InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana  [8.000 membres]
 
Butlletí número 37 (dilluns 10/11/2008) - Informació triada per Eugeni S. Reig
 
1) Joan Solà - "Liquiditat"
 
2) Eugeni S. Reig - ¿Donem o no donem?
 
3) Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla a Agustí Agulló i Marcos
 
4) Sessió en memòria de Rafael Caria
 
5) Vicenç Pagès - Contra els diacrítics
 
6) Jornada sobre el Mercat Cultural en Català
 
7) I Jornada sobre els Parlars Valencians de Base Castellanoaragonesa
8) Ha eixit el número 510 del setmanari EL PUNT (Edició del País Valencià)
 
 
===============================================================================
 
 
1)
 
Joan Solà - "Liquiditat"
 
Publicat en el suplement de cultura del diari AVUI dissabte 8 de novembre del 2008
 
 

"Liquiditat"

 

L'altre dia una colla de persones cultes i políticament rellevants comentaven les coses del dia, aquelles coses que ja fa temps semblen esdevingudes perquè les esbombin els mitjans de comunicació per emboirar les que realment tenen transcendència. Per exemple, el cotxe de Benach, el llibre de la reina. Però també comentaven les importants, vull dir la crisi, on sembla que tothom hi pugui posar cullerada. I la crisi econòmica portava a la boca dels contertulians la paraula liquiditat, inesquivablement. Només que...

Només que tots sense excepció deien liquidès o bé liquidesa: l'absoluta normalitat a què tots ja estem acostumats. Fins que un dels contertulians diu, com una mica malhumorat o neguitós o més aviat irònic: «... doncs la liquidesa dels bancs..., que això de liquiditat que diuen ara no sé, en fi, no sé...». S'ha acabat l'anècdota. Però, ves per on, l'anècdota lliga amb la del cotxe d'en Benach. Perquè justament la tertúlia acabava de comentar, molesta, que la premsa madrilenya ho aprofita tot per fer sang a qualsevol aspecte de la vida política o social o cultural catalana. I que ara, a propòsit d'un detall tan ridículament insignificant (insignificant comparativament amb els grans disbarats o les grans despeses de l'Estat), se'ns havien tornat a acarnissar, ens havien tornat a ridiculitzar com a poble, com a poder constituït. Nosaltres no sóm un veritable poder: som un poder de joguina, de passar l'estona, d'ara hi sóc ara ja no, un poder subaltern, un poder si el veritable Poder ens perdona la vida. Tothom va estar d'acord que aquest és el punt central del decaïment nacional que ara és moda de lamentar: a Madrid se'ns rifen, no ens prenen seriosament.

I això, comento jo, és perquè tampoc no ens respectem nosaltres, que no ens acabem de creure que la llengua que parlem és tan digna i tan rica com les altres; una llengua que ha de ser autònoma si vol subsistir; que no ha de calcar, agenollada, mot a mot i sufix a sufix i modisme a modisme, tot el que diu l'Altra amb majúscula. Una llengua que, anant al cas d'avui, ha de mantenir i cultivar l'enlluernador terreny dels derivats i compostos: que, quan l'altra diu tardanza, pot dir perfectament tardança però també triga (i trigança); que a robo pot respondre amb robament i robatori; a acogida, amb acollença, acolliment, acollida i acull; en què a vendaje correspon embenat; a gustazo, gran o grandíssim gust. Una llengua que a médula, cónclave, termostato, eclipse o interfono respon amb medul.la, conclave, termòstat, eclipsi o intèrfon. I si l'altra diu osezno (que aquests dies també s'ha pogut llegir), ella diu, amb la cara ben alta, cadell (d'ós). I si el castellà ha triat el sufix -ez (liquidez), el català ha triat, amb la mateixa dignitat i el mateix dret, el sufix -itat (liquiditat). No és un problema lingüístic, senyors intel.lectuals i polítics que avui talleu el bacallà; ni teniu dret a fer la brometa que «això no ho diu ningú»: és un problema polític i social.

 

Joan Solà

 

 
NOTA.- El text d'aquest article és l'original que Joan Solà ha enviat al diari AVUI i que ha tingut l'amabiliat d'enviar també a la llista InfoMigjorn, per tant podria haver-hi alguna petita diferència entre aquest text i el publicat en el diari.
 
 
==============================================================================
 
 
2)
 
 
Eugeni S. Reig - ¿Donem o no donem?
 
 

¿Donem o no donem?

 

El valencians tenim locucions formades amb el verb donar totalment genuïnes com ara: donar a beure, donar a conéixer, donar a menjar, donar a tastar, donar ajuda, donar consell, donar corda, donar exemple, donar faena, donar fi, donar idees, donar l'absolució, donar l'enhorabona, donar la benvinguda, donar la comunió, donar la mà, donar la raó, donar les gràcies, donar ocasió, donar pas, donar permís, donar què dir, donar quefer, donar raó, donar remei, donar una lliçó o donar una sorpresa. Per desgràcia, actualment, per influència del castellà, acostumem a formar amb el verb donar locucions que en valencià s'han fet sempre amb altres verbs. En pose alguns exemples. A l'esquerra pose la locució formada, per influència del castellà, amb donar, i a la dreta la forma tradicional valenciana que hem d'intentar conservar i potenciar.

Donar el sol / pegar el sol

Donar ganes de plorar / fer ganes de plorar

Donar goig / fer goig

Donar igual / ser igual, tindre igual

Donar l'esquena / girar l'esquena

Donar la llanda / incomodar, molestar, fer la guitza (o la pruna, o la punyeta)

Donar la volta al món / fer (o pegar) la volta al món

Donar llàstima / fer llàstima

Donar mitja volta / pegar mitja volta

Donar palmes / fer palmes

Donar por / fer por

Donar un abraç (o una abraçada) / fer (o pegar) un abraç (o una abraçada)

Donar un bes (o una besada) / pegar un bes (o una besada)

Donar un bot / pegar un bot

Donar un xiulit / fer un xiulit, xiular

Donar una galtada / pegar una galtada

Donar una volta (o un passeig, o una passejada) / fer (o pegar) una volta (o un passeig, o una passejada)

Donar-se pressa / afanyar-se

Donar-se un bany / banyar-se, prendre el bany

 

Algunes, com ara donar una conferència, donar una festa, donar un ball, donar un dinar o donar un recital, es poden admetre amb donar però és més genuí construir-les amb fer.

A més de fer llàstima també podem dir fer pena, però de cap manera –amb eixe significat– donar pena. La darrera expressió existeix en valencià i s'ha usat molt i encara s'empra, però té un significat completament diferent. Donar pena significa “impedir o dificultar de fer una cosa determinada” i equival a 'molestar', 'fer nosa'.

 
 
================================================================================
 
 
3)
 
Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla a Agustí Agulló i Marcos
 
 
El dimecres 19 de novembre, a les 19 h al Consell Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, li serà atorgat el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla a Agustí Agulló i Marcos (Coordinador del Casal Jaume I d'Elx).

Els premis d'Actuació Cívica atorgats per la Fundació Lluís Carulla "són sis premis, dotats amb 5.000 euros cadascun, i destinats a fer conèixer i distingir la tasca (generalment poc coneguda, sovint anònima, però exemplar) de persones vivents que sempre han actuat i actuen, sense equívocs, al servei de la identitat pròpia dels països de llengua catalana, en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com ara l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular, la música, el teatre, l'economia, el dret, l'acció social i cívica, etc".

La Fundació Lluís Carulla va néixer a partir de la iniciativa emprenedora d'en Lluís Carulla Canals, mentre la repressió franquista imposava un gran silenci públic a la llengua i la cultura catalanes. Calia defensar-les i promoure'n l'ús per mantenir viva la nostra identitat nacional.

La Fundació Lluís Carulla ha dut a terme una labor cultural i educativa important i continuada, que ha tingut una repercussió social positiva i que ha rebut destacats reconeixements institucionals i socials. Tot això queda ben reflectit, per exemple, en els volums publicats per l'Editorial Barcino, les nostres Nadales o les successives edicions dels Premis Baldiri Reixac, els d'Honor Lluís Carulla i els d'Actuació Cívica.

================================================================================
 
4)
 
Sessió en memòria de Rafael Caria (l'Alguer, 1941-2008), membre corresponent de l'IEC.

L'acte comptarà amb la presència de Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Hi participaran: Pere Lluís Alvau, periodista i promotor cultural; Luca Scala, coordinador del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori; August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua
i Literatura de l'IEC; Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'IEC, i Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans.
 
Lloc: Sala Prat de la Riba
Data: 11 novembre de 2008
Horari: 19 hores

Organitza: Gabinet de la Presidència
www.iec.cat

Invitació PDF: http://www.iec.cat/gc/digitalAssets/14064_InvitHomRCaria.pdf

***Atenció: Aquest acte es retransmetrà en directe per Internet.


Font:
 
 
================================================================================
 
5)
 
Vicenç Pagès - Contra els diacrítics
 
Publicat en el número 1914 de la revista PRESÈNCIA (pàgina 34) (del 31 d'octubre al 6 de novembre del 2008)
 

Contra els diacrítics

 

Envejo les llengües que prescindeixen de la gimcana de l'accent gràfic. Quan ja sabem com es pronuncia una paraula, ¿cal que estiguem condemnats a afegir-hi una ratlleta durant tota la vida? M'empipa haver d'accentuar quan un diftong es trenca, però el que em revolta de debò són els accents diacrítics.

Segons la gramàtica, els diacrítics serveixen per diferenciar una paraula d'una altra que s'escriu igual: com si algú pogués confondre una senyora amb un verb (dóna), un nombre amb una divinitat (déu), un possessiu amb una part del cos o amb el so que emet el gat (mà, mèu). Els accents diacrítics no són pas útils per distingir totes les paraules susceptibles de confusió, sinó tan sols unes quantes, entre elles un grup que amb prou feines s'usa: cóc, cóm, cóp, cós. Però el nostre sistema diacrític no només és inútil i anacrònic, sinó també incoherent, ja que serveix per diferenciar el present de venir i vendre (vénen), però no pas el passat (venien). En canvi, resulta possible construir tot de frases ambigües amb paraules homònimes que ningú no ha decidit –toquem ferro— dotar de diacrític: la veu, el moc, volem força.

A començaments de segle, Pompeu Fabra va governar una reforma ortogràfica brutal, que va separar la tradició literària en dues parts. Avui dia, els llibres que mantenen l'ortografia pre-fabriana semblen escrits en una altra llengua. Però aquella reforma no va servir per simplificar el codi, sinó que va crear una combinatòria pronominal que no ha quallat, i un sistema d'excepcions i d'excepcions d'excepcions –l'ús i estalvi de la dièresi, per exemple- que els aprenents comencen detestant i acaben oblidant.

Cap de les nombroses polèmiques lingüístiques que ens han entretingut en els últims anys ha posat l'accent –passeu-me l'expressió— en els diacrítics. Si Pompeu Fabra els hagués eliminat, molts contemporanis s'haurien esquinçat les vestidures, però ara seríem una mica més feliços. En la batalla diària contra el castellà, hauríem gaudit d'un avantatge que cada vegada resulta més decisiu: la simplicitat. Potser encara no és tard per llançar aquestes andròmines a la cambra dels mals endreços, d'on no haurien d'haver sortit mai.

 

Vicenç Pagès Jordà

 

 

================================================================================
 
6)
 

 

 

 

JORNADA SOBRE EL MERCAT CULTURAL EN CATALÀ

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

 

15 de novembre   Auditori Felip Pedrell de Tortosa

 

 

Els mitjans de comunicació en català són minoritaris respecte als de les altres llengües oficials dels estats espanyol, francès i italià. La jornada pretén elaborar línies de treball per superar aquesta situació i avançar en el procés de consolidació de la llengua catalana per esdevenir la llengua principal en els seus territoris.

L'objectiu de la jornada és valorar la situació actual del català als  mitjans de comunicació i proposar accions de futur amb la participació d'experts en el sector.

La Jornada es durà a terme a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa el dissabte dia 15 de novembre de 2008, a partir de les 10 h.

JORNADA SOBRE EL MERCAT CUTURAL EN CATALÀ:
ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ A DEBAT

 10.00-10.15  Inauguració i presentació de la Jornada
                         Ferran Bel,
alcalde de Tortosa

                         Elisenda Romeu,
presidenta de la FOLC 

10.15 -11.00 Discurs inaugural
                   Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació

11.00-11.30  Pausa- cafè

11.30-14.00   Taula Rodona. Balanç de la situació del català als mitjans de comunicació

  • Toni Mollà, periodista i professor. Radiotelevisió valenciana
  • Francesc T. Martínez, periodista i professor. Premsa:“Estudi sobre l'ús del català als mitjans de comunicació del País Valencià”
  • Gustau Moreno, periodista. Responsable de La Marfanta 
                                                         precs i preguntes

14.30h  Dinar

16.00h  Presentació d'El Baròmetre de la comunicació
            Lluis Tolosa, director tècnic de Funcacc

16.30h Taula rodona: Projectes catalans reeixits

  • Vicent Partal, director de Vilaweb
  • Marta Serra, periodista. Ràdio Arrels
  • Oriol Solé, gerent del grup Cultura03
  • Josep Ritort, president de l'ACPG
                                   precs i preguntes

18:00  Acte de cloenda
          Daniel Condeminas, degà del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya

 Inscripcions: envieu el formulari següent a info@folc.cat

 ___________________________________________________________
NOM I COGNOMS:
ADREÇA:
MUNICIPI I CODI POSTAL:
COMARCA:
TELÈFON:
ADREÇA ELECTRÒNICA:
DINAR:     SÍ      NO
TEATRE:  SÍ    NO
VISITA GUIADA:   SÍ    NO
___________________________________________________________________

 La jornada comptarà amb l'exposició 'Realitat i vitalitat de la llengua catalana' duta a terme per la FOLC, sota el comissariat de Jordi Solé i Camardons [+]


PROGRAMA COMPLEMENTARI:

Divendres 14:
TEATRE:  Espectres, amb Emma Vilarasau, a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa.  Invitacions pels inscrits.

Dissabte 15:
Després de la jornada:
       Cinema: Junts, res més
       Diversos concerts a la ciutat

Diumenge 16:
10.30-13 h: visita guiada per la ciutat de Tortosa, amb degustació de productes tortosins (pastissets, coques, mistela...).

 

================================================================================
 
7)
 
I Jornada sobre els Parlars Valencians de Base Castellanoaragonesa
AVÍS: Canvi de lloc
LA CONFERÈNCIA INAUGURAL (PILAR GARCÍA MOUTON, CSIC) ES DURÀ  A TERME EN LA FACULTAT DE FILOLOGIA
**********************************************************
 
I Jornada sobre els Parlars Valencians de Base Castellanoaragonesa
(De l'Alt Millars a la Vega Baixa)

València, 12 i 13 de novembre de 2008
Saló de Graus, Facultat de Filologia
Universitat de València


Inauguració: SALÓ DE GRAUS, FACULTAT DE FILOLOGIA (Blasco Ibáñez, 32)
Dimecres: 12 de novembre de 2008
Dra Pilar Garcia Mouton (CSIC), Las hablas valencianas en los Atlas Lingüísticos españoles.
A LES 19'30H

Dijous: 13 de novembre:
Saló de Graus, Facultat de Filologia
9'00: Inscripció
9'30-10'05: Dr José Enrique Gargallo (U. Barcelona), Una mirada romànica
als parlars xurros.

10'10-10'45: Dr. Francisco Gimeno – E. Martinez (U. Alacant), La
transición graduada de la frontera meridional catalano-castellana.

10'50-11'25: Dr Joaquim Martí (U. València), Valencià i aragonés en el
Vocabulari de Torres Fornes (1903).
Descans i café

12'00-12'35: Dr. Brauli Montoya (U. Alacant), El castellà actual de les
comarques del Vinalopó i el Segura com a exponent del valencià antic.

12'40-13'15: Mercedes Abad (U. Murcia), Caracteritzación de las hablas
castellano-murcianas de la Vega Baja.

13'20-14'00: Dr.Jose Maria Enguita(U. Zaragoza),El aragonés medieval en
el área turolense y los territorios valencianos colindantes.

Dinar

15'45-18'15: Comunicacions:
Alexandre Bataller, El lèxic sericícola en els parlars valencians de
base castellanoaragonesa.
Julian Espada, El habla castellano-aragonesa de la Serranía de Chelva.
Notas para el habla de Calles.
Esther Fernández López, El habla de Soneja.
Vicent Garcia Perales, Els parlars de base castellana a través de l'ALPI.
Rosa Gómez Casañ, Como se hablaba en Segorbe/Sogorb en el siglo XIII.
César Salvo, El parlar xurro dins de l'obra de teatre “La Rosa del
Molino”, d'Antonio Lanzuela Álvaro i l'estat de la parla villarenca al
segle XXI.
Josep Lluís Doménech, El parlar de Xèrica.
Josep Antoni Moia, Les parles xurres segon Josep Giner.
Emili Casanova, Normes i trets lingüístics patrimonials.

18'40-19'15: Máximo Torreblanca (U. Davis)-Pablo Ortega(U. d'Alacant),
El habla de Villena: resultados antiguos y modernos.

19'15-19'40: Dr. Joan Antoni Sempere (U. San José de California),
Petjades valencianes en els parlars murcians.

19'40-20'30: Dr. Josep Gulsoy (U. Toronto), Aragonés i castellà en els
orígens del parlar d'Énguera i la Canal de Navarrés.

EXPOSICIÓ DURANT LA JORNADA DE LA BIBLIOGRAFIA SOBRE LA ZONA ESTUDIADA,
a càrrec de Roberto Beltran.

Ho organitzen: Departaments de Filologia Espanyola i Filologia Catalana
de la Universitat de València.
Hi col.laboren: IIFV, Servei de Política Lingüística UV, Federació
d'Instituts d'Estudis Comarcals FIECOV, Fòrum de Debats.

Informació i inscripcions:
Dep. de Filologia Catalana
Universitat de València
Av. Blasco Ibàñez, 32
46010 València
Telf. 96 386 42 55
e-mail:
Inmaculada.Carrasquer@uv.es
(Les inscripcions es faran preferiblement per correu electrònic,
indicant les dades personals: cognoms i nom, adreça, població, telèfon,
codi postal i adreça electrònica).

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

Comité científic:
Antonio Briz, Joan Rafael Ramos, Lluís Gimeno, Jordi Colomina, Margarita
Porcar, Francisco Gimeno, Natividad Nebot i Máximo Torreblanca.


Font: Vicent Garcia Perales (CEU-UCH)

 
================================================================================
 
 
 
8)
 
Ha eixit el número 510 del setmanari EL PUNT (Edició del País Valencià) diumenge 9 de novembre del 2008
 

 DOSSIER
 
  • L'EFECTE OBAMA,  podria fer reviscolar el missatge de regeneració democràtica al País valencià. El setmanari fa una anàlisi de fins a quin punt s'assemblen els escenaris polítics estatunidencs i valencià i es pregunta sobre el fet de si està madure el cos electoral valencià i l'oposició perquè tinga lloc ací aquest gran canvi.

 

OPINIÓ

·      Aquesta setmana, a més dels escrits protagonitzats pels lectors i lectores, trobem les opinions de: Rafa Arnal, Llíris Picó i Carbonell, Josep Lluís Doménech, Francesc Esteve, Lluís Martínez Benaches, Albert Ferrer i Orts,  Eugeni S. Reig (Clar i en valencià), Dolors Jimeno (Viatge), Ferran Santonja (Fem zàping),  Mariam Díaz (El monòleg) i Mònica Baixauli (Cinema).

 

ENTREVISTA

  • FRANCESC BODÍ,   és l'autor de l'Infidel i Havanera i ara presenta tota una metàfora del pas del temps amb El soroll de la resta, que reflexiona sobre la manera d'afrontar la maduresa i sobre la societat postmoderna en què vivim.

 

POBLE

  • ALDAIA IMPULSA LA VIVENDA PROTEGIDA amb la construcció entre el 2009 i el 2012, de vora 400 pisos de protecció social en les noves unitats residencials que s'ubicaran al parc de les Encreullades i a la Pedrota. L'Ajuntament ha signat un conveni amb tres promotors privats.

 

CULTURA
  • EL DOCUMENT DE JOAN FUSTER  produït per la Universitat de València estudi general, està configurat, entre altres materials, pels testimonis de més de trenta persones que el van conèixer i que aborden la figura de l'escriptor i el seu llegat intel·lectual des de múltiples vessants.

SOCIETAT

  • LA DECLARACIÓ VALENCIANISTA   que va marcar un punt d'inflexió definitiu en el rumb del nacionalisme polític de la primeria del segle XX, compleix 90 anys, una efemèride que les entitats tercerviistes volen aprofitar per a donar un impuls al valencianisme.

 

AQUESTA SETMANA A PRESÈNCIA:

§      Dossier:  Tipus del soroll.

§      Reportatge: L'Ebre, un riu carlí.

§      Entrevista: Joan Antoni Solans.

§      Societat: Corrupció a les Balears.

 
 
================================================================================
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
 
==============================================================================