dia 11 de juny de 2011:

– Àrees 3 i 4 del certificat de grau mitjà.

– Certificat de llenguatge administratiu.

Dia 18 de juny de 2011:

– Àrees 3 i 4 del certificat de grau superior.

– Certificat de correcció de textos.

NOVETATS IMPORTANTS

1. Les proves de coneixements orals, de grau elemental i dels certificats de capacitació tècnica es realitzaran cada una en una única jornada.

2. Les proves de grau mitjà i de grau superior es realitzaran en dos fases. En la primera fase s'avaluaran els continguts de les àrees 1 i 2 (les de tipus test). En la segona, s'avaluaran els continguts de les àrees 3 i 4 (redacció, dictat i expressió oral). Només podran realitzar la segona fase els aspirants que hagen superat la primera fase.

En les proves de grau mitjà i de grau superior, els aspirants que no superen el 40% en la mitjana ponderada de les dos àrees de la primera fase no podran continuar en la segona fase. Així mateix, no podran continuar tampoc en la segona fase els aspirants que no hagen obtingut un mínim d'un 30% en alguna de les dos àrees de la primera fase.

4. Al llarg de la setmana següent de la realització de les proves, la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià publicarà en la web <www.edu.gva.es/jqcv> els resultats dels aspirants que s'han examinat de les àrees 1 i 2 de les proves de grau mitjà i de grau superior. Els aspirants que no hagen superat els criteris expressats en el punt anterior seran qualificats com a no aptes.


I també us recordem que l'Àrea de Formació de la Diputació de València organitza, tant en el Pla de Formació Contínua com en Interna, cursos encaminats a superar estes proves. Podeu trobar més informació en: http://www.dival.es/formacion i www.dival.es/normalitzacio
 
 
8)
 
Publicat en el diari ARA dilluns 28 de març del 2011
http://www.ara.cat/cultura/Albert_Manent-premi_honor_lletres_cartalanes-Omnium_Cultural_0_452355013.html

L'acte de lliurament del guardó, instituït per Òmnium Cultural l'any 1969, tindrà lloc al mes de juny al Palau de la Música Catalana

Albert Manent: "Sóc contrari als ploramiques. Estem millor que mai"

L'escriptor, filòleg i historiador, triat per al 43è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes "per la importància i l'exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, que ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans"

Albert Manent (Premià de Mar, 1930) ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural a una persona que per la seva trajectòria ha contribuït a la vida cultural dels Països Catalans. L'escriptor, filòleg i historiador rep el premi "per la importància i l'exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, que ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".

Manent, que ha assistit a l'acte en què s'ha anunciat el premi a la seu d'Òmnium Cultural, ha assegurat que estava "sorprès, content i agraït" per la distinció, ha estat acompanyat per personalitats guardonades en anys anteriors com ara Josep M. Espinàs, Jaume Cabré, Montserrat Abelló, Feliu Formosa i Antoni Maria Badia Margarit.

"Sóc molt contrari als ploramiques i als Jeremies, als que sempre tenen els mocadors als ulls, si estem tan malament, plega o ves-te'n al desert". Així de contundent s'ha expressat pel que fa a la situació de la llengua catalana, i ha recordat que, per exemple, amb la immersió lingüística s'ha fet "un salt gegant".

"Estem millor que mai", ha dit Manent referint-se a la cultura del país. El guardonat, que se sent "orgullós" sobretot dels seus llibres memorialistes, ha recordat que "mai no hi havia hagut tants novel·listes, tants poetes per metre quadrat, tants investigadors de la literatura, la història i la llengua, i tants memorialistes, un gènere que s'ha posat de moda".

Fill del poeta Marià Manent (Barcelona, 1898-1988), que també va rebre aquest Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 1985, Albert Manent ha destacat en el camp de la poesia, la narrativa, l'assaig i la història.

Va ser un membre actiu de la resistència cultural contra Franco. Va formar part de la generació que va publicar des de la Universitat –on estudiava dret– l'Antologia Poètica Universitària, que als anys 50 es reivindicava com una nova fornada literària (amb Josep Maria Espinàs, Joan Raventós, Josep Maria Ainaud, etc.). Abans de complir els dinou anys publica el seu primer llibre, Hoste del vent, el maig de 1949. El 1950 s'afegeix a la revista Curial, aixafada per estar escrita en català, i suma a aquest cercle les lectures de poesia clandestines de Miquel Saperes, les tertúlies de J.V. Foix i Carles Riba i l'historiador Josep Iglésies. En aquesta època coneix Jordi Pujol,Joaquim Molas i Max Cahner. Després seria assessor del president de la Generalitat Jordi Pujol i tindria diversos càrrecs a l'administració convergent. Amb Max Cahner encetaria als 70 la carrera de Filologia Catalana i va ser un dels primers redactors de la Gran Enciclopèdia Catalana. Als 60 va començar a escriure les biografies de personalitats del Noucentisme com Carles Riba, Josep Carner, Fèlix Millet, J.V.Foix i el mateix Marià Manent.

Va ser un dels fundadors de la revista Serra d'Or, va escriure en revistes de l'exili i va ser col·laborador de l'Editorial Joventut, a banda de diversos mitjans de premsa.  També ha rebut diversos premis literaris, com el Serra d'Or per Josep carner i el Noucentisme (1970), el Josep Pla per Solc de les hores: retrats d'escriptors i de polítics (1987) i el Ramon Llull per Marià Manent, biografia íntima i literària. I ha rebut el títol de Mestre en Gai Saber (1959) i la Medalla al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2003).

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net  Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací