InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 398 (dimarts 30/11/2010) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
2) Miquel Riera - La comèdia valenciana
 
 
 
5) Presentació del llibre 'Drets lingüístics per a tothom. Estudis de dret lingüístic'
 
6) Celebració del centenari de la Federació Catalana d'Esperantistes
 
 
 
 
1)
 
Publicat en EL PUNT dimecres 17 de novembre del 2010

“L'idioma valencià és l'oficial en la Comunitat Valenciana”

El conseller Serafín Castellano prolonga la polèmica amb Catalunya

El govern valencià continua la seua croada contra una suposada ingerència catalanista al País Valencià. El conseller de Governació, Serafín Castellano, ha volgut prolongar un poc més la polèmica sorgida arran de les declaracions del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, en què aquest últim assegurava que català i valencià eren la mateixa llengua.

A aquest respecte, Castellano ha citat l'article de l'Estatut en què es diu: “L'idioma valencià és l'oficial en la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà”.

“L'Estatut no deixa lloc a dubtes i els valencians no permetrem que ens imposen res per mers interessos electoral. El Consell no permetrà que algú vinga de fora a negar les nostres senyes d'identitat ni a imposar-nos el que som ni l'idioma que parlem”, ha subratllat Castellano en la jornada Apropem l'Estatut, organitzada per Generació Universitària Comunitat Valenciana.

 
2)
 
Publicat a
 
Miquel Riera

Que el govern valencià demani al català que rectifiqui unes declaracions del president Montilla en el sentit que el valencià i el català són la mateixa llengua, és una cosa tan esperpèntica i digne de figurar en qualsevol llibre dels rècords de la perversió humana que, a més, faria riure, sinó fos perquè es tracta d'un pas més d'una estratègia ben estudiada per aconseguir fer desaparèixer la nostra llengua al País Valencià i, de passada, trencar qualsevol lligam dels molts que encara queden –afortunadament!– entre el nord i el sud del país. No entrarem ara a defensar la unitat de la llengua, que és una qüestió fora de dubte, ni tampoc cometrem l'error de culpar el poble valencià d'haver escollit uns governants indignes com els que tenen. Prefereixo pensar que, al final, com no pot ser d'una altra manera, la intel·ligència foragitarà, sense contemplacions, l'estupidesa. Temps al temps.

 
3)
 
Publicat en EL PUNT dimecres 17 de novembre del 2010

Escola Valenciana exigeix traure la llengua del debat electoral

L'entitat posa en marxa la tercera campanya comunicativa “Parla'm en valencià” del programa Voluntariat Lingüístic

La majoria dels Ajuntaments on s'aplica la proposta, un 40%, estan governants pel PP

Des de 2005 s'han fet més de 4.000 parelles lingüístiques

El nou president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, s'ha estrenat oficialment en el càrrec amb la presentació de la tercera campanya comunicativa Parla'm en valencià, per promoure una de les seues activitats més importants, el Voluntariat pel Valencià. I ho ha volgut fer perquè precisament va ser l'impulsor d'aquest programa de parelles lingüístiques, ara fa cinc anys.
 
En la seua primera trobada amb els mitjans de comunicació, Moreno, ha volgut llançar un missatge de consens i diàleg als polítics. “Han de solucionar els problemes i no crear-los. El valencià no té color polític i la millor mostra és aquest programa on hi participen ajuntaments de tots els partits polítics”, ha subratllat Moreno. I ho ha demostrat amb xifres: aproximadament el 40% de consistoris on es fa el Voluntariat està governat pel PP, el 30% pel PSPV-PSOE i el 30% restant per Bloc, Independents o EU.
 
Moreno també ha llançat un repte al president de la Generalitat, Francisco Camps, i al conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora: apuntar-se al programa. “Només han de destinar una hora a la setmana a parlar amb un ciutadà en la nostra llengua. Escola Valenciana posa la tassa i la infusió Parla'm en valencià, ells només han de conversar en la nostra llengua amb una despesa econòmica zero”, ha convidat la nova cara visible d'Escola Valenciana.
 
Moreno ha destacat la gran resposta de la societat a la iniciativa. “Des de 2005 hem fet més de 4.000 parelles lingüístiques i amb la promoció per a 2011 volem aconseguir ampliar la família”. El Voluntariat pel Valencià està establert a més de 50 poblacions valencianes i inclou els grans nuclis com Castelló, València, Alacant i Elx. Sols al cap i casal se n'han creat 1.200 parelles. A més, el programa està oferint cada vegada més activitats conjuntes per a la gent que hi participa: clubs lectors, entrades per a veure cinema en valencià, passejades culturals o sessions de grups de conversa.
 
Carles Alberola, protagonitza la campanya
 
Enguany la publicitat en premsa, ràdio i internet se centra en la idea d'oferir la gent una infusió de valencià que es diu Parla'm en Valencià, en una tassa, el Voluntariat pel Valencià, que fa possible que es puga beure eixa infusió. La novetat d'enguany és que estarà protagonitzada per una persona coneguda: l'actor Carlos Alberola. “Creiem que una figura mediàtica com Alberola podria enriquir la campanya. El seu missatge va dirigit a voluntaris potencials, gent valencianoparlant que ha de donar el pas de voler destinar una hora a la setmana a xerrar amb algun aprenent. Carles parla en valencià, és una persona coneguda i sap connectar molt bé amb els nostres voluntaris potencials, ja que sobretot el que volem és impregnar d'humor les nostres campanyes i amb Carles està garantit”, indica Dariana Groza, tècnica del Voluntariat.
 
També forma part de la campanya la guerrilla del voluntariat i el voluntariat on-line. En la primera dos actors amb camesllargues recorreran diverses poblacions de les comarques on està establert el programa (València, Castelló, Alacant, Xàbia, Vinarós, Sueca, Alcoi i Calp). El voluntariat on-line formarà parelles lingüístiques cibernètiques i es promourà, sobretot, a través del Facebook.
 
4)
 
Publicat en EL PUNT dimecres 17 de novembre del 2010

La Bressola vol seduir el món de l'empresa per fer front a la crisi

Les escoles nord-catalanes tenen un pressupost de 2,2 milions d'euros per uns 727 alumnes escolaritzats

Les escoles catalanes La Bressola han de fer front a complicacions financeres, que no fan perillar el seu futur però que dificulten l'actual curs escolar. Com a conseqüència de la crisi, l'Estat francès cancel·la a La Bressola, del pressupost anual de 2,2 milions d'euros, del 2009, els “contractes d'acompanyament a l'ocupació”, que permetien fins ara assalariar part del personal ensenyant. Cal afegir-hi, també per culpa de la crisi, la morositat dels 170 ajuntaments del Principat de Catalunya que participaven amb un import solidari. Molts dels ajuntaments “no poden pagar la quota, per la qual cosa trobem a mancar 80.000 euros”, ha declarat aquest diumenge a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) el director general de La Bressola, Joan Pere Le Bihan.
 
Per garantir el funcionament de la seva xarxa de vuit escoles, que inclou dos centres d'educació primària a Perpinyà i un de secundària inaugurat el 2008 al Soler, La Bressola està implementant un nou sistema de finançament. El seu objectiu és generar complements a les aportacions de l'Estat francès, la Generalitat de Catalunya, la Regió Llenguadoc-Rosselló i el Consell General de la Catalunya del Nord. Per això impulsarà aquesta mateixa setmana una campanya de sol·licitació adreçada a totes les empreses nord-catalanes, per assolir-ne suports. S'aprofitarà l'estatut d'associació “reconeguda d'interès general”, que li va atorgar el Ministeri de Finances l'abril passat, i intentarà aconseguir suport financer de l'àmbit privat. La Bressola farà servir el dispositiu fiscal que permet “desgravar un 60% de l'aportació per a les empreses”, segons va explicar Le Bihan.
 
Paradoxalment, les escoles La Bressola, amb 87 assalariats permanents i 727 alumnes, han de fer front també a la dificultat generada per l'èxit. “Ens agradaria obrir escoles a Tuïr, Illa del Riberal, Banyuls de la Marenda i Ceret, ja que existeix el públic, però manca enfortir la base econòmica per fer-ho bé, com ho hem fet fins ara, amb els mateixos resultats escolars”, diu Joan Pere Le Bihan.

 
5)

Presentació del llibre Drets lingüístics per a tothom. Estudis de dret lingüístic

 
Cops d'il·lusió - Presentació del llibre 'Drets lingüístics per a tothom. Estudis de dret lingüístic', d'Antoni Milian i Massana, amb espectacle de màgia

Intervencions
Antoni Mir, director de Linguamón – Casa de les Llengües
Lluís Segura, director de l'Institut d'Estudis Autonòmics de les Illes Balears
Antoni Milian, autor

Il·lusionisme
El Rei de la Màgia

Dia: dijous, 2 de desembre de 2010
Hora: 19 h
Lloc: Teatre Museu El Rei de la Màgia (c. Jonqueres, 15, Barcelona)

Confirmeu, si us plau, l'assistència a events@linguamon.cat o al 932 688 163 (de 10 a 14h)

 
6)
 
Celebració del centenari de la Federació Catalana d'Esperantistes
 
Els actes de tindran lloc a Sabadell el dissabte dia 11 de desembre del 2010 amb la programació següent:

COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI DE LA FEDERACIÓ CATALANA D'ESPERANTISTES

11:00 - 12:30 Dani Cortijo: Trajectòria històrica de l'esperantisme català.
12:30 - 14:00 Aureli Argemí: L'observatori dels drets lingüístics a l'ONU.
14:00 - 18:00 Zamenhofa bankedo. Banquet al restaurant la Clau de Fa.
18:00 - 19:00 Acte de record a la Núria Coll.
19:00 - 20:00 Concert de Kaj Tiel Plu.
Els actes tindran lloc al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69 - Sabadell) al costat mateix de l'estació FGC Sabadell Rambla.

El banquet serà al restaurant Clau de Fa <8carrer de les Tres Creus, 127 - Sabadell). El preu del cobert és de 25 euros. Els actes són gratuïts.

Pel que fa al dinar, caldria que reservéssiu responent aquest correu o trucant-me al mòbil fora d'hores de migdiada.

Ferriol Macip i Bonet
Tel. +34 625 46 93 73
 
 
 
7)
 
Publicat en EL PUNT dilluns 22 de novembre del 2010
 

L'alcalde d'Elx defén la campanya de suport al valencià front a les crítiques del PP

Antonio Clemente va dir que la iniciativa del Tempir “atenta contra les senyes d'identitat valencianes”

 
L'alcalde d'Elx, Alejandro Soler, ha reiterat el suport del consistori a la campanya Fes teu el valencià, promoguda per l'Associació Cívica El Tempir, després que el secretari general del PP, Antonio Clemente, assegurara que aquesta “atenta greument contra les senyes d'identitat de la Comunitat Valenciana”.
 
Soler ha aclarit que l'Ajuntament només ha col·laborat en la campanya proporcionant “suport físic”.
 
L'alcalde ha acusat al PP de “dinamitar la identitat valenciana”, de “treballar continuament en contra d'aquesta comunitat” i d'“utilitzar l'Administració per a benefici particular.
 
 
 
 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com