InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [9.000 membres]

Butlletí número 114 (dimarts 14/04/2009) –

Informació triada per Eugeni S. Reig i Xavier Marí

  

1)  Xavi Sarrià - Una remor imparable

 

2)  IV Congrés de Literatura Infantil i Juvenil.  Mollerussa – 8, 9 i 10 de maig del 2009

 

3)  Butlletí 23 de la Xarxa CRUSCAT. Abril 2009

 

4)  El Gripau en CD : Universitat en valencià: recursos per a l'alumnat de 2n de batxillerat

 

5)  La música en català a 'Una llengua musicada', de Carla González

 

6)  "70 anys contra el català"  -  Acte a Barcelona el 19 d'abril

 

7)  Tren Jaume I Barcelona-València i actes de la Diada del País Valencià                

              

=====================================================

Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)

=====================================================

 

1)

      

Una remor imparable

        

Xavi Sarrià

       

Publicat a Vilaweb, dimarts 7 d'abril del 2009

http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=3567243

                   

Dues-centes mil persones de totes les edats, cent setanta centres educatius de tot el territori, mil set-cents tallers per a estudiants, dues-centes actuacions teatrals i trenta concerts del bo i millor de la nostra música en una ronda itinerant. És la darrera operació de màrqueting d'una gran multinacional? O una altra d'aquelles campanyes institucionals en què també regalen paella 'para todos'? Doncs no res de tot això. És la força del compromís i del voluntarisme. La poderosa remor que creix i que cada primavera sembra d'optimisme el país on visc. Les Trobades de l'Escola Valenciana.

I és que després de vint-i-quatre convocatòries, les Trobades s'han convertit en una mena de mesurador de l'optimisme dels qui ens sentim precisament així, optimistes. Unes trobades que no paren de créixer i que són capaces de reunir, contra tot pronòstic, centenars de milers de persones de totes les procedències al voltant d'una idea: defensar i potenciar la llengua que ens pertany.

Si visquérem en un país normal, això seria també normal. Però en el país on vivim, amb el boicot sistemàtic de la Generalitat, amb el menyspreu de la televisió i la ràdio públiques, amb les hostilitats de sectors socials vinculats al poder, aplegar aquesta munió ingent de persones en vint-i-un actes escampats per tota la geografia i organitzats d'una manera voluntària per milers de mestres anònims, és tota una proesa. Un acte d'heroïcitat diària que només pot passar ací, al país que sempre ha bategat amagat, ocult, dins el cor dels qui van decidir-se a construir en lloc de plorar, i a encarar el futur amb voluntat de guanyar.
     
I dic tot això perquè jo em sent fill d'aquest esforç. Del teixit humà que forma Escola Valenciana i del de tots els qui van lluitar durant tants anys de foscor, marginacions i prohibicions, per formar les primeres generacions educades en valencià de la història recent d'aquest país. Una batalla que es va començar a guanyar fa només trenta anys i que ha permès unes fornades de joves que hem crescut desacomplexats, sense prejudicis i preparats per a treballar des de diferents àmbits de la societat. Unes generacions, però, que no ens podem adormir. Perquè ara ens toca de prendre el relleu i de reunir totes les forces necessàries per a fer d'aquesta remor que creix, aquesta remor que simbolitzen les Trobades, una remor encara més poderosa, constructiva i imparable.

   

 

 

2)

       

IV Congrés de Literatura Infantil i Juvenil

Mollerussa – 8, 9 i 10 de maig del 2009

      

Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

    

Els dies 8, 9 i 10 de maig l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana organitza el IV Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana. Enguany el congrés se celebra a Mollerussa, i comptarà amb nombroses conferències i taules rodones sobre la literatura infantil i juvenil. 
Al congrés hi participen escriptors i especialistes en el gènere com Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Gabriel Janer Manila, Pep Albanell, Miquel Desclot, Teresa Duran, Enric Gomà i Mercè Canela, entre molts altres.

Podeu consultar, clicant aquí, la programació completa dels actes.
I mitjançant aquesta butlleta d'inscripció us podeu inscriure online al Congrés.

 

Inscripcions fins al 30 d'abril

Per a més informació adreceu-vos a:

AELC  Barcelona  tel.93.3027828

aelc@escriptors.cat

www.escriptors.cat

 

Activitat reconeguda (16 hores) en el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya (curs 2008-2009)

 

 

3)

       

Butlletí 23 de la Xarxa CRUSCAT. Abril 2009

      

Podeu veure els butlletins de la Xarxa CRUSCAT

a

http://www.demolinguistica.cat/butlleti/butlleti.htm 

i a
http://www.demolinguistica.cat

                   

           

4)

          

CD de recursos lingüístics per a l'alumnat de 2n de batxillerat

 

Les universitats públiques valencianes distribueixen el CD Universitat en valencià: recursos per a l'alumnat de 2n de batxillerat

 

Des del curs 1993/1994, les universitats públiques valencianes (Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I, Universitat Politècnica de València, Universitat de València i Universitat Miguel Hernández), amb el suport de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, envien, a tots els centres valencians en què hi ha estudiants que es preparen per a l'accés a la universitat, el Gripau, un material que permet repassar alguns coneixements de llengua, de terminologia bàsica i de redacció que ajuden els alumnes a millorar els seus exàmens i, en concret, les proves d'accés a la universitat. De fet, es tracta d'un tipus de recomanacions estilístiques i lingüístiques que no sempre figuren en els temaris.

 

Enguany, després d'11 edicions en paper, el Gripau es reconverteix i passa al suport digital: els serveis lingüístics de les universitats valencianes l'han integrat en el CD Universitat en valencià: recursos per a l'alumnat de 2n de batxillerat, en el qual adopta un format més dinàmic i atractiu per als estudiants que preparen les proves d'accés a la universitat.

 

Aquest CD està estructurat en quatre seccions: “Les universitats públiques valencianes, en un clic”, que proporciona enllaços als webs de les universitats que poden ser útils a aquest alumnat; “La universitat i el valencià”, on apareix informació sobre la docència en valencià en aquestes universitats; “Programes en valencià”, amb informació sobre uns quants programes informàtics en valencià o per a millorar els coneixements lingüístics dels estudiants de 2n de batxillerat, i, finalment, l'apartat “Gripau”.

 

Aquest CD, del qual es distribuiran 30.000 unitats, es pot consultar directament en Internet en la web http://www.ua.es/spv/gripau.

 

Font: Robert Escolano
Secretariat de Promoció del Valencià
Universitat d'Alacant

 

      

5)

 

La música en català a 'Una llengua musicada', de Carla González

   

El llibre, editat per Documenta Balear, vol contribuir a la difusió i promoció de la nostra música

 

Publicat a Vilaweb, dilluns 6 d'abril del 2009

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3566065&p_edi=General

   

'Una llengua musicada' (Documenta Balear), de la periodista de VilaWeb Carla González, és un conspecte general de la música catalana del segle XXI i del context en què sorgeix. Se n'hi repassen els antecedents, la revifada de la música popular, la presència de la música als mitjans i s'hi presenta com una eina i un exponent de normalització lingüística. 'Ara és el millor moment de la música en català. Hi ha més cantants i grups que mai', diu l'autora. L'origen de tot, segons Carla González, és la Nova Cançó, un moviment nascut ara fa justament cinquanta anys: 'La Nova Cançó fa possible que hi haja cançons d'ara en tots els gèneres musicals.'

'Les institucions han de vetllar per la cultura'

Però encara manca córrer força camí. Per això l'autora propugna que les institucions facin lleis per a sostenir els músics i que destinin diners a concerts i festivals. 'A Xàtiva, per exemple, l'Ajuntament, en mans del PSPV de primer i del PP després, va posar fi al Festival de la Cançó que havia nascut durant la dictadura franquista'.

González també parla del silenci amb què els mitjans de comunicació assetgen les expressions culturals i artístiques en català. 'Amb el ressò adient no solament s'avançaria en la normalització de la música, sinó també en la normalització del català, però hi ha interessos polítics que oculten tota manifestació cultural que ens refermi com a catalans', diu parlant de la situació de la música al nostre país.

'Una llengua musicada' també ressenya els grups i cantants del nostre país que avui fan cançons de protesta: Pau Alabajos, Cesk Freixas, Al Mayurqa, At Versaris, Pep Gimeno 'Botifarra', La Gossa Sorda, Obrint Pas, Oliva Trencada, Revolta 21, Feliu Ventura... I a l'últim part del llibre, aquests mateixos cantants manifesten com veuen la música catalana i quin futur té. La conclusió general és que 'el futur és esperançador'.

'Una llengua musicada' és el compendi d'un treball de recerca sobre la música en l'àmbit lingüístic català, fet gràcies a una borsa d'estudi de l'Institut d'Estudis Catalans, i d'un altre treball anterior, d'àmbit valencià.

 

      

6)

         

70 anys contra el català – Denunciem l'agressió continuada a la nostra llengua

      

Acte rememoratiu del setantè aniversari de l'inici del genocidi franquista contra la nostra llengua i pel ple reconeixement dels plens drets a Europa.

 

Publicat per Òmnium Cultural

http://www.omnium.cat/ca/activitat/70-anys-contra-el-catala-denunciem-l-agressio-continuada-a-la-nostra-llengua-1833.html

       

=================================

 

Acte per denunciar la persecució continuada contra el català

        

Publicat a Racó català, dimarts 7 d'abril de 2009

http://www.racocatala.cat/noticia/convoquen-acte-denunciar-persecucio-continuada-contra-catala

 

El proper diumenge 19 d'abril, els Jardinets de Gràcia de Barcelona (Passeig de Gràcia / Diagonal) acolliran l'acte "70 anys contra el català", un acte que vol recordar el setantè aniversari del genocidi franquista contra la llengua catalana i contra el ple reconeixement dels drets dels catalans a Europa. Serà a les 12 del migdia, on escriptors i actors "llegiran articles satírics i improperis contra Franco i contra els qui encara avui ataquen la nostra llengua". Hi haurà també una demanda final per retirar l'estàtua en honor de la victòria de les tropes ocupants l'any 1939 i per a la restitució del monument a Pi i Maragall en aquell emplaçament.

L'organitzen la Comissió de la Dignitat, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya. Segons les entitats, el pas del temps ha demostrat que "no és veritat que els actuals marcs jurídics i polítics espanyol i francès siguin adequats per a la prosperitat de la nostra llengua i cultura. Després de 40 anys de dictadura franquista se'ns va assegurar que l'Espanya democràtica donaria al català un marc estable on podia prosperar. El fet que avui la nostra llengua, malgrat la seva 'cooficialitat' patexi d'una greu situació de discriminació ho desmenteix rotundament".

Les mateixes entitats consideren que "gairebé no hi ha pel·lícules en català al cinema; moltes de les grans empreses no atenen ni es publiciten en català; la divisió entre territoris catalanoparlants és enorme i està en marxa un vergonyós procés de desmantellament de TV3 al País Valencià i a la Catalunya del Nord; als jutjats l'ús del català és anecdòtic, perquè el poder judicial a casa nostra parla castellà; els intents de desprestigiar la nostra llengua són absolutament palpables, mentre que als catalans se'ns exigeix que trobem normal la convivència dins un règim on la pràctica de la catalanofòbia és molt estesa, tal com vam poder veure durant el procés de redacció de l'Estatut, amb el comportament hostil de la Conferencia Episcopal Española i del PP, i els seus mitjans de comunicació afins. El genocidi contra tot allò català no es va aturar amb la mort de Franco. I això és el que hem de denunciar un cop més avui".

 

Durant la celebració de l'acte es llegiran textos contraris a la repressió que es va dur a terme contra el català durant la dictadura; entre d'altres, de Joan Brossa, Joan Oliver, Salvador Espriu i Josep Maria de Sagarra. 

             

      

7)

         

Tren Jaume I Barcelona-València i actes de la Diada del País Valencià

           

Publicat per Òmnium Cultural

http://www.omnium.cat/ca/activitat/tren-jaume-i-barcelona-valencia-i-actes-de-la-diada-del-pais-valencia-1822.html

  

Per segon any consecutiu, Òmnium organitza el Tren Jaume I per assistir a la manifestació i al posterior concert de commemoració del 25 d'abril al País Valencià, que enguany tindran lloc el dissabte 9 de maig. El tren ens portarà de Barcelona a València fent parada a Tarragona. A partir del 20 d'abril podreu reservar les vostres entrades a Òmnium Cultural.
 

PROGRAMA

10 h - Sortida del Tren Jaume I de l'estació de Sants de Barcelona. Barcelona-Tarragona-València (Hora aproximada d'arribada a València a les 15 h)

18 h – MANIFESTACIÓ (plaça de Sant Agustí. València)
"Junts podem: televisió sense fronteres. Per TV3 al País Valencià"

21 h – CONCERT (Campus dels Tarongers, Universitat de València)
Berri Txarrak / Pirat's Sound Sistema / Sva-Ters / Aramateix /
Rapsodes (guanyadors del concurs Amplifica't 09)

04 h - Sortida del Tren Jaume I de l'estació de València. València-Tarragona-Barcelona. (hora aproximada d'arribada a Barcelona a les 8 h)


PREU

35 eur socis d'Òmnium, ACPV o OCB / 45 eur no socis
Inclou el bitllet de tren d'anada i tornada i l'entrada al concert.

 

INSCRIPCIONS

A partir del 20 d'abril a Òmnium Cultural, trucant al telèfon 93 319 80 50 (de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a  19 h).

       

============================================================

InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:

– Retalls de notícies de premsa.

– Articles, publicats o inèdits.

– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.

– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.

Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.

 

Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.

 

Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací

Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta

Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com) 

============================================================