InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [10.000 membres]
 
Podeu trobar tots els butlletins d'InfoMigjorn en http://www.migjorn.cat/historic/index.php
Podeu donar d'alta adreces electròniques en InfoMigjorn en http://www.migjorn.cat/historic/index.php
 
Butlletí número 198 (dimarts 20/10/2009) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Joan Tudela - Contradicció catalana
 
2) Final del «Quadern gris» i del bloQG
 
3) Entrevista a August Monzón
 
4) El TERMCAT publica un diccionari dels mercats financers
 
5) Acte de suport a La Bressola, xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya del Nord
 
6)  Jornades per a Professionals de l'Acollida de Persones Nouvingudes
 
 
 
 
1)

 

 

Publicat en laMalla.net dilluns 12 d'octubre del 2009

Contradicció catalana

Joan Tudela

(Publicat al diari Avui el 15 de febrer del 1988)

Dimecres passat, hi va haver unanimitat al Parlament de Catalunya. Sempre n'hi ha, quan és de la llengua del que es tracta. Fins i tot en vigília d'eleccions. I així ha de ser. Aquesta vegada s'ha decidit treballar per l'oficialitat del català a la Comunitat Europea. Incloure el català entre la vintena llarga de llengües minoritàries de l'informe del diputat flamenc Willy Kuijpers era un mal negoci. Estar-ne orgullós era com presumir de ser el campió d'un colla de baldats de tota mena. Amb les llengües malaltes i agòniques hi hem de ser solidaris, però no ens hi podem confondre. Ara volem ser una més de les llengües oficials de la Comunitat, volem ser normals. És el que ens pertoca. Tant de bo ho aconseguim, tot i que aleshores caurem en una contradicció ben curiosa.

Els nostres diputats enraonaran en català al Parlament europeu, circularan papers en la nostra llengua a les institucions europees, però cap de les dues coses no passarà a les Corts espanyoles. Ni tan sols ho haurem demanat. Al Congrés de Diputats, la Minoria Catalana s'expressa en castellà, el representant del PSUC també, el d'Esquerra Republicana quan hi era també, i els socialistes igual. Al Senat, Trias Fargas va anunciar que seria clar i català, però en català només va prometre el càrrec, i encara el van renyar els de la mesa, i Francesc Ferrer i Gironès hi defensa molt el català, però en castellà. Els parlamentaris valencians i els de les Illes tampoc no usen el català a Madrid.

A última hora, potser sí que serà veritat que ser català i europeu són dues coses ben compatibles, mentre que ser alhora català i espanyol és del tot incompatible.

Rellegir ara aquest article de la meva hemeroteca personal posa en evidència dues badades del catalanisme. Primera: durant la transició, quan tot era possible, els nostres parlamentaris haurien d'haver fet servir el català a les Corts espanyoles des del primer dia i sense cap restricció. Segona: el catalanisme ha mantingut durant massa temps una esperança europeista del tot ingènua, en  pensar que el fet de pertànyer Espanya a la Unió Europea afavoriria la nostra plenitud nacional.

2)
 
Final del «Quadern gris» i del bloQG

'El quadern gris' se'ns acaba d'aquí a un un mes, el 15 de novembre.
Aquests 20 mesos, que s'han fet decididament curts i a estones ens han tingut amb la set de més Pla, ens han permès a tots una lectura certament especial, sobretot pels comentaris, que ens han ajudat a veure-hi més enllà del que llegíem, que han subratllat les visions de Pla i ens han obert altres dimensions a partir de les descripcions, les reflexions, els paisatges i aquest món Pla, tan ple de relleus i matisos.

Avançant-nos a l'hora de girar el darrer full, creiem que l'ocasió es presta a celebrar aquesta experiència. Proposem, doncs, a tots els comentaristes, lectors i altres amics del bloQG de reunir-nos en una visita a Palafrugell i Calella i a la Fundació Josep Pla.

La col·laboració de la Fundació Josep Pla [ http://fundaciojoseppla.cat
], que ens ha fet costat en aquest camí, també ha de ser novament agraïda, perquè és la Fundació que, responent a la nostra idea, ens proposa el programa següent.


Dia 28 de novembre, dissabte

11.00 h Fundació Josep Pla. Benvinguda i audiovisual "Josep Pla, viatger"
11.45 h Passejada "A peu Pla. Aigua de mar"
[
http://fundaciojoseppla.cat/content/view/69/92/ ]
14.00 h Dinar
17.00 h Visita a l'exposició permanent "Josep Pla (1897-1981)", a la Fundació
18.00 h Fi de la visita

Preus

L'únic cost de la visita és el preu del dinar, encara per determinar, però que serà aproximadament d'uns 20 euros per persona.

La visita a la Fundació, amb l'audiovisual i l'exposició "Josep Pla (1897-1881)", és una deferència de la Fundació Josep Pla als lectors i amics del bloQG.

L'activitat "A peu Pla. Aigua de mar", a càrrec de l'associació Xarxa de Mots, no tindrà cost per als inscrits.

Transport

No sabent encara el nombre de participants en aquesta sortida, és difícil proposar res més que els cotxes particulars dels mateixos interessats.

Qui pensi venir a Palafrugell – Calella i pugui oferir alguna plaça, ho pot comunicar amb un comentari en aquesta pàgina
[
http://elquaderngris.cat/blog/?page_id=5136 ].

Per evitar spam, no indiqueu aquí adreces de correu. El sistema informàtic del bloQG conserva l'adreça dels comentaristes, de manera que, si calen contactes particulars, us facilitarem les adreces, sempre amb el consentiment dels interessats.

Escriviu-nos [
qg@xarxa.cat ] com més aviat millor, si us plau, per calcular el nombre d'assistents.

Us esperem a Palafrugell!

Números anteriors d'aquest Correu del bloQG
http://elquaderngris.cat/blog/?page_id=1553
 
3)
 
Entrevista a August Monzón
 
August Monzon, curador de l'antologia de sermons de Newman, En el món, però no del món, és entrevistat en l'últim número de la revista de la Federació Catòlica d'Associacions de Pares d'Alumnes de València, FCAPA informa. Amb el títol "El cristià pot viure en este món, sense necessitat de negar-lo", el professor i prevere de València, fent servir la figura del cardenal Newman, parla de la necessitat del diàleg entre l'Església i el món, i del paper que juga en este àmbit la col·lecció Rent de literatura religiosa en valencià.
 
El blog de la col·lecció Rent també dóna notícia de la presentació celebrada en la llibreria Paulinas dels dos últims títols de Rent, Sembrant la vida, de Gonçal Vinyes, i Pensaments per a Giulia, de Giuseppe Capograssi. Sobre esta última obra ha eixit publicada una interessant recensió de Genís Fajardo en la revista Cresol.
 
 
Rent, literatura religiosa en valencià
Editorial Denes 
 
 
 
4)
 

El TERMCAT publica un diccionari dels mercats financers

El TERMCAT publica el Diccionari dels mercats financers, un projecte conjunt entre el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Terminologia que sistematitza per primera vegada la terminologia financera en català i recull gairebé sis-cents termes amb la definició en català i els equivalents en castellà, francès i anglès, corresponents a set àmbits temàtics: organització, estructura i finançament, entitats, actius, operacions, procés de contractació i anàlisi d'actius i emissors.

L'obra, que també es publica en línia (http://www.termcat.cat/dicci/mfinancers/index.html), aporta al cabal lèxic català més de cent neologismes, la majoria dels quals són manlleus de l'anglès. Així, per a alguns manlleus s'han normalitzat alternatives catalanes (desdoblament d'accions per split o negociant per trader); o alternatives catalanes al costat de manlleus, com a sinònims (opció de compra i call, broker i mediador); en altres casos, s'ha adoptat directament la forma anglesa com ara warrant o dealer. També s'han normalitzat formes de registre més col·loquial –generalment procedents del castellà– com ara paradeta financera (chiringuito financiero) o rampoina (chicharro).

CATALUNYA. DEPARTAMENT D'ECONOMIA I FINANCES; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels mercats financers. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d'Economia i Finances: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2009. 166 p.

ISBN 978-84-393-8052-8

També disponible en línia a:
http://www.termcat.cat/dicci/mfinancers/index.html

 

5) 

 

Acte de suport a La Bressola, xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya del Nord

Dia: dijous, 22 d'octubre del 2008
Hora: 8 del vespre
Lloc: sala gran de l'Auditori de Barcelona (C/ Lepant, 150, Barcelona)

Durant l'acte hi haurà el concert “Fem sonar les Musiquetes”.

L'espectacle comptarà amb les veus de la majoria de cantants que ja van participar en el CD, com Joan Garriga, Àgata Casas, Artur Gaya, Clara Andrés, Carles Belda o Miquel Gil... i amb uns convidats molt especials: els nins i les nines de les escoles de la Bressola. També hi actuaran l'esbart de Sant Cugat i la coral Clau de Lluna d'Arenys de Munt, que ja treballen a fons per participar en aquest esdeveniment.

Podeu adquirir les entrades per endavant, al preu de 12 euros, a través del TelEntrada. El mateix dia de l'espectacle, si encara en queden, es vendran a 15 euros.

Si voleu rebre més informació sobre l'espectacle, podeu enviar un correu a una d'aquestes dues adreces:
amics@bressola.cat
info@musiquetes.cat


Més informació sobre La Bressola:
http://www.bressola.cat

Més informació dels Amics de la Bressola:
http://www.amicsbressola.cat

6) 

 

Jornades per a Professionals de l'Acollida de Persones Nouvingudes

La llengua catalana i la cultura com a elements integradors

http://www.conselldemallorca.net/media/14905/Fullet%20publicitari%20Jornades%20Acolliment.pdf

Inca, 27 i 28 de novembre de 2009


Consell de Mallorca
http://www.conselldemallorca.cat

 

7) 
 
Publicat en el diari EL PUNT dimarts 6 d'octubre del 2009

L'Institut Ramon Llull, òrgan de la Generalitat de Catalunya, del Govern d'Andorra i del Govern de les Illes Balears, que té com a finalitat la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes serà la institució a la que els Premis Octubre retrà homenatge en la nit del lliurament dels guardons literaris convocats per l'Editorial 3 i 4 i la Fundació Ausiàs March, vinculada a Acció Cultural del País Valencià, el dissabte 31 d'octubre. Eixe reconeixement inclourà una menció especial a la Xarxa de Ciutats Valencianes, integrada per 21 municipis que, en vista de la negativa de la Generalitat Valenciana a formar part del projecte, han volgut incorporar-se independentment, com a membres de ple dret, al Patronat de la Fundació Ramon Llull.

La Nit dels Octubre, on també hi haurà lloc per al poeta Ausiàs March de qui es commemora el 550 aniversari de la seua mort, conclourà una intensa setmana en la que es desenvoluparan els tradicionals congressos vinculats als premis de narrativa, teatre, assaig i poesia. El congrés de mitjans de comunicació estarà dedicat a explorar les relacions entre cinema, literatura i periodisme. El d'història se centrarà en l'exili de 1939, i el congrés d'escriptors analitzarà l'impacte de les noves tecnologies en les formes d'escriure, és a dir, en les possibilitats de la literatura digital.

8) 

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 19, dijous 15 d'octubre del 2009

http://paper.avui.cat/article/societat/176915/castella/irromp/lescola/gracies/llibres/digitals.html

El llibre digital obre la porta al castellà a l'ensenyament

Els nous manuals 'online', que han començat a substituir els llibres de text a l'ESO, permeten canviar d'idioma amb un sol clic | L'accés en llengua castellana s'ha bloquejat només si el centre ho ha demanat

Passar del català al castellà, i viceversa, amb un sol clic. És a dir: possibilitar, a priori, que els alumnes puguin fer el seguiment de les matèries també en llengua castellana. Els llibres digitals amb què aquest setembre han començat a treballar els prop de 6.000 alumnes de 70 centres de secundària en substitució dels llibres de text ofereixen als estudiants, per primer cop, la possibilitat d'accedir als continguts en les dues llengües.

L'opció bilingüe en els llibres de text trenca amb una tradició que fins ara havia permès garantir la preeminença del català en els manuals i altres materials escrits de suport a la docència, en una etapa en què un important percentatge de classes s'imparteixen en castellà.

La falta de continguts en format digital ha quasi obligat els centres que voluntàriament s'han acollit al projecte de digitalització de les aules impulsat per la conselleria d'Educació a haver de quedar-se amb una única oferta, la de l'editorial Digital Text, pionera en l'elaboració de llibres de text online i que elabora materials per a tot l'Estat.

Els manuals d'aquesta editorial es poden consultar indistintament en català i castellà (i en alguns casos també en llengua anglesa), en totes les matèries, excepte en les lingüístiques. I no només això, sinó que el menú principal apareix en tots els casos, per defecte, en castellà, fins i tot en el llibre corresponent a l'assignatura de llengua catalana.

Decisió del centre

En el moment d'adquirir les llicències, els centres tenien l'opció de comprar els continguts només en la versió catalana i hi va haver instituts que s'hi van acollir, si bé en alguns casos el bloqueig de l'accés en castellà no s'ha pogut resoldre fins fa uns dies. D'altres centres no van donar importància a aquesta qüestió amb el benentès que el professorat ja vetlla perquè l'opció elegida a classe per l'alumne sigui el català.

Des del departament d'Educació s'argumenta que "els centres tenen molt clar que la llengua vehicular és el català" i s'indica que la conselleria no ha donat cap instrucció en aquest sentit perquè "mai ha intervingut" en la decisió de la tria dels llibres de text per part dels centres. "No som partidaris d'avançar-nos posant solucions a problemes que no existeixen", van assegurar les mateixes fonts, que van afegir que hi ha hagut centres que han vist en la fórmula bilingüe un avantatge per facilitar el seguiment de les classes i l'aprenentatge del català als nouvinguts.

Molts dels directors consultats no veuen, per ara, inconvenient que s'ofereixi als escolars l'accés als continguts en castellà. Pep Castilla, director de l'IES Lluís de Peguera de Manresa (on els 120 alumnes de 1r d'ESO treballen exclusivament amb manuals de Digital Text), indica que els professors ja vigilen que els alumnes tinguin obert l'accés en català.

Si bé aquest control directe es perd quan els alumnes fan els deures a casa, Jaume Carles, director de l'IES Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar (Maresme), explica que l'ocpió lingüística es comprova també a través de les respostes dels exercicis.

No obstant això, alguns professors han començat a mostrar certa inquietud a les direccions pel fet de no disposar de cap "filtre" que asseguri la tria en català.

 

-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com