InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [10.200 membres]
 
Butlletí número 244 (dijous 07/01/2010) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Llengua i emoció: Jornades per la dignificació lingüística
 
2) Albert Pla Nualart - Català a la terrasseta (31 de desembre)
 
3) Shaudin Melgar-Foraster - Ressenya del llibre La santa culpa
 
4) Joan Tudela: Viure en català al nostre territori és la nostra manera de contribuir al manteniment de la diversitat lingüística del món.
 
 
1)

 

 

 

Cinga Fòrum '10

 

Llengua i emoció

 

Jornades per la dignificació lingüística

 

Fraga (Baix Cinca), divendres 5-3-10 i dissabte 6-3-10

 

 

Franja de Ponent i creativitat. Propostes pràctiques i concretes per a viure en català.

 

 

Programa:

 

- Divendres, 5-3-10, Restaurant Flavia (Cegonyer, 13).

 

21:00: Sopar-presentació del llibre Removent consciències a càrrec dels coeditors Àngel Velasco, filòleg, i Quim Gibert, psicòleg.     

 

 

- Dissabte, 6-3-10, Palau Montcada (c/ St. Josep de Calassanç, 12).

 

10:00.- Obertura a càrrec de Pep Labat, president de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, IEBC.

 

10:15.- Ponència Llengua i creativitat. Sobre la comunicació, l'emoció i la bellesa a càrrec de Josep Borrell, poeta. Presentarà: Josep Maria Forné, president d'Òmnium Cultural de Ponent.

 

11:00.- Ponència Un esforç agradable: treballar per la llengua a càrrec d'Eva Monrós, lingüista. Presentarà: Fina Vilar.

 

11:45.- Descans

 

12:15.- Xerrada sobre L'experiència de Tallers per la Llengua a càrrec de Neus Arnan i Carles Palau, dinamitzadors de l'entitat.

 

13:00.- Ponència Vulnerabilitat, llengua i emoció a càrrec de Matthew Tree, escriptor. Presentarà: Susanna Barquin, escriptora.

 

Organitza: Institut d'Estudis del Baix Cinca.

Amb la col·laboració del Casal Jaume I de Fraga i el suport d'Òmnium Cultural de Ponent i del Projecte d'Animació Cultural Jesús Moncada

 

Programa complementari del cap de setmana:

 

Dissabte 6-3-10:

 

16:00: Cafè a càrrec del Casal Jaume I de Fraga.

 

17:00: Els arbres de Fraga, visita guiada a càrrec de Ramon Mesalles. Punt d'eixida: Rotonda del Sotet.

 

19:30: Actuació musical en el Palau Montcada.

 

 

Diumenge 7-3-10:

 

10:00: El camí del diable. La via romana al seu pas pel Baix Cinca, visita matinal guiada a càrrec d'Enriqueta González. Punt d'eixida: Rotonda del Sotet.

 

 

Nota: Totes les propostes són de franc.
 
 

2)
 
Català a la terrasseta
(31 de desembre)

Albert Pla Nualart / Filòleg

 

Article publicat en el diari AVUI, pàgina 56, dijous 31 de desembre del 2009
 

Ser bona o estar bona

L'amiga gironina que viu a Barcelona i va a casa els pares per Nadal, tasta la sopa de galets i diu "Està bona". I la família se li tira a sobre: "Es diu és bona, pixapins!", "Això és espanyol!", "Cada dia parles pitjor!". Ella mira de defensar-se com pot: diu que estar, en aquest context, no és clar que no sigui correcte. L'amiga és filòloga, però a Girona això impressiona ben poc: qui no és filòleg, té el certificat D o el pare poeta. La reacció és tan visceral perquè arrela en la convicció que una identitat més pura, més genuïna, no pot admetre lliçons del catanyol barceloní. Catanyol? Una heroïna de Mercè Rodoreda, quan passejava pels carrers de la Barcelona de preguerra, ja observava: "Em diuen que estic bona, com si fos un plat de sopa". La bonesa moral és, i aspira a l'eternitat; la física està i té la fugacitat de l'esplendor de l'herba. La sopa de galets és bona, però si ja ens costa tant fer que sigui a taula en comptes d'estar a la taula, ¿hem de reprimir algú que al primer tast, subjectiu i passatger, diu que està bona? El català, al revés que el riu Garona, neix mirant a Occitània i gira el curs cap al vessant ibèric just quan mor l'Edat Mitjana. Tenim, doncs, una identitat híbrida: de ser i estar. Som tant el que érem fa cinc segles com el que cinc segles ens fan ser. Podríem fer del rossellonès el model estàndard i perseguir tots els estar que ells no diguin. Que algú calculi, però, l'immens cost de fer aquesta correcció: l'enorme desgast d'imposar-la a la majoria de parlants, els matisos que es perdrien pel camí. I que valori si el català està en condicions de pagar-lo. Però és encara molt més senzill: cap dèria identitària, cap filologia que busca la puresa en l'aigua que raja riu amunt, pot impedir a quatre peons dins una rasa dir que la noia que passa està bona.

 

3)

 
Ressenya del llibre La santa culpa
 
 

El llibre La santa culpa, de Vicenç Mengual i Casellas, té un tret definitori: és molt original. És tracta d'una novel·la negra que comporta alguns dels elements clàssics d'aquesta mena de gènere, com ara un assassinat i un inspector de policia i, tanmateix, La santa culpa té l'originalitat i l'encert d'imaginar el crim dins mateix de la seu de l'Opus Dei, la qual cosa li confereix una orientació inusitada.

 

Ambientat als Països Catalans, el relat ens presenta majorment el món de l'Opus Dei –una organització tancada, intolerant i enganyadora que existeix amb la societat normal que l'envolta. El lector es veurà abocat al seu si i, sens dubte, se li encomanarà la sensació d'ofec que senten alguns dels personatges, ja que Mengual ens obre les portes de l'Opus amb un coneixement evident de l'organització i, alhora, fent-ne una crítica ferotge.

 

Però vet aquí que, amb un tomb imprevist, un home es emmetzinat al despatx del director de la delegació de l'Opus de Barcelona. Aquest fet inaudit ho capgira tot, tal com expressa un dels personatges. A més, amb el crim, entra al text l'inspector Maristany, l'enfant terrible d'aquest relat, el qual intentarà resoldre tot el misteri entorn de l'assassinat –tasca gens fàcil quan s'ha d'enfrontar a les intrigues maquiavèl·liques que saturen l'organització de l'Opus.

 

Per acabar, només ens cal assenyalar que La santa culpa és un relat executat amb gran mestria, el qual ens presenta uns personatges ben plausibles dins d'una història que engresca a continuar llegint.

 

Shaudin Melgar-Foraster

 

 
4)
 
 
 
Viure en català al nostre territori és la nostra manera de contribuir al manteniment de la diversitat lingüística del món.

 

Joan Tudela

Del llibre Llengua i comunicació, cent raons per viure en català
 
 
 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com