InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [10.200 membres]
 
Podeu trobar tots els butlletins d'InfoMigjorn en http://www.migjorn.cat/historic/index.php
Podeu donar d'alta adreces electròniques en InfoMigjorn en http://www.migjorn.cat/historic/index.php
 
Butlletí número 210 (dimarts 10/11/2009) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Compendi de normes d'estil, 3a edició
 
2) Conferència: “Les dificultats de la traducció de l'Alcorà al català”
 
3) Joan Tudela - Anticatalanistes
 
 
5) Josep Albinyana - La lliçó del congrés
 
6) In memoriam Alfons Serra-Baldó (1909-2009)
 
7) Nou concurs de La Lluna en un Cove
 
8) Entrevista a Vicent Olmos
 
 
10) Notícies de Valencianisme.com
 
 
1)

 

 

Compendi de normes d'estil, 3a edició

 

Benvolguts tots:

Ja us havíem parlat del llibre Compendi de normes d'estil: manual per a redactors i correctors de Ramon Sangles i Moles (director de la revista Llengua Nacional). Ell dóna les gràcies a tots els qui li vàreu comprar.

 

Ara acaba de sortir-ne la tercera edició, augmentada, revisada i més ben estructurada. Als socis de Llengua Nacional i als subscriptors de Migjorn i d'InfoMigjorn l'ofereix a 12 euros, incloent-hi l'enviament. Cal demanar-lo en l'adreça electrònica llengua@llenguanacional.cat, donant l'adreça on voleu que us arribi el llibre. Un cop rebut, haureu de fer l'ingrés d'aquella quantitat en un número de compte escrit en un full que hi haurà adjunt al llibre. En fer l'ingrés, feu constar el nom i el cognom del qui l'haurà demanat.

 

Vegeu-ne el SUMARI:

CONVENCIONS I DEFINICIONS

L'alfabet fonètic internacional

L'alfabet català

Signes de puntuació i tipogràfics

Afinem la pronúncia

Atenció en l'accentuació

Terminologia lingüística

PAGINACIÓ I REDACCIÓ

Paginació i parts d'un llibre

Els elements d'un escrit

Organització d'un text

Les crides i les notes

Els exemples dins un article

Llistes bibliogràfiques

PUNTUACIÓ

La coma

El punt i coma

El punt

Els dos punts

Els punts suspensius

La combinació punt-parèntesis

La combinació punt-cometes

L'asterisc

El signe d'interrogació

El signe d'admiració

MARQUES TIPOGRÀFIQUES

La cursiva

Les cometes

Els parèntesis

La barra inclinada

Els claudàtors

El guió i el guionet

REGLAMENTACIONS D'ÚS

Majúscules-minúscules

Les abreviacions

L'apostrofació de l'article

La fórmula de la datació

Els dies i els mesos abreujats

L'hora

Alguns adverbis i locucions de temps

Els nombres i les quantitats

Sobre els tractaments

Les adreces en una carta

La manera d'escriure cartes

PRECISIONS LÈXIQUES I SINTÀCTIQUES

La forma li i variants

Quan cal usar ser o estar

Les preposicions per i per a

Els pronoms adverbials

Les preposicions a i en

Usos impropis de la preposició a regida

Que i què

Mentre i mentre que

Assecar i eixugar

Cadascun i cadascú

Els adjectius propi i mateix

Els quantitatius indefinits gaire i molt

Fer temps

Acabar amb: quan és bo i quan no ho és

Abús de només

QÜESTIONS CONTROVERTIDES

Les normes sobre el guionet

A internet és blog i no bloc

Duplicacions femenines innecessàries

TRÀMITS OFICIALS

Tràmits per a tenir el nom o els cognoms ben escrits

La preparació d'un currículum

BIBLIOGRAFIA

ÍNDEX ANALÍTIC

 
2)
 
 
Conferència: “Les dificultats de la traducció de l'Alcorà al català”
 
A càrrec de Josep Forcadell i Joan Perujo (Universitat d'Alacant)
 
Sala de Graus de la Facultat de Folosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant - Campus de Sant Vicent del Raspeig
 
Dimarts 10 de novembre a les 17 h
 
 
3)
 
Publicat en laMalla.net dilluns 2 de novembre del 2009
 

Joan Tudela

(Publicat al diari Avui el 7 de març del 1988)

Dimecres passat, a El Periódico, Eduardo Álvarez Puga escrivia que "la política de la Generalitat y del Parlament desprecia olímpicamente el idioma de Cervantes, y margina a ese 10 por ciento que no entiende el catalán y que son tan ciudadanos y tienen tantos derechos como el que más". Jo crec que aquest 10 per cent tenen els mateixos drets que tothom i un dret més, a més a més, que és el dret a aprendre català, tal com reclamava l'article de Josep Lluís López Bulla, líder de les CCOO de Catalunya, publicat divendres a l'Avui.

Invocar Cervantes per rondinar contra el català és un tòpic tronat. És el que feia un personatge del setmanari satíric Cu-cut!, anomenat Don Tancredo, que servia per ridiculitzar l'espanyolisme. La cosa va disgustar els militars espanyolistes, fins al punt que, l'any 1905, van assaltar la Redacció de la revista i van destruir-ne els tallers. Un cas ben clar d'intolerància i de manca de sentit de l'humor. A més, Cervantes, al Quixot, dedica elogis a Barcelona, que és l'única ciutat que hi apareix, i l'únic llibre de cavalleries que elogia és Tirant lo Blanc.

La política del Parlament de Catalunya en matèria de llengua s'ha adoptat sempre per unanimitat. Atacar-la és atacar tant les esquerres com Convergència i Unió. Ara i aquí, el problema dels anticatalanistes és que s'han quedat sense banderes. No poden enlairar ni la bandera de la tolerància, ni la de l'humor, ni Cervantes, ni les esquerres, ni la classe obrera, perquè enllacen amb una tradició d'intolerància i manca de sentit de l'humor, desconeixen Cervantes, no encaixen amb les esquerres i són del tot aliens a la classe obrera.

Decididament, el discurs anticatalanista ha canviat ben poc al llarg dels anys. Rafael Campalans, socialista i catalanista per les mateixes raons, deia que política és pedagogia. Tenia més raó que un sant. Però de la mateixa manera que ni el més brillant dels oradors és capaç d'emocionar una pedra, mai no podrem desarmar la intolerància de la gent anticatalanista. Més val que dediquem el nostre temps i les nostres energies a altres coses, perquè l'anticatalanisme no té remei.

 
 
4)
 
Publicat en el DIARI DE BALEARS divendres 30 d'octubre del 2009

“El País Valencià és bàsic per a la unitat del català”

Albert Moragues es reuneix amb Eliseu Climent a l'Octubre

 
La gairebé absoluta manca de relacions entre el Govern balear i l'Executiu valencià, presidit per Francisco Camps, ha obligat el gabinet de Francesc Antich a cercar ponts de contacte amb la societat civil progressista, que al País Valencià s'aplega de manera essencial al voltant de l'empar que li ofereix Acció Cultural. El conseller de Presidència, Albert Moragues, visità ahir el president d'aquesta entitat, Eliseu Climent, a l'edifici Octubre, situat al bell cor de la València gòtica, on més es palesa la catalanitat de la ciutat. Si el Partit Popular mostra la seva força a la plaça de l'Ajuntament, Eliseu Climent i la seva gent ocupen l'edifici Octubre, un dels més importants de la València modernista.

El conseller Moragues va explicar que "la unitat cultural de tots els territoris de parla catalana no pot ser completa sense el País Valencià i és per això que som aquí". Amb tot, volgué remarcar les dificultats del Govern per poder arribar a acords amb una entitat de caràcter civil. De totes maneres, la reunió no va ser debades i ja hi ha damunt la taula alguns acords concrets: l'entrada del Govern amb partida pressupostària a l'Institut Villalonga, d'estudis econòmics, i la possible obertura d'una seu d'aquesta entitat a Mallorca en seran els més visibles. Moragues conegué de primera mà el funcionament del centre Octubre i de les entitats que hi estan acollides; s'interessà especialment per la bona arrancada de l'espai Illes, que des de fa unes setmanes ofereix programació cultural de les Balears a València; i assegurà que "en els temes de la unitat de la llengua catalana i de la seva cultura, els polítics n'hauríem de quedar al marge".

5)
 

Publicat en el diari digital VILAWEB divendres 23 d'octubre del 2009

 

http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=3620377

 

 
Josep Albinyana
 
Això va anar i era un congrés internacional de sabuts (la meua presència hi era purament anecdòtica), que se celebrà en una bella població catalunyesa d'una comarca famosa per la seua fervorosa catalanitat. En l'acte d'inauguració, de solemnitat més pretesa que no real, hi van prendre la paraula un representant de l'entitat organitzadora, un membre de l'associació que té cura del magnífic local que ens acollia, l'alcalde convergent de la localitat, i un convidat foraster que s'encarregà de fer la ponència d'obertura del congrés.

L'endemà, durant el dinar posterior a la sessió congressual del matí, aparegué sobre la taula un tema inevitable, atès que l'encarregat d'obrir les ponències provenia del sud, de prou al sud: de les terres gestionades per la Generalitat tropical. La qüestió de la llengua prengué el protagonisme de la conversa, en la qual el senyor alcalde, militant d'un partit confessadament catalanista, pontificà que l'idioma era ja una cosa perduda a València. I en dient València volia dir País Valencià, com si Barcelona fóra sinònim de Catalunya.

Amb la calma que el caracteritza, en sentir aquesta acta de defunció lingüística, el convidat valencià s'adreçà al representant municipal per fer-li remarcar que la vespra, en la inauguració del congrés, només s'havia oït el català ondulat del sud que justament ell havia fet servir, i que eren els tres oradors locals de la Catalunya contenta (l'alcalde inclusivament) que havien canviat de llengua i s'havien expressat en espanyol.

Açò, que pot semblar una faula, no ho és. Tampoc no és una paràbola, és un fet real de què vaig ser testimoni de ben a prop. Però sí que en podem traure una lliçó que caldria aplicar especialment a molts (massa?) principatins: deixeu de mirar el País Valencià com el germà perdut. O anem a barca, en açò de salvar la llengua, o el nostre mal viatge serà el mateix que vosaltres ja heu començar a transitar.
 
 
6) 

 

In memoriam Alfons Serra-Baldó (1909-2009)

Dimarts 10 de novembre, 19.30 h, sala d'actes, Canuda 6.- Barcelona


Celebració d'un acte d'homenatge en record de l'erudit Alfons Serra-Baldó, amb motiu del Centenari del seu naixement (1909-2009).

**Narcís Garolera (professor de la UPF, membre de la Junta de l'Ateneu): presentarà i moderarà l'acte.

**Jordi Cerdà Subirachs (professor de Filologia Romànica de la UAB): «Alfons Serra Baldó: obra i trajectòria».

**Carles Duarte (director de l'Editorial Barcino i de la Fundació Lluís Carulla): «Alfons Serra Baldó i l'Editorial Barcino».

**Josep Bargalló (director de l'Institut Ramon Llull): «La projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes: la docència universitària i les traduccions».


 

7) 

 

Nou concurs de La Lluna en un Cove

Després d'haver donat ja el premi del 22è concurs (mireu els comentaris en l'entrada del blog), encetem un nou concurs, que estem segurs que tindrà una gran participació.

Dilluns, 2 / novembre / 2009

23è Concurs de La Lluna en un Cove (2 de novembre)

Després del 22è, ara tornem amb un nou concurs, en aquest cas obert a la participació de tothom, tant subscriptors com no subscriptors. Aprofitant que hem estrenat a la revista una nova secció, "L'altra cara de la lluna", que conduirà l'Emili Gil, farem un concurs que anirà sobre el primer article que s'hi ha publicat (en el número 11 de La Lluna en un Cove): La Mussara: bruixeria, desaparicions i estranyes pèrdues de temps. Els participants en aquest concurs hauran d'afegir els seus comentaris, que podran ser sobre: les seves impressions generals després de llegir l'article, i/o les referències que puguin tenir sobre la Mussara (es poden afegir relats viscuts en primera persona, o contats per amics o coneguts sobre aquest lloc misteriós, etc.). Les normes de participació per a aquest concurs són les mateixes que per a tots els concursos anteriors. Cada participant haurà d'afegir el seu comentari dins del cos d'aquest missatge, i es podran afegir tants comentaris com es vulgui. A cada participant se li assignarà un únic número, que correspondrà a l'ordre en què ha ingressat en el debat. Quan es tanqui aquesta taula de participació, la qual cosa tindrà lloc el dia 30 de novembre de 2009, es procedirà a fer un sorteig d'un llibre entre tots els participants. Els premis seran els següents:
- Si el guanyador és subscriptor de La Lluna en un Cove: Un llibre, a triar entre aquestes dues opcions: "Mil cretins", de Quim Monzó, i "Si menges una llimona sense fer ganyotes", de Sergi Pàmies.
- Si el guanyador no és subscriptor: el premi serà un exemplar del número 12 de La Lluna en un Cove (que actualment està en preparació).
La participació es pot fer lliurement, però s'ha de tenir en compte que si alguna persona introdueix un comentari que no te res a veure amb el concurs, o que sigui insultant o poc respectuós amb els altres participants, es procedirà a eliminar dit comentari. El Blog és revisat diàriament.
Us animem a tots i a totes a participar. Queda obert, doncs, el debat.
 
Per a participar, visiteu el Blog dels Concursos de La Lluna en un Cove
http://relatslallunaenuncove.blogspot.com/
 
D'altra banda, anem a posar en marxa des de La Llibreria dels Llunàmbuls una oferta especial que potser t'interessarà. Des d'ara mateix, i fins a la fi de novembre, tot aquell que faci una primera compra de llibres a través de La Llibreria dels Llunàmbuls, tindrà de regal un exemplar GRATUÏT de La Lluna en un Cove, a triar entre els números 1 a 8. Només hauràs de fer una comanda superior a 10 euros, i et regalarem un exemplar de qualsevol d'aquests números: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 o 8. Així, a més de beneficiar-te dels descomptes que fem en tos els llibres, t'enduràs de regal un exemplar de la nostra revista de relats (quan faces la teva comanda, només hauràs de posar en l'apartat "observacions" el següent text: promoció especial 1 número gratis de La Lluna en un Cove). Visita La Llibreria dels Llunàmbuls: www.lallunaenuncove.cat/llunambuls
 
La Lluna en un Cove · La Llibreria dels Llunàmbuls
Apartat de correus 1100, 46870 Ontinyent, País Valencià
Telèfon: 967 318 713  -  comandes@lallunaenuncove.cat
Responsable: Lluís Miquel Pérez i Muñoz (editor i llibreter)

 

8) 
 
Entrevista a Vicent Olmos
 
Gemma Cavaller, de "Lletres", entrevista Vicent Olmos, director d'Editorial Afers

 
 
9) 
 
Publicat en El Punt Comarques Gironines dijous 29 d'octubre del 2009 (pàg. 18)
http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/97515-les-universitats-de-girona-perpinya-lleida-i-andorra-faran-conjuntament-formacio-de-catala-i-frances-als-dos-costats-dels-pirineus.html

Les universitats de Girona, Perpinyà, Lleida i Andorra faran conjuntament formació de català i francès als dos costats dels Pirineus

La UdG, la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) i la Xarxa Vives d'Universitats de parla catalana, amb la col·laboració de la Universitat d'Andorra, han posat en marxa el projecte Cultur Pro de formació del català i el francès als dos costats de les fronteres estatals.La iniciativa, finançada per la Unió Europea, es va presentar ahir al rectorat de la UdG. Segons van explicar la rectora de la UdG, Anna Maria Geli; el president (equivalent a rector) de la UPVD, Jean Benkhelil; la vicerectora de la UdG, Magüi Pérez; la comissionada de la UPVD, Martina Camiade, i el director del projecte, Joaquim Pèlach, el Cultur Pro consistirà en cursos semipresencials i altres activitats docents adreçades a estudiants i a professionals interessats a aprendre els idiomes català i francès. L'objectiu –van dir– és afavorir la circulació de professionals per les comarques de tots dos costats de la frontera i configurar una oferta de formació que depassi els límits estatals. «Volem demostrar l'avantatge que suposa per ser competitius el fet de ser bilingües», va dir Pèlach. La inscripció –que serà gratuïta– es proposarà a col·lectius concrets, com ara els matriculats a les universitats implicades, associacions empresarials o cambres de comerç. Es preveu que s'hi apuntin unes 700 persones.
 
 
10) 
 
Notícies de Valencianisme.com
 

Per a ser tècnic lingüístic de l'Ajuntament de Castelló no és necessari conéixer el valencià

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1810&Itemid=1

 

 

El meu nom ja és Calp, a tot l'Estat

 

Llegiu la notícia: http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1811&Itemid=1

 

 

L'AVL trasllada a la diòcesi d'Oriola-Alacant la necessitat de normalitzar-hi el valencià

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1813&Itemid=1

 

 

InfoTV llança un documental per a commemorar el 400 aniversari de l'expulsió dels moriscos

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1816&Itemid=1

 

 

El Govern basc proposa l'eliminació de l'èuscar com a llengua vehicular en l'ensenyament

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1819&Itemid=1

 

 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com