InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [10.000 membres]
 
Butlletí número 135 (dimecres 20/05/2009) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Eugeni S. Reig - Tèxtil
 
2) Ferran Suay - Autoinculpació
 
3) Quim Gibert - Marsé i la memòria selectiva
 
4) Eurolingüicides
 
5) Els professors de català es revolten / Òmnium i Plataforma per la Llengua presenten el seu suport a la Plataforma de Professors en Defensa del Català al Batxillerat
 
6) L'escriptor de Barcelona Sergi Gil guanya la tretzena edició dels premism MAIG de narrativa breu
 
7) Butlletí 24 de la Xarxa CRUSCAT
 
8) Situació sociolingüística a l'ESO: reptes i línies d'actuació
 
9) Presentació del llibre Biografies parcials. Els 70 al País Valencià
 
10) Jornada in memoriam  ALFONS SERRA-BALDÓ
 
========================================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
========================================================================================
 
1)
 
Publicat en el periòdic CIUDAD diumenge 10 de maig del 2009

Tèxtil

Eugeni S. Reig

 

En el parlar d'Alcoi ha sigut molt corrent –i encara ho és– que quan una xicona li diu a un xicon “¡imbècil!” –coses de jóvens–, aquest, fent-se el tòfol, li pregunte: “¿que si treballe en el tèxtil?”. Aquesta gracieta té sentit perquè tant la paraula “imbècil” com la paraula “tèxtil” es pronuncien fent recaure l'accent sobre la e, que és ben oberta i, per tant, rimen. Per desgràcia, cada vegada hi han més valencians que pronuncien textil, amb accent a la i, que és com es diu en castellà. Aquesta pronúncia castellanitzant l'he sentida moltes voltes a València però per ara, afortunadament, no l'havia sentida mai en boca de gent d'Alcoi, població a on la indústria tèxtil ha sigut –i encara és– molt important i, per tant, la paraula és conegudíssima. Enguany, en els programes que Canal 9 ha dedicat a les festes de moros i cristians de la nostra ciutat, he tingut el disgust de sentir alguns alcoians –un d'ells, per cert, Jordi Sedano, l'alcalde d'Alcoi– pronunciar la paraula textil a la castellana. Ho trobe lamentable i depriment. Si no som capaços de sentir-nos orgullosos i devanits de les nostres coses, si no som capaços de parlar la nostra llengua amb dignitat, mal camí portem.

 

 
============================================================================================================
 
 
2)
 
Article publicat en el diari Levante-EMV dilluns 11 de maig del 2009
Article publicat en el diari digital Pàgina26 dilluns 11 de maig del 2009
 

Autoinculpació

Ferran Suay

Gràcies a internet he tingut ocasió de sentir un discurs del senyor Alfonso Rus, pronunciat davant d´una parròquia ben complaent. Fonèticament, el valencià del senyor Rus és una delícia. Té el parlar ric i assaonat propi de la seua comarca, la Costera, ple d´inflexions i harmonies vocàliques que fan goig de sentir-les. El seu nivell lèxic i sintàctic, tanmateix, són prou deficients. És normal. Durant segles, les autoritats militars i civils que ens han governat han menystingut la nostra llengua, i han procurat marginar-la i condemnar-la a un paper residual, reduït, a tot estirar, als usos familiars i a un nivell col·loquial. Sovint, han treballat obertament en contra del valencià, amb mètodes tan expeditius que comptarien, sens dubte, amb el beneplàcit entusiasta del senyor Rus. Mentre han pogut fer-ho, han eliminat el valencià de l´ensenyament, de la cultura oficial i de la presència pública. I quan no han tingut més remei que reconèixer-li una certa presència, ho han fet de mala gana, amb poca espenta i menys vergonya. És per això que el senyor Rus, com tantes altres persones, que tampoc no en tenen cap culpa, és analfabet en valencià. I és probablement per això, pel seu analfabetisme, que no sap què vol dir «aleshores». Ell no en té la culpa. Per edat, no va poder accedir a una educació en valencià, i es veu que després, no ha trobat el temps, l´ocasió o l´interés necessaris per a alfabetitzar-se en la seua llengua materna. Li ha passat a molta gent, i no és la meua intenció de fer-lo responsable de les seues mancances de formació. No és tan comprensible, en canvi, que considere que cal eliminar els qui no són tan analfabets com ell mateix. I no ho és que tinga la barra de manifestar que a eixos que diuen aleshores «anem a rematar-los».
Jo sóc un d´eixos que el senyor Rus vol rematar. Sóc professor d´universitat, i quan vull utilitzar un adverbi temporal, dic aleshores, o dic llavors. Un excel·lent i conegut remei contra la ignorància, el diccionari, diu: «Aleshores: En aquell moment, en aquell temps». De fet, no sóc l´únic que utilitza eixa paraula. Ho han fet també clàssics valencians com Onofre Pou (segle XVI) o Marc Antoni Ortí (segle XVII). Potser el senyor Rus voldrà també rematar-los. No ha de patir per això: ja són morts, i no cal que ni ell ni cap altre botxí vocacional els remate. Probablement no caldria dir-ho, però ateses les enormes limitacions de la cultura valenciana del senyor Rus, he preferit especificar-ho.
He de confessar que estic atemorit. Ho estic perquè el senyor Rus no és qualsevol. En contra del que cabria esperar, atenent al contingut de les esmentades declaracions, el senyor Rus no és un no ningú. No és, com podria semblar, un perdonavides de tercera divisió, amb el cervell profundament perjudicat pel consum de drogues adulterades, i la llengua afluixada pels efectes d´algun licor de garrafa. No. El senyor Rus és alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València. És una persona amb molt de poder. I el poder inspira respecte en mans de persones respectables, i por quan l´exerceixen fanàtics violents, assassins potencials que somien matances i s´omplen la boca d´amenaces fàcils. El poder provoca pànic quan està en mans de persones capaces d´usar el verb rematar per a referir-se a uns altres éssers humans que, com és ara el cas, cometen l´imperdonable delicte de no ser tan profundament, tan rematadament analfabets com ells, en la llengua del seu poble. En un Estat democràtic, aquesta classe de fanàtics de la violència haurien de ser perseguits, d´ofici, per un poder judicial independent. En un Estat democràtic, això sí.

*Professor de psicobiologia. Universitat de València. Membre de la Mesa per l´Ensenyament en Valencià.
 
 
NOTA D'INFOMIGJORN: Qui tinga interés d'escoltar les paraules d'Alfonso Rus a les quals fa referència Ferran Suay en el seu article, pot sentir-les clicant damunt l'enllaç següent:
http://www.youtube.com/watch?v=m0Kr1h8bmgg
 
===========================================================================================================
 
3)

 

Marsé i la memòria selectiva

 

Quim Gibert

 

Juan Marsé va declarar amb motiu del premi Cervantes '09 que, si no hagués estat per la Guerra Civil, hauria escrit en català: «la meva llengua materna (...) sé que ha estat una mena d'anomalia» (Avui, 28-11-09). Convertir el castellà en la llengua de treball va ser per Marsé com una tria sense més importància. Sortosament no fou l'opció d'altres escriptors catalans, que van saber imaginar universos en la nostra llengua. Altrament, ara mateix no existirien literats de l'alçada de Baltasar Porcel, Montserrat Abelló, Màrius Sampere, Josep Maria Espinàs, Olga Xirinacs, Joan-Francesc Mira, Emili Teixidor i d'una generació que, tot i el franquisme, no van deixar d'escriure en català.

La Barcelona que havia vist néixer Marsé, la dels anys 30, era catalana i integrava els nouvinguts murcians, andalusos, aragonesos... A partir de la dècada dels 40, la via fàcil per vincular-se al món de les lletres era adoptar el castellà. Però també esdevé una forma de col·laborar en l'alienació lingüística dels catalans. Sense desmerèixer la magnífica obra de Marsé, si hi ha quelcom anòmal és haver quedat indiferent davant la prohibició i persecució d'una llengua i, per postres, frivolitzar: «he contribuït des de Catalunya a engrandir la llengua que parlen 500 milions de persones» (La Vanguardia, 28-11-08). Si encara no en teniu prou, just acabada la guerra, el vailet Marsé va contemplar com el seu pare adoptiu, amb els ulls entelats, calava foc a llibres comprometedors. I és que l'home fou un independentista d'esquerres, que cada dos per tres estava empresonat.

La dels que lluitaven per una Catalunya lliure i que havien d'expressar-se en veu baixeta quan parlaven català és una memòria que a Marsé no li ha fet ni fred ni calor. I, per acabar-ho d'adobar, no ha dubtat a fer burles, d'una certa crueltat, sobre la normalització lingüística en El amante bilingüe. A l'escriptor obrer, tal com també és conegut, se li ha vist el llautó entaulat en vigílies de St. Jordi amb la família reial. Precisament Sa Graciosa Majestat fou qui, en un premi Cervantes anterior, havia negat que mai s'hagués imposat el castellà, malgrat els reiterats intents lingüicides en contra de la nostra identitat.

Marsé, que s'expressa amb un deliciós accent del cap i casal, s'ha quedat encallat en l'autoodi. Probablement altres catalans, que també hi van quedar atrapats, s'han vist en cor de transitar vers l'autoestima lingüística. No oblidem que allò català era un dels objectes que desvetllava més ira entre els franquistes. I és que per gestionar l'emoció negativa fruit d'aquesta hostilitat política, que sotmet i posseeix, és precís disposar d'una estructura cultural on aixoplugar-se, que en plena dictadura era complicat de trobar. Es recomanable, en aquests casos, poder prendre la distància necessària envers l'emoció que ha provocat l'agressió. Al contrari, no és estrany quedar bloquejat i, per tant, ser incapaç de desenvolupar mecanismes per convertir el possible malestar, associat al fet de ser català, en benestar.

Al capdavall, Marsé no amaga que de jove era un bon noi: «tan bon noi que gairebé feia fàstic» (El País, 21-12-08). En la seva edat madura, però, ha exterioritzar una mala folla inusitada, en tant que jurat de la 54a. edició del premi Planeta, quan va criticar barroerament els guardonats per la baixa qualitat de les seves novel·les. El peruà Jaime Bayly, autor finalista, el va respondre dient que es compraria tota l'obra que li faltava per llegir d'ell i que havien de tornar-se a veure: «És un vell estupend, amb l'esperit rondinaire i rabiüt que un gran escriptor es pot permetre. Celebro el seu esperit de rebel·lia crítica» (La Vanguardia, 17-10-05).   
 
Quim Gibert, coautor d'Autoestima i Països Catalans

 

============================================================================================================
 
4)
 
Publicat en El Singular Digital dilluns 11 de maig del 2009
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/euroling_icides_37011.php
 
 
 
"Quan es tracta d'idiomes que no són sentits com a propis per un dels governs membres, la política dels Estats –ni que sigui clarament lingüicida- té tots els suports"
Vicent Sanchis
Dissabte a la tarda es van manifestar a València milers de persones en la celebració anual del 25 d'Abril. La distància entre Catalunya i el País Valencià està creixent a la mateixa velocitat que la indiferència dels catalans respecte als valencians. Una indiferència justificada sovint amb l'hostilitat que ha segregat l'anticatalanisme valencià. Per això pot ser cal explicar què es commemora el 25 d'abril. Aquell dia, de l'any 1707, les tropes de Felip V van vèncer les de l'Arxiduc d'Àustria a Almansa. Hi havia pocs valencians i pocs valencians sota el castell d'aquella localitat castellana, però els resultats van tenir greus i agres conseqüències per als uns i per als altres. Set anys més tard, l'11 de Setembre de 1714, l'exèrcit hispanofrancès que havia guanyat a Almansa va acabar la feina amb l'assalt final de Barcelona.

Acció Cultural del País Valencià, els partits i les organitzacions convocants de la manifestació d'enguany han volgut centrar la reivindicació en una nova agressió. El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, porta mesos perseguint aquesta entitat i intentant que TV3 es deixi de veure a les comarques valencianes. Quasi ho ha aconseguit. Tres han estat els repetidors precintats i Acció Cultural suma 700.000 euros en multes. És el govern valencià qui hauria de ser sancionat per les instàncies europees. El precintament de repetidors, que han ordenat diversos jutjats a instàncies de la Generalitat, i les sancions a l'entitat que se'n responsabilitza, han de considerar-se legalment una burla a la directriu europea de televisió sense fronteres i culturalment una agressió contra la vitalitat d'una de les principals llengües europees. Ningú a Europa multarà el govern valencià per aquest atac. Sempre que cal prendre una opció, fins i tot en defensa de la mateixa legalitat comunitària, a favor d'instàncies –com ara nacions sense Estat- considerades “conflictives” el zel administratiu que caracteritza els euroburòcrates desapareix.

Poques veus s'han sentit a les instàncies de poder europees qüestionant l'agressió de la Generalitat Valenciana. Perquè no es tracta de defensar ecosistemes costaners, sinó idiomes. I si es tracta d'idiomes que no són sentits com a propis per un dels governs membres, la política dels Estats –ni que sigui clarament lingüicida- té tots els suports. Curiosament, l'única veu europea que dissabte es va deixar sentir per parlar del català, que el govern valencià vol segregat i folkloritzat, va ser la de Jaime Mayor Oreja. El cap de llista del PP espanyol a les pròximes eleccions va proclamar que la llei d'educació que han pactat una part del govern i l'oposició a Catalunya representa una “immersió en l'analfabetisme”. Per al senyor Oreja quan els catalans decreten mesures per assegurar-se la vitalitat del català a les escoles són uns desgraciats. Per contra, quan els valencians afavoreixen la desaparició de la mateixa llengua en favor sempre del predomini absolut del castellà fan bé. Mayor Oreja defensa les pròpies conviccions –l'espanyolisme agressiu- i fa mèrits electorals. Els catalans i els valencians amb un mínim de sensibilitat per la vitalitat del seu idioma farien bé de votar els que en fan tot just en la direcció contrària.
 
==========================================================================================================
 
5)
 
Publicat en El Singular Digital dilluns 11 de maig del 2009
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/els_professors_de_catal_es_revolten_37026.php
 
 
 
La reducció d'hores de català a les escoles ha indignat el professorat d'aquesta matèria. Ara fa uns mesos més de cent escriptors van signar un manifest en defensa del català al Batxillerat. Quan la LEC comença els darrers trams parlamentaris, els professors reinicien les reivindicacions amb el suport d'Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua.
 
La reducció d'hores lectives de català que propugna la nova LEC ha posat en peu de guerra el professorat de secundària. Tant és així que des del Sindicat de Professors de Secundària (SPS) s'ha constituït una plataforma per denunciar aquest fet i pressionar la Conselleria d'Educació per retractar-se'n.

Just quan la LEC està a punt d'iniciar el darrer tram parlamentari, la
Plataforma de professors en defensa del català al batxillerat farà demà un acte conjunt amb Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural per posar sobre la taula les reivindicacions del professorat respecte aquest aspecte del nou pla d'educació i aconseguir recuperar el tracte de l'assignatura de Llengua i literatura catalanes com a matèria troncal.

Josep Ramon Recordà, professor de l'IES Manolo Huguet i un dels impulsors de la plataforma, assegura que amb els canvis de la nova legislació en matèria d'educació a Catalunya s'està anant a contra corrent. “Cada setmana fèiem tres hores de català i ara ens obliguen a fer-ne només dues sense modificar el programa ni canviar els llibres. Senzillament no ens dona temps d'explicar-ho tot i els alumnes arribaran mal preparats a la selectivitat. L'única manera que hi haurà de fer-los aprovar l'assignatura de català serà posant exàmens massa fàcils com el de l'any passat”, diu el professor. Segons Recordà passar de tres a dues hores a la setmana representa una pèrdua anual d'unes cent hores de docència de llengua cada curs tenint en compte els dies festius i els exàmens.


El Secretari General del SPS s'ha mostrat molt satisfet del nombre d'adhesions al
Manifest en defensa del català al Batxillerat presentat el juny de l'any passat i del suport directe d'entitats com Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. “S'han adherit a la nostra causa més de cent escriptors, més de trenta professors universitaris i uns cinc-cents professors de secundària”, explica en declaracions al SingularDigital.

Després de l'acte reivindicatiu que tindrà lloc demà a la seu d'Òmnium Cultural la Plataforma enviarà una carta al Conseller Maragall demanant una entrevista personal per mostrar el seu desacord i demanar-li que reconsideri la reducció d'hores de català. No és, però, la primera vegada que demanen una reunió amb el Conseller. “La primera vegada no va ni tan sols respondre però ara no estem sols i esperem que tenir darrere tantes adhesions i el suport directe d'Òmnium i Plataforma per la Llengua ens serveixi per ser més visibles i escoltats”, aclareix Rodà.

Des d'Òmnium Cultural consideren que recolzar aquesta iniciativa dels professors de llengua catalana és un tema de coherència amb els eixos de treball de l'entitat. “Hem estat donant suport a la Plataforma pel català a l'escola a primària i secundària i ara ens sumem a les reivindicacions d'aquesta nova Plataforma sent, a més, part activa”, exposen des d'Òmnium.

Per la seva banda Plataforma per la Llengua també veu “lògiques i raonables” les reivindicacions dels professors de català a la Secundària. Segons un dels seus portaveus de l'entitat, Martí Gasull, “en un moment on tot Europa està precisament reforçant les llengües a l'escola no podem plantejar-nos reduir hores aquí tenint en compte que el baix nivell de català que té l'alumnat”.

Pel que fa la implicació dels partit polítics els promotors de la plataforma asseguren que no s'han mullat gens. “Hem rebut bones paraules de
CiU i d'ERC però han estat això, només paraules”, diuen des del Sindicat de Professors de Secundària.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Publicat al lloc web d'ÒMNIUM
 

Òmnium i Plataforma per la Llengua presenten el seu suport a la Plataforma de Professors en Defensa del Català al Batxillerat

12 de maig del 2009
  • A la roda de premsa que ha tingut lloc avui a les 12h a la seu nacional d'Òmnium Cultrual, Jordi Porta, president d'Òmnium Cultrual i Martí Gasull, membre de Plataforma per la Llengua, han exposat que les dues entitats donen suport la Plataforma de Professors en Defensa del Català al Batxillerat en la campanya iniciada el setembre passat en què denuncien la reducció d'hores lectives de caràcter troncal en les matèries de llengua i literatura catalanes.

    Ferran Gadea, Núria Escapa i Josep Rossell, professors de secundària i representants de la Plataforma de Professors en Defensa del Català al Batxillerat han fet la lectura del manifest i han exposat les mancances que suposa per l'aprenentatge de la matèria una reducció tant significativa d'hores (entre 70 i 100 anuals per la llengua i literatura catalanes).

La campanya denuncia el fet que a finals del curs passat es decretés la retallada d'hores lectives de català als dos cursos de batxillerat en benefici de les assignatures de modalitat i de noves matèries.

Òmnium i Plataforma per la Llengua seran impulsors de la campanya per coherència amb els eixos de treballa en l'àmbit d'educació i llengua (les dues entitats són membres també de la Plataforma pel català a l'escola en primària i secundària) i per la necessitat d'encarar els nous reptes del català al batxillerat.

Les accions que s'emmarquen a la campanya ‘Pel català al batxillerat' es concreten en:

1-La recollida d'adhesions al Manisest (que ja suma més de 900 persones, entre els quals escriptors, professors, Premis d'Honor de les lletres catalanes…)

2-Acte en defensa del català al batxillerat. Seu nacional d'òmnium Cultural. Avui, 12 de maig, 19h amb Patrícia Gabancho, escriptora, Vicent Partal, director de Vilaweb, Antoni Dalmases, professor de secundària i escriptor, Jordi Matas, professor de la Universitat de Barcelona.

3-Enviament d'una carta al Conseller d'Educació, Ernest Maragall, on se li demana audiència per a poder exposar el conjunt de reivindiccions.

 

============================================================================================================
 
6)

 

NOTA DE PREMSA

L'ESCRIPTOR DE BARCELONA SERGI GIL GUANYA LA TRETZENA EDICIÓ DELS PREMIS MAIG DE NARRATIVA BREU

Jaume Sesé, també de Barcelona, obté el segon premi.

L'escriptor de Barcelona Sergi Gil i Sala ha obtingut el tretzé premi Maig de narrativa breu amb el conte “Memòria del bosc”, una narració on recrea el famós relat de Perrault “Caputxeta Roja”, des de la perspectiva del llop i d'una manera molt original. El segon premi ha recaigut en Jaume Sesé i Sabartés, també barceloní tot i que resideix a Argentona. La narració que ha quedat en segon lloc, escrita amb una prosa molt acurada i de gran sensibilitat, recrea la figura del músic Johannes Brahms en el moment de compondre la seua famosa cançó de bressol.

Sergi Gil va nàixer en 1971 i fins ara les seues narracions han obtingut el reconeixement dels jurats de Badalona (VI Concurs de Poemes i Narrativa), Santa Eulàlia de Riuprimer (Premis Pacte de Sant Sebastià) i de Calldetenes (Premi de Narrativa Armand Quintana).

El finalista, Jaume Sesé, va nàixer en 1953 i és un especialista en la història del F. C. Barcelona, sobre el qual ha escrit els llibres “Història crítica del F. C. Barcelona” o “Barça, cara i creu. Història del F. C. Barcelona durant el Franquisme”. A més, ha escrit llibres sobre la ciutat de Granollers o la comarca de la Garriga i ha tingut responsabilitats en emissores de ràdio i televisió, ha fet d'actor de doblatge o de representant artístic.

L'any passat, els premis Maig van augmentar notablement la dotació, un fet que, segons el jurat, ha derivat en un creixement important del nombre de participants, que ha arribat ben a prop de la cinquantena, però sobretot en la concurrència d'un grup nombrós de contes d'una gran qualitat. El certamen –que organitza l'Associació Cultural El Guitarró- està dotat amb 900 euros, distribuïts en un primer premi de 600 i un segon de 300, i el patrocina la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vila-real, a través del Departament de Promoció Lingüística. L'acte de lliurament s'ha celebrat avui divendres, a la sala de teatre Els XIII, i ha comptat amb l'actuació del grup de Vila-real Sitja, que ha presentat una mostra del seu nou disc.

 

Vila-real, 15 de maig del 2009

 

============================================================================================================
 
7)
 

 

Butlletí 24 de la Xarxa CRUSCAT

Maig de 2009

Podeu llegir el Butlletí 24 de la Xarxa CRUSCAT amb formats i enllaços a
http://www.demolinguistica.cat/. Podeu donar-vos-hi d'alta escrivint a cruscat@iec.cat

     
Xarxa CRUSCAT: presència pública

- Ràdio 4 entrevista a F. Xavier Vila, director de la Xarxa CRUSCAT de l'IEC.

- Brauli Montoya: «El valencià es parla més a les ciutats mitjanes»

- «Situació sociolingüística a l'ESO: reptes i línies d'actuació. Jornada de reflexió i debat, a propòsit de la publicació de l'Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l'alumnat de 4t d'ESO de Catalunya», a Barcelona, el 5 de juny.

- Presentació del llibre Els futurs del català. Un estat de la qüestió i una qüestió d'estat, a Barcelona (Institut d'Estudis Catalans), el 12 de maig, a les 18.30 h.

- Presentació del llibre Llengua i identitat amb la intervenció de J. Ferrer, A. Bastardas, V. Aquilla, À. Massip i M. J. Jarque, el 13 de maig a les 19 h, al CCC de Barcelona.     


Recerca i dades

«Radiografia de les audiències a Catalunya. Resultats de la 2a onada 2009 del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura»

Disponibles per a l'anàlisi les «Dades de la 6a Onada del Panel de Desigualtats».

Serracant, Pau (2009). «Anàlisi de les dades sociolingüístiques de l'Enquesta de la Joventut» dins Llengua i ús, número 44. Barcelona: Generalitat de Catalunya.
  
Les llengües de la docència a la Universitat Jaume I de Castelló, curs 2008/09.

«Diagnòstic de la Llei d'ús: 25 anys d'aplicació, un informe d'explicació i 10 mesures d'implicació»      

Entrevista a John Edwards sobre la publicació Un món de llengües.

Beltran, V. (2009). El parlar de les Valls del Vinalopó i del Carxe. Novelda: Centre d'Estudis Locals del Vinalopó.


Congressos
«Challenges within the multicultural and multilingual world in the XXI century», a Moscou, del 2 al 4 de juliol.


Cursos, conferències i premis

«Llengua i autodeterminació, a partir de les enquestes disponibles», a càrrec d'Alfons Lopez Tena i Marc Belzunces. A Barcelona (Institut d'Estudis Catalans), el 20 de maig, a les 18 h 30.

«Jornada sobre Experiències Sectorials en Assessorament Lingüístic», a Barcelona, el 26 de maig.

Curs d'estiu «Una escola multilingüe per al segle XXI» a Barcelona, del 6 al 10 de juliol.

«Curs d'iniciació a l'SPSS»
   

Si voleu rebre el butlletí, escriviu a cruscat@iec.cat

 

============================================================================================================
 
8)
 
 
 
Jornada de reflexió i debat, a propòsit de la publicació de l'Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l'alumnat de 4t d'ESO de Catalunya. Avaluació de l'educació secundària obligatòria 2006.

Programa
Divendres, 5 de juny de 2009, de 9.30 h a 14 h.

    * 9.30 h – 10.30 h Presentació de l'Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l'alumnat de 4t d'ESO de Catalunya. Avaluació de l'educació secundària obligatòria 2006.
          o Sra. Carme Amorós Basté. Secretària del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu
          o Dr. Ernest Querol Puig. Professor de la Universitat Oberta de Catalunya.
          o Sr. Natxo Sorolla Vidal. Sociòleg de la Xarxa CRUSCAT-IEC i del CUSC-UB/PCB
          o Presenta: Sra. Antònia Carré Pons. Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu
    * 10.30 h – 11 h Pausa i cafè
    * 11 h – 12 h Conferència i debat: Els resultats del model lingüístic educatiu a Catalunya des d'una perspectiva internacional.
          o Prof. Hugo Baetens Beardsmore. Professor emèrit de llengua anglesa i bilingüisme a la Vrije Universiteit de Brussel•les i de sociologia del llenguatge a la Université Libre de Brussel•les.
          o Presenta: Sra. Montserrat Romà Roura. Secretaria de Política Lingüística
    * 12 h – 13.30 h Taula rodona: Reptes i actuacions per al model lingüístic educatiu a Catalunya
          o Sra. Dolors Ferrer Canadell. Professora col•laboradora de l'ICE de la UB.
          o Dr. Àngel Huguet Canalis. Catedràtic de psicologia evolutiva i de l'educació de la UdL.
          o Sra. Carme López Vergara. Directora de l'IES La Sedeta de Barcelona.
          o Dra. Cristina Sánchez Miret. Professora de sociologia del Departament d'Empresa dels estudis de Ciències Econòmiques de la UdG.
          o Modera: Dr. F. Xavier Vila i Moreno. Professor del Departament de Filologia Catalana de la UB i secretari del CUSC-UB/PCB
    * 13.30 h Cloenda
          o Dr. Dídac Ramírez Sarrió. Rector de la Universitat de Barcelona
          o Dr. Joaquim Prats Cuevas. President del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu.
          o Dr. Bernat Joan Marí. Secretari de Política Lingüística

Cal inscriure's a la jornada a l'adreça següent

Auditori Antoni Caparrós
Parc Científic de Barcelona
Campus Diagonal de la Universitat de Barcelona
Baldiri Reixac, 4
08028 Barcelona

Accés a l'Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l'alumnat de 4t d'ESO de Catalunya. Avaluació de l'educació secundària obligatòria 2006

 
============================================================================================================
 
9)
 
Presentació del llibre Biografies parcials. Els 70 al País Valencià
 
 

La Fundació Horta Sud i l'Editorial Afers

es complauen a convidar-vos

a l'acte de presentació del llibre

Biografies parcials. Els 70 al País Valencià,

de Xavier Serra,

que se celebrarà el dimecres, 20 de maig, a les 20,00 hores,

al Museu Comarcal de l'Horta Sud “Josep Ferrís March”,

carrer Mare de Déu de l'Olivar, 30 de Torrent

 

Intervindran

Josep Maria Soriano Bessó, Lluís Aguiló Lúcia,

Xavier Serra (autor del llibre) i Vicent Olmos (editor)


 
============================================================================================================
 
10)
 

El Departament d'Humanitats i la Facultat d'Humanitats de la UPF es complauen a convidar-vos a la Jornada in memoriam Alfons Serra-Baldó (Dels trobadors a la poesia actual) en la qual intervindran:

 

  • Narcís Garolera, Universitat Pompeu Fabra
  • Vicent Beltran, Università di Roma
  • Jordi Cerdà, Universitat Autònoma de Barcelona
  • Salvador Oliva, Universitat de Girona
  • August Rafanell, Universitat de Girona

 

L'acte  tindrà lloc el dia 20 de maig  a les 10.00 h. a l'Auditori Mercè Rodoreda, al Campus de la Ciutadella de la UPF (C/ Wellington, 30-40 - Barcelona)

(Entrada també per Trias Fargas, 25-27 - Edifici Jaume I)


Barcelona, maig del 2009

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jornada in memoriam  ALFONS SERRA-BALDÓ.
(Dels trobadors a la poesia actual)

Centenari 1909-2009

 

Facultat d' Humanitats - Departament d' Humanitats
Universitat Pompeu Fabra


20 de maig de 2009


10.00   Obertura i presentació (Narcís Garolera, UPF)

10.15   Els trobadors i la política (Vicent Beltran, Università di Roma)

11.00   El cànon trobadoresc segons A. Serra-Baldó ( Jordi Cerdà, UAB)


11.45   Pausa


12.15   Funció de la mètrica en el poema (Salvador Oliva, Univ. Girona)

13.00   Alfons Serra-Baldó, en dos temps (August Rafanell, Univ. Girona)

13.45   Debat i conclusions

14.15   Clausura (Narcís Garolera, UPF)


Lloc: Auditori Mercè Rodoreda
Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra
 
Carrer de Wellington, 30-40 - 08005 Barcelona
(Possible entrada pel Carrer Ramon Trias Fargas, núm. 25-27--- Edifici Jaume I)

Metro ---Estació "Ciutadella --Vila Olímpica"

 ============================================================================================================

 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
============================================================================================================