InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 428 (dijous 20/01/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
4) Víctor Alexandre - UOC, Universitat Oberta d'Espanya
 
5) Albert Pla Nualart - Perdrem el 'que', "i qué?"
 
6) Joan Garí - Carta a l'AVL
 
7) VINE AL TEATRE I AL CINE GRATIS I EN VALENCIÀ
 
8) Sopar i xarrada en el Bloc de Progrés Jaume I, a l'Alcúdia
 
9) Notícies de Valencianisme.com
 
 
 
 
1)
 
Publicat en EL PUNT dimecres 12 de gener del 2011
 
 
A Alacant, on hi ha deu centres públics, la xifra es redueix fins al 17,5%
 
A l'escola concertada i la privada les xifres encara són més baixes
 
FAPA València i Escola Valenciana han demanat a la conselleria d'Educació que tots els centres oferisquen ensenyament en català
 
La federació de pares i mares d'alumnes FAPA València i Escola Valenciana han denunciat que l'oferta d'ensenyament en català [valencià, segons la denominació oficial] no arriba ni al 45% (44,8%) dels centres públics d'infantil i primària del País Valencià.
 
En el cas de les gran ciutats, on el castellà està fortament implantat, hi destaca per la seua escassa oferta Alacant, amb només 10 centres públics (17,5%) on es pot estudiar en català dels 57 que n'hi ha. Les xifres són encara més dramàtiques en l'escola concertada i en la privada. A Alacant, només al 3% d'aquests centres és possible estudiar en català.
 
A València, dels 95 centres públics, només en 47 (49,5%) s'ofereix ensenyament en català, un 8% en el cas dels privats i concertats.
 
FAPA València i Escola Valenciana han demanat a la conselleria d'Educació que tots els centres oferisquen ensenyament en català. “Totes les proves constaten que els alumnes de les línies en valencià tenen major domini de valencià però també, i de forma contundent, de castellà. No podem continuar fent prevaldre el sistema monolingüe en castellà”, ha subratllat el president d'Escola, Vicent Moreno.
 
 
2)
 
Publicat en EL PUNT dimarts 11 de gener del 2011

La revista valenciana Saó dedica el quadern central del mes de desembre al gramàtic i escriptor Enric Valor i Vives (1911-2000), amb motiu d'haver estat declarat Escriptor de l'Any 2011 per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. L'any 2010 es commemora el desé aniversari del seu traspàs, i el 2011 el centenari del naixement a la vila de Castalla (l'Alcoià).

Per a Saó, «Enric Valor és un homenot estimat pel poble valencià, i és així perquè pronunciant el seu nom a qualsevol persona, és evocat ràpidament. Els xiquets i jóvens a l'escola, els aprenents adults de llengua, la ciutadania associada en col·lectius culturals, les universitats, de vegades les institucions... Hom el recorda amb estima, potser relacionant-lo amb la faceta més coneguda, difosa i d'efectes socials més palpables: la seua tasca com a rondallista.

Amb motiu de l'Any Enric Valor que li dedica l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Saó aporta amb aquest Quadern sis referències noves a la llarga llista d'estudis i articles que s'han fet en les últimes dècades. I ho fa calibrant el valor de Valor, amb unes intervencions d'especialistes i estudiosos plenes d'interés.

3)
 
Publicat en el diari ARA dimarts 4 de gener del 2011
 
 
4)
 
Publicat en el blog de Víctor Alexandre dijous 13 de gener del 2011
 

 

Víctor Alexandre

 
 
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s'ha convertit en una veritable enemiga de la llengua catalana, fins al punt que el passat 13 de novembre, durant la cerimònia de graduació del curs 2009-2010, celebrada a l'Auditori de Barcelona, diversos estudiants van interrompre l'acte per denunciar que, d'acord amb la discriminació que practica aquesta Universitat, els professionals del futur que hi estudien no podran exercir la seva activitat en català. Ho expressen així: "Denunciem l'escandalosa discriminació que porta a terme la UOC envers la comunitat catalanoparlant, ja que un 80% de postgraus, màsters, especialitats i doctorats que ofereix aquesta Universitat no es poden portar a terme en la llengua pròpia del país. A més, hi ha casos com els postgraus de l'Àrea de Ciències de la Salut, en què el català és del tot inexistent".

La situació, per tant, és molt greu. De fet, el passat mes de febrer ja vaig escriure un article que transmetia l'enuig de la senyora Heather Hayes, intèrpret judicial federal de l'estat nord-americà de Tennessee, en no rebre cap resposta de la rectora, Imma Tubella, a la reiterada pregunta del per què, quan s'entrava a la pàgina web de la Universitat per estudiar filologia catalana, tots els botons del portal de llengua anglesa conduïen a pàgines en espanyol. Gràcies a aquell article, la senyora Hayes va ser atesa i es van produir canvis al web. Tanmateix, allò no era res més que una extensió del que està passant en els estudis. Ni tan sols el Campus Virtual està disponible en llengua catalana, que, com dèiem, a més de la llengua pròpia de Catalunya, és la llengua que constitueix per si mateixa una de les raons fundacionals de la UOC. I les raons d'aquest estat de coses són diverses. Una d'elles és que la UOC no exigeix al seu professorat que sigui competent en català. I una altra, és el menyspreu de la senyora Imma Tubella a normalitzar la llengua catalana en tots els àmbits de la Universitat que regeix.

La senyora Tubella, malauradament, té tendència a la contradicció flagrant entre el que predica en els seus articles i la seva praxi professional. Si l'any 2005, en un estudi titulat "Societat del coneixement. Com canvia el món davant dels nostres ulls", ens advertia que aquest segle probablement desapareixeran el 90% de les 6.000 llengües que hi ha al món, el passat 15 de novembre, dient-nos que "Educació i innovació és independència", feia un seguit de consideracions que tot líder independentista compraria: "Hi ha massa inhibidors corporatius professionals que fan insonora la nostra feina. Hem de potenciar els emprenedors. I això s'ha de fer amb risc i, per tant, generant una nova cultura del risc. Sempre cal arriscar. Amb disciplina, rigor, creativitat i passió, però arriscar. Cal trobar noves vies per aconseguir els nostres objectius, obrir-se a noves dinàmiques i pensar en les eines que poden situar-nos en la rellevància. [...] Si tenim clar el model de país que volem construir i la voluntat de construir-lo, es tracta de prioritzar. [...] Nosaltres, des d'aquí, tenim l'oportunitat de prioritzar i la llibertat d'exigir". Molt bé, senyora Tubella. Doncs els estudiants emprenedors de la seva Universitat que no es deixen intimidar per inhibidors corporatius professionals, com ara els professors hispanoparlants i rectors com vostè que fan insonora la llengua catalana, li exigeixen amb disciplina, rigor, creativitat i passió que deixi d'entorpir la reconstrucció nacional i cultural d'aquest país i faci el favor de prioritzar la normalització de la seva llengua. Una normalització que passa, indefectiblement, per fer de la llengua catalana, la llengua preferent, vehicular, de treball i d'estudi de la Universitat Oberta de Catalunya.

 
5)
 
Publicat en el diari ARA dimecres 12 de gener del 2011
http://www.ara.cat/ara_mes/debat/Perdrem-que_0_407359295.html
 

Perdrem el 'que', "i qué?"

 

Una amiga em diu que el drama de "Que gran!" no és el gran sinó el que o, per ser més exactes, el qué. Us ho reservava per a un altre tast: aquest. D'aquí uns anys el que àton podria ser una raresa. De fet, ja ho és avui per a alguns joves. És cert que de que només n'hi ha en dialecte oriental i que, dins l'oriental, algunes varietats sempre han dit "Què bo!" o bé "És el què vull". Ara bé: la pronúncia estàndard i majoritària, la que reflecteix l'ortografia, és "Que bo!" i "És el que vull", i això, fins fa ben poc, era indiscutible.

També pot haver desgastat el que una normativa que, contradient la intuïció, ens ha acabat de fer perdre el nord: tant quan li prohibeix el contacte amb a, de i en (alguns incauts ho resolen amb què) com quan obliga a canviar del que, en la que, etc. per de què, en què, etc. Però ha sigut la pressió del castellà la que, en terreny adobat i amb vent de popa polonès ("Qué cabron!"), ha escampat com foc en rostoll l'espècie invasora.

Com en un conte de Cortázar el que va perdent espai vital. Avui el rebedor i demà la saleta. I és un espai d'identitat. La noia que diu "Qué fort!" té els pares d'Òmnium. Ja l'han renyat mil cops. Però prefereix l'ostracisme familiar al de la colla. Allà dir "Que fort!" fa pedant, ridícul i vell. El que s'està convertint en un decorat estintolat per correctors. La filla diu: "Perdrem el que , i què?". I l'amiga, més moderneta, l'abona fent cor: "I qué, i qué?"

 
6)
 
Article publicat en el diari Levante-EMV dijous 13 de gener del 2011
 

Joan Garí

Estimats amics i col·legues acadèmics: més d'una dècada després de la creació de l´'cadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i a cinc anys del dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l'entitat del valencià, crec que seria el moment oportú d'aturar-vos un moment al camí i fer una reflexió sobre què està aconseguint la vostra política.

No sóc jo, precisament, un radical essencialista en termes de llengua —ni en termes de res, substancialment—. Sí que em considere, però, com tants valencians ben nascuts, fondament preocupat per la situació del valencià i, sobretot, pel seu futur. En el vostre ja famós dictamen vau exposar clarament que «valencià i català són dos denominacions de la mateixa llengua», i ho vau publicar, per primera vegada, al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Tanmateix s'ha instal·lat, a nivell oficial, a la nostra societat, el costum de considerar valencià i català dos idiomes —a la pràctica— diferents. No empíricament, és clar (cosa impossible per indemostrable), sinó com un trist i ineluctable fet consumat. I amb el vostre silenci.

Vos en posaré alguns exemples trobats molt fàcilment en la vida diària. La factura d'Iberdrola, sense anar més lluny, ofereix la possibilitat de ser emesa en valencià o en català, entre altres «llengües». En el primer cas trobem «Apunte's a la factura electrònica d'Iberdrola i gaudisca, a més, d'altres avantatges», i en el segon «Apunti's a la factura electrònica d'Iberdrola i gaudeixi, a més, d'altres avantatges». Per evitar les subjectivitats inherents al subjuntiu (valga la redundància), els millors gramàtics de la nostra «llengua compartida» hi havien considerat sempre preferible l'ús de l´imperatiu: «Apunteu-vos a la factura electrònica i gaudiu, a més, d'altres avantatges». On és la veu autoritzada de l'AVL aconsellant a empreses sotmeses (cal suposar) a l'imperi de la llei una redacció comuna per al català-valencià (i no dues, una per cada cantó)?

La cosa, que en el cas d'Iberdrola és penosa, voreja el patetisme en altres exemples recents, com el de Correus. L'organisme postal té a la venda elements de paqueteria —Caixa Verda i Sobre Verd— on trobem aquest text en català: «Al comprar aquesta caixa col·laboreu amb dos cèntims d'euro per a la plantació d'arbres». Però en valencià —agafeu-vos!— va com segueix: «Amb la compra d'esta caixa col·laboreu amb dos cèntims d'euro per a la plantació d´arbres». Ara ja sabem, doncs, que «al comprar» és català i «amb la compra» és valencià...

Tot això, naturalment, es podria solucionar amb bona voluntat i una orientació positiva i activa —que és el que trobe a faltar— per part de l'AVL. Ja em disculpareu, amics i col·legues acadèmics, però potser quan eixiu del vostre son senatorial serà massa tard. No creieu oportú començar a treballar-hi des d´ara mateix? No vindria malament que vos féreu aquest bon propòsit per a l'any nou.
 
7)
 
VINE AL TEATRE I AL CINE GRATIS I EN VALENCIÀ

Al gener, més TEATRE, més CINEMA i més VISITES GUIADES a la ciutat de València... en valencià.

- TEATRE en VALENCIÀ, del 20 al 30 de gener, al TEM

"ART", de Yasmina Reza, al Musical amb Carles Alberola, Alfred Picó i Carles Sanjaime

El Teatre El Musical (TEM), en col·laboració amb el Servei de Política Lingüística (SPL) de la UV, ens porta, del 20 al 30 de gener, "Art", la famosa i reeixida comèdia de Yasmina Reza que ara
s'estrena en valencià. Una producció de Tornaveu i Albena Teatre.

Els membres de la comunitat universitària que desitgen anar gratuïtament a aquesta obra poden recollir-ne 2 bons als centres d'autoaprenentatge de llengües (CAL) dels diversos campus, amb la presentació del carnet universitari.

Més info: http://www.valencia.edu/spl


- CONÈIXER VALÈNCIA millor i en valencià, des des 22 de gener

A partir del dissabte 22 de gener, el Servei de Política Lingüística, en col*laboració amb el club de viatges Fil-per-Randa, torna aoferir a la comunitat universitària un variat i interessant programa de visites guiades a la ciutat de València íntegrament en valencià. Les properes visites programades són:

22/01/2011 La torre del Micalet. El temps de sant Vicent
29/01/2011 Sant Miquel dels Reis i l'Horta Nord
29/01/2011 València renaixentista

Els estudiants i treballadors de la Universitat interessats podran recollir un màxim de dos bons de descompte amb la presentació del carnet universitari a qualsevol dels CAL dels diversos campus.

El bo dóna dret a un descompte de 6 euros sobre el preu d'una de les visites incloses. Les places són limitades, i caldrà fer la reserva telefonant a Fil-per-Randa: 96 351 12 74

Informació més detallada al web del Servei:
http://www.valencia.edu/spl i a http://www.fil-per-randa.com


I més CINEMA en VALENCIÀ, a partir del dimarts 25 de gener

Un any més el Servei de Política Lingüística, en col*laboració amb la Universitat Politècnica, ens acosta el cine en valencià.
A València la cita serà, com sempre, dimarts, a les 20 h, als UCG Ciné Cité, a partir del 25 de gener (i a Ontinyent, a partir del 27 de gener).

El 1r bloc, del 25 de gener al 8 de març, s'obri amb l'últim film de Woody Allen, "Coneixeràs l'home dels teus somnis", amb Naomi Watts, Anthony Hopkins i Antonio Banderas, i continua amb
"Pa negre", d'Agustí Villaronga.

L'entrada serà gratuïta amb el carnet universitari (més un acompanyant) i reduïda per al públic en general.

I a Ontinyent els dies 27, 28 i 30 de gener podrem veure "Herois",de Pau Freixas, amb guió de Freixas i Albert Espinosa. Gratis
amb el carnet de la UV (Consulteu horaris en http://www.utiye.cat).

Més informació en: http://www.valencia.edu/spl i http://www.cinemaenvalencia.com
 
 
8)

Sopar i xarrada en el Bloc de Progrés Jaume I, a l'Alcúdia
 
El divendres 21 de gener, en el Casal (carrer de Sant Jaume, 31), a les 21.30 hores, tindrà lloc el Sopar i Xarrada amb Manuel Sanchis-Guarner i Emili Casanova, professors de la Universitat de València i membres del Consell Valencià de Cultura i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, respectivament, que parlaran del paper de les comarques en la cultura valenciana.

Porteu només l'entrepà

Més informació en : http://www.blocjaume.com/activitat.php?numero=659

Bloc de Progrés Jaume I
Apartat de Correus 111
46250 L'ALCÚDIA

Telèfon: 660519774
 
9)

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

DEL 3 AL 16 DE GENER DEL 2011

 
 

 

 

Les falles d'Algirós promouran la llengua, la dansa i la pilota 

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2785&Itemid=1

 

 

Recta final del II Circuit de música en valencià So de Sons    

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2791&Itemid=1

 

 

Presenten el col·lectiu Pau Giné per la música en català/valencià en el Rosselló   

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2795&Itemid=1

 

 

Valencianisme.com participa en una jornada de l'Acadèmia sobre el valencià  

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2800&Itemid=1

 

 

Parlarem amb Eugeni S. Reig, lingüista. Què li vols preguntar?   

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2787&Itemid=1

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com