InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 448 (dijous 24/02/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Joan Tudela - Debat lingüístic
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10) Notícies de Valencianisme.com
 
11) Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
 
1)
 
Publicat en el diari digital laMalla.cat dilluns 14 de febrer del 2011
 

Joan Tudela

(Publicat al diari Avui el 9 de juny del 1989)

De tant en tant, vivim un debat econòmic i, com és ben natural, hi intervenen tots els agents econòmics. Tothom trobaria absurd que solament opinessin els estudiosos de l'economia, que no obrissin la boca ni els empresaris, ni els banquers, ni els alts directius, ni els sindicalistes. En canvi, d'uns anys ençà vivim un debat sobre el model de català estàndard, en què participen només els lingüistes, dedicats a l'estudi, a la docència o a la correcció de la llengua, que parlen, com és lògic, des d'un punt de vista més que res teòric. I els periodistes i els escriptors? No saben, no contesten. Em fa l'efecte que les excepcions són tan poques que les podríem comptar amb els dits d'una mà. Fem mal fet. Els qui tenim la llengua com a eina bàsica de creació i de comunicació no hem de callar a l'hora del debat. I els mestres i els professors? Muts, com  si no hi fossin. Són ben pocs els que han pres partit. També haurien de donar un cop de timó. La llengua vehicular de l'ensenyament forma o deforma de manera decisiva les noves generacions.

Més. Hi ha altres professionals que també, poc o molt, haurien de participar en el debat. Encara més. Tothom hi hauria de poder dir la seva, si s'hi veu amb cor, que cadascú se sap les seves limitacions. Bé, tothom no. Els polítics no haurien de ficar cullerada en les coses lingüístiques, perquè embolicarien la troca. Abans-d'ahir, sense anar més lluny, el nostre diari informava que Pasqual Maragall s'ha referit al català i al valencià com a "llengües germanes", malgrat l'evidència científica que la llengua dels valencians i la dels catalans és la mateixa, i que la nostra llengua és, això sí, germana de l'occità i cosina germana del castellà i de les altres llengües romàniques. Del que sí que s'han d'ocupar els nostres polítics, i ja ho fan, és dels assumptes sociolingüístics, és a dir, de fomentar l'ús del català. Això que passa aquests dies, que lluiten a veure qui aconsegueix un reconeixement estatal i europeu més gran per al català, ja va bé. El mal fóra que rivalitzessin en prudència, però que rivalitzin en audàcia catalanista, això és fantàstic.

El debat lingüístic actual hauria de centrar-se, penso jo, en el problema del català aparent. N'acabarem de parlar la setmana vinent, si Déu vol.

 

A l'hora de rellegir aquest article meu del 1989 que ara reedito, em reafirmo en una idea que ja fa temps que tinc clara i és que, a la nostra societat, hi ha àmbits que viuen un progrés i n'hi ha que viuen una regressió. La qualitat lingüística, en general, viu una regressió. El nostre sistema educatiu ha esdevingut una fàbrica de minusvàlids lingüístics. Els nostres mitjans de comunicació s'omplen de periodistes que escriuen o parlen sense cap qualitat lingüística, una autèntica indecència professional que no escandalitza a gairebé ningú; de fet, la qualitat lingüística del periodisme no forma part en absolut de l'agenda del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Sort en tenim que el Barça va la mar de bé i ens alegra una mica la vida...

 

2)

Els viatges de la memòria

 

Taula redona Els viatges de la memòria. Amb motiu de la presentació del llibre “Final de viatge. Memòries d'un gandià: amics, coneguts i saludats” (editat pel CEIC Alfons el Vell i l'Ajuntament de Gandia), de Gonçal Castelló.

Amb la intervenció de Cristina Escrivà, escriptora, Vicent Àlvarez, Consell Valencià de Cultura i Àngel Velasco, editor del llibre

Data: 28 de Febrer del 2011 de 19:30 a 21:00.

Lloc de realització: Aules Seminari. La Nau (Carrer de la Universitat, 2 - València).

Entrada gratuïta, aforament limitat

Organitza: Fòrum de Debats. Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni

Contacta: cultura@uv.es

Més informació: http://www.uv.es/cultura

 

3)
 
Publicat en EL PUNT dimarts 22 de febrer del 2011
http://www.elpunt.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/373864-persecucio-a-la-comunicacio-en-valencia.html

Persecució a la comunicació en valencià

Aquesta setmana passada, s'ha escrit una pàgina trista en la història de la comunicació. El tancament dels repetidors de la Televisió de Catalunya per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), a causa de les multes del Consell contra aquesta entitat, és un capítol més de la crònica negra escrita pel govern del PP contra la nostra llengua. Persecució, desídia i abandó. Aquests són els qualificatius que descriuen la política de Francisco Camps contra als mitjans de comunicació en valencià, llevat de RTVV, és clar. L'acaçament del Consell contra ACPV per impedir les emissions de la televisió catalana és un greu atemptat contra la llibertat d'informació i l'espai de comunicació en la llengua autòctona.

Malauradament, es un exemple entre tants del que està passant en altres sectors comunicatius. Amb un discurs xenòfob anticatalà, el Consell està afavorint de forma conscient la castellanització de l'espai comunicatiu valencià, deixant la nostra llengua contra les cordes de la inanició. Malgrat que avui hi ha més de 170 mitjans en valencià, és un sector feble i minoritzat. Pel que fa a la premsa, a hores d'ara tenim un centenar de periòdics no diaris en valencià, la majoria d'ells editats per associacions, els quals sumen una tirada d'eixida de 409.000 exemplars. Però malgrat que la xifra és aparentment elevada, solament el 9% de la població llegeix premsa en valencià.

La premsa en valencià sobreviu gràcies al voluntarisme dels editors i periodistes que n'estan al front. Pateix invisibilitat social i marginació de les institucions. Per altra banda, l'ús del valencià en la premsa en castellà és escàs, llevat de casos dignes i meritoris com Levante-EMV i El País, que editen pàgines especials en valencià.

El conflicte lingüístic, atiat encara per la dreta, genera actituds de rebuig vers la llengua normativa. I el que és pitjor, la Generalitat no recolza suficientment els mitjans. Contrasta l'ajuda de 120.000 euros que donà en 2010 el Consell per al foment del valencià en els mitjans enfront els 7 milions d'euros que aportà Catalunya, els 5,7 milions del País Basc i els 3,5 milions de Galícia. I fins i tot Astúries, amb 415.000 euros, supera amb escreix l'ajuda valenciana. El Consell sols mima RTVV, perquè serveix els seus interessos polítics de control informatiu, sense preocupar-se massa de l'onerós deute de més de 1.100 milions d'euros que té l'ens ni de la situació de penúria econòmica que està provocant en la indústria audiovisual valenciana.

La manca d'ajudes institucionals i la marginació publicitària d'alguns poders polítics, ha provocat en els últims anys la desaparició de bastants periòdics emblemàtics, com és el cas de L'Avanç, Crònica de la Vall d'Albaida o Quinze Dies de la Safor, mentre que Saó i un bon grapat publicacions petites estan vivint una situació econòmica molt delicada. Ens agrade o no, pel fet de ser el valencià una llengua minoritzada, la seua supervivència passa per regular un model de suport de la llengua en els mitjans semblant al que s'està fent al País Basc, Catalunya o Galícia. I d'això els partits polítics de les Corts Valencianes haurien de prendre nota.

Els mitjans en valencià són una indústria i un patrimoni cultural que cal protegir i preservar. Calen polítiques públiques de comunicació per part de la Generalitat que ajuden a redreçar la situació. Però aquest camí és difícil que a hores d'ara l'encete el Consell. L'apagada de la Televisió de Catalunya és la prova evident que el Consell no li importa una part de la ciutadania valenciana. Amb un govern com aquest no ens fan falta invasors. El mal d'Almansa el tenim dins de casa. Si Jaume I alçara el cap no dubtaria dir en dir-li a Camps i els seus consellers: Vergonya cavallers, vergonya!

 
4)
 
Publicat en EL PUNT dimarts 22 de febrer del 2011

L'Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes (APPV), davant la decisió d'Acció Cultural del País Valencià de deixar de reemetre el senyal de la Televisió de Catalunya a causa de la pressió i multes de la Generalitat Valenciana, expressa el seu malestar al Govern valencià perquè considera que el Consell no ha adoptat les mesures adequades per a impedir aquesta situació, ni ha negociat bé ni suficientment amb els governs de Madrid i la Generalitat de Catalunya per a aconseguir la reciprocitat de les emissores de televisió i ràdio que emeten en la nostra llengua.

L'APPV considera que l'apagada de la Televisió de Catalunya al País Valencià és una vulneració del drets constitucional de la llibertat d'informació, alhora que suposa un greu atemptat contra l'espai de comunicació en la llengua autòctona. La pèrdua de pluralitat informativa, i la pèrdua d'un mitjà de comunicació en la llengua pròpia, redueix el nivell democràtic de la societat valenciana.

L'acaçament del Consell contra Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per impedir les emissions de la televisió catalana no pot justificar-se amb una norma administrativa modificada per justificar un règim sancionador. Des de l'APPV es considera que hi ha una intenció política de fons per part del Consell que va més enllà del compliment de la legislació.

L'APPV demana al Consell que reconsidere la seua actitud, que permeta a ACPV la reemissió del senyal de la Televisió de Catalunya, i que encete noves negociacions amb els governs central i la Generalitat de Catalunya per a fer realitat la reciprocitat de les emissores de televisió i ràdio que emeten en la nostra llengua.

 
5)
 
Publicat en VILAWEB dimarts 22 de febrer del 2011
http://www.vilaweb.cat/noticia/3851817/20110222/artur-mas-francisco-camps-reuniran-20-dabril.html

Artur Mas i Francisco Camps es reuniran el 20 d'abril

Un dels punts de l'ordre del dia serà el tancament de TV3 al País Valencià

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i el de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, es reuniran el dia 20 d'abril a València, segons que ha anunciat el portaveu del govern català, Francesc Homs. El mateix dia que el Barça i el Reial Madrid jugara la final de la copa a València. 'Ja hem lamentat el que ha passat i farem tot el que estigui al nostre abans per recuperar l'emissió de TV3 al País Valencià', ha dit Homs, que ha contrastat aquesta situació amb la reciprocitat entre les Illes Balears i Catalunya. Una reciprocitat, tanmateix, que no és completa, ja que a les Illes no es rep el senyal de TV3 sinó el de la seva versió internacional, el TV3cat.

Homs també ha anunciat que d'ací a uns dies hi hauria una trobada de la comissió de seguiment dels espais de reciprocitat entre les Illes i el Principat i que el Govern balear tenia intenció de fer arribar a les Illes el nou canal Esport3.

Pel que fa a la reunió entre Mas i Camps, el portaveu del govern català ha explicat que a més de tractar el tancament de TV3 la trobada també serviria per parlar de les relacions entre País Valencià i Catalunya i l'interès compartit pel corredor mediterrani. 'Una opció estratègica que ens interessa molt a tots', ha dit Homs. 

 
6)
 
Publicat a
http://www.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/374003-mals-presagis-per-a-tv3-al-pais-valencia.html
 
 
Enric Serra
 

Mentre arreu del País Valencià es van estenent i multiplicant les mostres d'indignació i de protesta per l'acció assetjadora del govern valencià que ha portat al tancament forçat dels repetidors que permetien rebre el senyal de TV3 (seguiu des de Twitter #sensesenyal), el portaveu del govern català, Francesc Homs, anuncia amb un entusiasme francament limitat que aquesta qüestió quedarà inclosa en l'agenda que el president valencià Francisco Camps i el català Artur Mas tractaran en una trobada concertada per al 20 d'abril. Només falten dos mesos, seixanta dies; fet i fotut res davant de fets consumats. I per si algú no ha copsat prou bé el llenguatge subliminar i no verbal d'aquest context, el mateix Homs ja hi ha afegit que l'objectiu fonamental de la trobada és aprofundir els punts d'acord sobre els interessos compartits, principalment la consolidació del projecte de corredor mediterrani que ha de connectar les comunicacions i conseqüentment l'economia dels Països Catalans amb Europa.

Si tenim en compte que ni Mas ni Camps s'amaguen que el desenvolupament econòmic dels respectius territoris és prioritari, que l'abast de TV3 al País Valencià és una iniciativa privada d'Acció Cultural que no compromet per res el govern català, que a Francisco Camps i als seus se'ls en refot que Canal 9 es vegi a Catalunya però no poden sofrir que TV3 es vegi al País Valencià i que tot el segment de població valenciana que sense renunciar a cap singularitat advoca per una cultura catalana comuna i per una escola pública i uns mitjans de comunicació en català són considerats enemics polítics pel Partit Popular i pel govern que presideix Camps, podem començar a fer apostes sobre si la qüestió de la cobertura de TV3 desembocarà en alguna cosa més que paraules vagues. Ja podem esmolar eines més contundents, com faran Acció Cultural del País Valencià i el diputat d'ERC Oriol Junqueras, que han anunciat peticions d'investigació a la Comissió Europea i al Parlament d'Estrasburg per determinar si l'acció del govern valencià vulnera les directives europees sobre la llibertat d'expressió i els drets lingüístics.

 
7)
 
Publicat en EL PUNT dimarts 22 de febrer del 2011
http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/16-educacio/373594-el-consell-escolar-avala-la-reduccio-dhores-en-valencia-en-la-linia-en-castella.html

El consell escolar avala la reducció d'hores en valencià en la línia en castellà

Comença el desmantellament legislatiu de l'educació en valencià per part del govern de Camps

La mesura afectarà un 71% per cent de l'alumnat

La permanent del Consell Escolar valencià ha aprovat, amb els vots en contra de STEPV, CCOO, UGT i la Confederació de pares i mares Gonçal Anaya, la modificació del decret 79/84 sobre l'aplicació de la llei d'Ús i Ensenyament del Valencià que limita l'extensió progressiva del valencià en els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP), coneguts com a línia en castellà, segons informa l'STEPV.

En concret, modifica l'article 10 que permet l'extensió progressiva del valencià com a llengua d'ensenyament a partir de tercer curs de primària. Actualment, els PIP estableixen que la matèria de Valencià i, com a mínim, Coneixement del Medi s'impartiran en valencià. Ara, la proposta de modificació substitueix aquest mínim de matèries en valencià a només una que s'impartirà en aquesta llengua, a més de l'àrea de valencià.

Segons l'STEPV, que recorda que va denunciar aquesta modificació en la mesa sectorial del passat maig, “ja no té sentit anomenar aquests «programes d'incorporació progressiva» perquè aquesta progressivitat queda anul·lada.

Per la seua banda, Maria José Navarro, pres.identa de la Confederació Gonzalo Anaya, ha criticat igualment l'aprovació. “Els programes d'ensenyament en valencià estan funcionant correctament i no veiem cap motiu per modificar-los. La Generalitat Valenciana ha de vetllar per la promoció del valencià com a llengua oficial de la Comunitat Valenciana, en el cas que ens ocupa, en l'àmbit de l'ensenyament”, ha apuntat.

El 64,71% dels alumnes de primària infantil estan matriculats en la modalitat PIP, igual que 79,87% de secundària (71% en conjunt).

 

8)
 
Publicat a tribuna.cat dilluns 7 de febrer del 2011
 
 
Les noves oportunitats provinents de la incursió de la Televisió Digital Terrestre (TDT) sumades al gran lideratge que està exercint Televisió de Catalunya (TVC) durant els darrers anys -amb un clar predomini dels mitjans de la CCMA a tot el panorama comunicatiu català, segons el darrer baròmetre del Funadacc- ha fet nàixer, finalment,  l'Esport3.

El nou canal d'esports de la televisió pública catalana ha començat a caminar aquest cap de setmana amb vocació de ser un canal temàtic d'esports amb cobertura informativa les 24 hores del dia. Esport3 aglutina i centralitza totes les programacions esportives que incloïa l'oferta de continguts de Canal 33 i, d'aquesta manera, el que ha estat tradicionalment el segon canal de TVC s'ha transformat en un canal de continguts exclusivament culturals.

Esport3 es veu en un dels dos canals de TDT en què fins ara es podia veure el 3/24 i la seva cobertura actual és del 70% del territori (principalment a les quatre capitals catalanes i els seus voltants). Tot i això, l'aposta pel nou canal temàtic s'ha erigit amb força davant una audiència que ja en reclama la seva extensió més enllà del Principat: L'Obra Cultural Balear (OCB) ja ha fet pública aquesta mateixa setmana a la Generalitat de Catalunya i al Govern de les Illes Balears la seva volunatt que s'iniciïn les negociacions polítiques necessàries per aconseguir que Esport3 es vegi també a les Illes.
 
9)
 
Publicat a directe.cat dimarts 8 de febrer del 2011

L'Obra Cultural Balear demana a les institucions balears i catalanes que n'assegurin la recepció

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat al govern balear i al català que engeguin un procés de negociació política amb l'objectiu d'aconseguir, en un termini de dos mesos, que el nou canal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), 'Esport 3', arribi íntegrament a les Illes. L'entitat considera que és 'fonamental' assegurar que el conjunt de la ciutadania pugui accedir al màxim d'hores de programació en català, per tal de contrarestar, diuen, la multiplicació del nombre de canals que no la fan servir. L'OCB creu que és fonamental posar-se 'mans a l'obra' i acabar l'actual legislatura acabant el procés de recepció de tots els canals de la CCMA.
 
L'entitat també vol recordar al govern de les Illes Balears que encara hi ha alguns assumptes pendents en relació amb la recepció dels mitjans de comunicació audiovisuals en català. Des de l'OCB remarquen que encara no s'ha concretat la recepció dels canals televisius valencians.

En segon lloc, l'entitat en defensa de la llengua i la cultura catalana insisteix en que s'ha de recuperar la recepció de les ràdios, com IcatFM i Catalunya Informació. En tercer lloc, l'OCB també reclama assegurar l'arribada íntegra de les emissores de la CCMA, amb la informació de dades i els serveis de dual, subtítols per a sords i teletext
 
10)

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

SETMANA DEL 14 AL 20 DE FEBRER DEL 2011

 

 

Un treballador d'ADIF es nega a atendre una consulta en valencià sobre un passatger invàlid
 
Llegiu la notícia:
 
 
Comunicat de l'OVAL davant de la denúncia per discriminació lingüística
 
Llegiu la notícia:
 
 
Escola Valenciana i l'AVL acorden mantindre un discurs "de consens i en positiu" quant al valencià
 
Llegiu la notícia:
 
 
ADIF es disculpa pel cas de discriminació lingüística i obri un expedient per tal d'aclarir els fets
 
Llegiu la notícia:
 
 
L'AVL aposta per l'ensenyament en valencià per a garantir els drets lingüístics
 
Llegiu la notícia:
 
 
El Consell ix victoriós de la seua "croada" contra l'emissió de TV3 al País Valencià
 
Llegiu la notícia:
 
 
Es presenta una campanya institucional per a la promoció del valencià
 
Llegiu la notícia:
 
 
Un documental analitza l'empremta lingüística i cultural de la repoblació mallorquina a la Marina
 
Llegiu la notícia:
 
 
Valencianisme.com dóna suport a les concentracions en defensa de les emissions de TV3
 
Llegiu la notícia:
 
 
Parlarem amb Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana. Què li voldríeu preguntar?
 
Llegiu la notícia:
 
 
11)
Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
Sumari
 
 
1) Eugeni S. Reig - a mitja nit mosques
 
2) Eugeni S. Reig - La tx a començament de paraula
 
3) Ramon Sangles i Moles -  Les preposicions a i en
 
4) Gabriel Bibiloni - És obvi que hem d'obviar als perills de la degradació de la llengua
 
5) Antoni Llull Martí - Esteroides i anabolitzants
 
6) Màrius Serra - Timbal?
 
7) Pere Ortís - La parla de l'Urgell (Lletra D)
 
8) Pere Ortís - Atacs i més atacs contra la llengua catalana
 
9) Softcatalà presenta la traducció al català de l'OpenOffice.org 3.3
 
10) Llibre: Veus de la nova narrativa catalana
 
11) Ramon Sangles i Moles - Paciència, fora presses i silenci interior
 
12) Joan Tudela - Comunicació presencial: to
 
 
 
Si voleu rebre el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2011 és de 25 euros.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com