La permanent del Consell Escolar valencià ha aprovat, amb els vots en contra de STEPV, CCOO, UGT i la Confederació de pares i mares Gonçal Anaya, la modificació del decret 79/84 sobre l'aplicació de la llei d'Ús i Ensenyament del Valencià que limita l'extensió progressiva del valencià en els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP), coneguts com a línia en castellà, segons informa l'STEPV.
En concret, modifica l'article 10 que permet l'extensió progressiva del valencià com a llengua d'ensenyament a partir de tercer curs de primària. Actualment, els PIP estableixen que la matèria de Valencià i, com a mínim, Coneixement del Medi s'impartiran en valencià. Ara, la proposta de modificació substitueix aquest mínim de matèries en valencià a només una que s'impartirà en aquesta llengua, a més de l'àrea de valencià.
Segons l'STEPV, que recorda que va denunciar aquesta modificació en la mesa sectorial del passat maig, “ja no té sentit anomenar aquests «programes d'incorporació progressiva» perquè aquesta progressivitat queda anul·lada.
Per la seua banda, Maria José Navarro, pres.identa de la Confederació Gonzalo Anaya, ha criticat igualment l'aprovació. “Els programes d'ensenyament en valencià estan funcionant correctament i no veiem cap motiu per modificar-los. La Generalitat Valenciana ha de vetllar per la promoció del valencià com a llengua oficial de la Comunitat Valenciana, en el cas que ens ocupa, en l'àmbit de l'ensenyament”, ha apuntat.
El 64,71% dels alumnes de primària infantil estan matriculats en la modalitat PIP, igual que 79,87% de secundària (71% en conjunt).