InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [10.000 membres]
 
Butlletí número 134 (dimarts 19/05/2009) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Premi per a 'Adéu, Boadella'
 
2) Cursos Rosa Sensat
 
3) Albert Pla Nualart - Doctor 'laboris causa'
 
4) Equivalents catalans de la paraula castellana subidón
 
5) ACPV diu que el Consell menteix en l'afer de TV3
 
6) L'ensenyament en català desapareixerà dels centres en què Educació aplicarà el pla plurilingüe / La enseñanza del valenciano paga el pato / Jesús Puig - Pluriquè? Alça Pilili!
 
7) Llengua i autodeterminació, a partir de les enquestes disponibles
 
8) Conferència de Jordi Pujol a València
 
9) Oferta de feina
 
========================================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
========================================================================================
 
1)
 
Publicat en el diari AVUI divendres 8 de maig del 2009
L'assaig d'Isabel-Clara Simó rep el guardó de la Crítica dels Escriptors Valencians

Premi per a 'Adéu, Boadella'

Ada Castells

L'escriptora Isabel-Clara Simó és la guanyadora de la darrera edició del premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en el gènere d'assaig per Adéu, Boadella. Crònica d'una decepció, publicat per L'Arquer l'any passat.

El llibre és la resposta a Adiós, Cataluña. Crónica de amor y de guerra, d'Albert Boadella. Simó recorda que, quan l'editorial li va fer l'encàrrec de contestar l'embat de l'actor, s'ho va haver de rumiar: "Ho vaig estar ponderant, però ja amb el llibre a la mà vaig pensar que sí, perquè, quan a un li trepitgen el peu, bé ha de contestar".

La resposta de l'escriptora, ens explica, va ser feta "amb molta educació, tot i que el llibre de Boadella és un exabrupte". "Vaig aplicar la cortesia i la contundència davant de les seves incongruències per explicar que el que ell odia no és Catalunya sinó la sala buida del seu teatre".

Simó també li va voler dir que "contra Pujol vivia millor" i li va demanar que "analitzés aquesta idea que el públic té la culpa de tot per preguntar-se si no és ell qui s'ha de renovar".

Per l'escriptora, Boadella "té una dèria contra els progres i els confon amb ser progressista". "Tot ho posa al mateix sac i carrega en contra del nacionalisme i també contra la gent de la seva mateixa companyia".

Boadella fa mutis

Malgrat la duresa de la resposta, Boadella, un any després de la publicació, no ha contestat l'escriptora ni públicament ni en privat. "Ha fet santament -creu l'escriptora-, perquè el meu llibre és un homenatge al gran Boadella, però també una anàlisi de les seves contradiccions. La resposta davant les evidències, no dic que sigui impossible, però és difícil".

Isabel-Clara Simó rep per segona vegada el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians d'assaig, que ja va obtenir per En legítima defensa (Columna, 2003). També l'hi van donar en narrativa per El professor de música (Edicions 62, 2006).

El lliurament dels guardons se celebrarà en un acte a València el divendres 29 de maig, en què també es retrà homenatge al poeta Lluís Alpera. El jurat de l'edició d'aquest any l'han format Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Esperança Camps, Ramon Guillem i Jaume Pérez Montaner
 

============================================================================================================
 
 
2)
 

Curs de correcció i assessorament lingüístic en llengua catalana. Diversos nivells d'intervenció: adequació de llengua, estil i tipografia
 
Ref. 140901
 
Aquest curs està orientat a formar professionals que vulguin dedicar-se a l'assessorament lingüístic en llengua catalana. Molt útil també per a personal docent.
Treballa els diversos nivells d'intervenció en la correcció de textos, depenent de les varietats lingüístiques i funcionals, posant l'èmfasi en la varietat estandarditzada, i adequant la llengua, l'estil i la tipografia dels textos a la situació comunicativa concreta.
Per dur a terme aquesta tasca és imprescindible aprofundir en els aspectes lingüístics controvertits i endinsar-se en els diferents materials lingüístics de consulta, així com fer ús de les noves tecnologies.
 
Observacions:
Per poder matricular-se a aquest curs, cal haver obtingut prèviament el certificat del nivell D (o equivalent).
 
      Prof.: Carme Font
    
      Durada: 45 hores en 15 sessions.
    
      Calendari: Del 30 de juny al 23 de juliol de 2009
    
      Dies de la set.: de dilluns a dijous
    
      Horari: de 17.30 a 20.30h
    
      Preu: 324 euros socis i 360 euros no socis
    
INFORMACIÓ I MATRÍCULA
 
Nivell superior (D)
 
Ref. 140902
 
La finalitat del curs és aprofundir en els coneixements de la normativa lingüística i treballar la llengua general per poder-se comunicar, oralment i per escrit, amb adequació i correcció en qualsevol situació comunicativa, especialment en les que requereixen un ús més formal de la llengua.
 
      Prof.: Pilar Sanmartí
    
      Durada: 45 hores en 18 sessions.
    
      Calendari: Del 29 de juny al 28 de juliol de 2009
    
      Dies de la set.: de dilluns a dijous
    
      Horari: de 10.30 a 13h
    
      Preu: 190 euros socis i 211 euros no socis
 
INFORMACIÓ I MATRÍCULA
http://www.rosasensat.org

 
============================================================================================================
 
3)
 

Publicat en el diari AVUI diumenge 10 de maig del 2009

http://paper.avui.cat/article/cultura/163596/doctor/laboris/causa.html

UniversitatLaCrònica

Doctor 'laboris causa'

Albert Pla Nualart
 Si en alguna ocasió la universitat es vesteix de pompa i circumstància és investint un honoris causa. Els protocols sovint engavanyen. Dijous al vespre, al rectorat de la Universitat de Lleida, les solemnes togues i els curiosos birrets només van afegir autenticitat a l'acte. Perquè dijous el vell seminari retrobava el vailet de Bell-lloc que un dia, entre aquelles parets massisses, es va enamorar furtivament de la seva llengua. Un enamorament que, 54 anys després, encara li entela la veu quan recita L'Atlàntida, i que ha convertit l'adolescent rústec en la màxima autoritat del català modern.

Revestit de blau cel, i amb les clares veus del cor Terres de Ponent arribant de les altures, Solà va entrar a l'atapeïda sala guiat pel padrí, Joan Julià-Muné. Un cop a l'estrada, la muda adhesió col·lectiva va esclatar en un dels aplaudiments més llargs i emotius que recorden aquells murs. Tan llarg com el deute contret per col·legues, deixebles i familiars amb aquesta força de la natura que és Solà, malgrat que ell, amb un somriure beatífic i burleta, vingués a dir que no n'hi havia per tant.

I en aquest to, el de no haver-n'hi per tant, Solà va desgranar, entre còmic i entranyable, el cúmul de sotracs emocionals que l'han fet qui és. Una breu bildungsroman que va titular De la poesia a la gramàtica generativa. Els homenots que més m'han influït. Des del professor de llatí que als 15 anys li va passar gairebé d'amagat L'Atlàntida fins a l'últim Chomsky. Una allau d'influències que ell ha rebut amb un peu en la filologia -apassionada, romàntica, erudita- i un altre en la lingüística -racional, rigorosa, abstracta-, de manera que ni la passió s'ha desbocat ni el rigor ha matat l'emoció dels versos ben escandits.

Solà no ha esperat mai que cap musa l'inspirés. La seva filla Laura, quan era molt petita, un dia va treure el cap pel despatx i amb tendra resignació li va etzibar: "Papa, tu et moriràs treballant". Qui ha anat amb ell d'excursió, real o intel·lectual, sap massa bé com li agrada perdre's, i perdre'ns. Ningú l'ha pogut seguir sense esgarrinxar-se i sentir-se una mica l'heroi que lluita contra tot. Per això, quan lloa les 12 hores diàries de Coromines davant la vella Underwood, no puc refrenar un estirabot corominià: "Sí, mira, otro que tal". Perquè aquests honoris que rep avui Solà no són res al costat dels laboris que n'han estat la causa.

De Solà tots n'hem destacat l'entusiasme que transmet, la passió amb què ho viu tot. El seu discurs és un subidón que t'omple d'esperança i vergonya. D'esperança perquè tot sembla possible; i de vergonya perquè veus que el teu intel·ligent escepticisme és, en realitat, pura mandra.

A l'aula té la força del Bruce Spring-steen dels grans estadis. Com Bruce, remou consciències i dóna marxa. I com ell, té fans de totes les edats. Si dijous les càmeres, mentre parlava, s'haguessin girat cap al públic, haurien vist com els ulls de nois i noies que no l'havien sentit mai s'anaven il·luminant.

Aquest país que se'ns desfà sota el bombardeig globalitzador i l'ofensiva espanyolista només el salvaran veus com la seva, veus que encomanin la insubornable dignitat de plantar cara per defensar el que som, i la tossuda voluntat d'arribar-ho a ser plenament.

============================================================================================================
 
4)
 
Equivalents catalans de la paraula castellana subidón
 
fitxes de la cdlpv

subidón

  1. El drae arreplega el mot amb l'accepció:
    1. m. coloq. Elevación rápida y fuerte que experimenta algo. Tuvo un subidón de fiebre.

    El gduea ho amplia un poc més:

    subidón s/m 1. Aum de 'subida': Cuando lo del subidón de tasas, los alumnos de mi escuela pagaron 125. 2. Col incremento notorio de la adrenalina o de otra sustancia en el organismo de una persona: Un subidón de adrenalina no explica el efecto del ejercicio sobre el estado de ánimo.
  2. En anglés, referit a les drogues, que deu ser a partir d'on s'ha estés eixe «increment notori», hi ha l'expressió to have a rush (Merriam-Webster):
    7 a: the immediate pleasurable feeling produced by a drug (as heroin or amphetamine) —called also flash b: a sudden feeling of intense pleasure or euphoria : thrill
  3. Per al català, tenim les alternatives pujada, augment, increment, en una descripció simplement quantitativa; estar (u) que se n'ix (parlant de l'autoestima o de l'estat de gràcia), i flipada (gec) en altres contexts. Jaume Salvanyà (2008; [pdf]) fa més aportacions:
    [...] eufòria, pujar (o fer pujar, disparar(-se)...) l'adrenalina, pujada o explosió o esclat (d'adrenalina), posar a mil, clímax, moment explosiu, embalada o embalar-se, punt àlgid, accelerada.

==========================================================================================================
 
5)
 
Publicat en el diari digital Pàgina26 dissabte 9 de maig del 2009

ACPV diu que el Consell menteix en l'afer de TV3

Des de l'entitat han volgut respondre les declaracions que Vicente Rambla va fer aquest divendres després de la reunió de cada divendres del Consell. ACPV assegura que el vicepresident primer «menteix quan afirma que cal un tercer multiplex per poder garantir la recepció de TV3. Aquest tercer multiplex l'hauria de concedir el govern de Madrid però l'associació manté que el Consell disposa ara mateix d'un segon multiplex que és «suficient» i que «ara mateix no utilitza» per fer arribar els quatre canals actuals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Acció Cultural també responsabilitza el Consell del conflicte per la recepció de TV3 i recorda que l'executiu de Francisco Camps ha tancat tres repetidors i ha multat l'entitat amb tres sancions que sumades arriben als 700.000 euros. L'afer va començar fa dos anys i per això des de l'entitat afirmen que «si el Consell aposta pel diàleg i vol solucionar aquesta situació» hauria d'arxivar els expedients que ha obert contra l'associació i també retirar les multes que s'han imposat.
 
ACPV també ha volgut clavar cullerada en la qüestió del tercer multiplex i creu que el Consell vol fer-los servir per donar més concessions «a televisions de la corda». Les declaracions de Rambla són per a l'entitat una prova de la demanda de la societat que «rebutja la censura i persecució inèdita en qualsevol democràcia», a la vegada que insisteixen en la solució del conflicte: el segon multiplex, que ara mateix no fa servir la Generalitat.

 
============================================================================================================
 
6)
 
Notícia publicada en el diari digital VilaWeb divendres 8 de maig del 2009

L'ensenyament en català desapareixerà dels centres en què Educació aplicarà el pla plurilingüe

El 80% de l'ensenyament s'impartirà en anglès

La línia en valencià desapareixerà dels col·legis públics en què la conselleria d'Educació aplicarà, a partir del curs vinent, el programa plurilingüe. Es tracta d'un pla pilot que suposarà que el 80% de les classes es faci en anglès a partir dels 3 anys. Els col·legis afectats són: Sanchis Yago (Castelló), Númeo 9 (Alzira) i Costa Blanca (Alacant). La conselleria d'Educació ho confirmat. Escola Valenciana i CC OO han expressat el seu malestar.

Educació es defensa de les crítiques dient que en els centres dels voltant sí que hi ha línia en valencià i que, per tant, qui vulgui estudiar en valencià, podrà matricular-se en aquests centres.

Aquest pla pilot compta amb el suport dels consells escolars de cadascun col·legis en què es preveu que s'apliqui a partir del curs vinent. Val a dir que tots tres centres han format part ja, durant el curs escolar passat, d'un altre programa pilot en què han participat dotze escoles públiques: la introducció de l'ús obligatori de l'uniforme.

Escola Valenciana denuncia que no es tracta d'un programa plurilingüe, sinó monolingüe, car només hi haurà dues assignatures en unes altres llengües diferents a l'anglès: català i castellà. Des de l'entitat cívica demanen que s'apliqui un pla plurilingüe"> que garanteixi, realment, un ensenyament que millori les competències lingüístiques de l'alumnat, però prevalent l'ensenyament en català.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Una vez más la enseñanza del valenciano paga el pato en la política educativa de la Generalitat Valenciana y en alguna de sus innovaciones, algunas de ellas reputadas por algunos como «ocurrencias». Esta vez hemos asistido a la sorprendente noticia de que la Conselleria de Educación no ha tenido más, esta vez sí, lamentable «ocurrencia» que escoger tres centros públicos para poner en marcha el curso próximo el experimento en el nivel de Infantil del programa plurilingüe con dominio del inglés y con ello queda eliminada la oferta de la línea de enseñanza en valenciano en los citados colegios.
La sorpresa y la indignación han sido mayúsculas. La respuesta-explicación del conseller Alejandro Font de Mora, que ya ha sido emplazado a comparecer en las Corts Valencianes, no ha dejado satisfecho a nadie y no es para menos.
No hay que negar las inversiones, las iniciativas y el mantenimiento de la enseñanza del valenciano por parte de la Generalitat Valenciana, pero siempre son escasos y a veces se aprecia cierta falta de convicción en los pasos que se dan en esa dirección.
Cuando, precisamente ahora cada fin de semana las Trobades d´Escoles en Valencià llenan calles y plazas por todos los rincones de la Comunitat Valenciana, cuando existe ese reflejo, ese movimiento siempre creciente, no parece inteligente y sí muestra de una falta de sensibilidad este nuevo gesto de la Conselleria de Educación.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Jesús Puig

A veure si ho he entès bé: per aplicar el plurilingüisme a una escola cal que no s´hi ensenye en valencià? Ja sé que confiar a Font de Mora la Conselleria d´Educació és com nomenar Frankenstein gerent de Corporación Dermoestética. Però, és normal això, doctor? Li pregunte perquè si per impulsar el pla plurilingüe s´ha d´eliminar el valencià, per curar la fractura de turmell caldrà amputar el peu al pacient. Evidentment, cap metge aconsellaria aquest remei; tanmateix, suprimir el valencià com a llengua vehicular equival a amputar el peu sobre el que hauria de caminar el plurilingüisme del País Valencià, que, pel que es veu, ja no és terra de rates penades, sinó de carrancs; i el carranc major, el Consell: només sap retrocedir.
No és la primera vegada que el conseller pren una mesura que no guarda relació entre fins i mitjans, però hi ha pocs precedents d´una decisió tan contradictòria i confusa que, de segur, amaga una estratègia de substitució lingüística on el pla plurilingüe està redactat en tinta de calamar: tan sols pretén enganyar els incauts indígenes, a qui els nous colonitzadors bescanvien ensenyament en valencià per espillets de colors en forma d´ensenyament en anglès. Amb semblant política lingüística no cal dir que el valencià avança cap a l´extinció amb la precisió d´un rellotge suís. Cap novetat, doncs; des que governa el PP el rellotge no ha parat de fer tic-tac-tic-tac.
Jo no sé si aquest pla millorarà el nostre anglès tipus Tarzan, però que el valencià acabarà com Camot està més cantat que la cantarella d´una Singer (màquina de cosir que de menuts en dèiem sínjer, sense que ens passés pel cap que dita parauleta significava cantant en la llengua de Shakespeare). Vaja, que érem plurilingües sense saber-ho; no com la Kari del Grau —experta en mariners americans—, que afirmava ser-ho perquè follava en valencià, gemegava en castellà i cobrava en dòlars. Direu que exagerava, però tenia un èxit que ja voldria el pla «made in Blackberry´s Fountain».

 
============================================================================================================
 
7)
 
Llengua i autodeterminació, a partir de les enquestes disponibles

 

La Societat Catalana de Sociolingüística es complau a convidar-vos a un acte sobre el tema “Llengua i autodeterminació, a partir de les enquestes disponibles”, a càrrec d'Alfons Lopez Tena i Marc Belzunces.

Les intervencions es basaran en un treball efectuat per Marc Belzunces, investigador del CSIC, per encàrrec de la Fundació Cercle d'Estudis Sobiranistes, que presideix Alfons Lopez Tena, en que s'estudien les variables que podrien incidir en les respostes de la població en cas de produir-se un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. L'estudi es fonamenta en l'examen de les enquestes existents sobre la qüestió.

L'acte tindrà lloc el dimecres 20 de maig, a les 18 h 30 i a l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona). Sala Pi i Sunyer.

 
============================================================================================================
 
8)
 

Conferència de Jordi Pujol a València

 

 

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya, parlarà a València dimecres dia 20 de maig sobre ‘Catalunya, Espanya i Europa'. L'acte està organitzat per la plataforma cívica Valencians pel Canvi, dins d'un cicle on seran convidats líders de diferents partits polítics.

 

La conferència de Jordi Pujol començarà a les 19:30 hores a l'Aula Magna de La Nau (l'edifici històric de la Universitat de València, ubicat al carrer La Nau, número 2). Pujol serà presentat per l'escriptor Joan Francesc Mira, directiu de Valencians pel Canvi. Introduirà l'acte Josep Lluís Barona, president de la Plataforma Cívica.

 

Jordi Pujol i Soley va nàixer a Barcelona el 9 de juny de 1930. Va ser el líder de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) des de 1974 fins a 2003, i president de la Generalitat de Catalunya de 1980 a 2003.

 

És llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona. Casat amb Marta Ferrusola l'any 1956, té set fills. Pujol va ser arrestat el 1960 per les seues activitats antifranquistes, i va ser sentenciat a set anys de presó, dels quals en va complir dos i mig a la presó de Saragossa i un de confinament a la ciutat de Girona.

 

Estudià la carrera de Medicina i des dels 16 anys actuà a la resistència contra el règim del general Franco a través d'identitats catòliques, polítiques o culturals, en defensa de la democràcia i de la identitat de Catalunya.

 

El 1974 va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya, i en va ser escollit secretari general. Va ésser conseller de la Generalitat en temps del president Josep Tarradellas. Va ser elegit president de la Generalitat a les eleccions del Parlament de Catalunya de 1980, i reelegit a les del 1984, 1988, 1992, 1995 i 1999. El 2003, en acabar el seu darrer mandat, es va retirar de la primera línia política, deixant la direcció del partit en mans d'Artur Mas i fou nomenat president Fundador de CiU, tot i que continuà com a president de CDC. El 2008 fou proclamat de nou president de CDC.

 
 
============================================================================================================

9)

Oferta de feina

Cercam un llicenciat en Filologia Catalana o un titulat superior amb el nivell D de català per a una contractació a la UIB des d'ara fins al 30 de juny. La feina consisteix a corregir els informatius d'IB3 televisió. Si us interessa o us en voleu informar, podeu escriure un correu electrònic a amassuti@gmail.com

 

================================================================================================================

 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
============================================================================================================